background preloader

Tasjesgate o.a.

Facebook Twitter

» Minister geeft college Voxlog. Menig docent zal gistermiddag jaloers gekeken hebben naar het gastcollege van minister van Ontwikkelingszaken Bert Koenders. In een bomvolle collegezaal van het Huygensgebouw namen de studenten zelfs genoegen met een plaatsje op de trappen. Minister Koenders hield er een college over internationale solidariteit in tijden van crisis.

Nadat eerst het Nijmeegs kwartiertje in acht wordt genomen en de haperende techniek verholpen wordt steekt Koenders van wal. Waar het gemiddelde college vaak geflankeerd wordt door flitsende powerpoint slides, heeft de minister gekozen voor een ietwat saai zwart op wit concept. Maar daar heeft hij een goede verklaring voor: ‘Dit is de eerste keer in mijn leven dat ik een powerpoint presentatie houd, maar gelukkig heb ik iemand meegenomen om op de knopjes te drukken.’ Het blijkt een van de weinige keren te zijn dat de gastdocent de lachers op zijn hand weet te krijgen. Zijn college is simpelweg gortdroog. Our Apologies. Our Apologies. » Leon Wecke zonder powerpoint Voxlog: Website van het Nijmeegse. Het Glazen Huis van Akkuraatd leidt tot allerhande creatieve uitspattingen. Zo kwam woensdag 27 mei de vermaarde polemoloog Leon Wecke langs om twee columns en drie limericks uit te spreken.

Omdat Wecke altijd ‘to the point’ is, willen we de Voxloglezers niet zijn column onthouden over ‘het overschatte quasi-leermiddel’ powerpoint. En natuurlijk de limericks over Jack de Vries en de onbekende kiezende student in Nijmegen. Powerpoint to the point ‘Het is al heel lang geleden. Ik herinner mij dat nog ver voor de Tweede Wereldoorlog wij thuis een toverlantaren bezaten. Het was een erfstuk, afkomstig van een van onze overgrootouders. De voorstelling was altijd een feestelijk gebeuren, al bestond het gebodene uit slechts twee mogelijkheden: een zeeslag en de gelaarsde kat. Toen wij, mijn tweelingbroer en ik, ook zelf het knopje van het elektrisch mochten bedienen werd bioscoopje gespeeld, waarvoor buurtkinderen zich gaarne als publiek aanmeldden. Maar er was nog iets, wat kwalijker is. CampusinBeeld oorlog in BottendaalVoxlog. Transmedia Storyteller. Dit jaar niet. * ANS geweigerd voor introductietasjes. Al sinds mensenheugenis kan ANS erop rekenen dat het introductienummer wordt opgenomen in de felgekleurde introductietasjes die de universiteit iedere nieuwbakken student cadeau doet.

Dit jaar gingen wij daar wederom vanuit toen twee redacteuren op een snikhete zomerdag overvolle winkelwagens het universiteitsterrein over duwden. We hadden immers een vriendelijke mail gekregen dat ook Dienst Studentenzaken graag de ANS in de tasjes wilde hebben. Twee weken later bleek niets minder waar te zijn. De intro-ANS werd geweigerd en in een gesprek met het Hoofd Voorlieging Voorlichting zou ons duidelijk worden gemaakt waarom.

De universiteit heeft namelijk besloten om de introductie nog saaier serieuzer te maken. De introductie moet een tijd worden ‘waarin de factoren voor een succesvolle studie moeten worden gecreëerd.’ Kortom: het rendementsdenken moet er aan het begin van de studie tien dagen lang worden ingestampt en daar past een onafhankelijk studentenblad niet bij. Intromarkt2010 2:08-2:16. ANS in De Gelderlander en meer. -het_introductietasje- Nijmeegs studentenblad te ironisch voor student. Dat is dus duidelijk: 2010 is het jaar van de ironie. Want ook vandaag hebben we weer een gevalletje van onversneden CENSUUR. In de provincie ditmaal. Alle eerstejaars van de Radboud Universiteit Nijmegen zullen hun introductieperiode zonder het prima onafhankelijke Algemeen Nijmeegs Studentenblad (ANS) moeten stellen.

Reden: het ironische hoofdredactionele commentaar van de ANS-redactie bevalt de katholieke inquisitie van de Radboud Universiteit niet. Is namelijk véél te ironisch. Straks vergiftigt zo'n stukje tekst de smetteloze zieltjes van de rondneukende en comazuipende eerstejaars en dan krijgt de universiteit weer de schuld. Geen ANS in de introductietasjes dus. Eigenlijk kun je het niet eens een introductie noemen. Toch denken de Nijmeegse ballo's de nieuwbakken studenten te kunnen overtuigen van hun stoerheid.

Voor studenten die wel op zoek zijn naar een identiteit is de introductie ook best leuk. Radboud Universiteit weigert studentenblad ANS. NIJMEGEN - De Radboud Universiteit Nijmegen heeft besloten het onafhankelijk Algemeen Nijmeegs Studentenblad (ANS) niet onder eerstejaars te verspreiden, omdat ze niet achter de inhoud van het hoofdredactioneel commentaar staat. Afgelopen jaren zat 'de ANS' zoals het blad wordt genoemd, wel in het introductietasje. Het commentaar in kwestie neemt de Nijmeegse student op de korrel: 'Je kater verdrinken met nieuw bier, in de meest foute kroegen zwetend wachten tot het licht wordt, geoorloofd slechte grappen maken en net iets te veel kilometers per fiets afleggen omdat je nog niet door hebt dat elke weg naar het Keizer Karelplein leidt', luidt een passage.

Sigrid van den Berg, hoofd van de introductie: "We willen niet de indruk wekken dat wij een dergelijke visie van de ANS delen. " Het studentenblad noemt het besluit van de universiteit kinderachtig. Hoofdredacteur Henk Strikkers: "Het is een ironisch stuk waarmee we de student en dus onszelf door de mangel halen. " » Massale media-aandacht: ANS geweigerd Voxlog. GeenStijl, De Gelderlander, ANP, Nu.nl, Campus TV, Trouw, De Pers, Metro, Studenticoos, Nijmegen 1, Villamedia, StudNed… Media besteden massaal aandacht aan het besluit van de Radboud Universiteit om de eerstejaarseditie van ANS niet in de introtasjes te stoppen. De universiteit nam het besluit, omdat ‘Radboud een serieus beeld van een studie wil schetsen aan studenten.’ En daar passen het voorwoord van ANS en een aantal artikelen niet bij. Daarop besteedde dagblad De Gelderlander er aandacht aan en vervolgens verschillende landelijke media en nieuwssites.

ANS reageert op haar website verbolgen op het besluit. ‘Het rendementsdenken moet er aan het begin van de studie tien dagen lang worden ingestampt en daar past een onafhankelijk studentenblad niet bij. Het voorwoord in de eerstejaarsspecial van ANS schetst een ironisch beeld van een studie, dat vooral neerkomt op veel drinken. Hou Voxlog in de gaten voor een reactie van de studentenraden. Radboud Universiteit zijn humorloze zoutzakken. Judith Bosch: @HenkStrikkers Nu zelfs co... Henk Strikkers: @JudithBosch Hoe? Wat? Waar? Judith Bosch: @HenkStrikkers Mastercolle...

» Massale media-aandacht: ANS geweigerd Voxlog: Voxlog: ANS morele winnaar. » Radboud Universiteit asociaal? Voxlog: Tefke van Dijk = Steven de Boer. Universiteiten zijn a-social, concludeert onderzoek van Clipit, specialist in online media monitoring. Ze doen te weinig met social media als Hyves, Facebook en Twitter, betrekken studenten onvoldoende en bereiken aankomende studenten niet. Steven den Boer, webredacteur social media van de Radboud Universiteit, voelt zich niet echt aangesproken.

‘Ik vind het al een goed teken dat het socialmediagebruik van universiteiten is onderzocht. Dat geeft aan dat we serieus worden genomen.’ Clipit heeft alle veertien Nederlandse universiteiten geanalyseerd. Om te beginnen is gekeken welke universiteiten het meest voorkomen in de online berichtgeving.. Den Boer hecht meer waarde aan het tweede deel van het onderzoek. Uit het onderzoek komt niet naar voren wat universiteiten zelf doen met social media. Steven den Boer houdt onder andere in de gaten hoe er op internet wordt gepraat over de Radboud Universiteit, dat heet met een mooi woord webcare.

Steven den Boer (stevendenboer) Tefke van Dijk (TefkevD) Faculteit der Sociale Wetenschappen - Communicatiewetenschap - Prof.dr. J.L.H. Bardoel. R.A.M -> Afleveringen -> De (beeld)cultuur die televisie heet... -> Items -> Jo Bardoel. Toekomst voor de journalistiek -intreerede- Bardoel. R.A.M -> Afleveringen -> De (beeld)cultuur die televisie heet... Weblog Ton Verlind. Opleiding journalistiek in Nijmegen overbodig? Vorige week berichtte ANS-online al kort over de nieuwe opleiding journalistiek aan de RU. Zondag werd er door Huub Elzerman, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten, ontsteld gereageerd op dit nieuws.

Tijdens zijn jaarrede stelde hij het volgende: ‘Juist op dit moment bereikt ons het bericht dat de universiteit van Nijmegen een masteropleiding Journalistiek begint. Professor Jo Bardoel verwacht in september de eerste veertig studenten. Ik wil er als ex-directeur van de School voor de Journalistiek (SvJ) in Utrecht alleen dit over zeggen: het is een verspilling van menselijk kapitaal en talent.

Het is te zot voor woorden om op dit moment met een journalistieke opleiding te beginnen.’ Professor Jo Bardoel, een van de grondleggers van de master Journalistiek in Nijmegen, geeft aan dat het gaat om een nieuwe mastervariant voor studenten met een bachelor in Communicatiewetenschap of in Bedrijfscommunicatie. Elzerman onderkent dat er vrij onderwijs moet zijn. ANS-college voor masterstudenten Journalistiek.

Het Laatste Oordeel: dr. Jose Sanders. Molkenboer, cartoons & illustraties. Rachid Finge: Suggesties voor... @ANS_Online in de Gelderlander deze morgen. 2/2. @ANS_Online in de Gelderlander deze morgen. 1/2. - was getekend @AKKUbestuur #liev. Campusinbeeld intro 5. CvB: ‘ANS boe, Van de Woestijne en BOS hoera’ Vandaag was het zover. Eindelijk kwam in de Universitaire Gezamenlijke Vergadering (UGV) tasjesgate ter sprake. AKKUraatd-fractievoorzitter Wouter van Acker greep in de schriftelijke rondvraag zijn kans en vroeg het college van bestuur (CvB) of zij het terecht vond dat de ANS uit de introtasjes werd geweigerd.

Rector magnificus en CvB-lid Kortmann was duidelijk, met een volmondig ‘ja’. De hele riedel werd herhaald. Achteraf was Van Acker dan ook niet te spreken over de repliek van het CvB: ‘Op die BOS-folder gingen ze niet in en bovendien had ik liever langer gediscussieerd. Rector: alleen studentenverenigingen belangrijk. Dat is duidelijke taal van rector magnificus Bas Kortmann. ANS? Niet belangrijk. Studieverenigingen? Niet belangrijk. Het vodje staat slechts vol met ongegeneerde zelfverheerlijking van Carolus, Ovum, Phocas, de Loefbijter en Argus, een corporale weekagenda en de gruwelijkste taalfouten als ‘Laat jij je compleet verassen tijdens de introductie?’ Niet bepaald iets om trots op te zijn, maar dat weerhield de rector er niet van om het sufferdje in niet te mis te verstane bewoordingen te bewieroken.

» Asterix en de kunst van een goed college Voxlog. Meer diepgang tijdens de introductietijd. Die inzet van de introductiecommissie werd meteen op de eerste dag al waargemaakt met een college over retorica. De Leidse classicus Jaap Toorenaar liet zien dat een college pas echt overtuigt als het meer is dan uitleggen.

‘Je moet je publiek ook laten lachen, en daar ga ik mijn best voor doen.’ Toorenaar verzorgde zijn college op uitnodiging van de Honours Academy: een extra aanbod van onderwijs voor een selecte groep, extra gemotiveerde studenten. Ook de docenten doen er tegenover zulke studenten graag een extra schepje bovenop, waar Toorenaar maandagmiddag in de grote collegezaal een voorproefje van gaf. Kennis kun je opdoen op de gekste plekken, en mooie wijsheid dient zich aan op plaatsen waar je die niet verwacht.

Asterix en de lauwerkrans van Caesar vormde de hoofdmoot van Toorenaars college, en op even humoristische als wijdlopige wijze werkte hij toe naar de passage waarin Asterix liet zien wat goede spreekkunst kan bewerkstelligen.