background preloader

Planering år 3 ht 14

Facebook Twitter

RIKSDAGSMATERIAL. Hur hinner du? Något om att börja en lektion! -Jag börjar varje lektion med högläsning, berättar jag. - Va, varje lektion? Hur hinner du det? Frågar lärare. Skolan är en plats för innehåll. Kring innehållet samlas vi, lärare och elever. Eleverna har sin utbildningsrätt och jag har min undervisningsrätt. Jag har funnit att då lektioner inte startar då de ska upptas mycket tid av ingenting, alltså inte av det som lektionen bör innehålla. Eleverna får vänta på lektionsstarterna. I en av mina klasser kom lektionerna igång inom två minuter angiven tid. Så här kunde jag läsa: ”En gammal tant gick förbi, och plötsligt sprack hennes påse. Ur: Vad är så skört att det bryts om du säger dess namn? Självklart väcker texter frågor. Att bygga upp en lektion. Att bygga upp en lektion handlar för mig om att inkludera innehållet för lektionerna med elevernas aktioner (tänkande och görande) och utvärdera och summera det som ägt rum, såväl inne i elevernas huvuden som utanför på pappret och i samtalet.

Det betyder att jag måste bygga upp lektionen så att den kan innehålla allt detta, möjliggöra för lärandet i lektionen. Jag tänker så här: Inledande av lektionen, ingressen, kan vara ett tydligt anslag från lärarens sida, förberedd med en text, ett fotografi, en mötesplats för det som lektionen ska handla om.Elevernas tankar och reflektioner kring det fokus läraren harLärarens modell av det arbete som knyts till detta fokus. Det slutliga arbetet jag gör som lärare – jag går igenom undervisningen i efterhand. Lägger ned större omsorg om efterarbetet än om förarbetet. Lektion att starta upp med efter sommarlovet kap 3. Den här lektionen brukar jag alltid göra. Den är rolig och den ger utrymme till elevernas berättelser om sommarlovet. Jag har gjort den för elever från årskurs tre och uppåt – det spelar inte så stor roll – huvudsaken är att eleverna kommer igång och får berätta.

Jag skriver ned en massa frågor på ett papper. Eleverna får pappret och ska fylla varje fråga med ett namn. Det ska inte vara samma namn på någon fråga så det gäller att fråga runt. Då eleverna får frågorna så är det fritt fram. Mina klassrum har varit organiserade så att jag har skapat ytor där vi kan sitta i ring… så det blir automatiskt möjlighet i mitt klassrum. När man har samlat ihop så många olika namn så är listan full. När alla har sina papper färdiga så sätter man sig i en ring, eller också i sina bänkar. Läraren kan fråga Anne-Marie, eller be Anne-Marie berätta om hur det är att gå på händer, och sedan låta alla som har gjort det här räcka upp handen, kanske för att berätta mer om hur det är att gå på händer. Lektioner: Starta upp efter sommarlovet del 2 – som alldeles ny lärare. Det är en sådan underbar tid den där uppstartsveckan. Jag tänker på alla saker jag har hittat på inför mötet med eleverna.

Jag minns min första klass, de var förstaklassare och jag var förstagångslärare. Jag måste göra något speciellt. Jag tänkte på muminmammans packning i en berättelse jag läst om och om igen. Muminmamman packar med sig allehanda saker som man kan behöva på en ö, ja för själva resan dit när båten heter Äventyret och man egentligen inte vill lämna mumindalen men för att resten av familjen jublar. Jag packade en resväska.

Jo, mina elever mindes långt efteråt att jag hade favoritgodiset – vita sockerbitar, att jag älskar kanelbullar, baka och äta, kaffe är ett allvarligt måste, långfärdsskridskorna full rulle fart på isarna … och det var roligt. De andra uppstarterna kom att handla om andra saker. Skriv gärna något om du vill ha hjälp eller stöd … det är det jag kan vara till för. En nål i en höstack f-6.