background preloader

Alma Uutisia Suomessa

Facebook Twitter

Muutoksia UEF-Primon haun taustalla. (Please, scroll down to read in English.)

Muutoksia UEF-Primon haun taustalla

Ilmestyikö tuttujen UEF-Primo -hakujesi tuloksiin yhtäkkiä huomattavasti enemmän hakutuloksia? Muuttuivatko hakutulosten keskinäiset järjestykset? Uudistunut kirjastojärjestelmä ja LUC-Finna – muutoksia kirjautumisessa ja e-aineistolinkeissä - Ajankohtaista. Lapin korkeakoulukirjasto on ottanut kesän aikana käyttöön uuden Alma-kirjastojärjestelmän.

Uudistunut kirjastojärjestelmä ja LUC-Finna – muutoksia kirjautumisessa ja e-aineistolinkeissä - Ajankohtaista

Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun opiskelijoiden ja henkilökunnan kirjautuminen on jatkossakin korkeakoulujen Haka-tunnuksilla. Lainat saa järjestelmävaihdon jälkeen näkymään omaan tiliin kirjastokortin liittämisen jälkeen. Liittäminen tehdään sähköpostiosoitteella, jonka tulee olla sama kuin kirjaston asiakastietoihin on aikaisemmin tallennettu. Kirjastojärjestelmä vaihtui – mikä muuttui asiakkaan näkökulmasta? Oulun yliopiston ja Oamkin omat Oula-Finna-näkymät Oulun yliopiston kirjastoon yhdistyneen Oamkin kirjaston aineistot näkyvät nyt Oula-Finnassa, ja Oamkin kirjaston asiakkaat on siirretty Leevistä Oula-Finnaan.

Kirjastojärjestelmä vaihtui – mikä muuttui asiakkaan näkökulmasta?

Oulun yliopistolle ja Oamkille on erilliset Finna-näkymät. Oula-Finnan Yliopisto-näkymästä löytyvät yliopiston käyttöön hankitut e-aineistokokoelmat, ja Oula-Finnan Oamk-näkymästä puolestaan Oamkin käyttöön hankitut e-aineistokokoelmat. Molemmista näkymistä löytyvät Oulun yliopiston kirjaston painetut aineistot, Kuopion Varastokirjaston kokoelmat sekä Arton kotimaisten artikkelien viitetiedot. Näkymät löytyvät osoitteista oula.finna.fi (Oulun yliopisto) ja oula.finna.fi/oamk (Oamk) Muutoksia kirjautumisessa. Alma-kirjastot – ALMA-kirjastopalvelualusta otetaan käyttöön 24 kirjastossa 2019-2020. Aalto University Will Enhance its Remote Access Services and Speed Digital Transformation with the Ex Libris Higher-Ed Cloud Platform. As an Ex Libris Voyager® customer, Aalto University is familiar with the quality of Ex Libris services.

Aalto University Will Enhance its Remote Access Services and Speed Digital Transformation with the Ex Libris Higher-Ed Cloud Platform

The cloud-based Alma platform will take the library’s management processes into the digital age, enabling the staff to automate workflows and improve the quality of the user experience while reducing the time and cost required for task management. To better serve faculty members, researchers, and students, especially during these challenging times, the library will be able to provide a single access point via the Primo search interface. Patrons will benefit from rapid discovery of comprehensive, relevant materials, both on-campus and off. Matti Raatikainen, Team leader, Service points Learning Services of Aalto University said, “The integration of the Alma platform and Primo discovery will help us modernize our operations and become more efficient at managing, analyzing, and delivering print and electronic resources.

About Aalto University. Katja Hyvärinen - kuvailun asiantuntija Itä-Suomen yliopiston kirjastosta - Melinda - kansallinen metatietovaranto - Global Site. Eduskunnan kirjastolle uusi kirjastojärjestelmä – kirjasto kiinni 6.7.–31.7.2020. Sivun kuva Sivun sisältö ​Eduskunnan kirjaston kirjastojärjestelmä vaihdetaan heinäkuussa.

Eduskunnan kirjastolle uusi kirjastojärjestelmä – kirjasto kiinni 6.7.–31.7.2020

Nuorempi Volter – moderni hakujärjestelmä parantaa tiedon löytyvyyttä – Turun yliopiston blogi. Heli Kokkinen Minna Niemi-Grundström Turun yliopiston kirjastossa lähes 20 vuotta käytössä ollut Voyager-kirjastojärjestelmä vaihtui vuodenvaihteessa uuteen Alma-kirjastopalvelualustaan.

Nuorempi Volter – moderni hakujärjestelmä parantaa tiedon löytyvyyttä – Turun yliopiston blogi

Asiakkaille Volterin tuttu nimi säilyy, mutta kaikki muu käyttöliittymässä ja sen taustajärjestelmässä on uutta. Uusi Volter tarjoaa sujuvamman käyttäjäkokemuksen ja monipuolisemman pääsyn tietoaineistoihin. Yksi tärkeimmistä vaikuttavista tekijöistä järjestelmäuudistuksessa on ollut juuri asiakaslähtöisyys. Kirjaston tietoaineistotarjonta on viime vuosina voimakkaasti painottunut digitaalisiin aineistoihin. Digitaalisessa ympäristössä tiedon määrä kasvaa koko ajan ja tietoa tuotetaan ja jaetaan erilaisissa kanavissa ja konteksteissa. Järjestelmäuudistuksessa ei ole kysymys pelkästään teknisestä ratkaisusta, vaan uusi järjestelmä muuttaa myös kirjaston työprosesseja ja parantaa kirjaston kykyä vastata asiakastarpeisiin. Kirjastojärjestelmä uudistuu kesän aikana. Oulun yliopiston kirjastossa otetaan kesällä käyttöön uusi kirjastojärjestelmä, ja samalla Oulun yliopiston sekä Oulun ammattikorkeakoulun kirjaston kokoelmat yhdistyvät samaan tietokantaan.

Kirjastojärjestelmä uudistuu kesän aikana

Kirjaston toimipaikat ja palvelut ovat suljettuina 27.6.–2.8.2020 järjestelmävaihdon vuoksi. Oulun yliopiston kirjaston asiakkaille kirjastojärjestelmän päivitys ei suoraan näy, sillä tuttu Oula-Finna on käytössä jatkossakin. Asiakkaiden lainat ja asiakastiedot siirtyvät automaattisesti uuteen järjestelmään. Oulun yliopiston kirjastossa otetaan kesällä käyttöön uusi kirjastojärjestelmä, ja samalla Oulun yliopiston sekä Oulun ammattikorkeakoulun kirjaston kokoelmat yhdistyvät samaan tietokantaan. Kirjaston toimipaikat ja palvelut ovat suljettuina 27.6.–2.8.2020 järjestelmävaihdon vuoksi. Itä-Suomen korkeakoulukirjastot samaan Alma-järjestelmään - "Tuo käyttäjille uusia mahdollisuuksia" Musiikkioppilaitoskirjastolaisten webinaari: Alma-asiaa. Musiikkioppilaitoskirjastolaisten yhteinen toimintaryhmä MUSKA järjestää järjestyksessään toisen webinaarinsa keskiviikkona 18.3. klo 13.00 alkaen.

Musiikkioppilaitoskirjastolaisten webinaari: Alma-asiaa

MUSKA-webinaarien on tarkoitus käsitellä kirjastolaisten piiristä tulleita ajankohtaisia aiheita, esitellä kiinnostavia uutuuksia musiikkikirjastojen maailmasta, järjestää koulutustilaisuuksia ja kaikista tärkeimpänä, toimia tiedonjakajana ja yhteisöllisyyden rakentajana. Webinaarissa on tällä kertaa yksi iso aihe, kirjastojärjestelmä Alma erityisesti musiikin kuvailun ja tiedonhaun näkökulmasta. Suomessa osa korkeakoulukirjastoista otti Alman käyttöön joulukuussa 2019, ja seuraava aalto järjestelmävaihtoja tulee tapahtumaan heinäkuussa 2020.

Turun yliopiston kirjastojärjestelmä vaihtuu vuodenvaihteessa 2019-2020. Our library system will change at the turn of the year - UEF Library. (Please, scroll down to read in English.)

Our library system will change at the turn of the year - UEF Library

Itä-Suomen yliopistossa otetaan joulukuussa 2019 käyttöön uusi Alma-kirjastojärjestelmä ja sen asiakaskäyttöliittymä Primo VE. Alma korvaa jo 20 vuotta käytössä olleen Voyager-järjestelmän. Primo VE -käyttöliittymä korvaa UEF-Finnan, joka on toiminut jo aiemmin käytöstä poistettujen Nellin ja Voyagerin käyttöliittymien korvaajana. Alma uudentaa koko taustalla toimivan kirjastojärjestelmän, ei pelkästään asiakkaille tuttua käyttöliittymää. Kyseessä on harppaus nykyaikaiseen tietojärjestelmään ja sen palvelumalliin. Kirjasto on ollut mukana Lumikko-hankintakonsortiossa, joka kilpailutti kirjastojärjestelmät syksyllä 2018.

Tilannetietoa Alma-kirjastojärjestelmän integroimisesta Finnaan - Finna - Global Site. Alma-kirjastot - Melinda - kansallinen metatietovaranto - Global Site. Kolmesta yhdeksi: Alman käyttöönotto Tampereen yliopiston kirjastossa. Joulun kynnyksellä 2019 kahdeksan korkeakoulukirjastoa siirtyi ensimmäisenä Suomessa Ex Libriksen Alma-kirjastojärjestelmään.

Kolmesta yhdeksi: Alman käyttöönotto Tampereen yliopiston kirjastossa

Almaan siirrettiin kuitenkin kymmenen Voyager-tietokantaa, koska Tampereella yhdistettiin Almaan siirtymisen myötä aiemmat Tampereen ammattikorkeakoulun (TAMK), Tampereen yliopiston (TaY) ja Tampereen teknillisen yliopiston (TTY) tietokannat yhteen Almaan. Taustalla oli näiden kolmen korkeakoulukirjaston yhdistyminen uuden Tampereen yliopiston kirjastoksi vuoden 2019 alussa. Fuusiota oli valmisteltu yhtämittaisesti jo vuoden 2017 lopulta saakka ja kirjastonkin verkkopalveluita yhdistetty, otettu käyttöön mm. uudet verkkosivut, uusi yhteinen SFX ja uusi yhteinen etäkäyttö-proxy. Kirjastolla oli kuitenkin yhä kolme erillistä Voyager-tietokantaa, joiden yhdistämistä kyllä pohdittiin vuoden 2018 alkupuolella, mutta päädyttiin siihen, että yhteiseen tietokantaan mennään uuden kirjastojärjestelmän myötä. Kolme tietokantaa – no problem! Hyvää yritettihin, Primoa pukkas. Kvartaali Alman kanssa. Nyt on takana muutama ensimmäinen yhteinen kuukausi Alma-järjestelmän kanssa - tai eihän tässä yhteydessä sovi puhua kirjastojärjestelmästä, vaan kirjaston palvelualustasta, LSP ei ILS.

Mitä on opittu? Winston lupasi sota-aikaan verta, hikeä ja kyyneliä. Taidettiin saada noita kaikkia viime syksynä ja nyt alkuvuodesta Alman kanssa, joskin myös onnistumisen iloa ja ahaa-elämyksiä. Jos ei mitään muuta ole tarttunut, niin uusia asioita on ainakin opittu. Yllättävän hankalaksi tämä järjestelmänvaihdos taas osoittautui, vaikka aineistot ja asiakkaat sinänsä siirtyivätkin näppärästi vanhasta uuteen. How was Alma/Primo VE selected for the University of Eastern Finland? - UEF Library. (Please, scroll down to read in English.) Itä-Suomen yliopistossa otettiin 23.12.2019 käyttöön uusi Alma-kirjastojärjestelmä ja sen asiakaskäyttöliittymä Primo VE. Jo muutaman vuoden on ollut tiedossa, että vanhaa 20 vuotta käytössä ollutta Voyager-kirjastojärjestelmää ei enää kehitetä. Suomen korkeakoulukirjastot ovat olleet tietoisia tilanteesta, mutta jo vuonna 2014 päätettiin lopettaa kansallinen UJK-hanke uuden kirjastojärjestelmän hankkimiseksi.

Myös pitkä yhteistyö kirjastojen välillä Linnea2-konsortion muodossa päättyi. Kansalliskirjaston vetämä työryhmä kartoitti markkinoilla olevat kirjastojärjestelmät vuonna 2017. Kirjastojärjestelmä uudistuu – Vasu 2/2020. Kari Tiainen Karelia-ammattikorkeakoulun kirjasto ottaa käyttöön uuden Alma-kirjastojärjestelmän vuodenvaihteessa 2019-20. Järjestelmän toimittaa Ex Libris Deutschland GmbH. Alma korvaa 20 vuotta käytössä olleen nykyisen Voyager-kirjastojärjestelmän. Asiakkaille näkyvä tuttu Karelia-Finna-käyttöliittymä on kuitenkin edelleen käytössä ensi vuonnakin. Alma-kirjastojärjestelmän myötä Karelian kirjasto saa käyttöönsä kokonaan uuden ja nykyaikaisen tietojärjestelmän, joka mahdollistaa entistä joustavammat kirjastopalvelut ja työprosessit.

. – Kirjaston henkilökunnalle uuden kirjastojärjestelmän käyttöönotto on suorastaan järisyttävä ja myöskin jännittävä ja innostava muutos. Korkeakoulukirjastot jakaantuivat kahteen leiriin Suomalaisten korkeakoulukirjastojen kirjastojärjestelmän uudistusprosessi on kestänyt vuosia. Tämän jälkeen suomalaiset ammattikorkeakoulu- ja yliopistokirjastot ryhmittyivät avoimen lähdekoodin ja kaupallisen järjestelmän kirjastoiksi. Kansikuva: John Schnobrich on Unsplash. 5 asiaa Almasta – digimpää asiointia kirjastossa.

SAMKin kirjasto otti vuoden 2019 lopulla käyttöön uuden monipuolisen Alma-kirjastojärjestelmän. Alma mahdollistaa vauhdilla lisääntyvän digitaalisen aineiston tehokkaamman välittämisen ja hallinnan, monipuoliset yhteydet muihin tietojärjestelmiin ja helpottaa opiskelijoiden kirjastonkäyttöä. Asiakkaat löytävät kirjaston aineiston ja asiakasliittymän tutusta osoitteesta samk.finna.fi. Sujuvampaa asiointia SAMKin opiskelija saa kirjastokortin entistä nopeammin kirjaston palvelupisteestä henkilöllisyyden todistamalla, sillä opiskelijoiden tietoja päivitetään opiskelijahallinnon järjestelmästä automaattisesti kirjastojärjestelmään. Kirjastokorttia tarvitaan varausten noutamisessa, aineiston lainaamisessa ja automaateilla.

Samkilaiset kirjautuvat Finnaan SAMK-tunnuksella. Asiakkaille, jotka eivät ole SAMKin opiskelijoita eivätkä henkilöstöä, Alma toi oleellisia muutoksia. Paperikuiteista sähköpostiin. Kirjastojärjestelmä uudistuu - toimi ajoissa kirjastoasioinnissasi! Vuoden lopun lähestyessä etenee myös kirjastojärjestelmän vaihdos. Nyt on oikea aika hoitaa alta pois kaikki kirjastoasiat ennen kirjastojen järjestelmävaihdoksen vuoksi tapahtuvaa kiinnioloaikaa. Kirjaston kaikki toimipisteet ovat suljettuina 14.12.-6.1.2020 ja painettuihin aineistoihin liittyvät asiakastoiminnot verkossa poissa käytöstä järjestelmävaihdoksen aikana 14.12.2019 - 2.1.2020. Linna-kirjaston hiljainen lukusali korkeakouluyhteisön opiskelijoiden käytössä kulkukortilla 24/7. Arvon-kirjaston oppimiskeskus (2. krs) korkeakouluyhteisön opiskelijoiden käytössä kulkukortilla 24/7. TAMK Pääkampuksen kirjaston 2. kerroksen yhteydessä olevaan tenttiterraarioon on pääsy 2. kerroksen ovien kautta kulkukortilla.

Tämä tarkoittaa sitä että et voi uusia, lainata, tehdä varauksia tai maksaa maksujasi tällä välillä. Kirjaston verkkomaksumahdollisuus tulee olemaan poissa käytöstä myös alkuvuodesta 2020, joten nyt kannattaa hoitaa kaikkien kirjastojen maksut pois ennen katkosta. Itä-Suomen korkeakoulukirjastoille yhteinen järjestelmä. Kirjastojärjestelmä uudistuu. Eduskunnan kirjastolle uusi kirjastojärjestelmä. Sivun kuva Eduskunnan kirjaston kirjastojärjestelmä vaihtuu heinäkuussa 2020. Lähes 20 vuotta käytössä ollut Voyager-kirjastojärjestelmä saa seuraajakseen pilvipalveluna toimivan ALMA-kirjastojärjestelmän. Sivun sisältö ​Kirjaston asiakkaisiin järjestelmämuutoksella on vain vähäisiä vaikutuksia.