background preloader

Magyar biogazdálkodás

Facebook Twitter

Fő élelmiszeripari klaszterünk. Ön az élelmiszer ipari terméklánc szereplője?

Fő élelmiszeripari klaszterünk

Akkor jár el helyesen, ha máris csatlakozik az ország talán legígéretesebb innovációs programjához, ami nem mellesleg stratégiai szövetségese a KKVHÁZ-nak is. Élelmiszer Kutató és Marketing Szolgáltató Központ a Debreceni Egyetemen A magyar felsőoktatás négy meghatározó intézménye – a Debreceni Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem, az Eszterházy Károly Főiskola és a Nyugat-magyarországi Egyetem – pályázati forrásból szoros együttműködést alakít ki az élelmiszer-biztonság területén, melyhez pályázati forrásokat is elnyertek. A projekt keretében a négy felsőoktatási intézmény 2013 és 2015 között tananyagok kidolgozásával összehangolja oktatási, képzési tevékenységét, közös élelmiszer-ágazati kutató központot hoz létre, és kialakítanak egy új, egyetemi minősítésnek tekinthető élelmiszer-védjegy hálózatot is.

⭐AGRÁR- ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK MAGYARORSZÁGON TERVEZET. 1 AGRÁR- ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK MAGYARORSZÁGON Agrárgazdasági Kutató Intézet, 2015 2 Szerkesztette: Biró Szabolcs Rácz Katalin Szerzők: Közreműködött: Opponensek: Felelős kiadó: Kiadó: Biró Szabolcs Rácz Katalin Csörnyei Zoltán Hamza Eszter Varga Eszter Bene Enikő Miskó Krisztina Csáki Attila NÉV Agrárgazdasági Kutató Intézet H-1093 Budapest, Zsil utca 3-5.

⭐AGRÁR- ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK MAGYARORSZÁGON TERVEZET

⭐AGRÁR- ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI EGYÜTTMŰKÖDÉSEK MAGYARORSZÁGON TERVEZET. Kkert alap%C3%ADt%C3%A1s l%C3%A9p%C3%A9sei. Mit termesszünk a kertünkben - Kert Lap. Mit szeretnénk enni jövőre?

Mit termesszünk a kertünkben - Kert Lap

Legszebb konyhakertek. Sokan emlékeznek nagyszüleink konyhakertjére, amikor még szinte bármilyen zöldség megtermett a ház körül.

Legszebb konyhakertek

A kertes házakban elöl virágoskert, hátul pedig konyhakert kapott helyett. A vidék ezen arculata azonban megváltozott. Az elmúlt évtizedekben azt sugallta a média, hogy nem éri meg a konyhakerttel foglalkozni, mert drága a vetőmag, a vegyszer, a műtrágya, sokkal olcsóbban meg lehet a terményt kapni a nagy üzletekben, bajlódni sem kell vele, és sokkal szebb. Kiskertem. blog - ingyenbiokert.qwqw.hu. A pénteki váratlan lehülés után napsütésre ébredtünk szombaton. induljunk hát gyorsan, vár a kert!

Kiskertem. blog - ingyenbiokert.qwqw.hu

A múltheti talajelőkészítés után a föld is várta már idei lakóit. Egy nyaraló kertjében más a vetés és az ültetés ritmusa, mert kora tavasszal csak hétvégeken vagyunk ott, és tudjuk ápolni a növényeket. Ezért és a késői kitavaszodás miatt csak most indul veteményesünk élete, most vetettük a földbe az első magokat. Spenótot, zöldborsót, május királya salátát, retket, és vetőszalagról zöldfűszereket. VP-3-4.2.1-15 Mezőgazdasági termékek értéknövelése és erőforrás- hatékonyságának elősegítése a feldolgozásban. Összefoglaló a mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló Korm. rendeletről. Dec 18, 2015 9:23:00 PM 2016. január 1-ével hatályba lép az új, a mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló Kormány rendelet.

Összefoglaló a mezőgazdasági őstermelői igazolványról szóló Korm. rendeletről

A rendelet mind a Magyary Program, mind a Kormány jelenlegi bürokráciacsökkentési törekvéseivel összhangban van, továbbá a korábbi rendelet rendelkezéseit koherens, közérthetőbb formában szabályozza, megteremti az elektronikus eljárás és a jelenlegi papír alapú igazolványok helyett a kártya alapú igazolvány bevezetésének feltételeit, érdekelt az ügyfelek hosszú távú adminisztrációs terheinek csökkentésében, valamint az ellenőrzési jogkörök kibővítésén keresztül gazdaságfehérítő célokat is szolgál. Az őstermelői igazolványokkal kapcsolatos ügyintézés, az igazolvány kiadása, módosítása, cseréje és bevonása továbbra is az ügyfél állandó lakóhelye szerint illetékes NAK megyei ügyintéző szervezeténél kérelmezhető. A kártya alapú igazolvány az ügyfél választása szerint postai úton vagy a kérelmezés helyén kerül átadásra az őstermelő vagy meghatalmazottja részére. 08vamoskozossegi46 61. Zártkertesek figyelem! Könnyebb lesz az adásvétel, csere. Most kell lépni!

2014. május 1-jével hatályba lépett új magyar földforgalmi szabályozás a zártkerteknél is a termőföldekre vonatkozó szabályok alkalmazását rendelte el.

Zártkertesek figyelem! Könnyebb lesz az adásvétel, csere. Most kell lépni!

Ezáltal a korábban gyorsan gazdát cserélő kis kertek (zártkertek) amelyek nagyon kedveltek voltak vidéken, gyakorlatilag megszerezhetetlenné és eladhatatlanná váltak. Sokan pedig akár lakhatás céljára vették őket, sokan hobbi kertészkedésre, vagy a család konyhájának kiegészítésére. Újabb támogatás az ökológiai gazdálkodás segítésére. Minden eddiginél többet fordíthat Magyarország az ökológiai gazdálkodás támogatására.

Újabb támogatás az ökológiai gazdálkodás segítésére

A támogatás a korábbi keret csaknem háromszorosát, mintegy 60 milliárd forintot nyújthat az ágazatnak. A gazdák jóval egyszerűbb feltételek mellett tudják igénybe venni a támogatást: a jövőben elegendő lesz az uniós ökológiai rendelet követelményeit betartaniuk. Hírek - Civil gazdaságélénkítő javaslat a hazai kistermelők hel... - nonprofit.hu. A világgazdasági válság kezelésére tervezett életellenes, megszorító intézkedések helyett egy életszerű, az önellátó vagy félig önellátó, hosszú távon is fenntartható, a vidék fejlődését és a gazdaság megerősödését célzó javaslattal segítik a válságból való kilábalást.

Hírek - Civil gazdaságélénkítő javaslat a hazai kistermelők hel... - nonprofit.hu

A Szövetség az Élő Tiszáért (SZÖVET) és a Védegylet nyilvánosságra hozta 17 civil szervezet közös jogszabálymódosítási csomagját, mellyel a hazai kistermelők helyzetét kívánják javítani. A kezdeményezők szerint, ha a javaslatok beépülnek a hazai jogrendbe, a vidéki gazdaság plusz állami támogatás nélkül is fellendülhet. A SZÖVET kezdeményezésére vidékfejlesztéssel, táplálkozással, mezőgazdasággal foglalkozó szervezetek széles köre fogott össze. Hírek hírek hírek: A kistermelői rendelet sikere – Interjú Sarbu-Simonyi Borbálával, a Védegylet agrárprogram-vezetőjével. Helyi, kisléptékű és közvetlenül értékesített élelmiszer esetében is a gazdák és a termelők javára történt módosítás.

Hírek hírek hírek: A kistermelői rendelet sikere – Interjú Sarbu-Simonyi Borbálával, a Védegylet agrárprogram-vezetőjével

Miért volt szükség a kistermelői rendelet módosítására? A 2004-es uniós szintű rendeletcsomag (egyebek között, legfontosabbként a 852/2004 és a 853/2004-es EK rendelet), más néven „higiéniai csomag” szigorú és egységes megközelítést hozott létre EU-s szinten az élelmiszerbiztonság-szabályozás területén. Abból indultak ki a jogszabályalkotók, hogy bárki, aki az Unióban valamiféle élelmiszert létrehoz és forgalomba hoz, azzal a nagy egységes piacra kerül be, ami szükségessé teszi a piac szabályozását. Hírek - Civil gazdaságélénkítő javaslat a hazai kistermelők hel... - nonprofit.hu. Nézz az étlap mögé! - Felelős Gasztrohős. Lehetséges a csak hazai termék vásárlása? Mit jelent a bio minősítés, és kik is pontosan azok az őstermelők?

Többek között ezekre a kérdésekre is kerestük a választ a Kínálat és Beszerzés szakmai fórumán, mely a Jövő-t-Evő programsorozat első állomása volt. A kerekasztal-beszélgetés vendéglátósok és rendezvényszervezők számára szerveződött, és a helyi és hazai termékek használatának, a szezonalitás preferálásának, a vegyszermentességnek, valamint a tej-, illetve húsfogyasztás csökkentésének lehetőségei kerültek górcső alá.

Apati_Ferenc. Gazdaság: Mázsaszám termelnek a borsodi ökokertek. Ezt e mostani, tízmilliárd alatti profitból vajmi nehéz lesz megismételni, hacsak nem a tartalékot csapolják. Pályázat Szociális Agrárgazdálkodási- és Szociális Földprogram megvalósításának támogatására. Tájékoztatjuk a Tisztelt Pályázókat, hogy a 2015. március 26. napján a Szociális Agrárgazdálkodási – Szociális Földprogram (SZOC-AP-15) megvalósításának támogatására kiírt pályázati program beadási határideje módosult. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának felkérése alapján a pályázatok benyújtásának határideje 2015. május 11-ig meghosszabbításra került.

A Szociális Földprogram célja, hogy hozzájáruljon a területi hátrányok mérsékléséhez, a helyi társadalmi és gazdasági jólét javításához, a foglalkoztathatósági szint emeléséhez, a hátrányos helyzetű emberek életminőségének javításához, valamint a termelési és értékesítési folyamatok tervszerű kialakításához. Jelen Pályázati kiírás keretében azok a szervezetek pályázhatnak, amelyek esetében a bejegyzett működési helyet biztosító település 2014. évi átlagos „relatív mutatója” (a nyilvántartott álláskeresők aránya a munkavállalási korú népességhez viszonyítva) eléri, vagy meghaladja a 5%-ot. (A 2014. évi országos átlag 5,63%) Kinek éri meg a kistermelői átalánytámogatást választani? - Vidékért Magazin. Az Európai Unió új agrártámogatási formát vezetett be, melyre az idén augusztus 15-ig lehet jelentkezni.

A kistermelői átalánytámogatásról van szó, ami akár 80-90 ezer honfitársunkat is érdekelheti. Jelentősen megkönnyítheti a hatóságok és a gazdák egy részének életét, hogy az EU létrehozott egy igen egyszerűen igényelhető és kifizethető támogatási formát. 2014–2020 között lehetőség nyílik igényelni a kistermelői támogatásnak nevezett pénzösszeget. Ez a lényegét tekintve átalány-támogatás, melyet évente egyszer kell kérni. A felmérések és becslések szerint a 15 hektárnál kisebb területen átlagos körülmények között gazdálkodók számára érheti meg erre átállni. Évente egy összegben, gazdálkodónként minimum 500, maximum 1250 euró (150–375 ezer forint, folyó áron számolva) vehető igénybe – hozzátéve, hogy más agrártámogatásról le kell mondania az érintetteknek. Bene Csaba - A magyarországi zöldségágazat helyzetének értékelése és ökonómiai elemzése. Ökogazdaságok. Bio nagyhatalom lehetnénk. A múlt év decemberében Nyíregyházán létrejött a Keleti Kapu Ökotermesztők Egyesülete, amelynek egyaránt részesei alapanyag-előállítók és feldolgozók, forgalmazók, K+F munka résztvevők, humán­erőforrás-szervezők. – Megerősítettük a keleti nyitás stratégiáját a Lodz-ban megrendezett Natur Food ökotermék kiállításon.

A 16 megyei és határon túli magyar ökotermesztő családi vállalkozásnak csapatépítésként is szolgált a sikeres lengyelországi bemutatkozás. Ugyanezt a vonalat erősítette a Földész Fórum nyíregyházi rendezvénye is, ahol a résztvevők átérezték az összetartozás szükségszerűségét közös céljaink megvalósításához – sorolta a hivatalos egyesülés okait dr. Ratkos József meghatalmazott elnök.

Jogi ismeretek a közösségi mezőgazdálkodásról by Tudatos Vásárlók Egyesülete. Mentsük meg Kishantost! A Kishantosi Vidékfejlesztési Központ Magyarország szívében, a kiváló mezőgazdasági adottságú Mezőföldön található, Hantos településtől 3 km-re. Az itt folyó munka célja a fenntartható vidékfejlesztés, az ökológiai gazdálkodás oktatása, bemutatása.

Nők a Farmon: Bennünket a munkára neveltek - Agro Napló. Csodafegyver lett a biogazdaság - Aktuális - BioSzentandrás - BioSzentandrás. Czeller_gabor_roszik_peter_fenntarthato_fejlodes_bizottsaga_2014-12-03.pdf. Czeller_gabor_roszik_peter_fenntarthato_fejlodes_bizottsaga_2014-12-03.pdf. Aki a Földet gyógyítja: Klári néni (dr. Mezei Ottóné) Sad but true... Vol. 18 No. 1 (2011) Redirecting. Www.sarkozybio.hu/sarkozy/emlekulesek/images/2012/az_okologiai_gazdalkodas_helyzete_magyarorszagon.pdf. Hortis - Horticulture in Towns for Inclusion and Socialisation. Ökológiai termelés: mi kell az áttöréshez? Magyarországon az utóbbi tíz évben az ökológiai termelés rövid stagnálás után visszaesett, noha a világban reneszánszát éli ez a mezőgazdasági ág.

A hazai piacot elfoglalták a külföldi bio-termékek, sokszor éppen azok, amelyeket magyar alapanyagból dolgoztak fel a külföldi feldolgozók. Dr. Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) ügyvezetője szerint az okok között megtalálható a termelők és a piac szervezetlensége, az információhiány, az áttörést nehezítő jogszabályi háttér és a termékpálya töredezettsége. Nagybani biopiac létesül Szigetszentmiklóson.

Nagybani biopiac létesül Szigetszentmiklóson a Flora Hungaria Nagybani Virágpiac mellett a biogazdák és biotermesztéssel szimpatizáló termelők kezdeményezésére – közölte a Flora Hungaria Kft. Hungária Nonprofit Kft. - Kereskedelem. Hungária Nonprofit Kft. - Ahol minden biotermék összefut. A Herbaház épületegyüttese A bioételektől kezdve a bioitalok, gabonafélék, magvak, kenyér, pékáru, őrlemények, pelyhek, friss zöldség, gyümölcs, ivólevek, sűrítmények, szörpök, tej, tejtermékek, dzsem, lekvár, méz, csokoládé, konzerv, befőtt, zsír, hús, húskészítmény, húspótló és vegetáriánus termékek, tészta, olaj, almaecet, mustár, ketchup, majonéz, bébiételek, gyümölcsszárítmányok, aszalványok, fűszerőrlemények, -szárítmányok, gyógyteák, bioteák, diabetikus termékek megtalálhatók az áruház polcain.

Hungária Nonprofit Kft. - Ökopiaci kérdések. Organic Eprints - Welcome to Organic Eprints. Www.kormany.hu/download/c/37/f0000/ÉLBS 4_1_20130711.pdf#!DocumentBrowse. Www.kormany.hu/download/e/0e/f0000/Nemzeti Akcióterv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért_tervezet.pdf. File/tti/archivum/Dudas_Gyula_PhD.pdf. Takacs - Baranyai_2010: A bizalom és függőség szerepe a családi gazdaságok együttműködésében végzett gépi munkában. 2010 Szabó: The importance and role of trust in agricultural marketing co-operatives. File/tti/archivum/Jarasi_Eva_tezisek.pdf. Www.karpatbio.hu/files/9113/6311/1798/Az_kolgiai_gazdlkods_helyzete_Magyarorszgon_2013.03.01..pdf. Megjeleneseink/ostermelo2012-4. Mek.oszk.hu/11700/11763/11763.pdf. Mek.oszk.hu/09800/09809/pdf/zold_belepo_04.pdf.