background preloader

Work

Facebook Twitter

Uitspraak 201603422/1/V6 | Raad van State. Bij deze uitspraak is een persbericht uitgebracht. 201603422/1/V6.Datum uitspraak: 5 juli 2017 Uitspraak op het hoger beroep van: [appellante], gevestigd te [plaats], tegen de uitspraak van de rechtbank Rotterdam van 31 maart 2016 in zaak nr. 15/127 in het geding tussen: [appellante] en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Procesverloop Bij besluit van 17 juli 2014 heeft de minister [appellante] een boete opgelegd van € 792.000,00 wegens overtreding van artikel 2, eerste lid, van de Wet arbeid vreemdelingen (hierna: de Wav). Bij besluit van 27 november 2014 heeft de minister het daartegen door [appellante] gemaakte bezwaar gedeeltelijk gegrond verklaard en de boete vastgesteld op € 768.000,00. Tegen deze uitspraak heeft [appellante] hoger beroep ingesteld.

De minister heeft een schriftelijke uiteenzetting ingediend. De zaak is door een meervoudige kamer van de Afdeling verwezen naar een grote kamer. De voorzitter van de Afdeling heeft staatsraad advocaat-generaal mr. Overwegingen 1. 2. Uitzendbureaus voor 5 mln beboet. Maandag 18 mrt 2013, 09:37 (Update: 18-03-13, 11:52) Onder meer in de tuinbouw zijn veel malafide uitzendbureaus ANP De Inspectie SZW en de Belastingdienst hebben vorig jaar voor 5 miljoen euro aan boetes uitgedeeld aan malafide uitzendbureaus. Zo wil het kabinet voorkomen dat de bureaus opnieuw in de fout gaan, schrijft minister Asscher vandaag aan de Tweede Kamer. De boetes zijn uitgedeeld nadat bij reguliere controles was geconstateerd dat er iets mis was. Daarnaast lopen 42 onderzoeken naar de praktijken van uitzendbureaus. In een aantal onderzoeken is illegale tewerkstelling, onderbetaling, valsheid in geschrifte of uitbuiting aan het licht gekomen. Het kabinet wil mensen beschermen tegen uitbuiting en onderbetaling, schrijft Asscher.

Het is de bedoeling om niet alleen de bureaus aan te pakken, maar ook de mensen die erachter zitten. De minister wil deze mensen tijdelijk kunnen verbieden om als ondernemer aan de slag te gaan. Deel deze pagina. Omstreden aspergeteelster komt vrij. Werknemers van de aspergeboerderij in Someren, mei 2009 Foto: ANP De aspergeteelster José Janssen uit Someren komt morgenochtend vrij. Ze wordt verdacht van uitbuiting van Portugese en Roemeense seizoenswerkers. De rechtbank in Den Bosch heft haar voorlopige hechtenis na een half jaar op omdat er geen gevaar voor herhaling is.

Het aspergeseizoen is inmiddels voorbij. Janssen werd in januari opgepakt op verdenking van economische uitbuiting en mensenhandel. Een maand later kreeg ze twee boetes van in totaal 283.000 euro omdat er in 2005 en 2006 Poolse gastarbeiders voor haar werkten zonder werkvergunning. De vrijlating wil volgens de rechter niet zeggen dat Janssen niet meer wordt vervolgd. De Portugezen en Roemenen verbleven onder embarmelijke omstandigheden op het bedrijf in Someren.

De seizoenswerkers sliepen in een vieze ruimte zonder ramen, die 's nachts op slot ging. Teler Moerdijk vast voor uitbuiting. Champignons Tamara Pots / NOS De Brabantse politie heeft in Moerdijk een champignonteler opgepakt. De man van 53 wordt verdacht van uitbuiting van zijn medewerkers. De arrestatie volgt op een inspectie van drie weken geleden bij de Moerdijkse teler. Bij die inspectie van het Interventieteam Champignons, een samenwerkingsverband tussen onder meer het Openbaar Ministerie, de Inspectie SZW en de Belastingdienst, kwamen verschillende misstanden aan het licht. Er waren op het moment van de inspectie 27 buitenlanders aan het werk, en geen van hen had een werkvergunning. Verder werd de administratie in beslag genomen vanwege verdenkingen van belastingontduiking. Omdat er ook signalen waren van mensenhandel, begon het OM een strafrechtelijk onderzoek. In de zaak is vorige week een 36-jarige werkneemster van het champignonbedrijf aangehouden, zegt de politie.

Migrant betaalt 'tandpastatoeslag' Zaterdag 7 dec 2013, 07:19 (Update: 07-12-13, 08:40) Door redacteur Jikke Zijlstra De zestig onderzoeken die momenteel bij de inspectie SZW lopen naar fraude en uitbuiting door uitzendbureaus zijn waarschijnlijk een fractie van wat er daadwerkelijk gebeurt, zo zeggen verschillende deskundigen die arbeidsmigranten helpen, tegen de NOS. "Vaak durven arbeidsmigranten niet in verzet te komen of te klagen, omdat ze bang zijn voor ontslag", aldus Andreas Prochniak van de Poolse Brigade van vakbond FNV Bondgenoten. De afgelopen vijf jaar sprak hij honderden Poolse arbeidsmigranten die op een of andere manier worden uitgebuit door hun werkgever. De Haagse advocaat Tarkan Kocabas stond in het afgelopen jaar zo'n zestig arbeidsmigranten bij. Volgens hem variëren de misstanden bij uitzendbureaus van bedreiging, mishandeling en contractbreuk tot allerlei rare inhoudingen op het loon. "Tandpastatoeslag" Een uitzendbureau trekt wekelijks een tandpastatoeslag van 7,50 euro af van het loon.

Contractbreuk. Meer maatwerk en duidelijkheid in de bijstand. Nieuwsbericht | 12-11-2013 De bijstand (WWB) wordt verduidelijkt met nieuwe regels die bijstandsgerechtigden op de meest passende wijze moeten ondersteunen. De bijstand dient als vangnet en moet ertoe bijdragen dat mensen weer aan het werk gaan of op een andere manier actief deelnemen in de samenleving. Met dit voorstel wordt de bijstand meer activerend en tegelijkertijd helderder uitvoerbaar voor gemeenten. De uitwerking van de nieuwe regels, die voortvloeien uit het Regeerakkoord, staan in een wetsvoorstel WWB Maatregelen van staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat vandaag is aangeboden aan de Tweede Kamer. Klijnsma: “Mensen moeten als ze niet of nauwelijks inkomen hebben een beroep kunnen doen op de bijstand.

Meer maatwerk Gemeenten krijgen duidelijkere instrumenten om in individuele gevallen maatwerk te bieden aan mensen in de bijstand. Zeer ernstige misdragingen tegen medewerkers die de sociale zekerheidswetten uitvoeren, zijn nooit acceptabel. Strengere voorwaarden vergunning buitenlandse werknemer. Nieuwsbericht | 12-11-2013 Werkgevers kunnen vanaf 1 januari 2014 minder gemakkelijk werknemers van buiten de Europese Unie inhuren. De Eerste Kamer stemde vandaag in met het wetsvoorstel voor herziening van de Wet Arbeid Vreemdelingen van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarin dit wordt geregeld. Tewerkstellingsvergunningen worden voortaan nog maar voor een jaar toegekend. Bij verlenging van de werkzaamheden moet een nieuwe vergunning worden aangevraagd. De wet verplicht werkgevers verder marktconform loon te betalen als zij een tewerkstellingsvergunning willen krijgen en minimaal het voltijds minimumloon, ook als de werknemers in deeltijd werkt.

Ook kan een tewerkstellingsvergunning worden geweigerd als de werkgever in het verleden veroordeeld is voor een arbeidsgerelateerd delict, zoals bijvoorbeeld de overtreding van de Arbo-wet. Pas als de werknemer van buiten de EU vijf jaar in Nederland heeft gewerkt, mag hij zonder vergunning werken. Klantdienstwijzer. Meer informatie over TWV. Tewerkstellingsvergunning voor buitenlandse werknemers | Buitenlandse werknemers.