background preloader

Didaktik

Facebook Twitter

At huske, hvad man lærer - PDF Free Download. 1 At huske, hvad man lærer - om arbejdshukommelse og matematiklæring CFU, 2017 Michael Wahl Andersen, AH, 2017, MWA 1 2 Vil du hente spanden, og bagefter hente træriven med ståltænder og sætte dem i trillebøren Nogle mennesker synes, at det er let, andre forsøger at udføre instruktionerne, men mister overblikket undervejs. Mennesker der er udfordret på deres AH, kan se ud som om, de ikke er opmærksomme. De begår ofte fejl. De får hentet de forkerte ting, placeret dem de forkerte steder, eller det ser ud som om de slet ikke forstår opgaven - ikke fordi de er dovne eller usamarbejdsvillige, men fordi de har mistet overblikket over, hvad de har gang i.

AH, 2017, MWA 2 3 Oplæg Arbejdshukommelse og læring Hvorfor denne hype omkring arbejdshukommelse? 4 Hvad skal jeg have med hjem Need to know! 5 Arbejdshukommelse - og bla, bla, snak, snak... 6 De har ikke glemt! 7 Hvorfor? 8 AH er den enkeltfaktor, der har størst betydning for læring. 9 Arbejdshukommelse kan trænes! 12 Hvad? 18 Hør efter!! Vurderingstips – Vurderingspraksis. Her er en liste over vurderingstipsene jeg har publisert: Vurderingstips 23: Unngå rangering Vurderingstips 22: La elevene gjøre feil underveis Vurderingstips 21: Lag kriterier og vurderingssituasjoner sammen med elevene Vurderingstips 20: Bruk video når du vurderer Vurderingstips 19: La elevene bruke mer tid på vurderingen enn læreren Vurderingstips 18: Spar tid på presentasjoner Vurderingstips 17: Muntlig egenvurdering.

Vurderingstipe 16: Tommelmetoden Vurderingstips 15: La læringsmål og vurdering henge sammen Vurderingstips 14: Vurderingsplan Vurderingstips 13: Egenvurdering Vurderingstips 12: Åpne vurderinger Vurderingstips 11: Muntlig gruppeprøve Vurderingstips 10: Kombiner muntlig og skriftlig tilbakemelding Vurderingstips 9: La elevene vurdere seg selv og hverandre Vurderingstips 8: Hvordan sikre at elevene får og utnytter tilbakemeldingene du gir Vurderingstips 7: La elevene velge vurderingsform Vurderingstips 6: Bruke felles tankeskriving Vurderingstips 4: Sjekkliste Lik dette: Liker Laster... VfL samleside. Flyt fokus væk fra tavlen: elevaktiverende arbejdsformer — LEKTIONEN. Her er en liste over elevaktiverende arbejdsformer.

Læs også indlægget om 6 råd til bedre elevaktivitet og om nogle af arbejdsformerne. Begrebskort - se dette spil som jeg har været med til at udvikle og læs indlægget om begrebskort (klik her).Stille spørgsmål til teksten - f.eks. "stil et spørgsmål som kan besvares udfra dagens lektie og giv det til din sidemand"Traditionelle repetitions opgaver (download eksempel)TipskuponMindmaps - den billigste: (Cmap) og den bedste: (MindNode)Stationslæring med poster. Læs indlægget om stationenlernen med eksempler (klik her).Speed-dating (bliv inspireret her)Hurtigskrivning (f.eks. "skriv hvad du har lært idag")Brainstorm (bliv inspireret her)Matrix gruppearbejde. Hvilken vil du prøve af i din næste time? Jeg vil også meget gerne høre, om de erfaringer som du har gjort - eller kommer til at gøre - med min liste ovenfor. Har du nogle at tilføje til listen? Inspiration og litteratur. 101 grep for å aktivisere elever i matematikk (Matematikkdidaktikk i teori og praksis) | Elise Klaveness mfl. - Fagbokforlaget.no.

Kan det være bra å regne feil? Hvordan kan man som lærer skape gode matematiske samtaler som fremmer elevenes læring? Hvordan kan man utvikle dybdelæring og en varig matematikkforståelse slik at elevene evner å se sammenhenger og bruke lærestoffet i nye kontekster? Dette er noen av de sentrale matematikkfaglige spørsmålene som tas opp i boka. Del I består av sju fagfellevurderte vitenskapelige artikler. Del II inneholder 101 metodiske grep til bruk i undervisningen. 101 grep for å aktivisere elever i matematikk bidrar med ny forskning på feltet. How to learn from mistakes | TED Talks.

TriangelMatematikk.

Matematikvanskeligheder

Vurderingstips – Vurderingspraksis. Vurderingstips – Vurderingspraksis. Jobb med læreplan, mål, kjennetegn og kriterier. Elever og lærlinger lærer best når de forstår hva de skal lære og hva som forventes av dem. Ordliste Mål: Kompetansemål er fastsatt i læreplaner for fag. Dersom man ser det som hensiktsmessig å utarbeide læringsmål, skal de være utledet av kompetansemål.

Mål kan gjelde for kortere eller lengre perioder; en time eller en dag, en måned eller ett eller flere år (f.eks. frem til slutten av 4. trinn, 10. trinn eller VG2). Kjennetegn: Beskrivelse av kvaliteten på kompetanse i fag. Kjennetegnene tar utgangspunkt i kompetansemålene og beskriver kjennetegn på måloppnåelse. Kriterier: Beskrivelser eller liste over hva som kreves av en oppgave eller et arbeid. Arbeid med kompetansemål, kjennetegn og kriterier i opplæringen, er en forutsetning for at elever og lærlinger får oversikt over hvor de er i sin læringhvor de skalhva de bør gjøre for å komme videre i læringen Alltid læringsmål? Mange kompetansemål kan i seg selv gi elever og lærlinger en forståelse av hva som er målet og hva som forventes av dem. Engasjerende naturfag. Lærerrommet: VfL samleside. Lærerbloggen: Filmer til undervisningsinspirasjon. Disse filmene er laget for å være inspirasjonsfilmer til lærere i grunnskole og videregående opplæring.

De er produsert av Nasjonalt senter for kunst og kultur i opplæringen. Det er utviklet pedagogisk veiledningsmateriell til hver av filmene som er forankret i læreplan og kompetansemål. Linker til dette finner du under hver enkelt film. De fire første filmene kom ut i 2014. Tema for disse filmene er: Fotografi - Blogg som arbeidsmetodeFilmen og undervisningsopplegget beskriver en ukesoppgave der elevene skal ta portretter av hverandre som viser en sinnsstemning. Og disse animerte filmene kom ut i begynnelsen av 2016. Tema for disse filmene er:Å kunne lese i musikk og kunst og håndverkÅ kunne lese innebærer blant annet å kunne avkode en rekke symboler, bokstaver og å gi mening til et abstrakt uttrykk.

Digitale ferdigheter i musikk og kunst og håndverkHva innebærer det å ha digitale ferdigheter i et fag som musikk eller kunst og håndverk? Engasjerende naturfag. «Test deg selv – hva vet jeg fra før?» Er en liten oppstartsaktivitet, som kan egne seg dersom elevene har en del kunnskap om emnet fra før, og særlig hvis kunnskapen er litt usikker. Når det gjelder naturfag, for eksempel. For hva er egentlig forskjellen på atomer, molekyler og ioner, eller proteiner, lipider og karbohydrater? Det kan bli ganske intense diskusjoner underveis, og vi legger også inn et konkurranse-element, som er motiverende for mange. Dette gjør du: To og to elever får utdelt oppgavearket, hvor en tekst med ufullstendige setninger skal fylles ut med riktige fagord, se bildet. Viktig: Spørsmålene bør ikke være for krevende, slik at elevene ser at dette er bare for dem som «vet alt, for da vil mange melde seg ut.

Siden en slik "Test deg selv... " vil inneholde stoff som elevene skal kunne noe om fra før, kan det også fungere som et utgangspunkt for en rask repetisjon. Her viser vi et utsnitt av eksemplet, som er lettere å lese: Pedagogiske nettsteder. Leter du etter gode digitale verktøy både for lærere og elever? Nettstedet Educational Technology har samlet det meste av det beste i 27 kategorier. Anbefales! Under finner du en liste over gode pedagogiske nettsteder: www.edutopia.org sin visjon er en ny verden av læring. En verden der elever og foreldre, lærere og administratorer, politikere og alle involverte har kompetanse til å endre utdanningen til det bedre. En verden hvor skoler underviser i prosjektbasert læring, sosial -emosjonell læring og alle har tilgang til ny teknologi. Hvordan finne informasjonHvordan vurdere kvaliteten på informasjonenHvordan kreativt og effektivt bruke informasjonen til å oppnå et mål Målet med Edudemic er å koble lærere, administratorer, studenter og omtrent alle andre med den beste teknologien på planeten.

Visjonen til www.teachthought.com er å være en moderne opplysningstjeneste - som resulterer i sunne og friske miljøer - og som er gjensidig avhengige av alle som deltar. Velkommen til dubestemmer.no! 50 Tips, Ideas, and Tricks for 7th grade. Let’s be honest, ​seventh grade is a unique year in a child’s (and a teacher’s) life. It takes a special kind of patience to teach middle school, and particularly ​seventh grade. So, look no than these 50 tips, tricks and ideas from the WeAreTeachers Helpline and around the ​Web, just for ​seventh grade. 1. Connect the Middle School Years ​Seventh graders don’t understand how each year builds on the one before, so you’ll have to make it explicit for them. 2.

“Do a day of getting-to-know-you and then check for prior understanding of content. “I teach English and actually had BINGO posted the first day but changed a few to specifics about our city/school. 3. “Asking ‘do you understand?’ 4. “After I give directions, I ask, ‘what are your questions?’ 5. Put simply—some people believe that intelligence is while others think that it’s malleable depending on effort. From Lessons from the Middle 6. 7. Middle school brains are changing every day. 8. 9. 10. “Be ORGANIZED. 11. 12. 13. 14. 15. 16. UgeskemaRevolutionen.dk -UgeskemaRevolutionen.dk. Læring i det 21.århundrede. Velkommen til det 21.århundrede og til Danmarks måske første onlinekursus for lærere. Er du underviser er dette kursus lige det, du har brug for i forhold til at blive klædt på til at give dine elever en spændende og tidssvarende undervisning, der giver dem de kompetencer, som de vil få brug for i det 21.århundrede.

Jeg har det af og til sådan, at jeg har følt, at jeg har gået over broen, som du kan se på billedet, når jeg skulle definere, hvad mine elever i virkeligheden har brug for at lære. Det satte jeg mig for at undersøge og dette kursus er resultatet. Med udgangspunkt i samfundets ændringer skal vi se på teorier om læring i det 21.århundrede, forskellige bud på, hvad eleverne skal lære og hvordan man så kan lære dem det. Vi skal også undersøge, hvordan man sætter mål og evaluerer på, om målene bliver nået. I kurset vil du møde teorier og tanker, men også praktiske tips tilpasset en dansk undervisningssammenhæng.

Vh Martin. Skolen i spil | the Go-To people of Game-Based Learning. [forside] - Center for Rummelighed. Velkommen til iDidaktik - iDidaktik.dk. 06 Undervisning i England: Læringsmål. Mål for timen: ”I har alle sammen lavet fejl i stærke verber i den nationale test, så målet med denne time er, at I lærer at definere stærke verber. Det vil give jer en karakter højere ved næste test.” Sådan lyder lærerens introduktion til engelsk­timen på Seaham School of Technology. Et skridt ad gangen: På alle borde i 4. klasse på Tweedmouth West First School er der opstillet læringspyramider, hvor eleverne kan følge med i, hvor langt de er nået og, hvor de skal hen derefter. I toppen er det mest elementære og i bunden det højeste niveau.

Fælles indsats: I alle timer er læringsmålene sat ind i elevernes kladdehæfter på den side, hvor opgaven skal løses. ”På den måde sikrer vi, at alle de voksne i klassen ved, hvad det handler om. Det hjælper eleverne til at forstå, hvad de lærer,” siger Louise Brown fra Amble First School. Individuelle mål: Helt fra eleverne er 4-5 år i børnehaveklassen i Amble har de individuelle læringsmål. Hvordan når vi derhen? Hannah Guy, 11. Klik her! Rykker mere” Flippedlearning. Didaktik. Inquiry i naturfags undervisningen. Hvem er du, når du er digital? - Center for Digital pædagogik. Nutidens digitale teenagere forstår at netværke. De er evigt online på godt og ondt. Men hvilket billede skaber de af sig selv på nettet, og hvordan opfatter de andre? Oplægget “Hvem er du, når du er digital” henvender sig til udskolingsklasserne og efterskoler. Med oplægget sætter vi gang i en debat om digital identitet, trivsel og netetik, og vi inddrager eleverne, deres holdninger og egne historier.

I CfDPs oplægstjeneste er vi eksperter i børn og unges færden på nettet. Vores erfaring fortæller os, at der stadig er behov for at tale basal net- og mobiletik i udskolingsklasserne. Samtidig mener vi, at der er behov for at fokusere på de unges leg med identitet på nettet. ”Godt tilbud til alle, som arbejder med børn og unge. Besøgets forløb * Værdilinjedebat (eleverne tager stilling til webetiske påstande ved at bevæge sig rundt i lokalet – ved foredrag bruger vi elevernes egne smartphones som afstemningsredskab) * film og cases * fakta og historier fra det virkelige liv * Eleverne! Biology - Homework and Study Help - Free help with your Biology homework. Can I take a course at HippoCampus for credit? How do I enroll in a course at HippoCampus? Are there any fees to take your courses? How do I make a comment or ask a question? How do I get individual help with my homework assignment? What are the preferred texts? How can I use HippoCampus in my classroom?

How can I use HippoCampus in my home school? Can I use the resources you have available for my homeschoolers? Do you know of any wet lab resources to accompany HippoCampus content? Is there a script, app, or something that can be used to track student use of HippoCampus? Can I share my HippoCampus content with my fellow teachers? Can I download the video? Can I change the size of the video window? Why won't the Environmental Science animations play? What if my page scroll bars or "submit" button are not showing? I can't find closed captioning. Where does the content from your site come from? There is an error in the multimedia presentation. How do I report a course errata item? No. AP Course Ledger. Technology in Education | K-12 Blueprint. Beredskabsplan - Børn & Familie og Skole. Kritiske funktioner At beskytte de børn og unge, som er i vores varetægt i dagtilbud, skole og på opholdssteder.

At samarbejde med familierne om krisehåndtering. Afdelingens indsatsplaner og action cards Indsatsplaner: Afhenter kan ikke tage vare på barnAlvorlig ulykkeBarn bortkommet fra dagtilbudDødsfaldEkstremt vejrRisiko for smitte med alvorlig sygdomUafhentet barn Krise- og psykisk førstehjælp Handleplan ved mistankte om overgreb på barn (I barnets tarv) (pdf) Anvender du Internet Explorer og oplever problemer med at åbne pdf-filer, kan du højreklikke på linket og vælge ”Gem destination som…” og downloade filen til din computer.

Der henvises desuden til de øvrige planer under Akuthjælp Afdelingens interne krisestyringsorganisation Som udgangspunkt er det institutions- eller skolelederen, der leder indsatsen lokalt. Det er beskrevet i de enkelte indsatsplaner, hvem der leder indsatsen. Afdelingens understøttelse af kommunens krisestab Alarmering Informationshåndtering Kontaktoplysninger. Www.undervis.dk. JUMP Math. Worksheets, Lesson Plans, Teacher Resources, and Rubrics from TeAch-nology.com. Søgeresultater. Iundervisning.dk - Regnemaskinen Kategori: 07. Plugins & Programmer: Matematik: Regnemaskinen Hvor kunne det være godt, hvis man kunne øve plus, minus, division eller gange imod hinanden, selvom man ikke var på samme niveau.

Det kan du nu med Regnemaskinen. Her kan du skræddersy niveauet til hver spiller. Med dette interaktive matematikprogram kan man spille op mod 4 spillere mod hinanden. . - Øv de 4 regnearter (plus, minus, gange, division). - Øv 10'er-venner Skriv til iundervisning.dk via kontaktformularen for forslag eller ris/ros. Programmet kræver en computer, som kører Windows XP, Vista, 7 eller højere. Programmet er til fri afbenyttelse. Stor tak til min nabo, Torben Hansen, for den flotte grafik og de meget brugbare iagttagelser/overvejelser.

Husk, at det kun virker på en windows computer, som har installeret Microsoft .Net framework. IT i skolen - en blog om it, læring, didaktik og uddannelse. 8.-10. trinn. Opplegg - Matematikksenteret. GratisSkole.dk: Velkommen til gratisskole.dk. Michael Pødenphant. Folkeskolereformen | NTSnet. Øvelser. Experimentarium: Experimentarium City på skolen. Miljøstatus i Norge : Skolesider. NTSnet | Inspiration til undervisning i natur, teknik og sundhed. Apps kan gøre dig klogere. - Nysgjerrigper - Skoven-i-skolen.dk. Om Skoletjenesten – Københavns Universitet. Smartboardskolen.