background preloader

Pensament computacional

Facebook Twitter

Pensament computacional. ScratchCatalà - Webinar sobre Pensament Computacional. Ja feia uns mesos que no escrivia res en aquest bloc, la feina, altres projectes i la vida familiar són els responsables, res que segurament qualsevol de vosaltres no patiu dia a dia.

ScratchCatalà - Webinar sobre Pensament Computacional

En aquest article us vull parlar dels Webinar (seminaris via Web) que organitzen al ScratchED, la divisió del MIT dirigida als professors, on donen suport i intenten dinamitzar l’àrea de la programació dins el sector de l’ensenyament que és on s’ha de difondre Scratch per tal d’aconseguir arribar al major nombre de persones i en aquest cas al major nombre de professors per a que el facin servir en les seves aules i amb els seus alumnes, els veritables objectius d’Scratch. En el proper Webinar, organitzen un cada mes, parlaran sobre els Conceptes del Pensament Computacional, “Computational Thinking Concepts”.

Tindrà lloc el dilluns 28 de Març entre les 7 i les 8 de la tarda hora de l’Est dels EUA, es a dir, entre les 12 i l’1 de la nit del dilluns hora catalana. Preparats per a participar? Pensament computacional. Què és el pensament computacional?

Pensament computacional

2006 Jeannette Wing va publicar l’article Computational thinking en què defensava que aquesta nova competència hauria de ser inclosa en la formació de tots els nens i nenes, ja que representa un ingredient vital de l’aprenentatge de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques. Però, què és el pensament computacional? Programación en la Educación un conjunt de competències que nens i joves han d’adquirir durant el procés educatiu com ara pensament algorítmic, creativitat i destresa per solucionar problemes.

Programar constitueix excel·lent alternativa per atendre aquesta necessitat, si s’enfoca en desenvolupar aquestes capacitats i no en formar programadors. En aquesta apartat es recullen tots els materials i recursos publicats a Eduteka fins ara sobre el tema. Per què és important que els nens aprenguin a programar? Herramienta para analizar per aprendre i desenvolupar l’habilitat per analitzar problemes. Beneficis del pensament computacional. El pensament computacional no és solament aplicable al món informàtic, al contrari.

Beneficis del pensament computacional

Els beneficis educatius de poder pensar de manera computacional són diversos, començant per l’ús d’abstraccions que milloren i reforcen les habilitats intel·lectuals, i que per tant poden ser transferits a qualsevol altre àmbit. Els informàtics ja coneixen el valor del pensament abstracte, pensant en múltiples nivells d’abstracció i emprant-la per a manegar la complexitat. La nostra tasca inclou difondre els beneficis que el pensament computacional pot aportar-nos.

El pensament computacional implica un conjunt de tècniques i habilitats de resolució de problemes que els programadors utilitzen per escriure els programes que conformen les aplicacions informàtiques que utilitzem a diari (cercadors, email, etc). Les més rellevants serien: Descomposició. El desenvolupament i el treball continuat d’aquestes tècniques i habilitats ens proporcionarà molts beneficis com ara: Programadors des de la infància més tendra. Los hermanos Joachim (siete años) y Thomas (2 años) juegan en su casa de Arlon (Belgica) con los robots Dash & Dot que enseñan a adquirir conocimientos de programación. / Dash & Dot Aquest és un article publicat a Agencia SINC “No esperem que tots els nens que aprenen a escriure es converteixin en novel·listes, ni que tots els que estudien àlgebra acabin sent matemàtics; però, ambdues són considerades com habilitats fonamentals que tots els nens han d’aprendre.

Programadors des de la infància més tendra

La programació informàtica també ho hauria de ser”, sentencia Hadi Partovi, cofundador de Code.org, una organització sense ànim de lucre que promou l’ensenyament de codi a les escoles als EUA. Hi ha qui arriba més lluny en les seves opinions. És el cas de Dan Crow, director tecnològic de l’empresa Songkick i professor de ciències computacionals a la Universitat de Leeds (Regne Unit). Tendència mundial Introduir la programació en educació primària i secundària és una tendència mundial. Millora del rendiment escolar Dr. Primo. CODiE. Tocs de Tics. Tocs de Tics.