background preloader

IKT och lärande

Facebook Twitter

Undervisning med hjälp av program. Skapa ett Apple-ID utan kontokort!!! Bra för skolor... By Martin Bergström5. juni 2012 09:59 Hej igen. Jag får ofta frågan från skolor om det går att skapa ett Apple-ID utan kreditkort. Och svaret är Ja- det går, MEN man måste göra på ett speciellt sätt enligt min instruktion nedan. Detta gör du direkt i din iPad eller din iPhone. Se först till att du är utloggad från affären med eventuellt befintligt konto: Inställningar - Affär - Logga ut.

Gå till App Store och hitta en gratisapp.: App Store - Gratistoppen - Välj valfri gratisapp. I skolor så är det bökigt med kreditkort och då kan det vara praktiskt att först skapa ett Apple-ID för köp av Gratis-Appar. Hör gärna av dig om du har några frågor: martin.bergstrom@atea.se Lycka till i App-jjungeln!

Ipad i skolan och hemma. Ipaden utsågs till årets julklapp 2010. Allt fler skolor använder den och hemma är den ett alternativ till både boken, datorn och teven. Av en del kallas den läsplatta, av andra surfplatta. Säkert hittar ni fler benämningar på den under övningarnas gång. Flera elever har säkert sett eller använt en Ipad men för många är den en nyhet. KOPPLING TILL LÄRO- OCH KURSPLANUr Lgr 11 (svenska)Centralt innehåll i årskurs 1-6Texter som kombinerar ord och bild, till exempel film, interaktiva spel och webbtexter.

UPPGIFT 1Fråga först om eleverna vet vad en Ipad är. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. UPPGIFT 2Ladda ner kopieringsunderlag till uppgiften här! Läs artikeln i Dagens Nyheter om Max och Nea gemensamt. Diskutera sedan i par och skriv svar. 1. 2. - Det är kul, det är som att hålla en ___i handen, säger Nea. 3. 4. 5. 6. 7. Svenska DagbladetSnillrika fantasiklick till försvar för boken. Glogster: Skapa en interaktiv poster. Www.janhylen.se/wp-content/uploads/2013/08/Ipad-satsning_final.pdf. Flippat klassrum och de fem misstagen. Idag skrev Edward Jensinger ett mycket bra inlägg om Fem misstag! Som skolan upprepar ideligen. (Edward brukar skriva bra inlägg, så det här är absolut inget undantag. Läs gärna igenom allt han har skrivit om du inte har gjort det.)

Eftersom jag har varit inne på de tankar han skriver om redan, på bloggen och i debatten i övrigt, så ar det naturligt att med min RT av hans inlägg lägga till kopplingen till det flippade klassrummet. Det är ibland en väldigt tur att jag få hjälp att spärra upp ögonen åt det håll dit näsan egentligen redan pekar. Det inlägg som Edward skrivit bygger på en dragning som gjordes av Mark West på den öppna hearing som gjordes i riksdagen i onsdags med medverkan av bland annat flera skolaktörer. West tar, som sagt var, upp fem punkter - fem misstag - som görs inom skolan när det gäller IKT. Misstag 1- Teknik blir ett självändamål och inte ett medel. Jag har aldrig arbetat med en-till-en. Något annat som jag har så svårt för är laptops placerade i vagnar.

I huvudet på en slöjdlärare | Den här sidan handlar om allt som rör sig i en slöjdlärares tankar. 10 Common Misconceptions About The Flipped Classroom. 10 Common Misconceptions About The Flipped Classroom by Kelly Walsh, emergingedtech.com What have you heard about the flipped classroom? That it’s just the latest education fad? That it only works for certain academic subjects? It’s not uncommon to come across references in the web media to poorly informed and misconstrued ideas like these. Following are 10 of the most common erroneous ideas about flipped teaching and learning that you may come across, and a brief explanation of why each of them is misinformed. 1.

Flipped instruction, a.k.a. the flipped classroom, is an evolution of the phrase “reverse instruction”, which first appeared in print in 20001. 2. As attested to above, the concept of was formally birthed about a decade and a half ago and has been gaining steam ever since. 3. One of the main things I try to clear up right away when I introduce flipped instruction to teachers is that they have to flip all or most of their content. 4.

This just doesn’t make sense. 5. 6. 7. 8. 9. Kunskapsplattan. DATORN i UTBILDNINGEN. Av: Peter Becker E-post: peter.becker@diu.se Ledare: Skolutveckling med IT och ET - eftertanke En solid, bred rörelse märks kring skolutveckling med stöd av it. Ta bara den bild som bröt igenom i samband med Sollentuna-satsningen och dess mediespegling i februari. Det som blev tydligt - bortom mediebruset om surfplattor, med sitt förenklade för eller emot - var att lärare i Sollentuna liksom på många andra håll bekräftade att arbetet med skriv- och läsutveckling går framåt. Med dator - och penna, dator - och böcker - inga antingen eller här! Lärare vet att använda olika verktyg, olika vägar, inte bara en for att nå målen. När Erica Lövgren, läs - och sknvutvecklare i Piteå och Gudäpplevinnare för sitt arbete, nyligen startade en Facebookgrupp växte gruppen med kanonfart - idag över 500 deltagare, och fortsatt rasar det in nyanmälningar.

Och andra rapporterar hur arbetet mognat och fördjupats, såsom i Piteå, Ystad, Nynäshamn. Datorn i Utbildningen nr 2-2012. Det nya lärandets ”Big Picture” Jag är just nu i USA för en serie möten, för att föreläsa och för att delta på CUSP. CUSP är en TED-liknande konferens i Chicago om design – dock inte design i traditionell mening utan i mer generell bemärkelse. Arrangörerna kallar blygsamt nog konferensen för ”A conference about everything” och det holistiska står därför föga förvånande i fokus för flera hundra väldigt spännande konferensdeltagare: - Vad händer? Var är vi på väg? Givetvis kretsar mycket av denna diskussion kring utbildning, i synnerhet för talare som Adam Curry som ”uppfann” podcasten, men hela tiden i lite knyckiga banor och ständigt lyft ur sin traditionella skolkontext för att istället bli en bit i ett mycket större pussel.

Så gott som alla föreläsare på CUSP liksom de personer jag har haft möten med här säger samma sak – att vi står vid ett historiskt vägskäl. Det bästa med framtiden är att vi är alla inbjudna! Lärandets nya ekosystem innehåller numera inte bara skolan. 1. 2. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 3. 4. Lär dig Geogebra! | IT förändrar skolan. Det är så roligt att så många lärare från Västerbotten vill lära sig Geogebra – vi har nästa 80 anmälda till vår Matematikdag i Lycksele torsdag 31 mars. Mattelärare behöver kvalificerad ämnesspecifik fortbildning när det gäller att använda IT i undervisningen – och lärandet!

Nu behövs handledare för att våra workshoppass i Geogebra ska fungera, så jag har bestämt mig för att titta lite närmare på programmet Geogebra och har därför samlat ihop lite webbresurser som en startpunkt. och är du en fena på Geogebra – hör av dig – vi behöver din hjälp 31 mars! Länkar för att lära sig Geogebra Geogebras officiella webbplats – Här laddar du ner programmet och hittar manualerSvenska Geogebraisntitutet – Thomas Lingefjärd samlar resurser kring GeogebraMaths and Multimedia – Blogg med många bra Tutorials (genomgångar)Geogebras Youtubekanal – Ett hundratal klipp av skiftande svårighetsgradMalin Christersson – Bra, enkel kurs på svenska om Geogebra. Sara Bruuns klassrum.

När tiden inte räcker till. Ibland räcker tiden inte till. Vi har pratat med Stefan Öberg som upplevde detta, men nu har tagit nya tag med sina högstadieelevers SO-blogg. Stefan Öberg är SO-lärare på grundskolan Sofielundsskolan i Malmö. En av hans kollegor är inte den i Webbstjärnan-sammanhang okända Barbro Sköldenberg, som bland annat har vunnit med klassbloggen nalleresan.se.

När han detta läsår tilldelades elevens val i årskurs 7-9 med syftet att utforma en fördjupning i SO-ämnena, fick han en idé inspirerad av sin kollegas bloggframgångar. - Jag ville låta mina duktiga elever göra egna reportage om personer, organisationer och liknande i närområdet. Tanken var att arbetet skulle bedrivas under de två och en halv timme per vecka som finns tillgängliga för elevens val-arbete. . - Det visade sig att även mina väldigt duktiga elever hade svårt att få ihop bra idéer, och dessutom visade det sig att de idéer som väl dök upp blev svåra att fullfölja. Tiden räckte inte till. Ibland blir det så. Stillbilder och creative commons. Lärresurser på webben. SFI - Svenska för invandrare - Wikiversity. Wikins syfte är att vara en inspirationskälla och en plattform för språklärare att dela sina tips, tricks och förslag för att främja språkutveckling. Här hittar du massor av digitala verktyg. Under flera av de digitala verktygen finns även länkar till guider/tutorials och till videos där Sara Lövestam och Jonas Lindahl visar hur de använder verktygen på sina lektioner.

Du är självklart välkommen att bidra med dina egna lektionsupplägg med digitala verktyg. Länka i så fall till dina videos eller blogginlägg under respektive digitalt verktyg. LyssnaLäsSkrivSamtalaTala. Essa Academy Case Study. Ljudböcker på Youtube? Ja! Du vet väl om att du kan hitta ljudböcker för barn och unga på Youtube?

Inlästa, animerade eller textade. På svenska finns det mest ljudböcker men på engelska finns det ett otal både ljudböcker men även upplästa böcker som är textade för medföljning. Detta är en skatt som många inte känner till, visste du? Saknar du böcker? Gör egna och dela med dig av! På svenska? Sök på barnbok svenska eller ljudbok så får du upp olika förslag På engelska? Sök på English talking books, Childrens audiobook, Childrens storybook, Childrens animated books för att hitta ett antal förslag Hörförståelse på engelska Vill du göra egna ljudböcker? Vill du samla dina Youtube-klipp för att lättare hitta tillbaka finns en bra tjänst som heter plistapp.com där du kan göra olika listor att dela med dig av Här är en lista jag gjort: Korta.nu gör länkar korta och begripliga Relaterade Låna gratis e-böcker till iPads Vill du låna e-böcker gratis från ditt biblioteket? I "Allmänt" Skipti. Www.skl.se/BinaryLoader.axd?OwnerID=ba9075a8-5feb-4d83-b892-fedbdfbb7e29&OwnerType=0&PropertyName=EmbeddedImg_ca3bcd05-8551-48bc-a4e1-ff1e5fb6a654&FileName=131126_Vägledning_Molntjänster+i+skolan_1.pdf&Attachment=False.

IT-tips ämnesvis | Hld-pedagog. Karin delar med sig av sina bästa länkar till spanskan här. Länkarna finns också här på sidan under Länkar och appar. Passa på att kika på hennes fina webbplats i Google sites också.Vill du göra något liknande så säg bara till Cecilia Johansson så hjälper hon dig. Kaisa Humlebo i Tallens arbetslag berättar om sitt arbete som språklärare. Det ska vara roligt att lära sig engelska. Statens medieråd ger ut många bra och användbara publikationer för oss i skolan. Birgitta har precis börjat jobba med ett bloggprojekt i 6:an. Aktuellt | Teacherhack. Digitala Skollyftet är en är en öppen digital fortbildning som vänder sig till skolsveriges alla lärare, skolbibliotekarier, skolledare m.fl som genom sin medverkan bidrar till att skapa det digitala lärarlyft vi som verkar i skolan vill se och behöver.

Vid den 7 träffen hade Karin Nygårds och jag (Terese Raymond) äran att vara inspiratörer. Nedan kan ni se videon och läsa vårt inledande brandtal för verklig digitalkunskap i skolan. Brandtal för Digitalkunskap i skolan: Vi anser att digital kunskap är fundamental för att vara delaktig i dagens och morgondagens samhälle. Digital kunskap innefattar, som vi ser det, mycket mer än den rent praktiska användningen av digitala verktyg och är inte heller beroende av att arbeta vid en skärm. Att vara medborgare i ett digitalt samhälle ställer nya krav på kunskaper och förmågor, än vad som hittills varit nödvändigt. I läroplanen för grundskolan finns det gott om belägg för att använda datorer och digitala verktyg i så gott som samtliga ämnen. En medveten medieanvändning blir allt viktigare. Den här veckan arrangerar Statens medieråd för första gången MIK-veckan: en satsning som vill öka förståelsen av ungas medievardag och lyfta fram de kunskaper och förhållningssätt som den kräver.

MIK-veckan vänder sig till skolan, biblioteket och hemmet. Såväl föräldrar som de yrkesgrupper som arbetar nära barn och ungdomar behöver utveckla en bättre förståelse av dagens medielandskap för att kunna ge vägledning, hjälp och stöd. Ewa Thorslund, direktör för Statens medieråd, konstaterade nyligen att förmågan att hantera dagens medier är avgörande ur ett demokratiperspektiv. Den som klarar detta kan bli delaktig i samhället – den som inte gör det riskerar att hamna utanför. Det handlar om att förstå mediernas roll i samhället och hur de formar vår världsbild, att kunna söka och kritiskt granska och värdera information samt att kunna använda medier för att göra sin röst hörd och bidra till det offentliga samtalet. MIK-rummet vänder sig både till lärare, bibliotekarier och föräldrar. Så kommer it in i skolan. Www.skolporten.se/wp-content/uploads/2014/02/Artikel-nr-4-2014.pdf. Kunskapssyn. Om lärares mediekunnighet. Barbro Oxstrand är en F-6-lärare och tidigare lärarbibliotekarie på Nya Varvets skola i Göteborg.

Under de senaste åren har hon arbetat halvtid som doktorand vid Forskarskolan CUL på Göteborgs universitet. Hon har länge intresserat sig för den digitala utvecklingen och hur lärarna och skolans undervisning kan möta de nya förutsättningarna. Barbro Oxstrand - För tretton år sedan var jag med om att bygga upp ett mediatek på skolan, berättar Barbro Oxstrand. En del av tiden på mediateket utnyttjade jag till att undervisa barnen i halvklass i biblioteks- och mediakunskap. Intervjuade lärare Numera förknippas mediekunnighet i allt högre grad med frågor som rör samhällsengagemang, medborgarskap och demokrati.

. - Jag ville ta reda på hur lärare uppfattar begreppet mediekunnighet och vad detta beror på, säger Barbro Oxstrand. Barbro Oxstrand genomförde tio parintervjuer med tjugo klasslärare som undervisar barn mellan tio och tolv år. Stora skillnader i syn på mediekunnighet Lärare efterlyser stöd. Screencast-o-matic - Lärarportalen - Blekinge Tekniska Högskola - in real life. GreenScreen på PC eller Mac. The Complete Guide to The Use of Skype in Education. Educational Technology and Mobile Learning has been diligently engaged over the last couple of weeks in writing a series of simple and easy to use guides to help teachers and educators better leverage the use of technology in education and empower them with the necessary tools to better carry out this task.

What started as a simple guide on the use of social networking, expanded to be a series of similar guides covering blogging, personal learning networks, Evenote, Facebook and iPad in education. Our purpose is to give hand to both novice and experienced teachers in integrating technology within their classrooms. We are still working on several other guides which will be posted here intermittently and there will be a comprehesive ebook that will contain all these guides, so stay tuned. Today's guide is about Skype and here is the outline : What is Skype ?

What is Skype ? What do I need to use Skype To use Skype you need to : Skype's Importance in Education Skype Tips for Teachers Webliography. Cool Ways to Use Skype in the Classroom. Digitala verktyg för synligt lärande. WOW Resources. HEM. Cool Ways to Use Skype in the Classroom. Formativ bedömning i praktiken Porthälla 5 mars 2013. Formativ bedömning med hjälp av IT.

Systematiskt kvalitetsarbete. Wordle för samarbete. Skriva tillsammans i Google Dokument. Frankenstein och vår samtid » Varför ett “monster”? Display Centric World. Hld-pedagog | Helenelundsskolans lärare delar med sig av sin undervisning IT och annat. Använd filmkameran som verktyg vid formativ bedömning. Kamratbedömning av debattartiklar i genteknik - många flugor i en smäll? Ny med iPad | Kamelfröken. Recension av Explain Everything – Spela in det du skriver och berättar. Gör röstanteckningar direkt i Google docs. Using Google Forms for Assessment. Formativ bedömning i praktiken Porthälla 5 mars 2013. Centrum för lärande och media | (CLM) Collaboration in the iPad Classroom. Måldialog och förankring av mål i början av ett arbetsområde. NU FUNKAR DET! (eller Google Apps for Education) NU FUNKAR DET! (eller Google Apps for Education) 10 Good iPad Apps to Facilitate Students Collaboration. Derek Muller: The key to effective educational science videos.

A Must-Have Model For 1:1 Success In Schools. Lär sig läsa med datorn. Hur påverkas lärandet när eleverna får var sin dator? - Om oss - Högskolan för lärande och kommunikation. Omtanke Karlstad - lärande i det digitala samhället. Skolutvecklaren har ordet! by stina hansson on Prezi. Film. Barn lär bättre med artificiell intelligens. Wiki väcker lusten att skriva! Att skriva sig till läsning 2.0. Www.elevdata.se/Files/Billeder/sverige/lara_med_it_svensk/effektivt_anvandande_med_it_i_skolan.pdf. Www.elevdata.se/Files/Billeder/sverige/lara_med_it_svensk/effektivt_anvandande_med_it_i_skolan.pdf. Introduktion till aktionsforskning - Institutionen för pedagogik och specialpedagogik, IPS, Göteborgs universitet. Förslag till IT-strategi för grundskolan med inriktning mot ett lärande arbetssätt.

Www.elevdata.se/Files/Billeder/sverige/lara_med_it_svensk/effektivt_anvandande_med_it_sammanfattning.pdf. IT i undervisningen - Skolinspektionen. På vilket sätt förändrar IT-verktyg undervisningen? Läraren central om elevdatorer ska öka lärandet. Med professor Berner Lindström. DATORN i UTBILDNINGEN. Ökad motivation. Teknikerna som slår igenom 2014. Vecka 1: Anne-Marie Körling. DATORN i UTBILDNINGEN. Samtiden - Det digitala utanförskapet: Att nå de onåbara. Digitalisering - mer en fråga om skolutveckling än om teknik.