background preloader

Livet i sjön

Facebook Twitter

Ett rikt vaxt och djurliv. Sjö huvudsida. Fiskar A-Ö | Sjömatsfrämjandet. Upptäck vattnet med håv och spö (1-9) | Naturskyddsföreningen. Ämnen: BI, HKK, IDH Nyckelord: Ekologiska samband, rekreation, biologisk mångfald, allemansrätt. Syfte och bakgrund Tanken med denna heldagsaktivitet är att undersöka närmiljöns vatten och upptäcka livet under ytan för att på så sätt närma sig frågor om jordens naturresurser, vattnets betydelse, djur i närmiljön, näringskedjor, biologisk mångfald och hållbarhetsfrågor kopplat till konsumtion och matvanor.

Att fiska med spö kan vara ett upplevelsebaserat och lärorikt inslag av friluftsliv på skoltid. Dessutom ges eleverna möjlighet till praktiska kunskaper om friluftslivets möjligheter som de kan ta med sig under sin fritid. Material Fiskespön, flytvästar, majs, mask, maggot, ströbröd, havregryn, sirap, håvar, burkar och artkartor. Tillgång till fiskespön är den kritiska punkten, vilken kan lösas genom att skolan anmäler sig till Sportfiskarnas kostnadsfria projekt Klassdraget. Genomförande Det är viktigt att välja ett lättillgängligt vatten där många elever kan stå. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Syfte. Ge liv åt ett ekosystem (1-9) | Naturskyddsföreningen. Ämnen: BI, IDH Nyckelord: Näringskedja, ekosystem, biologisk mångfald. Syfte och bakgrund Tanken är att aktiviteten ska beskriva succession (utveckling) i en nygrävd damm, hur livet tar sig dit och hur ekosystemet utvecklas över tid.

Aktiviteten passar utmärkt som komplement till håvningsövningar i vatten eller småkrypsstudier. De organismer som aktiviteten omfattar kan bytas ut mot andra, beroende på vilka djur eleverna studerar. Vårt samhälle och vår egen kropp är helt beroende av att det finns fungerande ekosystem runt om oss. Material En yta på 10x10 meter eller större beroende på gruppens storlek. Genomförande Märk ut den yta ni ska vara på med konerna och dela ut färger till eleverna i form av västar eller band, helst gröna. Arbeta vidare och diskussion Hur påverkar växtätare och köttätare ekosystemet? Lgr 11 Biologi Centralt innehåll åk 1-3 Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter. Idrott och hälsa. Grodan. Kyss en groda och det blir en prins.. eller hur var det nu?

En liten varelse som fascinerar, som dyker upp i sagor och myter världen över. Det är spännande att se vilken förändring som grodan genomgår, från ägg till fullvuxen. Här är ett material där eleverna kan läsa, skriva, rita och samtala om grodans livscykel och grodans del i en näringskedja. I häftet finns texter med olika uppgifter men även steg för steg hur eleverna kan rita en enkel groda.

Låt eleverna rita vars en groda på ritpapper, montera på bakgrund och sätt upp tillsammans med deras faktatexter. Tips på hur eleverna kan få stöd att skriva faktatexter med hjälp av cirkelmodellen finns här: faktatext Häfte: grodan För att förtydliga grodans livscykel finns bildkort att sätta upp som stöd. För de elever som behöver stöd att skriva text så finns här börjor att ladda ner och laminera.