background preloader

Journalistiek

Facebook Twitter

De Correspondent. COLUMN - De Correspondent is live. In een filmpje legt Rob Wijnberg, messias van de Nieuwe Journalistiek, nog eens uit waar het ‘m om te doen is. Hoewel ik eerder had aangekondigd lid te worden, heb ik dat toch niet gedaan. Waarom weet ik niet precies. Ik hou het op een combinatie van laksheid en krenterigheid.

Vooralsnog ben ik dus afhankelijk van wat anderen, die reeds lid zijn, op internet aanbieden. Op de voor iedereen zichtbare homepage kun je weer een filmpje bekijken waarin een aantal correspondenten vertelt wat ze gaan doen. ‘Nieuws gaat,’ doceert Rob in het filmpje, ‘bijna altijd over uitzonderingen op een regel.’ Jeroen Wollaars. De Correspondent heeft al een mooie site, nu de inhoudelijke visie nog - Chris Aalberts. Uk.businessinsider. Future of the New York Times - Future NYT. Geheim van Verbraak: de eenvoudige vraag - Media & technologie.

Over media

Tijdlijn gebeurtenissen Tuitjenhorn. Rob Oude Wijnberg in Nieuwe Zakken. Ik ben nu een maandje bezig met De Correspondent, en ik mag wel zeggen: naar volle tevredenheid.

Rob Oude Wijnberg in Nieuwe Zakken

Tjonge jonge wat ben ik goed bezig. Het medialandschap staat op z’n kop, journalistiek op internet zal nooit meer hetzelfde zijn en dat alles dankzij mijn simpele credo: ik durf dus ik ben. Monday Note. Pauw & Witteman: Weinig vrouwen, veel PvdA-politici. Pauw & Witteman wil een breed georienteerd programma zijn maar het aantal gasten van PvdA-huize is onevenredig hoog.

Pauw & Witteman: Weinig vrouwen, veel PvdA-politici

Er zijn door de jaren heen beduidend meer linkse dan rechtse gasten. Dat concluderen de onderzoekers van Nieuwsmonitor die de impact van het programma onderzochten. Ze schrijven: ‘Hoewel er veel politici aanschuiven, is het evenwicht daar niet overeenkomstig de verdeling van de macht in de Tweede Kamer. PvdA’ers zitten vaker aan tafel dan welke andere partij ook.

Het verschil is opvallend groot. Het programma heeft ook veel meer mannen (73%) dan vrouwen (27%) als gast. De meest uitgenodigde mannen en vrouwen: Hoe hoger de nieuwswaarde van een persbericht, hoe groter de kans op knip-en-plakjournalistiek - Onderzoek. Het verhaal is bekend: door de slinkende nieuwsredacties is de werkdruk voor journalisten flink gestegen.

Hoe hoger de nieuwswaarde van een persbericht, hoe groter de kans op knip-en-plakjournalistiek - Onderzoek

Bovendien is het door internet nog belangrijker geworden om nieuws zo snel mogelijk te publiceren. Ontwikkelingen in de communicatiebranche staan daarmee in schril contrast. Niet alleen zijn PR-professionals getalsmatig in de meerderheid, ook hun budgetten zijn toegenomen en hun werkwijzen geprofessionaliseerd. Tel daar de haastige nieuwsdeadlines en overvolle agenda’s van journalisten bij op, en het is duidelijk dat de omstandigheden gunstig zijn voor spindoctors en voorlichters om hun grip op de inhoud van het nieuws te verstevigen. Deze ontwikkeling baart menigeen zorgen. Thijs tikt: Liever een babyboomer dan Rutger.

“De geschiedenis herhaalt zich, eerst als tragedie en daarna als klucht”, schreef Karl Marx ooit.

Thijs tikt: Liever een babyboomer dan Rutger

Dat de geschiedenis zich volgens ijzeren natuurwetten herhaalt is natuurlijk niet zo, maar een mens gaat soms twijfelen. Op 20 februari mocht PowNews-presentator Rutger Castricum aanschuiven bij De Wereld Draait Door. Juridisch fetisjisme. Dit artikel is het tweede deel van een tweeluik over de hufterigheid van Geenstijl en Pownews.

Juridisch fetisjisme

Deel 1 is hier te lezen. Het was geen mooie dag voor Rutger Castricum. Hij zat aan bij De Wereld Draait Door om een leuk vakantieboek te promoten, maar het gesprek nam een andere wending. Voorbij de hufter. GeenStijl vierde onlangs zijn tienjarig bestaan.

Voorbij de hufter

Een decennium waarin eens in de zoveel tijd een relletje uitbrak over de journalistieke mores die het weblog – en later ook televisieomroep PowNed – hanteren. De mediaproducenten zouden hufterig en nihilistisch zijn. Toch is die lezing te simpel. Dit tweeluik neemt je mee in een kleine terugblik om te laten zien waarom. Het was geen mooie dag voor socioloog Bas van Stokkom. Open brief aan Geert Mak. Ik wil het vooral hebben over het beeld dat je van de krant neerzet.

Open brief aan Geert Mak

Je verhaal heb ik gisteravond naast de krant gelegd waaraan we met vele tientallen talentrijke en hardwerkende redacteuren hebben gewerkt. Wat zie ik als ik NRC Handelsblad van gisteren neem? Haalt NRC Handelsblad 2014? NRC Handelsblad is mijn krant, zoals De Groene Amsterdammer mijn weekblad is.

Haalt NRC Handelsblad 2014?

Ik zeg ‘mijn’, en ik bedoel: ik voel me ermee vervlochten, ik ben er in dienst geweest, ik ben een trouwe lezer, mijn vrienden werken er, we hebben tientallen jaren lief en leed gedeeld. Sinds ruim een jaar hoor ik steeds vaker: ‘Weet jij wat er toch bij die NRC aan de hand is?’ Iedereen kan inmiddels weten dát daar ‘iets aan de hand is’. Maar wát? De laatste tijd is er over NRC Handelsblad behoorlijk wat negatieve publiciteit geweest. 'Wij media zijn de macht. En we moeten elkaar controleren' - opinie. OPINIE - Kustaw Bessems − 15/12/12, 12:58 © Martijn Beekman / de Volkskrant.

'Wij media zijn de macht. En we moeten elkaar controleren' - opinie

Journalisten op het Binnenhof. 'Vernieuwing van de journalistiek zit in de inhoud' Bij de eerst bijeenkomst van De Verkenners is de hoofdgast Rob Wijnberg, voormalig hoofdredacteur van nrc.next en schrijver van het boek De Nieuwsfabriek.

'Vernieuwing van de journalistiek zit in de inhoud'

Verder is er een panel met hoogleraar Journalistiek Irene Costera Meijer, historicus en journalist Geert Mak en hoofdredacteur NU.nl, Wouter Bax. Van klaagzang naar verdieping Het panel bijt de spits af door te discussiëren over de huidige toestand van de journalistiek. Volgens Geert Mak zitten we in een journalistieke paniekperiode en is zwalken onvermijdelijk.