background preloader

Bloggar

Facebook Twitter

Vad står det egentligen i läroplanen? Tycker du att du har bra koll på vad det står i läroplanen för grundskolan (LGR-11)?

Vad står det egentligen i läroplanen?

Rangordna följande 10 ord/begrepp efter hur många gånger du tror att de står omnämnda i läroplanen (med omnämnd menar jag på hur många olika sidor ordet/begreppet står i läroplanen). Gissa även hur många gånger du tror att varje ord är omnämnt (d v s på hur många sidor du tror att det finns)! Förstelärarblogg på Östra Real, med fokus på svenska och IT.  The Magic of Learning. Remote Scavenger Hunt We are heading into our third week of social distancing, school closures and “shelter at home&...

 The Magic of Learning

We are in the Midst of... Are you aware that we are in the middle of making history? It is March of 2020. We are living throug... #remotelearning as an ... Dan Frendin. När man läser om ”personalized learning” är UDL ett begrepp som kommer in då och då i texterna.

Dan Frendin

Det står för ”Universal Design for Learning” och är en samling principer som skall hjälpa en lärare att lära eleverna livslångt lärande. Det går ut på att skapa experter på lärande. National Center On Universal Design for Learning har en mycket bra sida som förklarar vad UDL är för något Med ”experter” så menar man att man är bra på att: - Få ny kunskap att bli till verkligt lärande - Aktivera sin gamla kunskap för att ta in relevanta bitar av det nya man skall lära sig - Hitta källor och redskap för att hitta, strukturera och komma ihåg ny information - Veta hur man transformerar ny information till meningsfull och användbar kunskap.

Man har koll på källor och är läraktig! Man är strategisk och målintriktad! På sin sida tar National Center On Universal Design for Learning upp tre principer som kan göra så att eleverna lär sig att lära. Princip 1. Ge många möjligheter med språk och symboler. Mätt på att läsa, mätt på att skriva – hurra för att det finns andra sätt! Ett anspråksfullt förslag « I'm All For It! Sedan terminsstart kör vi på vår skola enligt principen “Bring Your Own Device” (BYOD).

Ett anspråksfullt förslag « I'm All For It!

Vi har låtit installera trådlöst nätverk vilket innebär att elever och pedagoger numera har friheten att välja mellan att använda skolans eller sina egna datorer. Detta innebär att många elever tar med sin egen dator eller läsplatta, medan andra använder skolans datorer. Arbeten sparas i “molnet”, och där har eleverna också tillgång till planeringsdokument, arbetsuppgifter mm. Tack vare det här systemet har vi på vår skola uppnått en en-till-en-täthet; något som andra grundskolor i kommunen är långt från att realisera.

Den här typen av system är något man bestämt sig för att satsa på i Danmark för att uppnå en-till-en senast 2014. Alle elever skal frem mod 2014 have adgang til en computer (pc, bærbar pc, tablet pc el.lign.) i undervisningen. En satsning som förutsätter satsningar på trådlösa nätverk. Alle elever i folkeskolens skal have adgang til trådløst internet i klasselokalerne. Like this: Connected Learning – om skolans kompensatoriska uppdrag i en digitaliserad tid. Jag har för tillfället tre böcker som jag växlar mellan att ägna min sommarläsning åt.

Connected Learning – om skolans kompensatoriska uppdrag i en digitaliserad tid

De har många gemensamma nämnare men just nu skulle jag vilja ta upp den första inledande delen till en av dem: Connected Learning: An Agenda for Research and Design. Känns alltid bra att dela med sig av något som ligger ute som fri resurs – det är bara att hoppa på! Min tanke när jag ramlade över den här publiceringen var att jag kanske nu skulle hitta en användbar beskrivning av något som känns oerhört angeläget… Connected learning is realized when a young person is able to pursue a personal interest or passion with the support of friends and caring adults, and is in turn able to link this learning and interest to academic achievement, career success or civic engagement. (p. 4) Jag kan väl inte programmera heller... Digital kompetens och lärande. Bloggar och hemsidor.