background preloader

N=N

Facebook Twitter

Effecten van een hogere lat | Weblog Ivo Arnold. Onder het motto “Nominaal = Normaal” heeft de Erasmus Universiteit het afgelopen jaar de strijd aangebonden met de endemische studievertraging in het hoger onderwijs. Eén van de meest in het oog springende maatregelen is de ophoging van de minimumnorm voor een positief bindend studieadvies van 40 studiepunten naar het maximum van 60 studiepunten. Waarom deze maatregel en zal het werken? De lage lat Nederlandse universiteiten zijn gewend om vanaf dag één de academische lat te laag te leggen. Wanneer studenten streven naar het minimum is het gevolg dat een deel van de studiepunten wordt doorgeschoven naar een volgend studiejaar. Ook om onderwijskundige redenen is de lage lat onwenselijk.

De lage lat is dus onwenselijk. Enkele observaties Hieronder wordt het cohort 2012-2013 van de opleiding Economie & Bedrijfseconomie (met een BSA-norm van 60 studiepunten) vergeleken met twee eerdere cohorten (met een norm van 40). Eerst de einduitkomst. Conclusie. PvdA: ‘BSA in derde jaar is onwenselijk’ Na negatieve reacties van D66, SGP, SP en GroenLinks laat ook de PvdA zich nu kritisch uit over het BSA-experiment van minister Jet Bussemaker.

PvdA-Kamerlid Mohamed Mohandis noemt het onwenselijk dat studenten in het derde jaar nog moeten voldoen aan een bindend studieadvies. Hij wil het experiment daarom beperken tot het tweede jaar. De PvdA-fractie is sowieso geen groot voorstander van de plannen. Mohandis: ‘Een studie mag geen sprintje worden naar het diploma. Studenten moeten ook de ruimte hebben voor brede vorming, bijvoorbeeld door een bestuursjaar te doen.’ Op zijn zachtst gezegd een rare redenatie voor een voorstander van het leenstelsel. Daarnaast wil de PvdA dat het experiment op maximaal tien procent van het totaal aan studenten in Nederland betrekking heeft en dat er voldoende keuzemogelijkheden overblijven voor studenten die niets moeten hebben van een dergelijk BSA-experiment. Vanmiddag vergadert Tweede Kamer weer verder met Bussemaker over het BSA-experiment. Leiden blij met meerjarig bsa.

De Universiteit Leiden wil zo snel mogelijk het bindend studieadvies in het tweede jaar invoeren. Minister Bussemaker van Onderwijs gaf deze week groen licht aan universiteiten en hogescholen om hiermee te experimenteren. Leiden is blij met het besluit en wil zo snel mogelijk universiteitsbreed een bsa van 45 punten in het tweede jaar invoeren. Een verdeling zestig punten/ dertig punten is overigens ook mogelijk. Verder wordt het bsa in het eerste jaar opgehoogd van 40 naar 45 punten. Bussemaker wil dat universiteiten ook na het eerste jaar ‘een stok achter de deur houden’ en studenten prikkelen ‘zich voldoende in te zetten’. Het beleid is ‘tweezijdig’. Volgens universiteitsvoorlichter Renée Merkx doet Leiden ‘natuurlijk’ mee aan het experiment. Studenten in hun laatste jaar zijn uitgesloten van de maatregel.

De minister laat het aan de universiteit hoe de maatregelen precies vorm worden gegeven. De minister heeft haar besluit in een zogeheten Algemene Maatregel van Bestuur gegoten.  Detail. Tweedejaars rechtenstudenten moeten vanaf september minimaal 45 studiepunten halen om door te mogen gaan naar het derde jaar. Ze krijgen twee herkansingen. De faculteitsraad heeft hier op 3 april mee ingestemd. De norm moet voorkomen dat studenten na het eerste jaar, waarin zij 60 punten moeten halen, 'inzakken'. Bovendien vragen vakken in jaar twee en drie voorkennis van eerdere jaren. Met het instellen van een voortgangsnorm zorgt de faculteit dat studenten het programma in de gewenste volgorde doorlopen. Studenten die de 45 punten niet halen mogen niet door naar het derde bachelorjaar. Compensatie mogelijk Tijdens de vergadering van de faculteitsraad vlogen diverse varianten van een voortgangseis over tafel. Uitzondering voor studentbestuurders Op verzoek van de studenten in de raad onderzoekt het faculteitsbestuur de mogelijkheden een uitzonderingsbepaling voor studenten met een bestuursfunctie op te nemen.

EUR doet gezellig mee met BSA-norm tweedejaars. Universiteiten blij met uitbreiding studieadvies, studenten minder tevreden - Bezuinigingen in het hoger onderwijs. Ook negatief studie-advies in tweede of derde studiejaar - Bezuinigingen in het hoger onderwijs. 'De student was al lab-rat, en is nu ook melkkoe' - opinie. 'In Amerika is ons systeem de standaard' Het niveau gaat helemaal niet omlaag als studenten onvoldoendes mogen compenseren met hogere cijfers, zegt rector Henk Schmidt (links op de foto) van de Erasmus Universiteit.

Hij raadt andere universiteiten aan het Rotterdamse voorbeeld te volgen. Het was een gouden greep, vindt de Rotterdamse rector magnificus Schmidt. Dankzij nieuwe ‘spelregels’ studeren eerstejaars van de faculteit sociale wetenschappen sneller en beter. In één jaar tijd halen meer studenten hun propedeuse dan voorheen in twee jaar tijd. Critici vrezen dat de Erasmus Universiteit het niveau verlaagt, maar dat is volgens Schmidt aantoonbaar onzin. Het idee achter de proef ‘nominaal is normaal’ is dat studenten binnen een jaar al hun studiepunten moeten halen, anders mogen ze niet naar het tweede jaar en moeten ze vertrekken. Waar kwam het idee vandaan? 'Het stamt uit de jaren zeventig en tachtig. In Amerika is het standaard. Waarom wilde u het roer omgooien? Herkansingen zijn de kern van het probleem. Foto: EUR. Hoger Onderwijs: Beter kunnen we het niet maken. Wel makkelijker. Zoeken - #academischevrijheid...  Detail.

Henk van der Molen ‘Nominaal is Normaal’ bij FSW werd bejubeld door het vorige week verschenen eindrapport. Toch bleef een aantal vragen onbeantwoord. Decaan Henk van der Molen en beleidsadviseur Mark Adriaans geven antwoord. De pilot met ‘Nominaal is Normaal’ (N=N) op de Faculteit der Sociale Wetenschappen (FSW) leidde tot forse rendementsverhogingen. Door de nieuwe maatregelen haalde een aanzienlijk deel van de studenten binnen een jaar 60 studiepunten. De pilot is absoluut een succes, stelt FSW-decaan Henk van der Molen. Het percentage studenten dat binnen een jaar 60 ECTS haalde ligt fors hoger dan voorgaande jaren.

De instroom bij FSW is in 2011 wel sterk gedaald. Maar er is niets bekend over de motieven van de groep die zich niet heeft ingeschreven. Meer dan de helft van de studenten heeft een of meer onvoldoendes gecompenseerd met een hoger cijfer. Toch zijn er studenten die 4 of 5 bloktoetsen compenseren.  Detail. De Faculteit der Wijsbegeerte heeft verzocht in september nog niet de ‘Nominaal = normaal’-regel in te hoeven voeren. De faculteit wil uitstel tot 2013. “We volgen ons eigen ritme hier en voeren het systeem geleidelijk in”, zei decaan Wiep van Bunge tijdens de faculteitsraadvergadering maandag. Wijsbegeerte heeft in verhouding tot andere faculteiten weinig medewerkers, waardoor het niet lukt om het systeem al na de zomer in te voeren. Sneller Naar verwachting moeten vanaf 1 september 2012 alle eerstejaarsstudenten aan de EUR al hun 60 punten in één jaar halen.

Dit is de zogeheten Nominaal = Normaal (N=N) regeling. Studenten kunnen wel het ene vak met het andere compenseren bij 45 punten of meer. De universiteit hoopt dat studenten hierdoor sneller afstuderen. Nevenactiviteiten Een van de studenten in de faculteitsraad stipte nog even de vrees aan dat het straks wel erg moeilijk gaat worden om nevenactiviteiten te hebben.  Week 49: Loop jij nominaal? Sinds september moeten eerstejaars van 6 faculteiten (geneeskunde en filosofie uitgezonderd) in één jaar alle 60 studiepunten halen. Zo vlak voor de kerstvakantie doet EM een peiling: loop jij nominaal? Jan Willem Dek (19) eerstejaars Rechten “Mijn studie gaat me tot nu toe vrij gemakkelijk af, gelukkig. Ik heb tot nu toe alles gehaald.

Ik vind de maatregel Nominaal = Normaal aan de ene kant wel logisch. Wida Arian (19) eerstejaars IBA “IBA is best een pittige studie. Ik vind dat Nominaal=Normaal veel te snel is ingevoerd en dat de mening van studenten onvoldoende gepeild is. Hannah Tomasowa (20) eerstejaars Psychologie “Ik heb een dubbel gevoel over de nieuwe regeling. Het gaat steeds beter met alles inplannen.

Ik had in de eerste weken best moeite om te wennen aan de structuur in deze opleiding. Niet al je studiepunten gehaald? Wegwezen! Rotterdamse studenten protesteren tegen BSA. Landelijk13 april 2012 8:34 |Studenten van de Erasmus Universiteit in Rotterdam protesteren vandaag op de campus van hun universiteit tegen de maatregel een Bindend Studie Advies in meerdere studiejaren in te voeren.

Dat meldt Erasmus Magazine. Universiteiten en hogescholen krijgen vanaf volgend jaar de mogelijkheid het Bindend Studie Advies (BSA, ook wel Bindend Afwijzend Studieadvies genoemd) in alle studiejaren te verplichten. De Erasmus Universiteit voert het zogeheten jaarklassensysteem op verschillende faculteiten in. Leerfabriek De studenten vinden dat de maatregel indruist tegen de academische vorming.

‘De nieuwe plannen voor BSA verhoging leiden tot een leerfabriek met uniforme, ongeïnspireerde producten tot gevolg,’ zegt Jan Boers van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LkvV) op de website van Erasmus Magazine. ‘We moeten juist de creatieve, ambitieuze en ondernemende studenten aanmoedigen verder te kijken, en ze niet op deze manier afstompen.’ Nominaal is nogal schraal. De student bestaat niet meer.

Niveau omlaag bij compenseren onvoldoendes? LSVb laakt ‘schoolse’ Erasmus. 18 januari 2013 - De Erasmus Universiteit wist begin januari positieve cijfers te overleggen rond haar rendement dankzij het project Nominaal=Normaal. De LSVb is niettemin nogal kritisch. “Dat komt niet doordat het onderwijs beter is geworden, maar de lat omlaag is gelegd,” stelt voorzitter Kai Heijneman. Met name het compensatoir toetsen - of te wel onvoldoendes bij bepaalde tentamens mogen elders worden goed gemaakt - kan op weinig steun van de studenten rekenen.

“Er zijn zelfs twee studenten die maar liefst 5 van de 11 toetsen onvoldoende hadden afgesloten, maar dus wel naar het tweede jaar mogen.” Dit compenseren is nodig, omdat in het Nominaal=Normaal project is opgenomen dat studenten alle 60 ECTS in hun eerste studiejaar dienen te halen om hun studie te kunnen voortzetten. De proef met Nominaal=Normaal werd vorig collegejaar ingevoerd op de Faculteit Sociale Wetenschappen. De LSVb kan zich niet vinden in de focus van de Erasmus Universiteit op snel studeren boven goed studeren. 'Erasmus Universiteit legt lat lager' | nu.nl/binnenland. Nominaal is normaal. De Erasmus Universiteit Rotterdam werkt al jaren hard aan het verbeteren van de onderwijskwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan een betere scholing van docenten en kleinschalig onderwijs bij verschillende opleidingen. Bij die verbeteringen horen ook maatregelen om studenten meer te binden aan hun opleiding en hen zoveel mogelijk binnen de gestelde tijd ('nominaal') af te laten studeren.

Meer studiesucces helpt ook het vormen van schulden voorkomen. 'Nominaal is normaal' 'Nominaal is normaal' is een ambitieuze aanpak van de Erasmus Universiteit Rotterdam die eerstejaarsstudenten goed uit de startblokken laat komen op de universiteit. Van studenten wordt in deze ambitieuze studiecultuur verwacht dat ze 'bij blijven' en vakken direct afronden.

Uit onderzoek is gebleken dat een groot aanbod van herkansingen leidt tot uitstelgedrag en daarmee studievertraging. Pilot De nieuwe onderwijsaanpak wordt zorgvuldig ingevoerd. Besluit Rector magnificus prof.dr. Documenten Persberichten: Documenten: Wiens belang behartigt de langstudeerdersvakbond? « Weblog Ivo Arnold. Home > Onderwijs > Wiens belang behartigt de langstudeerdersvakbond? De Erasmus Universiteit heeft onlangs gepubliceerd over de positieve tussenresultaten van haar project Nominaal = Normaal. Dit project is erop gericht om eerstejaars studenten te stimuleren om de propedeuse in één keer te halen. Het project omvat een scala aan maatregelen, waaronder de verhoging van de norm voor het bindend studieadvies (bsa) tot 60 credits en het gebruik van compensatieregelingen. Over dat laatste windt de LSVb – de langstudeerdersvakbond – zich nu heel erg op. Het kan toch niet zo zijn dat studenten hun eerste jaar halen met onvoldoendes. Schande! Maar terwijl in de media de discussie over compensatie van onvoldoendes periodiek oplaait, is het onderwerp onomstreden in de onderwijskundige literatuur.

Met het alternatief – studenten laten herkansen tot ze erbij neervallen – hebben we binnen het hoger onderwijs helaas ruime ervaring.