background preloader

ΘΕΤΙΚΙΣΜΟΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Facebook Twitter

Walter Benjamin. Walter Benjamin: Δοκίμια της φιλοσοφίας της γλώσσας (ολόκληρο το βιβλίο) Στον τόμο αυτό περιλαμβάνονται πέντε κρίσιμα δοκίμια του Walter Benjamin στα οποία παρουσιάζεται -και ουσιαστικά ολοκληρώνεται- η πρωτότυπη και ιδιοσυγκρασιακή του φιλοσοφία της γλώσσας, μια φιλοσοφία ελάχιστα συστηματική, ωστόσο βαθιά ενορατική, η οποία επηρέασε αποφασιστικά τη σκέψη της Σχολής της Φραγκφούρτης και προανήγγειλε κρίσιμες θεωρητικές καινοτομίες του αιώνα μας.

Walter Benjamin

Τα δοκίμια αυτά είναι “Για τη … Continue reading Walter Benjamin: “Θέσεις για τη φιλοσοφία της ιστορίας – Ο σουρρεαλισμός – Για την εικόνα του Προυστ” (ολόκληρο το βιβλίο) Ιστορική σύνθεση του παρελθόντος δεν σημαίνει αναγνώρισή του “με τον τρόπο που υπήρξε πραγματικά”. Σημαίνει συγκράτηση μιας μνήμης, καθώς αστράφτει τη στιγμή του κινδύνου. Walter Benjamin: “Σαρλ Μπωντλαιρ ένας λυρικός στην ακμή του καπιταλισμού” (ολόκληρο το βιβλίο) Walter Benjamin “Θέσεις για τη φιλοσοφία της ιστορίας” Walter Benjamin “Για μια κριτική τής βίας” Το πρόβλημα της επιστημονικής αλλαγής : Η άποψη του λογικού θετικισμού και η άποψη του T. Kuhn. Περιεχόμενα 1.

Το πρόβλημα της επιστημονικής αλλαγής : Η άποψη του λογικού θετικισμού και η άποψη του T. Kuhn

Εισαγωγή 2. Λογικός θετικισμός 3. Thomas Kuhn : Οι θεωρίες των παραδειγμάτων 4. Σύνοψη 1. Μαξ Βέμπερ. O Μαξιμίλιαν Καρλ Έμιλ Βέμπερ , 21 Απριλίου 1864 - 14 Ιουνίου 1920) ήταν Γερμανός κοινωνιολόγος και πολιτικός οικονομολόγος, του οποίου οι ιδέες επηρέασαν την κοινωνική θεωρία, την κοινωνική έρευνα και το σύνολο της επιστήμης της κοινωνιολογίας[1].

Μαξ Βέμπερ

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Γεννήθηκε στο Έρφουρτ του Βασιλείου της Πρωσίας στις 21 Απριλίου 1864. Από τα παιδικά του χρόνια είχε την ευκαιρία να δει από κοντά πολλούς διανοούμενους της εποχής καθώς ο πατέρας του ήταν βιομήχανος και βουλευτής. Αφού τελείωσε το σχολείο στο Βερολίνο πραγματοποίησε ανώτερες σπουδές στη Χαϊδελβέργη στο Βερολίνο και το Γκέτινγκεν (Göttingen) όπου και πραγματοποίησε τη διατριβή του πάνω στην οικονομική ιστορία. Το 1894 ο Γερμανός στοχαστής καταλαμβάνει μια έδρα πολιτικής οικονομίας στο Φράιμπουργκ και έπειτα στη Χαϊδελβέργη.

Οι παραπάνω προσανατολισμοί δεν είναι παρά καθαροί τύποι που έχουν συγκροτηθεί για να υπηρετήσουν τους σκοπούς της επιστημονικής έρευνας. Walter Benjamin. Βιβλία του συγγραφέα 'Peter Frederick Strawson' Kripke%20%CE%A4%CE%BF%20%CE%9F%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CE%BD%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%B7%20%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1%20%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF%201.

Ανρί Πουανκαρέ Μαθηματικός. Ανρί Πουανκαρέ Ο Ζυλ Ανρί Πουανκαρέ (γαλλ.

Ανρί Πουανκαρέ Μαθηματικός

Henri Poincaré) ήταν ένας από τους κορυφαίους Γάλλους μαθηματικούς και θεωρητικούς φυσικούς και φιλόσοφος της επιστήμης. Ο Πουανκαρέ γεννήθηκε στις 29 Απριλίου του 1854 στην πόλη Νανσύ της Γαλλίας και πέθανε στις 17 Ιουλίου του 1912 στο Παρίσι. Συχνά περιγράφεται ως πολυμαθής, και στον κόσμο των μαθηματικών είναι γνωστός ως ο «Τελευταίος Πανεπιστήμονας», καθώς διέπρεπε σε όλα τα επιστημονικά πεδία τα οποία υπήρχαν στη διάρκεια της ζωής του. Ο άνθρωπος Πουανκαρέ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Ο Πουανκαρέ ήταν μύωψ, ιδιαίτερα αφηρημένος και αδέξιος. Το έργο του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Ο Πουανκαρέ δημοσίευσε το πρώτο του άρθρο στο Nouvelles Annales des Mathematiques σε ηλικία 19 ετών.

Αν η φύση δεν ήταν όμορφη, δεν θα άξιζε τον κόπο να την γνωρίσουμε. Kurt Gödel. Kurt Friedrich Gödel (/ˈkɜrt ɡɜrdəl/;[2] German: [ˈkʊʁt ˈɡøːdəl]; April 28, 1906 – January 14, 1978) was an Austrian, and later American, logician, mathematician, and philosopher.

Kurt Gödel

Considered with Aristotle and Gottlob Frege to be one of the most significant logicians in history, Gödel made an immense impact upon scientific and philosophical thinking in the 20th century, a time when others such as Bertrand Russell,[3] A. N. Whitehead,[3] and David Hilbert were pioneering the use of logic and set theory to understand the foundations of mathematics. Gödel published his two incompleteness theorems in 1931 when he was 25 years old, one year after finishing his doctorate at the University of Vienna.

The first incompleteness theorem states that for any self-consistent recursive axiomatic system powerful enough to describe the arithmetic of the natural numbers (for example Peano arithmetic), there are true propositions about the naturals that cannot be proved from the axioms. Φιλοσοφία της γλώσσας. Αρχικά οι φιλόσοφοι της γλώσσας διερευνούν τη φύση της σημασίας και προσπαθούν να εξηγήσουν τι σημαίνει να "σημαίνει" κάτι.

Φιλοσοφία της γλώσσας

Θέματα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η φύση της συνωνυμίας, η προέλευση της ίδιας της σημασίας, και πώς μπορεί κάθε σημασία τελικά να γίνει γνωστή. Οι αναλυτικοί φιλόσοφοι της γλώσσας δείχνουν επίσης ειδικό ενδιαφέρον για τον τρόπο με τον οποίο μια πρόταση συντίθεται σε κάτι που συνολικά έχει μια σημασία, μέσω των σημασιών των τμημάτων της. Στη συνέχεια, προσπαθούν να καταλάβουν τι κάνουν οι ομιλητές και οι ακροατές με τη γλώσσα κατά την επικοινωνία, και πώς αυτή χρησιμοποιείται σε κοινωνικό επίπεδο. Ειδικότερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα θέματα της εκμάθησης της γλώσσας, της δημιουργίας της γλώσσας, και των δράσεων ομιλίας (speech acts). Τρίτον, ερευνάται η σχέση που έχει η γλώσσα με τη σκέψη, τόσο του ομιλητή όσο και του διερμηνέα. Τέλος, ερευνούν πώς η γλώσσα και η σημασία σχετίζονται με την αλήθεια και τον κόσμο. Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] και. Κατηγορία:Αναλυτικοί φιλόσοφοι.

Sinopsi. American logician and philosopher. Saul KripkeAmerican logician and philosopher Also known as Saul Aaron Kripke born November 13, 1940 Bay Shore, New York Saul Kripke, in full Saul Aaron Kripke (born Nov. 13, 1940, Bay Shore, Long Island, N.Y., U.S.), American logician and philosopher who from the 1960s was one of the most powerful thinkers in Anglo-American philosophy (see analytic philosophy).

American logician and philosopher

Kripke began his important work on the semantics of modal logic (the logic of modal notions such as necessity and possibility) while he was still a high-school student in Omaha, Neb. Κρίπκε, Σαούλ Άαρον - Ygeiaonline.gr. Βιβλία του συγγραφέα 'Peter Frederick Strawson' STRAWSON PETER-FREDERICK. Patelli. Lycan, William G. Γλωσσική σχετικότητα. Η γλωσσική σχετικότητα είναι έννοια που πρωτοεισάγεται από τους Sapir και Worf.

Γλωσσική σχετικότητα

Αναφέρεται στη σχέση γλώσσας και σκέψης και υποστηρίζει ότι η γλώσσα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Υπόθεση των Sapir και Worf[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Ο Αμερικανός γλωσσολόγος και ανθρωπολόγος Edward Sapir και ο μαθητής του Benjamin Lee Worf αναπτύσσουν τη θεωρία τους περί γλωσσικού καθορισμού και γλωσσικής σχετικότητας. Βασική τους πρόταση ότι η γλώσσα επηρεάζει τη σκέψη. Η γλώσσα, δηλαδή, οδηγεί στην οικοδόμηση της σκέψης κι όχι η σκέψη στην παραγωγή γλώσσας όπως υποστήριζε ο Ζαν Πιαζέ. Οι θεωρητικοί αυτοί υποστηρίζουν πως η γλώσσα που χρησιμοποιούμε ανάλογα με τον τόπο στον οποίο ζούμε προσδιορίζει και τις έννοιες που είμαστε σε θέση να αναπτύξουμε στην πορεία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το λεξιλόγιο των Εσκιμώων που περιλαμβάνει 27 διαφορετικές λέξεις για το χιόνι. Διακρίνονται δύο εκδοχές αυτής της υπόθεσης:

Το πρόβλημα της επιστημονικής αλλαγής : Η άποψη του λογικού θετικισμού και η άποψη του T. Kuhn. Θετικισμός. Ο Θετικισμός είναι ένα επιστημονικό φιλοσοφικό δόγμα το οποίο υποστηρίζει πως μία πρόταση ή ένας φυσικός νόμος είναι αληθής μόνο όταν είναι λογικά επαληθεύσιμος.

Θετικισμός

Η επαλήθευση θα πρέπει να είναι κατ'ανάγκην έμμεση, δηλαδή μία πρόταση είναι αληθής μόνο όταν αν, συνδυαζόμενη με κάποια άλλη αληθή πρόταση, δίνει αληθή συμπεράσματα. Απορρίπτει καθετί υπερβατικό, απόκρυφες δυνάμεις που θεωρεί ανύπαρκτες και ασύλληπτες από τη νόηση. Ιδρυτής του είναι ο Γάλλος φιλόσοφος Αύγουστος Κοντ (Auguste Comte). Φιλοσοφία της γλώσσας. Αναλυτικη φιλοσοφία γλώσσας ανοιχτή σκέψη.

Στήβεν Νηλ. Ο Stephen Roy Albert Neale είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του CUNY (City University of New York) από το 2007.

Στήβεν Νηλ

Προηγουμένως, ο Neale ήταν Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Rutgers από το 1999 έως το 1999, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια από το 1990 έως το 1999, Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Κολέγιο του Birkbeck (Πανεπιστήμιο του Λονδίνου) από το 1996 έως το 1997 και Καθηγητής-Αναπληρωτής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον από το 1988 έως το 1990. Το 2002, του απονεμήθηκε η Υποτροφία Guggenheim, το 1998 η Υποτροφία “National Endowment for Humanities” και το 1995 η Υποτροφία του Ιδρύματος Rockefeller. Είναι ειδικός κατά κύριο λόγο στη Φιλοσοφία του Λόγου, στη Γλωσσολογία και στη Φιλοσοφική Λογική.

Είναι “ρεαλιστικός” ως προς το ρόλο της γλώσσας στην έκφραση της σκέψης. Θεωρείται ως ένας από τους σημαντικότερους ειδικούς ως προς τα επιχειρήματα και τη Θεωρία των Περιγραφών του Μπέρτραντ Ράσελ.

ΡΑΣΕΛ ΜΠΕΡΤΡΑΝΤ

Νάιγκελ Τόμας. Ψυχολογία, Φιλοσοφία, Επιστήμες, Παιδεία. Εισαγωγή Αυστριακός φιλόσοφος, με σημαντική συνεισφορά στον τομέα της αναλυτικής φιλοσοφίας και της λογικής. Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους φιλοσόφους του 20ού αιώνα, ο μεγαλύτερος ίσως για την αγγλόφωνη φιλοσοφική κοινότητα. αλλά και από αυτούς που επέδρασαν στην εξέλιξη της φιλοσοφικής σκέψης του 20ου αιώνα. Από το 1913 ο Βιτγκενστάϊν έζησε σε δημιουργική απομόνωση στη Νορβηγία, χωρίς όμως ποτέ να αποκοπεί από τα προβλήματα που απασχολούσαν τους πνευματικούς κύκλους της Βιέννης.

Τότε επιδόθηκε στη σύνθεση του μεγάλου έργου της νεανικής του ηλικίας Λογικοφιλοσοφική Πραγματεία (Tractatus logicophilosophicus) και θεωρήθηκε πλέον σαν μία από τις πιο σημαίνουσες προσωπικότητες του περασμένου αιώνα. (περισσότερα…)