background preloader

Internationella realtioner

Facebook Twitter

Krig och konflikt

Ryssland förbereder största militärövningen på nästan 40 år. Det är Rysslands försvarsminister Sergej Sjojgu som på tisdagen uppgav att den stora militärövningen Vostok -18 kommer att ske i Rysslands centrala och östra militärdistrikt.

Ryssland förbereder största militärövningen på nästan 40 år

Övningen kommer att genomföras den mellan 11 och 15 september, meddelar Rysslands försvarsministerium. Största övningen sedan 1981 Från rysk sida uppges att 300 000 militärer och fler än 1 000 militära flygplan, helikoptrar och drönare, samt en stor del av Rysslands marin och dess flygburna enheter kommer att delta, rapporterar Reuters. Försvarsminister Sergej Sjojgu sade att militärövningen kommer att bli den största sedan militärövningen Zapad 1981 för snart 40 år sedan. – På vissa sätt kommer moment av Zapad -81 att upprepas, men på andra sätt kommer omfattningen att bli större, sade Sjojgu.

Tiotusentals militärfordon Enligt ryska myndigheter kommer 36 000 militära fordon att delta i övningen. – Man kan delta i stridsövningmoment. Olika riktningar Hösten 2017 övade Ryssland i västlig rikting, mot Östersjön (Zapad -18). Nato-chefen: Gotland är viktigt för Nato. Fler än 19.000 svenska kvinnor och män, och över 40 civila myndigheter kommer att öva ihop.

Nato-chefen: Gotland är viktigt för Nato

Dessutom deltar förband från sju andra länder: Danmark, Norge, Finland, Frankrike, Litauen, Estland och USA. Kärnvapenanfall övades mot Sverige. Det skriver Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i sin årsrapport.

Kärnvapenanfall övades mot Sverige

Att övningen var en simulering av en kärnvapenattack har tidigare rapporterats av Expressen. Men detta är den första gången uppgifterna rapporteras officiellt, skriver Dagens Nyheter. Uppgifter som tidigare kommit fram är att de troliga målen var FRA:s anläggning på Lovön utanför Stockholm och flygbasen Hagshult i Småland. – Sverige ser allvarligt på den ökade ryska militära aktiviteten i Sveriges närområde.

Sedan några år tillbaka och sedan den ryska annekteringen av Krim och aggressionen mot Ukraina ser vi ett försämrat omvärldsläge, med mer utmanande ryskt uppträdande och ökad övnings- underrättelseverksamhet,säger försvarsminister Peter Hultqvist (S) till SVT Nyheter.

USA

Syrien. Ryssland. Tunga partikollegor stöder Birgitta Ohlsson. Även Cecilia Malmström – EU:s handelkommissionär och tidigare svensk handels- och EU-minister – ger starkt stöd till partikollegan Ohlsson. – Det är ett liberalt parti där det bör och ska vara högt i tak och utan att känna till detaljerna kring just det här senaste grälet så tycker jag att Birgitta Ohlsson är en passionerad, modig och jätteduktig politiker som har en självklar plats i Liberalernas ledning – och där medlemmarna också har valt henne, säger Malmström till TT på väg från Strasbourg till Wien.

Tunga partikollegor stöder Birgitta Ohlsson

Birgitta Ohlsson får starkt stöd från partikollegan och EU-parlamentsledamoten Cecilia Wikström. – För mig är det en otroligt sorglig och nästan surrealistisk upplevelse att se att man vill sortera bort en person ur partiets ledning – en person som verkligen lyckats samla unga människor, få dem att känna kraft och tillit och tro på det liberala projektet om en bättre värld. Sådan är Birgitta och vi behöver henne, säger Wikström till TT i Strasbourg. Trump och Clinton segrade i New York. – Vi befinner oss i slutspurten nu och segern är i sikte, sade Clinton i tacktalet i New York.

Trump och Clinton segrade i New York

Det var en genuint glad och lättad Hillary Clinton som höll tacktal till anhängarna på ett hotell vid Times Square i New York, där DN var på plats. Det fanns något slutgiltigt över den här segern. Trots Bernie Sanders enorma offensiv de senaste veckorna lyckades Clinton vinna stort, med 58 procent mot 42 för Sanders, med 96 procent av rösterna räknade. Bernie Sanders hade all den unga energin inför valet. På gatorna i New York har man inte kunnat gå många kvarter utan att mötas av hängivna Bernie-anhängare de senaste dagarna. Foto: Marin Gelin. Nya amorteringskrav från 1 juni 2016 – det här gäller. Det har varit många turer kring amorteringskravet men nu ser det ut som om det kommer att vara på plats den 1 juni.

Nya amorteringskrav från 1 juni 2016 – det här gäller

I dag presenterar Finansinspektionen, FI, de nya reglerna och mycket talar för att det här är slutversionen. Det som återstår är att förslaget ska godkännas av regeringen. När det är gjort kan FI utfärda de nya föreskrifterna. Precis som tidigare är grundbulten i förslaget att nya lån ska amorteras med 2 procent per år ned till 70 procent av marknadsvärdet och sedan vidare med 1 procent per år till 50 procent. Det ska gå att byta bank utan att utlösa amorteringskravet. Men i detaljerna innehåller dagens förslag några förändringar jämfört med tidigare förslag. Peter Hultqvist utsatt för rysk lögnattack. Som DN rapporterade på tisdagen utsätts Sverige för allt mer desinformation och propaganda från Ryssland.

Peter Hultqvist utsatt för rysk lögnattack

En av måltavlorna är försvarsminister Peter Hultqvist (S).Två gånger i år har han varit utsatt för falsarier på internet och i sociala medier. Peter Hultqvist har tidigare inte kommenterat dessa händelser, men berättar nu för DN hur det känts att vara måltavla för attackerna. – Man blir förbannad. Jag blev först irriterad över att vi behöver lägga ner tid och arbete på att dementera falska aktiviteter där någon enbart är ute för att sabotera vårt arbete.

Men samtidigt borde man egentligen inte bli upprörd, för tyvärr är det så här verkligheten ser ut i dag, säger Peter Hultqvist. Världen nära atomkrig 1983. Det var en Nato-övning som startade alltsammans.

Världen nära atomkrig 1983

Den kallades Able Archer (Den skicklige skytten) och innehöll bland annat övningar med kärnvapen riktade mot Sovjet. Men övningarna var så realistiska att det oroliga Sovjetunionen förberedde sig för en motattack och satte sina kärnvapen i beredskap. Världen stod alltså på branten till ett förödande kärnvapenkrig för exakt 30 år sedan.

Tidigare har man ansett att Kubakrisen 1962 var det närmaste världen kommit ett sådant krig. Men bedömare menar att detta var en ännu värre situation.