background preloader

TO SEE

Facebook Twitter

Atelier 37.2 — cook on the wild side. © atelier 37.2 . Published on November 09, 2011. LISE cook on the wild side This domestic installation is a portrait of our client Lise. Made of multiple oak pieces, it shows two distinctive sides of LiseÕs personality. The corridor side is a very symmetrical, neat, precise and tidy structure that turns wild. The kitchen side is a very instinctive, light and chaotic design that seems more fragile. Balázs Marián, Péter Gereben — Wine Terrace and Spa. © Dávid Lukács. Published on August 14, 2014. The Vineyard Deep in the majestic Eger wine region lies a long neglected vineyard, which is home to an exceptional grape variety, the “archiepiscopal” wine grape. The fruit of centuries of cultivation has inspired the local wine maker and his partners to preserve and present it to the public.

The replanted grapes produce an unrivalled wine and the vineyard welcomes visitors who long for exceptional scenery, ancient grapes and relaxation. © Zsolt Frikker. Bungalows Small buildings are nestled in between the rows of the vineyard: the wine terrace is a covered and open space, complemented by basic bungalows for sleeping, a lookout for gazing and a pool for cooling off. Earth Concrete Tuff stone is a material characteristic of the area, also found in the form of gravel, the byproduct of carving wine cellars out of the stone.

Thus the vineyard still belongs to Nature: we humans are mere guests. © Balázs Marián . ELEMENTAL - Alejandro Aravena — Villa Verde Project. Photo: Suyin Chia. Published on July 24, 2014. Plan for Arauco Forestry Workers Arauco is a forestry company that called us in 2009 to develop a plan to support their workers in the process to have access to their definitive house.1 We were asked to develop a set of typologies within the current housing policy for Fondo Solidario de Vivienda I (FSV I, units up to 600 UF or US$25,000 without debt) and for FSV II (units up to 1,000 UF or US$40,000 with a bank loan). These designs would be a contribution of the company to their workers, a kind of subvention, so that housing committees could use them when applying for the regular system of public funds.

Photo: Cristian Martinez - ELEMENTAL. Published on July 24, 2014. The importance of this project is that on the one hand, for the first time, it allowed us to think about a design for the upper niche of the housing policy. If we developed an innovative and competitive typology, we would broaden our possible contribution to social housing. Estudio Entresitio — CMS San Blas. © Roland Halbe - www.rolandhalbe.eu . Published on September 10, 2014. El centro de salud de San Blas es un edificio que desde su inicio en la fase de concurso ha tenido clara la idea o premisa de “edificio desubicado”. Esta idea no es algo nuevo que nosotros aportamos a la arquitectura, sino más bien que nos parece una forma eficaz y rotunda de desarrollar un programa funcional sanitario en un entorno poco relevante.

Para acentuar el valor espacial interior recurrimos a la lecorbuseriana idea de “conciliación de contrarios”. Se antepone un edificio hermético y pesado al exterior ante un espacio abierto y ligero al interior. Para conseguir esto utilizamos tanto una determinada ordenación del programa funcional por bandas como las posibilidades que nos permiten materiales como hormigón, vidrio y azulejo. El programa del centro de salud se desarrolla básicamente en una planta baja, aunque existe un sótano para albergar el garaje y parte de las instalaciones del edificio. . © Raúl Belinchón . La Biennale di Venezia — Padiglione Italia. Innesti/Grafting. Photo By Andrea Avezzù. Courtesy la Biennale di Venezia. Published on June 06, 2014. Curatore: Cino Zucchi Nella Mostra del Padiglione Italia il curatore Cino Zucchi interpreta la direzione suggerita da Rem Koolhaas ai padiglioni nazionali, “Absorbing Modernity 1914/2014” partendo dall’assunto che “l’architettura italiana dalla prima guerra mondiale a oggi mostra una ‘modernità anomala’, rappresentata dalla grande capacità di interpretare e incorporare gli stati precedenti attraverso metamorfosi continue.

Non adattamenti formali a posteriori del nuovo rispetto all’esistente, ma piuttosto ‘innesti’ capaci di trasfigurare le condizioni del contesto in una nuova configurazione. Un atteggiamento oggi ammirato dall’Europa e dal mondo come il contributo più originale della cultura progettuale italiana”. Cino Zucchi crea un racconto della migliore architettura italiana da un punto di vista inedito. Innesti. . © Sergio Grazia. 2A+P / nicole_fvr, Round Blur Torino. Act _ romegialli, Green box. Mariana de Delás, Astrid Rohde Wang — Grooming Retreat. Mariana de Delás & Gartnerfuglen. Published on October 24, 2014.

Architects: Gartnerfuglen (www.gartnerfuglen.com) & Mariana de Delas (www.marianadelas.com) Chief carpenters: Sindre Sahlqvist Blakar, Eirik Stormo Hands-on collaborators: Marie Monsen, Julie Hauge, Suchi Vora, Martin Plante, Nataliya Kuznetsova Photo Credits :Gartnerfuglen & Mariana de Delas Location : Santanyi, Mallorca Client: Private Year : 2014 Mariana de Delás & Gartnerfuglen. Published on October 27, 2014. As the young professional urbanite decided to move back to her hometown to take up the family agricultural legacy, she asked for a space for grooming, contemplation and delicacy. (Located on a remote agricultural estate in southern Mallorca, this structure was the realisation of her dream.) The project focuses on the ritual of self-cleansing, both mental and corporal.

The ceremonial procedure begins with the ritual of the equestrian arrival. Mariana de Delás & Gartnerfuglen. NAMELESS Architecture — RW Concrete Church. © Rohspace. Published on May 16, 2014 © Rohspace / NAMELESS. Published on May 16, 2014. RW Concrete Church is located in Byeollae, a newly developed district near northeast Seoul, Korea. It evokes a feeling, not of a city already completed, but a building on a new landscape somewhere between nature and artificiality, or between creation and extinction. The church, which will be a part of the new urban fabric, is concretized through a flow of consecutive spaces based on simple shape, single physical properties and programs. The use of simple volumes and a single material adapted to the site collects a range of desires created in the newly developed district. The first thing encountered upon entering the building is the empty concrete yard on the ground floor.

. © NAMELESS Architecture . Nomadic Shelter / SALT Siida Workshop. Architects: SALT Siida Workshop Location: Fylkesveg 475 160, 8140 Inndyr, Norway Area: 12.0 sqm Year: 2014 Photographs: Piotr Paczkowski Architects & Builders: Simon Bengtsson, Josep Garriga Tarrés, Benny Kwok, Mihai Mardare, Piotr Paczkowski Tutoring: Sami Rintala, Joar Nango, Roger Mullin, Alberto Altés, Håvard Arnhoff From the architect.

These two words: nomadic and shelter, reflect the very needs of the people from Nordic traditions. The intervention is to create a very simple prototype shelter for fire, sleep and meetings. A playful sequence of functional spaces is created using the module of an inhabitable wooden box. These wooden boxes, designed to the dimensions of an optimal comfortable area for sleeping and seating, are stacked around the fire as a sleeping shelter, opening new possibilities of gathering and living. The building system of has been optimized by using only two modular boxes: 2,40 x 1,20 x 0,80 m and 3,20 x 1,20 x 0,80 m.

Rebel Architecture. Rintala Eggertsson Architects — Seljord Lookout Points. © Dag Jenssen. Published on January 21, 2013. The myth about a sea serpent in the lake of Seljord has become an integral part of how the local people of Telemark conceive its majestic landscape. Tales about mysterious phenomena in the lake have flourished for centuries and are a natural part of the daily life in the area. In 2008, the municipality of Seljord decided to use this mythical feature as a point of departure for a development programme for the area. Together with the curators Springer kulturstudio, they commissioned Rintala Eggertsson Architects to design different lookout points around the lake to ease the access for local population and visitors to experience the lake at some important places.

The assignment was divided into two parts; first to design three small installations in the mid- and southeast section of the lake and then to design a main viewpoint in the southwest end of the lake, close to the small town of Seljord. ROMERA Y RUIZ ARQUITECTOS — Edificio Incube. © Simón García · arqfoto.com . Published on December 10, 2014. *Premio al edificio español más eficiente energéticamente que ha concedido la empresa de suministro eléctrico Endesa en 2013 Reacción lógica al entorno, al contexto económico (crisis) y social (barrio periférico entre-barrancos); a la climatología (latitud sobre-expuesta a rayos UV); a los condicionantes del promotor, completar una manzana en parcela de 43,20×13 metros, conectar con niveles del edificio existente en medianera norte y ejecutar la obra de agosto a diciembre.

Modulación en rebanadas de 1,35m, dimensión óptima para la ejecución apresurada de la obra y conformadora de espacios de trabajo funcionales mínimos. Puesta en valor de las relaciones funcionales, indagaciones sobre disposiciones flexibles y adecuación entre usos y calidad espacial. El resultado procura contraste entre la gravedad del exterior y la levedad del interior. . © ROMERA Y RUIZ ARQUITECTOS . Studio Weave — Ecology of Colour. © Jim Stephenson. Published on May 06, 2013. Ecology of Colour brings public function to a neglected corner of Dartford by acting as a jolly custodian for the re-imagined Ecology Island in Central Park. The timber structure is a community arts studio, bird-watching hide, and park shelter all rolled into one. There is a semi- outdoor tiled classroom and storage space at ground level with an enclosed room upstairs offering views of the River Darent and surrounding trees. Studio Weave’s brief from Artlands was to develop designs for a meaningful educational resource through placing emphasis on community engagement.

The building of the Ecology of Colour was a humble construction process that took just two months on site and completed to a budget of £45k. One of the most ambitious aspects of the design’s structure is the hinged ‘beak’ opening on the upper floor, where the entire wall on the east elevation opens in one fell swoop through a simple pulley system. . © Studio Weave . Superuse Studios | homepage of one of the most advanced specialists on flow based design and research. Tadao Ando Envelops Giant Buddha Statue in Lavender-Planted Hill Temple. Tuttiarchitetti — Casa SG. © Salvatore Gozzo . Published on March 11, 2015. Un edificio a piano terra largo 5 metri e lungo 20 con generosi muri a sacco in pietra lavica si eleva su un torsolo di sciara sagomata a filo perimetrale, residuo delle edificazioni massive degli anni ’70; due soli spiragli diagonali, a nord-est verso i giardini di quartiere, a sud-ovest verso uno squarcio della città.

Un prisma di legno “a capanna” viene appoggiato sul lacerto lavico della casa, ruotato di 6 gradi e ritagliato sul volume sottostante, intagliato in profondità da due terrazzi sulla diagonale degli squarci: un’arca arenata fra i retri eroici degli edifici alti. Photo © Salvatore Gozzo © tuttiarchitetti . Published on March 11, 2015. Vo Trong Nghia Architects — House for Trees. Photo: Hiroyuki Oki. Published on August 25, 2014. Under rapid urbanization, cities in Vietnam have diverged far away from their origins as rampant tropical forests.

In Ho Chi Minh City, as an example, only 0.25% area of the entire city is covered by greenery. Over-abundance of motorbikes causes daily traffic congestion as well as serious air pollution. “House for Trees”, a prototypical house within a tight budget of 155,000 USD, is an effort to change this situation. Status: Built in 04.2014 Program: Private house Location: Tanbinh, Ho Chi Minh CityGFA: 226m2 (226.50) Footprint: 111.66m2 Site area: 474.32m2 © Vo Trong Nghia Architects .