background preloader

Kehonhuolto ja liikehallinta

Facebook Twitter

Venyttelyä kestävyysurheilijoille - Kestävyysurheilu.fi. Tietoja Julkaistu: 09.07.2014 22:03 [Alunperin julkaistu 19.2.2013] Urheiluvalmennuksessa on pohdittu jo pitkään venyttelyn vaikutuksia suorituskykyyn lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

Venyttelyä kestävyysurheilijoille - Kestävyysurheilu.fi

Monet tutkimukset ovatkin pyrkineet löytämään vastauksen urheilijoita vaivanneeseen kysymykseen siitä, onko venyttely edullista suorituskyvyn kannalta ja millainen venyttely olisi parhain keino suorituksen parantamiseen. Staattinen, dynaaminen, aktiivinen, passiivinen... Venyttelytekniikat ja venyttelyyn liittyvät termit saattavat aiheuttaa hämmennystä monelle, joten kerrataanpa pikaisesti mistä oikein on kyse. Dynaamisella venyttelyllä viitataan jatkuvaan, rentoon liikkeeseen, jossa raajaa liikutetaan koko liikeradan laajuudelta muutamasta toistosta kymmeneen toistoon saakka. Venyttely voidaan jakaa passiiviseen ja aktiiviseen muotoonsa. Aktiivinen venyttely onkin sitten hieman monimutkaisempi ymmärtää.

Kuva havainnollistaa eri venyttelytekniikoiden erot. Venyttelytekniikat - oletko kokeillut näitä? Venyttely on tärkein yksittäinen lihashuollon osatekijä.

Venyttelytekniikat - oletko kokeillut näitä?

Venyttely avaa liikeratoja, lisää kireiden lihasten liikkuvuutta sekä toimii palauttavana harjoitteena. Lue artikkelista, miten sinun tulisi venytellä! Esittelemme alempana eri venyttelytekniikoita: Toiminnallisen harjoittelun perusteet. Toiminnallisuuden ”358 –koodi” Esimerkki: Viisi anatomista asemaa 1.

Toiminnallisen harjoittelun perusteet

Nilkka/jalkaterä 2. Polvi (HUOM! Foamroller_manuaali. FinnHook // Kipukoukku. Mikä ihmeen putkirulla? Putkirullaus – terveempi ja toimivampi keho!

Mikä ihmeen putkirulla?

Oletko koskaan kokenut että vaikka kuinka venyttelisi, niin liikkuvuus ei tahdo parantua eikä keho rentoutua? Kokeile putkirullausta! Putkirullaus on itsehierontatekniikka, ja vaikka tällä sivustolla puhutaankin usein putkirullauksesta ei itsehieronta rajoitu putkirullan käyttöön. Itsehierontavälineitä on monenlaisia, rullien ohella tavallisia ovat esimerkiksi pallot, kepit ja koukut.

Käytännössä ainoastaan mielikuvitus on rajana. Tutkimustietoa putkirullauksesta ja itsehieronnasta ei vielä tänä päivänä liiaksi löydy mutta joistain asioista voidaan kuitenkin olla varmoja. Faskiat ja niiden merkitys. Faskiat, eli arkisemmalta nimeltään lihaskalvot ovat jo vanha löydös anatomian kartalla, mutta niiden roolia on alettu ymmärtämään paremmin vasta viime vuosina.

Faskiat ja niiden merkitys

Tässä kirjoituksessa on tarkoitus perehtyä tiiviissä paketissa, että mikä faskia on, mitä se tekee ja mitä sen kunnon ylläpitämiseksi voi tehdä. Niin mikä faskia? Faskia on sidekudoskalvo, joka ympäröi ja peittää ja jopa lävistää lihaksia ja muita kudoksia ja elimiä. Yleisesti vallitsevan käsityksen mukaan faskia on vain ihon ja lihasten välinen kalvomainen kerros.

Tämä käsitys on kuitenkin virheellinen, sillä faskia rakenteeltaan paljon monimutkaisempi. Faskia ei ole kuitenkaan äärettömän elastista. On vielä mainittava erikseen faskian, että kaiken tämän lisäksi faskian rakenne on nestemäinen. Historiaa Faskioiden historia on sinänsä mielenkiintoinen, että dissektiossa ne haluttiin riisua vain mahdollisimman nopeasti pois, että esimerkiksi lihakset saatiin siististi näkyviin ja niiden rooli ihmiskehon toiminnassa määriteltyä. Mindfulness-harjoituksia ilmaiseksi verkossa Mielenterveysseuralta. Tietoinen läsnäolo vahvistaa hyvinvointia.

Mindfulness-harjoituksia ilmaiseksi verkossa Mielenterveysseuralta

Suomen Mielenterveysseura tarjoaa asiantuntijoiden laatimia tietoisen läsnäolon harjoituksia ilmaiseksi verkossa. Kerro siitä myös kavereille ja muille verkostoillesi. - Tietoisen läsnäolon harjoitukset alentavat tutkimusten mukaan stressiä, ahdistusta ja masennuksen oireita. Tietoisuustaidot vähentävät merkittävästi häiritseviä ja murehtivia ajatuksia, sanoo erityispsykologi, projektipäällikkö Maarit Lassander Mielenterveysseurasta. Hän tekee väitöskirjaa tietoisesta läsnäolosta. - On suorastaan tuhlausta jättää kokeilematta harjoitusten hyvinvointivaikutuksia.

Maarit Lassander kuvaa, että tietoinen ja hyväksyvä läsnäolo viittaa tuomitsemattomaan tietoisuuden tilaan. Suomen Mielenterveysseura. Harjoittelemalla voit vahvistaa itseäsi.

Suomen Mielenterveysseura

Mielenterveys-osion teemoihin liittyvät harjoitukset auttavat oman elämän pohdinnassa ja muutosten toteuttamisessa. Mindfulness Kehon kuuntelu iltaisin (12:48 min)Tämä kehon kuuntelu harjoitus voi auttaa unen saamisessa. Ankkurointi harjoitus (4:32 min)Tämä kehoon ankkurointi auttaa rauhoittamaan ja tuomaan tietoisuuden nykyhetkeen vaativissakin tilanteissa. Ajatusten seuraaminen (4:24 min)Tämä harjoitus auttaa seuraamaan mielen liikennettä sivusta katsojan ominaisuudessa. Helppo hengitys- ja rentoutusharjoitus selkäkipuun ja stressiin. Koordinaatio tikkailla. Lepo ja palautuminen - Huippu-urheilija.fi. Uni ja palautuminen Uni on perusterveyden edellytys, joka vaikuttaa vireystilaan ja mielialaan.

Lepo ja palautuminen - Huippu-urheilija.fi

Yleisesti unen laatu on parasta ennen puolta yötä, mutta uni ajoittuu yksilöllisesti. Aikuisella riittävä määrä unta voi olla 7-8 tuntia. Osa ihmisistä tulee toimeen kuuden tunnin yöunilla, osa taas tarvitsee yli yhdeksän tuntia yhtäjaksoista unta päivän normaalin vireystilan saavuttamiseksi. Kasvavat lapset ja nuoret tarvitsevat enemmän yöunta. Päiväunet eivät korvaa yhtäjaksoisen yöunen vajetta, vaikka auttavatkin huippu-urheilijaa harjoitusten välisessä palautumisessa. Pyri järjestämään itsellesi säännöllinen elämänrytmi, jossa uni ja lepo ovat huomioituna.

Kuuntele kehoasi Huippu-urheilijan elimistö kehittyy harjoitteiden välisen palautumisjakson aikana. Huippu-urheilu - Urheilijat - Urheilijan ravitsemus - Palautuminen - Sport.fi. Pitkällä tähtäimellä säännöllisten kovien harjoitusten tehokkaan läpiviemisen edellytyksenä on, että elimistö ehtii palautua harjoitusten välissä.

Huippu-urheilu - Urheilijat - Urheilijan ravitsemus - Palautuminen - Sport.fi

Palautuminen on ratkaisevaa myös harjoittelun tuloksellisuuden kannalta. Lihaksisto ja verenkiertoelimistö kehittyvät ja vahvistuvat harjoittelun jälkeisen palautumisjakson aikana. Palautuminen suojaa ylirasittumiselta. Kuinka kovaa treenaat? Osa 2: näin arvioit palautumistasi ja muokkaat treenisi sen mukaan – Haikarainen. Joko kannattaa lähteä salille?

Kuinka kovaa treenaat? Osa 2: näin arvioit palautumistasi ja muokkaat treenisi sen mukaan – Haikarainen

Vai olisiko pitänyt mennä jo? Kysymykset optimaalisesta treenitiheydestä ja -määrästä risteilevät käytännössä jokaisen treenaajan päässä. Tavoitteellisilla treenaajilla ei yleensä ole ongelmia harjoitella tarpeeksi paljon. Riittävä palautuminen sen sijaan on usein isompi ongelma. Juttusarjan ensimmäisessä osassa tarkastelimme treeniärsykkeen kovuuden arviointia. Terve Urheilija. Ravinnolla on erityinen vaikutus palautumiseen Palautuminen kestää muutamasta tunnista useampaan päivään ja on riippuvainen harjoituksen tehosta, kestosta ja laadusta. Tasainen, riittävä ja laadukas arkisyöminen palauttaa parhaiten kovastakin harjoituksesta. Ennen ja jälkeen harjoittelun (15–90 minuuttia) nautittu, hiilihydraattia ja proteiinia sisältävä välipala parantaa harjoittelun tehoa ja harjoittelun stimuloimaa lihasten kehitystä.

Palautumiseen vaikuttavat välipalat ennen ja jälkeen harjoituksen Syöminen ennen harjoitusta Juuri ennen harjoittelua nautitun välipalan tarkoitus ei ole lisätä jaksamista vaan edistää palautumista. Ihannetilanteessa ennen harjoitusta nautittu välipala sisältää proteiiniasisältää myös hiilihydraatteja (etenkin ennen kestävyystyyppisistä harjoitusta)on helposti sulavaaei aiheuta vatsavaivoja.

Jo alle 10 gramman proteiiniannoksellakin on positiivinen vaikutus. Lihastasapaino - liikunnan uusi trendi – Anna&Ellit. Tanssijoiden keskuudessa on jo kauan tiedostettu lihastasapainon ja ryhdin merkitys, ja niihin on paneuduttu harjoittelussa. Hiljalleen myös muissa lajeissa on alettu ymmärtää, kuinka optimaalisen huippusuorituksen perustana on hyvä lihastasapaino.

Oikea ryhti ja vartalon asennot mahdollistavat oikeaoppisen ja puhtaan tekniikan. Samalla myös loukkaantumisriski pienenee. On ennustettu, että seuraava trendi kuntoilijoiden treenauksessa on juuri lihastasapainon hakeminen.Lihastasapainoa voidaan tarkkailla ihmisessä kolmessa eri mielessä. SUF Lihastasapainokartoitus. Lihastasapaino_ja_harjoittelu_0.pdf. Uusi sivu 1. Getfile.