background preloader

ΣΧΟΛΗ ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗΣ

Facebook Twitter

Horkheimer Adorno Ariadne%2013. Doc. Χορκχάιμερ & Αντόρνο: Προπαγάνδα, Σκέψη και Μαζική Κοινωνία. Προπαγάνδα για ν΄αλλάξεις τον κόσμο – τι παραλογισμός!

Χορκχάιμερ & Αντόρνο: Προπαγάνδα, Σκέψη και Μαζική Κοινωνία

Η προπαγάνδα μετατρέπει τη γλώσσα σε όργανο, σε μοχλό, σε μηχανή. Σταθεροποιεί την κατάσταση των ανθρώπων, στην οποία έχουν περιέλθει κάτω από την πίεση της κοινωνικής αδικίας, κινητοποιώντας τους. Βασίζεται στο ότι μπορεί κανείς να βασιστεί σ΄αυτούς. Βαθιά μέσα τους όλοι οι άνθρωποι ξέρουν πως το όργανο θα τους κάνει όργανα, όπως γίνεται στο εργοστάσιο. Η λύσσα που αισθάνονται όταν ακολουθούν την προπαγάνδα είναι η παμπάλαιη λύσσα εναντίον του ζυγού της σκλαβιάς, που ενισχύεται από μια προαίσθηση που τους λέει πως η διέξοδος που προσφέρει η προπαγάνδα είναι κίβδηλη. Jacque Derrida: O «ακατανόητος» της φιλοσοφίας. Σαν σήμερα γεννιέται ένας από τους σημαντικότερους φιλοσόφους της μεταπολεμικής περιόδου του 20ου αιώνα, ο Aλγερινός ακαδημαϊκός και φιλόσοφος Ζακ Ντεριντά.

Jacque Derrida: O «ακατανόητος» της φιλοσοφίας

Εκφραστής της θεωρίας της αποδόμησης, μιας από τις σημαντικότερες που εκφράστηκαν τον 20 αιώνα και από τις πιο ακατανόητες, χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως «παράλογος» και «αντιδραστικός» και κατακρίθηκε σε μεγάλο βαθμό όσο ζούσε. Παρόλα αυτά το έργο του συνεχίζει να εμπνέει, να διδάσκεται και να επηρεάζει τους συγχρονούς του. Γεννημένος στις 15 Ιουλίου του 1930 στο Ελ Μπιάρ της Αλγερίας ο Ντεριντά από μικρός δημοσίευε ποιήματά του σε περιοδικά ενώ μελετούσε σχολαστικά τον Ζιντ, τον Χούσερλ, τον Χάιντεγκερ, τον Φρόιντ, τον Καμύ, τον Σοσύρ, τον Νίτσε, τον Σαρτρ, τον Μαρξ και αργότερα τον Λεβινάς. Σχολή της Φρανκφούρτης και Κριτική Θεωρία. Η Σχολή της Φρανκφούρτης είναι μια νεομαρξιστική σχολή κριτικής θεωρίας, κοινωνιολογικής έρευνας, και φιλοσοφίας.

Σχολή της Φρανκφούρτης και Κριτική Θεωρία

Η ομάδα αναδύθηκε στο Ινστιτούτο για την Κοινωνική Έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης, όταν ο Μαξ Χορκχάιμερ έγινε ο διευθυντής του Ινστιτούτου το 1930. Ο όρος «Σχολή της Φρανκφούρτης» είναι άτυπος και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους στοχαστές που συνδέονταν με το Ινστιτούτο για την Κοινωνική Έρευνα ή επηρεάστηκαν από αυτό. Η Σχολή της Φρανκφούρτης και η κριτική θεωρία. Max Horkheimer: Λυκόφως (αποσπάσματα) Μετάφραση από τα γερμανικά: Γιώργος Στεφανίδης, μέσω του ιστολογίου: Κριτική Θεωρία Ο ανθρωπάκος και η φιλοσοφία της ελευθερίας Η ελευθερία πρέπει να πραγματωθεί στον σοσιαλισμό.

Max Horkheimer: Λυκόφως (αποσπάσματα)

Όσο το παρόν σύστημα φέρει το όνομα «ελευθερία» και εκλαμβάνεται ως φιλελεύθερο, τόσο περισσότερο ασαφείς είναι συνήθως οι παραστάσεις σχετικά με την ελευθερία. Κατά συνέπεια, ο καθένας που έχει τα μάτια του ανοικτά και λιγοστά χρήματα στο πορτοφόλι του εξοικειώνεται συχνά με αυτήν τη φιλοσοφική έννοια. Π.χ. ζητά από κάποιον γνωστό του να προσληφθεί στην επιχείρησή του. Herbert Marcuze. Herbert Marcuze: ψυχανάλυση και πολιτική Για να συζητήσουμε τη θεωρία του Φρόιντ από τη σκοπιά της πολιτικής επιστήμης και της φιλοσοφίας χρειαζόμαστε κάποια δικαιολογία – εν μέρει επειδή ο Φρόιντ επανειλημμένα τόνισε τον επιστημονικό και εμπειρικό χαρακτήρα του έργου του.

Herbert Marcuze

Η δικαιολογία αυτή πρέπει να έχει δύο όψεις: πρώτα πρέπει να δείχνει ότι η δομή της φροϊδικής θεωρίας επιδέχεται, και … Continue reading Herbert Marcuze “Λόγος και Επανάσταση” (αποσπάσματα) Αποσπάσματα από το βιβλίο του Χέρμπερτ Μαρκούζε “Λόγος και Επανάσταση” που στα ελληνικά κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ύψιλον. Η αρχική δημοσίευση έγινε εδώ “(…) Άφού όμως οί ανώτερες τάξεις μπορούσαν νά διατηρούν τά κεκτημένα, μέσα στό απολυταρχικό πλαίσιο, καί άφού δέν υπήρχε οργανωμένη εργατική τάξη, τό δη­μοκρατικό κίνημα σέ μεγάλη έκταση προερχόταν άπό τήν αγανά­κτηση … Continue reading. Κριτική Θεωρία. Κριτική Θεωρία. Max Horkheimer. Max Horkheimer: “Η εξέγερση της φύσης” (απόσπασμα από το βιβλίο Η Έκλειψη του Λόγου) Γραμμένο το 1947, πιο επίκαιρο από όταν γράφτηκε.

Max Horkheimer

Μαξ Χορκχάιμερ, H Έκλειψη του Λόγου, σελ 115-121, εκδόσεις Κριτική. Theodor W Adorno. Theodor W.

Theodor W Adorno

Adorno: Minima Moralia (ηχητικά αποσπάσματα) Από την εκπομπή “Στοιχεία για την αγορά χαλκού”, με τον Γιώργο Κοροπούλη, από Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ Theodor Adorno & Max Horkheimer: “Προπαγάνδα, Σκέψη και Μαζική Κοινωνία” Walter Benjamin. Η ελευθερία στο νεωτερικό κόσμο , Albrecht Wellmer , Αλεξάνδρεια , 9789602211991. Σε μια εποχή όπου οι δυσκολίες πραγμάτωσης της ελευθερίας οδηγούν πολλούς στην εγκατάλειψη της επαγγελίας της, τα κείμενα αυτού του βιβλίου έρχονται να συμβάλουν στην κατανόηση του δημοκρατικού προτάγματος της νεωτερικότητας.

Η ελευθερία στο νεωτερικό κόσμο , Albrecht Wellmer , Αλεξάνδρεια , 9789602211991

Πώς μπορούμε να αντιληφθούμε τη δυνατότητα και τις δυσκολίες αυτού του προτάγματος, τη στιγμή που είμαστε ήδη τοποθετημένοι εντός του; Ποια είναι η σχέση μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας ελευθερίας; Πώς γεφυρώνεται η καθολικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με τη μερικότητα των δικαιωμάτων του πολίτη; Πώς μπορεί να νοηθεί μια πολιτική εξάπλωσης των αρχών του δημοκρατικού πολιτισμού σε ολόκληρο τον κόσμο; [...] Πώς μπορούμε να κατανοήσουμε ορθά το δημοκρατικό πρόταγμα της νεωτερικότητας, τον κανονιστικό πυρήνα των σύγχρονων δυτικών δημοκρατιών και την αντίληψη περί ελευθερίας που αυτός συνεπάγεται; Σε αυτό το κεντρικό ερώτημα επιχειρούν να δώσουν απάντηση τα δοκίμια του Αλμπρεχτ Βέλμερ που συγκεντρώνει αυτός ο τόμος. Albrecht Wellmer. Albrecht Wellmer (born July 9, 1933) is a prominent German philosopher at the Freie Universität Berlin.

Albrecht Wellmer

Biography[edit] He studied maths and physics at Berlin and Kiel, then philosophy and sociology at Heidelberg and Frankfurt. He was an assistant to Jürgen Habermas at the University of Frankfurt from 1966 to 1970. He has held Professorships at the Universität Konstanz, the New School for Social Research and at the Freie Universität Berlin. He has held guest Professorships at Haverford, Stony Brooke, Collège International de Philosophie, the New School of Social Research and the University of Amsterdam. In 2006 he received the Theodor W. Works[edit] Σχολή της Φρανκφούρτης. Η Σχολή της Φρανκφούρτης είναι μια σχολή νεομαρξιστικής κριτικής θεωρίας, κοινωνιολογικής έρευνας, και φιλοσοφίας.

Σχολή της Φρανκφούρτης

Η ομάδα αναδύθηκε στο Ινστιτούτο για την Κοινωνική Έρευνα (γερμανικά:Institut für Sozialforschung) στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης στη Γερμανία όταν ο Μαξ Χορκχάιμερ έγινε ο διευθυντής του Ινστιτούτου το 1930. Ο όρος «Σχολή της Φρανκφούρτης» είναι άτυπος και χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους στοχαστές που συνδέονταν με το Ινστιτούτο για την Κοινωνική Έρευνα ή επηρεάστηκαν από αυτό. Μαξ Χορκχάιμερ Σχολή Φραγκφούρτης. Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Ο Χορκχάιμερ γεννήθηκε στην Στουτγκάρδη σε μια εβραϊκή οικογένεια. Λόγω οικογενειακής πίεσης, αυτός δεν επεδίωξε εξ αρχής ακαδημαϊκή καριέρα, και εγκατέλειψε το γυμνάσιο στην ηλικία των δεκαέξι ετών για να εργαστεί στο εργοστάσιο του πατέρα του.

Εντούτοις, μετά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου, όπου σπούδασε φιλοσοφία και ψυχολογία. Στην συνέχεια μετακόμισε στην Φρανκφούρτη, όπου σπούδασε υπό τον Hans Cornelius.

ΜΑΡΚΟΥΖΕ