background preloader

Läsprojekt

Facebook Twitter

Magen o tarmarna puls no boken skarm. Bilderbokens möjligheter | Språk och lärande. Terminen är slut och jag ser tillbaka på ett otroligt roligt och lärorikt läsår där jag för första gången arbetat med en grupp nyanlända elever. Det har varit ett år då jag upptäckt bilderbokens möjligheter. Vi har läst, resonerat, analyserat bilder, förutspått handlingen, diskuterat ord och uttryck, ställt frågor om texten och kopplat texten till oss själva och andra texter vi läst. Framförallt har vi haft väldigt roligt. Här följer ett axplock av böcker jag arbetat med i mina olika grupper: Olli och Mo av Eva Lindström Vi gjorde berättelsetärningar. Adjö, herr Muffin av Ulf Nilsson och Anna-Clara Tidholm Eleverna skrev egna listor över saker som de är nöjda med i sina liv. Alla går iväg av Eva Lindström Hur slutar den boken egentligen? Mirabell av Astrid Lindgren och Pija Lindenbaum Ett magiskt frö ”Jag planterar ett frö och vattnar ofta. Eleverna fick några stödmeningar att börja med för att sedan beskriva vad som växte upp i deras jord.

Bu och Bä i skogen av Olof och Lena Landström. Finns saga rödluvan ur vargens perspektiv. Mio%20min%20mio. ”Bryr sig stjärnor om, ifall man spelar för dem?” Idag när eleverna kom in i klassrummet syntes den här bilden på cleaverboarden: De fick sätta sig framför texten, bara koppla av och lyssna på: När sången var slut fick de en minut på sig att skriva ner vad de hade i tankarna just då. Sedan berättade de inför gruppen vad texten och musiken väckt för tankar. Några exempel: ”Bergen i Thailand.” ”Savannen i Afrika. Där ser man stjärnorna bra.” ”Jag ser rosengården framför mig.” ”Sångerskan har nog svart hår.” ”Om stjärnorna bryr sig om, när man spelar.” ”Musiken var vacker.”

Sedan gick vi över till: Här diskuterade vi om bild och text passade ihop. Vi pratade om orden brunn och källa, samt hur man kan härleda nya ord och till exempel koppla ”hunger” till ”hungrig” och ”törst” till ”törstig”. Lektionen efter började jag med att berätta att jag nu skulle läsa nästa kapitel som heter ”Bryr sig stjärnor om, ifall man spelar för dem?” Så började jag äntligen läsa. När kapitlet var slut fick eleverna var sin kopia på de två sista sidorna. Så här planerar jag undervisning (ur och med Alfonsböckerna) del 1.

Då jag planerar undervisning ur litteratur brukar jag samla ihop många olika utgåvor av en författares utgivning. Nu har jag plockat fram Gunilla Bergströms Alfonsböcker. Jag lägger ut den framför mig. Varje bok tydlig och synlig. Dessa böcker har jag framför mig: Hurra, för pappa Åberg! Jag är noga med att lista upp saker och ting. . - Hmmm, vad ska jag hitta på? Det här ser jag rörande titlarna (inte illustrationerna): 7 av 10 titlar innehåller namnet Åberg.8 av 10 titlar innehåller namnet Alfons.5 av 10 titlar innehåller både namnet Alfons och Åberg.2 av 10 titlar innehåller pappa ÅbergAlfons pappa heter i titlarna ”Pappa Åberg”Två av titlarna är frågor; Är du feg, Alfons Åberg?

Skapa undervisande frågor Då jag har gjort detta kan jag skapa frågor som utvecklar elevernas medvetande. Vilka skiljetecken använder Gunilla Bergström då hon skriver böckernas titlar? Då jag skriver ned mina frågor gör jag det utan att tänka på om frågorna är öppna eller slutna. Kommande undervisning kan vara: Monster i läsprojekt på Ängsdals skola. Det bokstavligen kryllar av monster på Ängsdals skola. Istället för att ha monster under sängen finns de i klassrummen, böckerna och sångerna. Skolans många monster har bjudits in av Christine Landin. Hon har initierat ett läsprojekt på skolan med tema monster. Christine Landin har genomfört många spännande läsprojekt.

. - I läroplanen för grundskolan (Lgr11) står det att eleverna ska lyssna, läsa och återberätta. Att mötas med Christine Landin är något alldeles speciellt. Om läsprojektet Det spännande läsprojektet innebär att eleverna bland annat får läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften. . - Vi har en signaturmelodi också, säger en leende Christine och börjar nynna på ”En kulen natt, natt, natt…” . - Gäster i skolan är en väldigt kul grej. Under projektet anordnas dessutom boklotterier, lästävlingar, novelltävlingar och mycket annat.

Kick off Läsprojektet inleds med en välplanerad kick off. . - Monere är ett snällt monster. Nya böcker Bokpiloter Monsterskapande.