background preloader

Ποιήματα ποιητικής-εργασία εξαμήνου

Facebook Twitter

Καβάφης καλοκύρης κατσαρός

Υπομνήματα: Καβάφης και Καρυωτάκης: ποιήματα ποιητικής. Καβάφης και Καρυωτάκης: ποιήματα ποιητικής του Κώστα Κυριάκη Εισαγωγή Η λειτουργική χρήση της ποίησης, σε εποχές που τα κοινωνικά οράματα και ιδανικά μοιάζουν να είναι οροθετημένα από τις υλικές αναζητήσεις, είναι από περιοριστική έως ανύπαρκτη.

Υπομνήματα: Καβάφης και Καρυωτάκης: ποιήματα ποιητικής

Ο ποιητής, από εσωτερική αναγκαιότητα, καλείται να προσπαθήσει να ξαναχαράξει το πλαίσιο της τέχνης του, να της δώσει μορφή και όγκο, και να καταδείξει τη σχέση της ποίησης με την περιβάλλουσα πραγματικότητα: σχέση όσμωσης ή άπωσης. Η σχέση αυτή θεματοποιείται στα ποιήματα ποιητικής. Αρχαϊκή Επική Ποίηση. Πέρα από την επίκληση της Μούσας, τα δύο προοίμια προϋποθέτουν έναν αοιδό, που είναι σε θέση: να εξονομάσει και να αξιολογήσει προκαταβολικά το θέμα του έπους του σε ελάχιστους στίχους· να φανταστεί τα κεφάλαιά του· να ορίσει την αρχή του και το τέλος του.

Αρχαϊκή Επική Ποίηση

Με τους όρους αυτούς, η Μούσα καλείται να υπαγορεύσει στον επικό ποιητή ό,τι στην πραγματικότητα της υπαγορεύει ο ίδιος. Πρόκειται επομένως για αμοιβαία υπαγόρευση της Μούσας στον ποιητή και του ποιητή στη Μούσα. Έτσι όμως η αφηγηματική επικυριαρχία της Μούσας μειώνεται. Τούτο σημαίνει ότι κάτω από την ομολογημένη γνώση των Μουσών και τη φαινομενική άγνοια του αοιδού (τυπικό σχήμα, κληροδοτημένο από την προηγούμενη επική παράδοση) υπόκειται ένας γνωστός στο ακροατήριο μύθος.

«Ποιήματα Ποιητικής» Εν μέρει για να εξακριβώσω μια εποχή, εν μέρει και την ώρα να περάσω, την νύχτα χθες πήρα μια συλλογή επιγραφών των Πτολεμαίων να διαβάσω.

«Ποιήματα Ποιητικής»

Οι άφθονοι έπαινοι κ’ η κολακείες εις όλους μοιάζουν. Γιώργης Παυλόπουλος, Ανθολόγιο Ποιημάτων (Εισαγωγή-Ανθολόγηση:Στάθης Κουτσούνης) (Περιοδικό ΟΡΟΠΕΔΙΟ #1, Αύγουστος 2006) Ο Γιώργης Παυλόπουλος (Πύργος, 1924) εμφανίστηκε στα Γράμματα το 1943 με τη δημοσίευση του ποιήματός του «Ο νεκρός Γ.

Γιώργης Παυλόπουλος, Ανθολόγιο Ποιημάτων (Εισαγωγή-Ανθολόγηση:Στάθης Κουτσούνης)

Π.» στο τεύχος 4 του περιοδικού ‘Οδυσσέας’, που εξέδιδε ο ίδιος με φίλους του στον Πύργο. Έχει εκδώσει μέχρι σήμερα τις ποιητικές συλλογές: , Ερμής 1971, , Κέδρος 1980, , Στιγμή 1988, , Στιγμή 1990, , Νεφέλη 1997, , Κέδρος 2004. Με έξι μόλις βιβλία σε μια ποιητική διαδρομή 60 χρόνων γίνεται αντιληπτό ότι ο ποιητής είναι ολιγογράφος, αν και χαρακτηριστικός και σημαντικός εκπρόσωπος της γενιάς του, της Α΄ Μεταπολεμικής. Στο σύνολό της σχεδόν η ποίηση του Παυλόπουλου χαρακτηρίζεται από μια ήπια και κατασταλαγμένη δραματικότητα.

Κάπου ξεκαρφώνουν απ’ το πρωί. ΣΤΗΣ ΚΙΡΚΗΣΠλάγιαζα στο σκοτάδι και την περίμενα ακούγοντας ν’ ανεβαίνει τη σκάλα μέσ’ στη δροσιά του σπιτιού σαν ψίθυρος από φιλιά κι ανάσες. . ()ΤΟ ΣΑΚΙΉμουν παιδί ακόμη δεν τους καλοθυμάμαι. ΚΑΤΑΒΑΣΗΜονάχα ένα σκυλί κι εγώ κοιτάζαμε. Ο ποιητής Γιώργης Παυλόπουλος κι ο διάλογός του με την Ποίηση – της Αθηνάς Χ. Λαζαρίδου – frear. Ο Γιώργης Παυλόπουλος (Πύργος Ηλείας, 22 Ιουνίου 1924 – Πύργος Ηλείας, 26 Νοεμβρίου 2008) εμφανίζεται στα Γράμματα το έτος 1940 με τη δημοσίευση δύο διηγημάτων του στην εφημερίδα Πατρίς του Πύργου.

Ο ποιητής Γιώργης Παυλόπουλος κι ο διάλογός του με την Ποίηση – της Αθηνάς Χ. Λαζαρίδου – frear

Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Πυργιώτικου Παρνασσού, συλλόγου που ίδρυσαν μαθητές Γυμνασίου στα χρόνια της Κατοχής με σκοπό την προαγωγή των Γραμμάτων και των Τεχνών. Το πρώτο του ποίημα υπό τον τίτλο «Ο νεκρός Γ.Π.» πρωτοδημοσιεύεται στο περιοδικό Οδυσσέας (τεύχος 4, Δεκέμβριος 1943) που εξέδιδε ο ίδιος με τους φίλους του στον Πύργο. Αν και δημοσιεύει ποιήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά, ωστόσο η πρώτη ολοκληρωμένη ποιητική του συλλογή εκδίδεται το 1971 υπό τον τίτλο Το κατώγι (Εκδόσεις Ερμής). Ακολουθούν οι ποιητικές συλλογές Το σακί (Εκδόσεις Κέδρος, 1980), Τα αντικλείδια (Εκδόσεις Στιγμή, 1988), Τριαντατρία χαïκού (Εκδόσεις Στιγμή, 1990), Λίγος Άμμος (Εκδόσεις Νεφέλη, 1997), Πού είναι τα πουλιά (Εκδόσεις Κέδρος, 2004)*. «Είμαι οπωσδήποτε ολιγογράφος. Κώστας Καρυωτάκης: Ποιήματα. Κική Δημουλά: Η ευτυχία δεν βγάζει ποίηση - πολιτισμός. Κική Δημουλά.

Κική Δημουλά: Η ευτυχία δεν βγάζει ποίηση - πολιτισμός

Koρυφαία ποιήτρια. Διαβάζοντας κάποιος οποιονδήποτε από τους υπέροχους στίχους της, αυτομάτως φέρνει στο μυαλό του τη μορφή της. Τα πρώτα ποιήματα της τα εξέδωσε ένας θείος της. «Επειδή στην οικογένεια τα μυστικά ήταν κολάσιμα, είχα ένα γραφείο και ένα συρτάρι ξεκλείδωτο. Ανοιξε και βρήκε τα χαρτιά. Είστε 83 ετών και 364 ημερών. «Τίποτα δεν ανακουφίζει ότι είσαι 85 ετών, και πολύ κοντά σε αυτό που δεν θέλουμε να είμαστε». Ποια ήταν η μεγαλύτερη εξαπάτηση που σας έκανε το σώμα σας; «Οτι γερνάει. Δεν σας το έταξε όμως. «Εγώ το προεξοφλώ. Η "άνω τελεία" της Κικής Δημουλά (της Δέσποινας Παπαστάθη) Δέσποινα Παπαστάθη (*) «Όσο οι λέξεις θα με αφήνουν ακόμα να μιλώ…» Κικής Δημουλά, Άνω τελεία, Ίκαρος, Αθήνα 2016 «Ναι, το έχω ξαναπεί// κι όσο οι λέξεις θα με αφήνουν/ ακόμα να μιλώ, θα το υπενθυμίζω/ φωναχτά ότι οι λέξεις φταίνε/ αν όχι για όλα/ πάντως για τ’ αξεπέραστα», γράφει η Κική Δημουλά στο ποίημα με τίτλο «Άνω τελεία» από την ομώνυμη συλλογή –που κυκλοφόρησε λίγο καιρό πριν αποχαιρετίσουμε το 2016 από τις εκδόσεις Ίκαρος– αναγνωρίζοντας την αξία των λέξεων στη γραφή ενός ποιήματος.

Η "άνω τελεία" της Κικής Δημουλά (της Δέσποινας Παπαστάθη)

Οι λέξεις αυτόνομες, δυναμικές, ατίθασες συλλαμβάνουν και σε αυτήν τη συλλογή μόνιμες αλλά και φευγαλέες ψυχικές στιγμές, δίνοντας μορφή στην υπαρξιακή αγωνία που διακρίνει το υποκείμενο του έργου της στο σύνολο της ποιητικής της παραγωγής. Η Κική Δημουλά με μισό και πλέον αιώνα διαρκούς παρουσίας στα ελληνικά γράμματα συνιστά μια ιδιαίτερη φωνή εξαιτίας του έντονα ενεργοποιημένου στοχασμού και της ειρωνικής ματιάς πάνω στο εφήμερο της ανθρώπινης ύπαρξης. (*) Η Δέσποινα Παπαστάθη είναι Δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ - chronos. Ποιήματα ποιητικής του Μίλτου Σαχτούρη.