background preloader

Moestuin

Facebook Twitter

Kruidenspiraal

Groente. Bloemen! Slakken. Zaden. Bloemen die nuttige insecten aantrekken. Kas. Vegetable Garden Planning Apps. Benodigdheden. Mulching. Nieuw in moestuinland : Bodem en bemesting. Dag mede(moes)tuin liefhebbers, Sinds vorige week heb ik, samen met 2 andere vrienden, een moestuin overgenomen.

Nieuw in moestuinland : Bodem en bemesting

We zijn alle drie totaal beginners (zijn alle 3 net 30) op dit vlak en zijn daarom de laatste week druk doende informatie te verzamelen. Nu bleek al vrij snel, zoveel moestuinen als er zijn, zoveel methodes zijn er om te moes-tuinieren. Daarom hoop ik hier wat tips in te kunnen winnen die specifieker aan onze situatie zijn. Laat ik beginnen door te zeggen dat we sowieso geen gif willen gebruiken. Ik heb, zoals waarschijnlijk velen hier, de film Back to Eden gekeken en werd uiteraard van het houtsnipper verhaal wel enthousiast (van de bijbelcitaten iets minder) maar kwam ook op verschillende plekken alweer de kanttekeningen van deze methode tegen.

Ruth Stouts System. 'Mulch Queen' Ruth Stout claimed to have smashed saloons with Carry Nation in Prohibition-era Kansas and worked au natural in her roadside Connecticut garden, but her labor-saving, soil-improving, permanent garden mulching technique is what earned her lasting fame.

Ruth Stouts System

Stout was born in 1884 and lived to be 96; by the 1950s, she was writing lively gardening books, including How to Have a Green Thumb Without an Aching Back and Gardening Without Work. Both are out of print, but Stout's technique remains consistent with the "no-till" gardening methods soil experts recommend today (see Building Fertile Soil). We thought you might enjoy meeting Stout through this excerpt from Gardening Without Work, which was reprinted most recently by The Lyons Press. — MOTHER EARTH NEWS My no-work gardening method is simply to keep a thick mulch of any vegetable matter that rots on both my vegetable and flower garden all year round. As it decays and enriches the soil, I add more. What Should I Use for Mulch? Mulching Tips from the World of Ruth Stout: Organic Gardening. Ruth Stout was all about mulch.

Mulching Tips from the World of Ruth Stout: Organic Gardening

Zaad

Fruit. Bewust Bodemgebruik. Grond is een mengsel van minerale gronddeeltjes, organisch materiaal, water en lucht Afbeelding 1: de fasenverdeling in de grond uitgedrukt in relatief volume van de grond.

Bewust Bodemgebruik

De minerale gronddeeltjes zijn het resultaat van fysische en chemische verwering. Fysische verwering is het proces waarbij harde rots (zoals graniet) uiteenvalt tot kleinere stukjes. Het verweringsproces is een gevolg van inwerking van vorst en dooi, inwerking van de zon, regen (of grondwater) en wind op de rots, waardoor er breuken in het gesteente ontstaan. Boomwortels kunnen in deze breuken naar binnen dringen. In een vallei bevindt zich vaak een beekje of rivier, dit water neemt stenen en gronddeeltjes mee in de stroming van het water.

Mulchen, een paar vraagjes. : Bodem en bemesting. Ik ben dit jaar begonnen met onrijpe compost als mulg.

Mulchen, een paar vraagjes. : Bodem en bemesting

Ben er helemaal happy mee. Onrijp, omdat ik dan gewoon steeds in korte tijd wat toe kan voegen. Simpelweg omdat ik op een tuin zit, die nog nooit moestuin is geweest, en het is puur stofzand als je niks doet. Of stofzand, of een harde dichtgeslagen korst. De grond blijft echt een stuk vochtiger. Mulchen: Goed voor de bodem. <- Terug Mulchen betekent dat je de bodem van je tuin bedekt met organisch materiaal.

Mulchen: Goed voor de bodem

In de natuur gebeurt dat vanzelf. Daar zijn geen ijverige tuinders die uitgebloeide bloemen en dode takken verwijderen. Die vallen daar uiteindelijk vanzelf op de grond en worden dan door allerlei bodemdieren, bacteriën en schimmels afgebroken. Back To Eden OFFICIAL FILM. Spitten-of-niet-spitten.pdf. Ontginnen zonder spitten (3) Moestuin omspitten (2) Een moestuin beginnen zonder te spitten. Het algemene idee is dat een moestuin opstarten heel veel werk betekent.

Een moestuin beginnen zonder te spitten

Het eerste begin is meteen de zwaarste klus: het hele stuk omspitten. Maar de theorie dat grond omgespit moet worden is inmiddels achterhaald. Vanuit natuurlijke zienswijzen en permacultuur wordt er steeds beter naar de natuur gekeken, en is men er achter gekomen dat omspitten helemaal niet goed is voor de grond. Je vernietigt het bodemleven en maakt de structuur van de bodem kapot. Hieronder gaan we er wat uitgebreider op in waarom er niet gespit hoeft te worden en hoe een stuk grond vol onkruid ontgonnen kan worden zonder de spade in de grond te steken. Wat houdt de mensen dan tegen om een moestuin te beginnen? Bodemleven Mijn (groot)vader deed dat vroeger ook al wordt er dan gezegd. Capillaire werking. Mulchen - de grond in de tuin bedekken. Om de nadelen van het klimaat ter plekke te compenseren, wordt vooral in siertuinen, moestuinen maar ook in land- en tuinbouw een beschermende laag op de grond aangebracht, wat we mulch noemen.

Mulchen - de grond in de tuin bedekken

Hiervoor worden natuurlijke en synthetische materialen gebruikt. Natuurlijke systemen Mulchen is een heel belangrijk onderdeel van het tuinieren zonder spitten en ploegen, zoals toegepast bij permacultuur. In de natuur gebeurt het mulchen ook vanzelf, daar is geen kale grond want alles is bedekt. De organische laag wordt weer door bodemdieren, bacteriën en schimmels afgebroken en levert daardoor een gezond en optimaal functionerend ecosysteem. Doel van het mulchen tegengaan van het ontkiemen van onkruid. Permacultuur Wanneer je volgens de permacultuur verbouwt, dan wordt uiteindelijk het mulchen overbodig na een tijd, omdat je overgaat op een bostuinsysteem. Materialen die als bodembedekking worden gebruikt.