background preloader

Ποιήματα ποιητικής-εργασία εξαμήνου

Facebook Twitter

Καβάφης καλοκύρης κατσαρός

Υπομνήματα: Καβάφης και Καρυωτάκης: ποιήματα ποιητικής. Καβάφης και Καρυωτάκης: ποιήματα ποιητικής του Κώστα Κυριάκη Εισαγωγή Η λειτουργική χρήση της ποίησης, σε εποχές που τα κοινωνικά οράματα και ιδανικά μοιάζουν να είναι οροθετημένα από τις υλικές αναζητήσεις, είναι από περιοριστική έως ανύπαρκτη.

Υπομνήματα: Καβάφης και Καρυωτάκης: ποιήματα ποιητικής

Ο ποιητής, από εσωτερική αναγκαιότητα, καλείται να προσπαθήσει να ξαναχαράξει το πλαίσιο της τέχνης του, να της δώσει μορφή και όγκο, και να καταδείξει τη σχέση της ποίησης με την περιβάλλουσα πραγματικότητα: σχέση όσμωσης ή άπωσης. Αρχαϊκή Επική Ποίηση. Πέρα από την επίκληση της Μούσας, τα δύο προοίμια προϋποθέτουν έναν αοιδό, που είναι σε θέση: να εξονομάσει και να αξιολογήσει προκαταβολικά το θέμα του έπους του σε ελάχιστους στίχους· να φανταστεί τα κεφάλαιά του· να ορίσει την αρχή του και το τέλος του.

Αρχαϊκή Επική Ποίηση

Με τους όρους αυτούς, η Μούσα καλείται να υπαγορεύσει στον επικό ποιητή ό,τι στην πραγματικότητα της υπαγορεύει ο ίδιος. Πρόκειται επομένως για αμοιβαία υπαγόρευση της Μούσας στον ποιητή και του ποιητή στη Μούσα. «Ποιήματα Ποιητικής» Εν μέρει για να εξακριβώσω μια εποχή, εν μέρει και την ώρα να περάσω, την νύχτα χθες πήρα μια συλλογή επιγραφών των Πτολεμαίων να διαβάσω.

«Ποιήματα Ποιητικής»

Οι άφθονοι έπαινοι κ’ η κολακείες εις όλους μοιάζουν. Γιώργης Παυλόπουλος, Ανθολόγιο Ποιημάτων (Εισαγωγή-Ανθολόγηση:Στάθης Κουτσούνης) (Περιοδικό ΟΡΟΠΕΔΙΟ #1, Αύγουστος 2006) Ο Γιώργης Παυλόπουλος (Πύργος, 1924) εμφανίστηκε στα Γράμματα το 1943 με τη δημοσίευση του ποιήματός του «Ο νεκρός Γ.

Γιώργης Παυλόπουλος, Ανθολόγιο Ποιημάτων (Εισαγωγή-Ανθολόγηση:Στάθης Κουτσούνης)

Π.» στο τεύχος 4 του περιοδικού ‘Οδυσσέας’, που εξέδιδε ο ίδιος με φίλους του στον Πύργο. Έχει εκδώσει μέχρι σήμερα τις ποιητικές συλλογές: , Ερμής 1971, , Κέδρος 1980, , Στιγμή 1988, , Στιγμή 1990, , Νεφέλη 1997, , Κέδρος 2004. Με έξι μόλις βιβλία σε μια ποιητική διαδρομή 60 χρόνων γίνεται αντιληπτό ότι ο ποιητής είναι ολιγογράφος, αν και χαρακτηριστικός και σημαντικός εκπρόσωπος της γενιάς του, της Α΄ Μεταπολεμικής. Ο ποιητής Γιώργης Παυλόπουλος κι ο διάλογός του με την Ποίηση – της Αθηνάς Χ. Λαζαρίδου – frear. Ο Γιώργης Παυλόπουλος (Πύργος Ηλείας, 22 Ιουνίου 1924 – Πύργος Ηλείας, 26 Νοεμβρίου 2008) εμφανίζεται στα Γράμματα το έτος 1940 με τη δημοσίευση δύο διηγημάτων του στην εφημερίδα Πατρίς του Πύργου.

Ο ποιητής Γιώργης Παυλόπουλος κι ο διάλογός του με την Ποίηση – της Αθηνάς Χ. Λαζαρίδου – frear

Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του Πυργιώτικου Παρνασσού, συλλόγου που ίδρυσαν μαθητές Γυμνασίου στα χρόνια της Κατοχής με σκοπό την προαγωγή των Γραμμάτων και των Τεχνών. Το πρώτο του ποίημα υπό τον τίτλο «Ο νεκρός Γ.Π.» πρωτοδημοσιεύεται στο περιοδικό Οδυσσέας (τεύχος 4, Δεκέμβριος 1943) που εξέδιδε ο ίδιος με τους φίλους του στον Πύργο. Αν και δημοσιεύει ποιήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά, ωστόσο η πρώτη ολοκληρωμένη ποιητική του συλλογή εκδίδεται το 1971 υπό τον τίτλο Το κατώγι (Εκδόσεις Ερμής). Ακολουθούν οι ποιητικές συλλογές Το σακί (Εκδόσεις Κέδρος, 1980), Τα αντικλείδια (Εκδόσεις Στιγμή, 1988), Τριαντατρία χαïκού (Εκδόσεις Στιγμή, 1990), Λίγος Άμμος (Εκδόσεις Νεφέλη, 1997), Πού είναι τα πουλιά (Εκδόσεις Κέδρος, 2004)*. «Είμαι οπωσδήποτε ολιγογράφος. Κώστας Καρυωτάκης: Ποιήματα. Κική Δημουλά: Η ευτυχία δεν βγάζει ποίηση - πολιτισμός. Κική Δημουλά.

Κική Δημουλά: Η ευτυχία δεν βγάζει ποίηση - πολιτισμός

Koρυφαία ποιήτρια. Διαβάζοντας κάποιος οποιονδήποτε από τους υπέροχους στίχους της, αυτομάτως φέρνει στο μυαλό του τη μορφή της. Τα πρώτα ποιήματα της τα εξέδωσε ένας θείος της. «Επειδή στην οικογένεια τα μυστικά ήταν κολάσιμα, είχα ένα γραφείο και ένα συρτάρι ξεκλείδωτο. Η "άνω τελεία" της Κικής Δημουλά (της Δέσποινας Παπαστάθη) Δέσποινα Παπαστάθη (*) «Όσο οι λέξεις θα με αφήνουν ακόμα να μιλώ…» Κικής Δημουλά, Άνω τελεία, Ίκαρος, Αθήνα 2016 «Ναι, το έχω ξαναπεί// κι όσο οι λέξεις θα με αφήνουν/ ακόμα να μιλώ, θα το υπενθυμίζω/ φωναχτά ότι οι λέξεις φταίνε/ αν όχι για όλα/ πάντως για τ’ αξεπέραστα», γράφει η Κική Δημουλά στο ποίημα με τίτλο «Άνω τελεία» από την ομώνυμη συλλογή –που κυκλοφόρησε λίγο καιρό πριν αποχαιρετίσουμε το 2016 από τις εκδόσεις Ίκαρος– αναγνωρίζοντας την αξία των λέξεων στη γραφή ενός ποιήματος.

Η "άνω τελεία" της Κικής Δημουλά (της Δέσποινας Παπαστάθη)

Οι λέξεις αυτόνομες, δυναμικές, ατίθασες συλλαμβάνουν και σε αυτήν τη συλλογή μόνιμες αλλά και φευγαλέες ψυχικές στιγμές, δίνοντας μορφή στην υπαρξιακή αγωνία που διακρίνει το υποκείμενο του έργου της στο σύνολο της ποιητικής της παραγωγής. Η Κική Δημουλά με μισό και πλέον αιώνα διαρκούς παρουσίας στα ελληνικά γράμματα συνιστά μια ιδιαίτερη φωνή εξαιτίας του έντονα ενεργοποιημένου στοχασμού και της ειρωνικής ματιάς πάνω στο εφήμερο της ανθρώπινης ύπαρξης. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ - chronos. Η λάμψη του σπιθίζει στα γαλάζια ιστία του μύθου, όταν έπεσε στα νερά θαμπωμένος από τον λαμπαδία της πίκρας, βλέποντας να βυθίζεται το μέλλον του στον πυθμένα του λαβυρίνθου — ενώ το αύριο πελαγοδρομούσε αμέριμνο μετρώντας τα πετούμενα της Mεσογαίας. ― Ο αμήχανος Aιγαίας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΛΟΚΥΡΗΣ - chronos

Αστραφτερὸ αρχιπέλαγος, στις υπόλευκες αίγες που αφέθηκε των κυμάτων και συστάδες απόμειναν, επιπλέοντας, διαφανών σωμάτων να σχεδιάζουν με τις βελόνες τον θαλάσσιο αιγόκερω, στον καμπύλο βραχίονα του χαλκού Ποσειδώνα. Ποιήματα ποιητικής του Μίλτου Σαχτούρη.