background preloader

Fruitbomen

Facebook Twitter

Fruitbomen planten. Fruitbomen kunnen geplant worden in de periode van half oktober tot einde maart.

Fruitbomen planten

November en december zijn echter de beste maanden (niet bij vorst) omdat de bomen dan nog vóór de winter nieuwe wortels kunnen aanmaken en dus beter aanslaan. In de maanden november en december hebben de boomkwekers en tuincentra ook de meeste voorraad en assortiment. Tegenwoordig worden bijna alle fruitbomen in potten aangeboden en in principe kunnen deze dus bijna jaarrond geplant worden. Het voorjaar of het najaar blijven echter de beste periodes. Fruitbomen worden aangeboden in 3 vormen: Hoogstam: de bomen vertakken vanaf een hoogte van 180-200cm.

De meeste fruitrassen zijn geënt op onderstammen van andere rassen van dezelfde fruitsoort: appel op appel en peer op peer. Planten Voorzie een voldoende ruim plangat van 50 x 50 x 50cm. TIP: kan je de boom niet direct aanplanten dan kan je hem best tijdelijk inkuilen om te vermijden dat de wortels uitdrogen. Lees ook: Tijd voor de zomersnoei. Vanaf begin juli tot begin september is het tijd voor de zomersnoei.

Tijd voor de zomersnoei

Zodra de lengtegroei van de nieuwe scheuten gestopt is (als de eindknop gevormd is), mag je met de zomersnoei beginnen. En je kunt ermee doorgaan tot een maand voor het vallen van het blad. Daarna hebben snoeiwondes nog genoeg tijd om voor de winterrust te genezen. Wanneer je ook snoeit, doe het in ieder geval bij droog weer. Steenvruchten snoei je in de zomer Kersen-, pruimen-, perziken, abrikozen en walnotenbomen snoei je in de zomer. Over het algemeen worden steenvruchten niet echt intensief gesnoeid.

Voor een perzik ligt dit echter anders. Snoeien we grootfruit altijd het best in de winter? De winter is het tijdstip bij uitstek waarop iedereen zijn snoeischaar bovenhaalt.

Snoeien we grootfruit altijd het best in de winter?

Maar is dat wel het goeie moment om te snoeien? De traditie om in de winter te snoeien halen we van vroeger bij de boeren. Zij snoeiden louter in de winter omdat dit het enige moment was waarop ze tijd hadden, niet omdat dit voor de boom het beste was. Het goeie snoeitijdstip voor je fruitboom varieert en is afhankelijk van de vruchtsoort en van het doel van de snoei. Steenvruchten (zoals kersen, pruimen en notelaar) snoei je bijvoorbeeld altijd in de zomer, na de oogst. Wintersnoei Als je fruitbomen in de winter snoeit, stimuleer je de scheutvorming. Eén van de belangrijkste redenen om voor wintersnoei te kiezen, is het goeie overzicht bij kale bomen. Wintersnoei kan van december tot maart. Zomersnoei. Breng een mulch aan onder je fruitboom. Voor de ecologische teelt van fruit is een gezonde bodem een sleutelelement, maar hoe maak en houd je de bodem onder je fruitboom gezond?

Breng een mulch aan onder je fruitboom

Breng een mulch van bladeren, snoeiafval of compost aan onder je fruitboom. Door de bodem te bedekken met een dunne lage organisch materiaal stimuleer je het bodemleven en verbetert de vochtvoorziening. Bovendien is een mulch een ideale voedingsbron voor je fruitboom en voorkom je competitie met de ondergroei. Welk organisch materiaal? Niet alle organisch materiaal is even geschikt om aan je fruitboom toe te dienen.

Een goede compost voor de fruitboom bevat bijvoorbeeld dubbel zoveel bruin materiaal als de ‘klassieke’ compost voor de moestuin. Ook bladeren en jong snoeihout zijn uitstekende voedingsbronnen voor je fruitboom. Let op! Hoeveel voer je op? Een fruitboom heeft niet veel voeding nodig. Voor een laagstam voer je ongeveer een kleine emmer compost of twee emmers houtsnippers op. Wat is het beste tijdstip? Deel dit artikel met je vrienden. Fruitbomen planten. Voordat je een fruitboom gaat aanschaffen bepaal je eerst welk soort fruit je wild hebben en waar de fruitboom komt te staan.

Fruitbomen planten

Hou er rekening mee dat de kroondiameter van een volwassen hoogstam fruitboom varieert per soort: voor een pruim wordt deze 6 m breed, voor een kers en peer 8 m; appel en walnoot 10-12 m.Ook is heel belangrijk dat de pas aangeschafte fruitboom onmiddellijk geplant wordt, dat kan eventueel ook op een tijdelijke plaats door de boom als het ware in te kuilen. Het laten liggen van de boom is al na een paar uur funest, de wortels zijn dan door wind en indroging onherstelbaar beschadigd. Plant materialenBij het planten van een fruitboom heb je de volgende materialen nodig: Verklaring Oranje label aan de fruitboom.Op een oranje of wit waarmerkstrookje aan een fruitboom kunt u verschillende gegevens op vinden.

Grondbewerking en bemesten van de grond voor het aanplanten van fruitbomen. Het planten van fruitbomen Voorbereiden en planten Daar het slechts over een kleine oppervlakte gaat, kan men praktisch iedere grond geschikt maken voor het aanplanten van een fruithaag.

Grondbewerking en bemesten van de grond voor het aanplanten van fruitbomen

We kunnen goede grond aanbrengen of intens werken met compost en andere organische stoffen. Natte gronden kunnen we draineren, of indien dit niet mogelijk is, een verhoogde terp van ongeveer 50 tot 80 cm breedte aanleggen. Voorbereiden We doen er goed aan de te beplanten vakken een tweetal weken van tevoren klaar te maken.

Als u een plantgat maakt en daarin alleen goede grond aanbrengt, blijven de wortels alleen in die grond groeien. Voor kleigronden is het wel beter de compost geheel of gedeeltelijk te vervangen door turfstrooisel. Wanneer planten? Normaal kan men, als de grond niet bevroren is, de hele winter fruitbomen planten. In natte gronden is het aan te raden na de winter, in februari – maart, te planten. Hoe planten?

Kersen en krieken