background preloader

Psykologi

Facebook Twitter

Ångestskolan. Sömnexpert: Sov inte ut på helgen. Det är en dålig idé att försöka att återhämta sig på helgen.

Sömnexpert: Sov inte ut på helgen

Tvärtom riskerar det att bara göra saken värre, enligt sömnexperten Bjørn Bjorvatn, vid det norska kompetenscentret för sömnsjukdom. – Vill du bli mindre trött är det en sak som gäller; det är rutiner varenda dag, hela veckan, speciellt om du har sömnproblem, säger han till den norska nyhetsbyrån NTB. – Du bör gå och lägga dig och kliva upp vid ungefär vid samma tider varje dag.

Sov inte ut på helgen. Går du upp klockan 12 då tar det tid att justera rytmen tillbaka. Läs mer: Professor: Så får du en god natts sömn. Forskare: Så påverkar mobilen din hjärna. Nästan tio år efter att Apples vd Steve Jobs lanserade den första generationens iphone är tanken på att leva utan mobiltelefon otänkbar för de allra flesta.

Forskare: Så påverkar mobilen din hjärna

Signaler om nya meddelanden, e-post, vänförfrågningar, nyhetspushar och retweets har för många blivit en lika självklar del av vardagen som att äta eller sova. Men för vår hjärna, som är densamma idag som för 40.000 år sedan, har navigerat i tillvaron utan hjälp av en smart telefon, innebär de ständiga uppdateringarna ett stressmoment som kan få ödesdigra konsekvenser. – Evolutionen tar jättelång tid. Tio år med smarta mobiler är en poff i historien, säger Katarina Gospic, doktor i kognitiv neurovetenskap utbildad vid Karolinska institutet. En uppmärksammad studie från 2013 sades visa att den genomsnittliga användaren av en smart telefon kollade mobilen 150 gånger per dag. . – Vår hjärna är så smart att den reagerar på allt som sticker ut. . – Problemet med det är att det tar upp till 25 minuter att återfå fokus.

En dag i taget - Säsong 2 - Avsnitt 1 av 4: Utbrändhet. Det finns bara två av oss och det är vi. När vi nu högtidlighåller fyrahundraårsminnet av William Shakespeares och Miguel de Cervantes Saavedras död kan det vara värt att påpeka att medan det är allmänt accepterat att de två titanerna dog på samma datum, den 23 april 1616, så var det faktiskt inte samma dag. 1616 hade Spanien börjat använda den gregorianska kalendern medan England brukade den julianska och låg elva dagar efter (England höll fast vid det gamla julianska dateringssystemet fram till 1752, och när förändringen till sist blev av uppstod upplopp och, har det sagts, pöbelsamlingar på gatorna som ropade ”Ge oss våra elva dagar tillbaka!”).

Det finns bara två av oss och det är vi

Såväl sammanträffandet i dagar som skillnaden i kalendrar kan man misstänka skulle ha tilltalat båda dessa den moderna litteraturens lekfulla och lärda fäder. Råare attityd till sexbrott bland unga. Hösten 2013 var hösten då kriminalutredare Mihajlo Mrdjen och hans kollega kriminalkommissarie Moni Winsnes fick nog.

Råare attityd till sexbrott bland unga

Inom loppet av fyra månader, från juli till oktober, passerade tio fall av våldtäkter, flera av dem gruppvåldtäkter, deras bord. Det väckte obehag. De båda poliserna, som har många års erfarenhet av att utreda vålds- och sexualbrott i ungdomsgruppen i Söderort, tyckte sig se mönster och attityder de inte tidigare stött på. När de tillsammans försökte sätta ord på sina erfarenheter upptäckte de att de hade samma bild av utvecklingen: Attityden till sex har förändrats i vissa grupper av ungdomar.

Samtidigt har gränserna för vad vissa tonårstjejer tror att de ”måste” ställa upp på förflyttats. . – Jag har arbetat som polis i sju år och vågar påstå att det skett en förändring. ”Vi behöver vara tryggheten för våra unga” Hur gör man för att gå från barn till vuxen?

”Vi behöver vara tryggheten för våra unga”

Vad händer i kroppen? Vem är jag och vem ska jag bli? Tonåren är en vinglig väg för många. Det tuffa för tonåringen är att det är så mycket i kroppen och hjärnan som förändras samtidigt, säger Malin Bergström, barnpsykolog. – Hjärnan utvecklas enormt under de här åren. Under tidiga tonår sker hormonella förändringar som påverkar humöret, känsloläget och tillväxten. . – Allt detta gör att tonåringar blir mer impulsiva, har svårare att planera och lättare blir offer för sina känslor. Samtidigt förvånas och gläds hon över att unga i dag är så kloka och engagerade. Psykisk sjukdom under lupp.

Med tryckpressen fick boken en beständighet och auktoritet som gav genklang i samhället i stort.

Psykisk sjukdom under lupp

När den tryckta texten i vår tid börjar ersättas av ljud och video frågar sig forskare om även andra idéer från Gutenbergeran kommer att omförhandlas. I nådens år 1526 grundades Kungliga tryckeriet. Gustav Vasa regerade vid tiden landet och hade förbjudit alla tryckerier utom sina egna. Johannes Gutenberg hade bara ett knappt sekel tidigare uppfunnit tryckpressen och att förfoga över den nya tekniken innebar makt, i form av oöverträffade möjligheter att kommunicera sina idéer. Barn förändrar föräldrars hjärnor.

Mammans hjärna blir triggad av hormoner under graviditeten, när hon föder, under amningen och när hon tar hand om barnet.

Barn förändrar föräldrars hjärnor

Det gör att hon får en ökad lyhördhet för barnets behov och att hon vill skydda och ta hand om det. Bland annat får hon en förhöjd aktivitet i hjärnans amygdala som har en aktiv roll vid regleringen av oro och känslor. Men det finns en mängd alternativa vägar för den mänskliga hjärnan att utveckla ett omsorgsbeteende och en ökad respons inför barnets behov. Det menar Ruth Feldman, som är forskare vid Bar-Ilan university i Israel och var inbjuden att presentera sina forskningsrön vid Läkaresällskapets symposium ”Neurobiology of parenting” som vi skrev om i förra veckan.

Förändringsbenägenheten som finns i den mänskliga hjärnan gör att det fungerar så bra med andra vårdnadshavare än mamman, till exempel pappan men också mor- och farföräldrar eller andra personer, menade hon.