background preloader

Identitet og selvfølelse

Facebook Twitter

Kjenner du deg igjen i Kristoffer Joners "familielykke"? Gine Therese Grønner har laget kortfilm om det sammen med eks-samboer Kristoffer Joner og datteren Tea Grønner Joner (13).

Kjenner du deg igjen i Kristoffer Joners "familielykke"?

Den et minutt lange kortfilmen viser hva som egentlig skjer før bilder av lykkelige familier finner veien ut i sosiale medier. – Den er jo skikkelig tatt på kornet. Bestemmer selv med selfie. – Det som skiller selfien fra et hvilket som helst selvportrett tatt med mobil eller kamera, er at den blir delt på sosiale medier, sier Lin Prøitz.

Bestemmer selv med selfie

Prøitz er kjønns- og mediaforsker, og kom nylig ut med e-boka Selvbilde i samarbeid med fotograf Kristoffer Eliassen. I boka beskriver hun selfier, hva de uttrykker og hvordan de er blitt en del av i hverdagslivet. Hovedsakelig med utgangpunkt i feministisk medieforskning og skeive feministiske teorier. Ifølge Prøitz påvirker digital teknologi hvordan vi forstår intimitet, kjønn og seksualitet, og hvordan dette vises offentlig, for eksempel i selfiene. Helt tilbake til steinalderen Prøitz har forsket på selvfremstillinger i digitale medier siden tidlig på 2000-tallet.Hun har fulgt utviklingen fra mobiltelefon med innbygget kamera til den første Iphonen kom til Norge sommeren 2008.

Identitet og sociale medier. Temasending: Sosiale mediers påvirkning. Online identitet i sosiale nettverk. Christine Rosen, redaktør av The New Atlantis, skriver om hvordan vi former vår identitet online.

Online identitet i sosiale nettverk

I “Virtual Friendship and the New Narcissism” framhever Rosen at portrettbildet eller profilbildet viser hvordan vi ønsker at andre skal se oss, spesielt når det gjelder status. 1 Profilene vi legger til på sosiale nettverkssider kan i følge Rosen sammenlignes med den typen portretter mennesker har fått malt av seg selv i århundrer. Det "#perfekte liv" på #sosialemedier. Det sosiale livet For mange er det viktig å oppfattes som veldig sosial på nettet.

Det "#perfekte liv" på #sosialemedier

Mange ønsker derfor at det skal se ut som om man har en fullspekket hverdag, hvor man gjør mye på fritiden og treffer venner hele tiden. Mange glemmer derfor å være tilstede i øyeblikket, noe som jo er det viktigste når man er sammen med venner. Det er også veldig forskjellig hvor opptatt folk er av å ta bilder og legge ut ting på nettet. Noen er supersosiale og veldig aktive, uten at det legges ut bildebevis om dette på sosiale medier. Vinni refser jaget etter digital bekreftelse - Sosiale medier. Kajander - E du den du vil vær? – Vår psykiske helse påvirkes av sosiale medier - NRK Hordaland - Lokale nyheter, TV og radio. Vi må arbeide for et ærligere samfunn, sier Gro Kannelønning, fylkeskontakt i Hordaland.

– Vår psykiske helse påvirkes av sosiale medier - NRK Hordaland - Lokale nyheter, TV og radio

Folkehelsekampanjen oppfordrer folk til å være ærlige og derfor har dette blitt årets kampanjenavn «Se hverandre – kast maska!» – Fokus i år er egenverdi og handler om at det skal være lov å ha riper i lakken. Vi har spesielt sett på hvilken påvirkning sosiale medier har fått, sier Kannelønning. LES OGSÅ: Undersøkelse: Mest mobbing via Snapchat Sosiale medier får stadig større plass i livene vår, og folk deler alt fra den sunne frokosten, den perfekte familien og de mange treningsøktene. . – Jeg vil oppfordre folk til å være åpne og ærlige. Dårlig selvbilde Psykologspesialist Svein Øverland har tidligere uttalt til NRK at sosiale medier kan virke negativt på vår psykiske helse. – Hvis du er sårbar, kan sosiale medier fungere negativt. Facebook gjør deg ulykkelig - NRK Kultur og underholdning - Nyheter og aktuelt stoff. Facebook – ingen arena for de usikre? Dårlig selvtillit kan være en svøpe.

Facebook – ingen arena for de usikre?

Mennesker som ikke liker seg selv særlig godt, er mer innadvendte, sjenerte og sosialt engstelige enn selvsikre folk. De er reddere for å avsløre sine svake sider og frykter spesielt misbilligelse fra andre. Selv om både de usikre og de selvsikre ønsker like mye sosial kontakt, føler de usikre seg mer ensomme. I tillegg har de mindre tilfredsstillende og stabile vennskap enn de selvsikre, skriver Amanda L. Forest og Joanne V. Facebook-humør smitter. «Har en fantastisk dag!»

Facebook-humør smitter

«Lei av å være syk!» Slike beskjeder kan være blant statusoppdateringene på profilen til en Facebook-bruker. Facebook spør: «Hva tenker du på?» , og brukeren svarer. Nå viser det seg at følelsen vi formidler blir påvirket av Facebook-vennene våre. Sosiale medier kan spre gode eller dårlige følelser. Føler oss som tapere på Facebook. Man trenger sjelden å være i tvil om at ens venner er evig forelsket, har verdens beste barn, vader fra suksess til suksess, fra fest til fest og fra den ene innholdsrike Facebook-oppdateringen til den neste.

Føler oss som tapere på Facebook

Hvis det endelig er noe galt i tilværelsen deres, så er det alltid med overskuddsaktig, lettere ironisk distanse til egne svakheter som fører til et vell av «likes» og en syndflod av kommentarer som bare enda en gang bekrefter deres helt fantastiske sosiale liv. Kort sagt er Facebook-venners statusoppdateringer med på å sette ens egen drepende kjedelige, tv-baserte regnværstilværelse i et nokså trist perspektiv.

Venners suksess får en selv til å føle seg som en taper. Men virkeligheten er en annen. For vi undervurderer hvor ille andre mennesker har det, særlig fordi de fleste av oss heller snakker om alle de gode tingene i livet. Facebook avslører ditt sanne jeg. Det kan være fristende å pynte litt på opplysningene om seg selv på Facebook, og kanskje tror du at andre fyller profilen med små, positive løgner her og der.

Facebook avslører ditt sanne jeg

Men ny amerikansk forskning viser at profiler på sosiale nettverkssider faktisk forteller ganske ærlig om personligheten din. – Jeg var overrasket over oppdagelsen, fordi det er en utbredt antakelse at folk bruker profilene sine til å skape en forbedret oppfatning av dem selv, sier psykologen Sam Gosling i en pressemelding. Handler ikke om å skape positivt spin.