background preloader

Català

Facebook Twitter

Www.doredin.mec.es/documentos/089700017.pdf. Institut d'Estudis Catalans - Diec2. Victor Klemperer. Victor Klemperer (9 d'octubre de 1881, Landsberg an der Warthe, Brandenburg, Prússia (actualment a Polònia amb el nom de Gorzow Wielkopolski) – 11 de febrer del 1960, Dresden, Alemanya de l'Est) fou el novè fill del rabí Wilhelm Klemperer cosí del famós director d'orquestra Otto Klemperer.

Victor Klemperer durant la seva vida va ser home de negocis, periodista i finalment professor d'universitat. Els seus diaris, descrivint la seva vida en l'Alemanya Nazi i en la RDA (República Democràtica Alemanya), van ser publicats en 1995. Victor Klemperer Joventut[modifica | modifica el codi] Des de 1902 a 1905 va estudiar filosofia, romàniques, literatura i llengua alemanya a Munic, Gènova, París i Berlín. Més tard va ser periodista i escriptor a Berlín. El 1912 es va convertir al protestantisme i va continuar els seus estudis a Munic. A l'Alemanya Nazi[modifica | modifica el codi] La fugida de l'Alemanya Nazi[modifica | modifica el codi] Victor Klemperer va sobreviure a la Guerra i a l'Holocaust. Morfologia — ésAdir. Fonètica i ortografia — ésAdir. El portal lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) — ésAdir.

Biografia de Oscar Wilde. Oscar Wilde (Dublín, 1854 - París, 1900) Escritor británico. Hijo del cirujano William Wills-Wilde y de la escritora Joana Elgee, Oscar Wilde tuvo una infancia tranquila y sin sobresaltos. Estudió en la Portora Royal School de Euniskillen, en el Trinity College de Dublín y, posteriormente, en el Magdalen College de Oxford, centro en el que permaneció entre 1874 y 1878 y en el cual recibió el Premio Newdigate de poesía, que gozaba de gran prestigio en la época. Oscar Wilde combinó sus estudios universitarios con viajes (en 1877 visitó Italia y Grecia), al tiempo que publicaba en varios periódicos y revistas sus primeros poemas, que fueron reunidos en 1881 en Poemas. Al año siguiente emprendió un viaje a Estados Unidos, donde ofreció una serie de conferencias sobre su teoría acerca de la filosofía estética, que defendía la idea del «arte por el arte» y en la cual sentaba las bases de lo que posteriormente dio en llamarse dandismo.

Oscar Wilde.