background preloader

Shelves

Facebook Twitter

Shang Xia Beijing store by Kengo Kuma and Associates. A lattice of extruded aluminium sections evokes images of the brickwork in Beijing's old neighbourhoods at this luxury boutique by Kengo Kuma and Associates (+ slideshow).

Voilà un design qui fonctionne bien. On joue sur la transparence, la fonctionnalité est bien adaptée, les couleurs et formes sculptent l'espace. Très belle réalisation et bonne réponse à l'utilisation de l'espace. Ils ont trouvé un principe simple qui fonctionne dans tout l'espace. Ces étagères servent de cloisonnement, de rangement, de décoration, et créent de la profondeur à l'espace sans l'alourdir (du fait de leur transparence/translucidité) – flolepoiro

Three different H-shaped sections and two sizes of I-shaped section have been built up in layers to divide the space into a series of linked rooms.

Shang Xia Beijing store by Kengo Kuma and Associates

The edges of the partitions are staggered so that openings between each area are softened and the profiles can be seen more clearly. HITGallery Hong Kong by Fabio Novembre. Two giant blue busts face each other across this Hong Kong boutique by Italian designer Fabio Novembre (+ slideshow).

Je pense également qu'à y travailler ça doit être horrible (couleurs/motifs trop flash, ergonomie de travail...) – flolepoiro
Très joli, très esthétique mais franchement pas très fonctionnel et perte considérable de l'espace. Ca fonctionne parce que c'est ici une sorte de showroom et qu'il faut en mettre "plein les yeux" mais modèle peu envisageable pour un magasin classique (coût, usage, optimisation de l'espace...) – flolepoiro

Novembre designed the interior of the HIT Gallery concept store, a branch of Italian retail group Ittiere, as a contemporary interpretation of a piazza.

HITGallery Hong Kong by Fabio Novembre

"The HITGallery stores we plan to open around the globe will capture the essence and spirit of Italy in wonderful new ways," he explains. Baker D Chirico by March Studio. Slideshow: Australian practice March Studio conceived this Melbourne bakery as an oversized breadbasket.

Comment dépoussiérer un commerce traditionnel. Je doute par contre que ce genre de design fonctionne en France... – flolepoiro

The undulating wooden slats that cover the rear wall and ceiling of the shop function as shelves for storing and displaying breads of different shapes and sizes.

Baker D Chirico by March Studio

A wooden chopping board spans the length of the bakery to create a countertop with integrated pockets for scales, knives, crumb-catchers and checkouts. Vita interactive by Massimo Mariani. Milan 08: at the furniture fair last month MDF Italia presented Vita interactive by Massimo Mariani, an infinitely variable, computer-generated storage system that can be customised to each client's requirements.

Bonne réponse à la tendance du "tout personnalisé" à moindre coût. L'intéraction dans le design devient de plus en plus important et je pense que cela est intéressant dans la projection du design. Cependant cela reste un produit simplifié et restant assez anecdotique (ne répond pas spécifiquement à une demande, à une problématique) – flolepoiro

A specially developed computer program is used to generate an infinite number of configurations based on modules of 600x600mm, with variable shelf depths and orientations.

Vita interactive by Massimo Mariani

The configuration can then be accessed and adjusted by the customer on the internet. Aesop Tiquetonne by Ciguë. Glass bottles rest on rows of hand-made iron nails along the walls of this Aesop skin and haircare shop in Paris by French designers Ciguë (+ slideshow).

Aesop Tiquetonne by Ciguë

Located in one of the city's oldest neighbourhoods, Aesop Tiquetonne was inspired by old-fashioned workshops and garages, where tools are often fixed to the walls with hooks or nails. Architect Hugo Haas told Dezeen that he had bought the nails during a visit to Japan, and had decided later to use them to create an entire shelving system. "The main idea with Aesop is to find different ways of displaying their products," said Haas.

Weinhandlung Kreis wine shop interior by Furch Gestaltung + Production. Wine bottles are displayed in rainbow-coloured cages in this wine shop in Stuttgart, Germany, by local studio Furch Gestaltung + Produktion (+ slideshow).

Ca c'est génial. Solution très simple mais extrèmement efficace. Ces "cages" crééent un dynamisme une profondeur et une perte des sens dans l'espace. Même si on a pas bu une seule goutte de ces beuvrages on se sent désorienté on perd nos repères. En même temps il y a une bonne classification des vins, une certaine organisation qui est fondamentale pour le client et surtout le personnel. C'est assez étonnant et audacieux d'utiliser ce genre de couleurs pour le vin. On aurait plutôt tendance à utiliser des couleurs plus ternes, plus "terroir", ici les couleurs sont primaires et donnent un bon coup de jeune à l'espace. – flolepoiro

The branch of Weinhandlung Kreis had no storage area, so Furch Gestaltung + Production was asked to squeeze 12,000 bottles of wine into the 70-square-metre space. They came up with a new shelving system by welding wire-grid mats into cubes. Each cube has slots for 25 bottles of wine, and each slot can hold almost any shape of bottle. Clip-on holders display selected bottles in an upright position. Revolver by Henny van Nistelrooy at The Temporium. The Temporium: products at our Christmas shop The Temporium are displayed on Henny van Nistelrooy's Revolver shelving system.

Revolver by Henny van Nistelrooy at The Temporium

The folded metal shelves simply hook onto the wooden supports and can be flipped over to provide deep, flat platforms or shallow, slanted shelves as required. The shelves are available to order at The Temporium, which is open until Christmas Eve - see more stories about products for sale here. Here are some more details from van Nistelrooy: ‘Revolver’ is a display and storage system based on a simple reversible shelf design. Due to its subtle elegance and great flexibility to display both objects and garments, this shelving system is ideal for either public or domestic environments.

Sotto Sotto by HRC Design Works. Architecture and design studio HRC Design Works has transformed an ageing warehouse beside the HuangPu River in Shanghai into a leisure and shopping destination with a plant-covered cafe and a cave-like shoe store.

Sotto Sotto by HRC Design Works

Sotto Sotto is positioned beside the old dock in the South Bund district and HRC Design Works designed the building as an attraction that would bring new visitors to the area whilst respecting the history of the converted building. The architects used raw materials such as stone, copper and unfinished wood to make connections with nature in each space, as well as to respect the existing structure. "We'd rather have pure original structure than style," they explain. The new spaces include shops, cafes and wine bars, as well as a cigar lounge and reception area. HRC Design Works founded their studio in Singapore, but moved back to Shanghai in 2009. Musashino Art University Libraryby Sou Fujimoto Architects. Photographer Edmund Sumner has sent us these photographs of a university library in Tokyo by Japanese architect Sou Fujimoto that has an exterior of timber shelves covered by planes of glass.

Musashino Art University Libraryby Sou Fujimoto Architects

The massing of the two-storey library at Musashino Art University is composed entirely from the shelves, which will hold the books. Circulation routes spiral around both ground and first floor between apertures cut-out of the shelving. The library also includes a closed archive, which is located in the basement. Aesop Le Marais by Ciguë. Skincare products at Aesop's latest store in Paris are displayed on 427 steel caps that would normally be used in the city's plumbing network.

Aesop Le Marais by Ciguë

Designed by Parisian studio Ciguë, the shop is located in the winding streets of the historically aristocratic Le Marais district. The wall-mounted dishes are filled with clear resin to form a flat surface and finished in varying degrees of blackened, rusted and stripped steel. Larger plumbing caps create basins in the polished concrete counters. The cast iron spotlights, steel window frames and plant pots in the courtyard beyond were all custom-designed by Ciguë. Aesop at I.T Hysan One by Cheungvogl. Translucent boxes propped up on a forest of steel rods display products by skincare brand Aesop at a Hong Kong fashion store.

Aesop at I.T Hysan One by Cheungvogl

Designed by architects Cheungvogl, the monochrome display at I.T Hysan One was inspired by a black and white photograph of floating lanterns. The supporting rods become taller towards the back, so the 800 resin boxes appear to be stacked into a tower. Australian brand Aesop are renowned for creating unusual displays for their products - see more of their stores here. Aesop Newbury Street by William O’Brien Jr. Cornices are commonly used to decorate the junctions between walls and ceilings, but at the new Boston shop for skin and haircare brand Aesop, cornices cover the walls and form shelves for the brand's signature brown bottles. Designed by architect and university professor William O’Brien Jr, the Aesop Newbury Street's interior was inspired by the nineteenth century ornamental architecture that originated in Paris and is common in the neighbourhood.

The oak mouldings are arranged in horizontal rows across each of the walls, as well as along the edges of the counter. "The display shelves are formed through the accumulation of several different custom crown mouldings to produce an unexpected texture, one that defamiliarises the moulding and transforms its role from an architectural element that conventionally highlights edges to an element that produces a rich and varied surface texture," explained O’Brien Jr. Aesop Fillmore Street by NADAAA. Reclaimed timber boxes are piled up to the ceiling to create a wall of shelves at the new San Francisco store for skin and haircare brand Aesop (+ slideshow).

Designed by Boston architects NADAAA, Aesop Fillmore Street draws inspiration from pre-twentieth century apothecaries, where assorted bottles and tubes would be displayed on a jumble of wall-mounted shelves. The boxes were made to measure using reclaimed wooden boards, which were sanded on one side to create a variation between the inside and outside surfaces. Architect Nader Tehrani explained: "Aesop has carefully considered dimensions of products as well as a clear methodology of display and presentation.

We used these measurements as a means to create and array the boxes to best fulfill the quantity and types of products. " Due to the limited width of the store, the boxes are only located on one wall to prevent narrowing the room and they also integrate a wooden counter with two basins.