background preloader

Anne links

Facebook Twitter

Tο εσχατολογικό όραμα στην ‘Οκτάνα’ του Ανδρέα Εμπειρίκου. Του Σταμάτη Σταματόπουλου 1.Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να γίνει μια πρώτη και βασική προσέγγιση του εσχατολογικού οράματος για τον άνθρωπο και την οικουμένη, όπως αυτό προβάλλει μέσα από τις σελίδες της ποιητικής συλλογής ‘Οκτάνα’ του Ανδρέα Εμπειρίκου και ιδιαίτερα στο κείμενο ‘όχι Μπραζίλια, μα Οκτάνα’.

Tο εσχατολογικό όραμα στην ‘Οκτάνα’ του Ανδρέα Εμπειρίκου

Θα δοθεί έμφαση στην ονομασία της εσχατολογικής πολιτείας και τη δυναμική του, καθώς και στους συσχετισμούς του οράματος του Εμπειρίκου με την παράμετρο της ορθόδοξης εσχατολογικής προσέγγισης. Www.netschoolbook.gr. Φάκελοι του Β1 - Σχολικό έτος 2009-2010 Οδυσσέας Ελύτης 1911-96 Ο Ελύτης ξεκίνησε από τον υπερρεαλισµό, αλλά δεν υπέταξε την ποίησή του στις αυστηρές επιταγές και προδιαγραφές του κινήµατος.

www.netschoolbook.gr

Συµπορεύτηκε µαζί του για ένα διάστηµα, δανείστηκε στοιχεία και τα αναµόρφωσε, σύµφωνα µε το προσωπικό του όραµα, σ’ έναν έλλογο και γλωσσικά έκπαγλο λυρισµό. Η υπερβατική διάσταση του υπερρεαλισµού διατηρήθηκε και αποτυπώθηκε µε ευκρίνεια στα ζωγραφικά κολάζ του Ελύτη, που ο ίδιος εκτιµούσε και υπολόγιζε πάρα πολύ, θεωρώντας τα µιαν άλλην έκφραση της ποίησής του και τα ονόµαζε «συνεικόνες».

Οι φραστικές εκπυρσοκροτήσεις που ακούγονται συχνά στα πάσης φύσεως κείµενά του βρίσκονται άλλοτε εντεύθεν και άλλοτε εκείθεν της ίδιας της γλώσσας. Οδυσσέας Ελύτης, μια επέτειος - Vakxikon.gr. Www.netschoolbook.gr. Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών - Γ' συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών (Βουκουρέστι, 2-4 Ιουνίου 2006)

Σε ομιλία του στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στις 16 Απριλίου 1964, ένα χρόνο πριν αναγορευθεί επίτιμος - διδάκτωρ του Πανεπιστημίου, ο Γιώργος Σεφέρης δήλωνε ότι «δουλειά του ποιητή είναι να κυριαρχήσει τη γλώσσα που του δίνουμε εμείς και να την κάνει να μιλήσει στην υψηλότερη δυνατή ένταση, έστω και αν δεν μπορεί να απομακρυνθεί χωρίς κίνδυνο, από την κοινή χρήση που κάνει τη γλώσσα φορέα συναισθημάτων».

Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών - Γ' συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών (Βουκουρέστι, 2-4 Ιουνίου 2006)

Και συνεχίζει: «Κι αν η γλώσσα είναι τόσο φθαρμένη, ώστε να μην μπορεί να σηκώσει ένταση, αυτό θα πει πως η κοινωνία είναι φθαρμένη και δεν μπορεί να θρέψει ποιητές»[1]. Ο ποιητής ήδη από το 1939 είχε δηλώσει: «ο στερνός σκοπός του ποιητή δεν είναι να περιγράφει τα πράγματα αλλά να τα δημιουργεί ονομάζοντάς τα»[2], ενώ σε μεταγενέστερο δοκίμιό του αναπτύσσοντας την ίδια ιδέα γράφει: «το ακραίο όριο όπου τείνει ο ποιητής είναι να μπορέσει να πει “γεννηθήτω φως” και να γίνει φως»[3].

«Δεν αρκεί να ονειροπολούμε με τους στίχους. Papazoglou pi. 6.siaflekis. Αποθετήριο Κάλλιπος: Ιστορία και θεωρία των λογοτεχνικών γενών και ειδών. Η μόδα του Ρολάν Μπαρτ - The Books' Journal. Περιγραφές και σχολιασμοί ρούχων, ενδυμασιών και των αξεσουάρ που τα συνοδεύουν, είναι παμπάλαιες και καταναγκαστικά επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες.

Η μόδα του Ρολάν Μπαρτ - The Books' Journal

Αποτελούν επίσης ένα θεμελιώδες λογοτεχνικό εργαλείο: η περιγραφή ενός ντυσίματος ή μιας γύμνιας δημιουργεί εξιστορικό χώρο στον οποίο ξεδιπλώνονται χαρακτήρες, καταστάσεις και πλοκές. Η μεταφυσική του ενδύεσθαι είναι αναπόσπαστο συστατικό της ανθρώπινης κατάστασης, αλλά η βιομηχανία της μόδας όπως την καταλαβαίνουμε σήμερα είναι ένα αγγλο-γαλλικό προϊόν της Δεύτερης Αυτοκρατορίας (1852-1870), όταν ο Τσαρλς Φρέντερικ Γουόρθ (Charles Frederick Worth) έραβε για την Αυτοκράτειρα Ευγενία και τις φίλες της. Η μόδα συνδυάζει δύο ασυμφιλίωτα επίπεδα.

Ποιήματα ποιητικής-εργασία εξαμήνου

Φωτόδεντρο: " Ούτος Εκείνος " σε παράλληλη ανάγνωση με τον " Δαρείο" του Καβάφη. Κ.Π.Καβάφη Ούτος Εκείνος Άγνωστος – ξένος μες στην Αντιόχεια – Εδεσσηνός γράφει πολλά.

Φωτόδεντρο: " Ούτος Εκείνος " σε παράλληλη ανάγνωση με τον " Δαρείο" του Καβάφη

Και τέλος πάντων, να, ο λίνος ο τελευταίος έγινε. Νέα Ελληνική Λογοτεχνία και Πολιτισμός. Μιχάλης Κατσαρός - Ποιήματα. Ἀντισταθεῖτε σ᾿ αὐτὸν ποὺ χτίζει ἕνα μικρὸ σπιτάκι καὶ λέει: καλὰ εἶμαι ἐδῶ.

Μιχάλης Κατσαρός - Ποιήματα

Ἀντισταθεῖτε σ᾿ αὐτὸν ποὺ γύρισε πάλι στὸ σπίτι καὶ λέει: Δόξα σοι ὁ Θεός. Ἀντισταθεῖτε στὸν περσικὸ τάπητα τῶν πoλυκατοικιῶν στὸν κοντὸ ἄνθρωπο τοῦ γραφείου στὴν ἑταιρεία εἰσαγωγαὶ- ἐξαγωγαί στὴν κρατικὴ ἐκπαίδευση στὸ φόρο σὲ μένα ἀκόμα ποὺ σᾶς ἱστορῶ. Ἀντισταθεῖτε σ᾿ αὐτὸν ποὺ χαιρετάει ἀπ᾿ τὴν ἐξέδρα ὦρες ἀτέλειωτες τὶς παρελάσεις σ᾿ αὐτὴ τὴν ἄγονη κυρία ποὺ μοιράζει ἔντυπα ἁγίων λίβανον καὶ σμύρναν σὲ μένα ἀκόμα ποὺ σᾶς ἱστορῶ. Κ.Π. Καβάφης - Ποιήματα - Αναγνωρισμένα. Ενότητα 5.

Ο «ανυπεράσπιστος» Ντίνος Χριστιανόπουλος: ποιήματα ποιητικής, του Μάριου-Κυπαρίσση Μώρου Literature.gr. «Ποιήματα Ποιητικής» Εν μέρει για να εξακριβώσω μια εποχή, εν μέρει και την ώρα να περάσω, την νύχτα χθες πήρα μια συλλογή επιγραφών των Πτολεμαίων να διαβάσω.

«Ποιήματα Ποιητικής»

Οι άφθονοι έπαινοι κ’ η κολακείες εις όλους μοιάζουν. Photodentro: «Η ποίηση της ποίησης...» Όλα τα Μαθησιακά Αντικείμενα 2010-2015 Ψηφιακό Σχολείο Γλώσσα και Λογοτεχνία Λογοτεχνία (Γυμνασίου - Λυκείου)

Photodentro: «Η ποίηση της ποίησης...»

Blog-post_29. Καβάφης και Καρυωτάκης: ποιήματα ποιητικής του Κώστα Κυριάκη Εισαγωγή Η λειτουργική χρήση της ποίησης, σε εποχές που τα κοινωνικά οράματα και ιδανικά μοιάζουν να είναι οροθετημένα από τις υλικές αναζητήσεις, είναι από περιοριστική έως ανύπαρκτη.

blog-post_29

Ο ποιητής, από εσωτερική αναγκαιότητα, καλείται να προσπαθήσει να ξαναχαράξει το πλαίσιο της τέχνης του, να της δώσει μορφή και όγκο, και να καταδείξει τη σχέση της ποίησης με την περιβάλλουσα πραγματικότητα: σχέση όσμωσης ή άπωσης. Σαν σήμερα γεννιέται ο Κ. Π. Καβάφης: Ο σοφός οικονόμος των λέξεων και των ανεκδήλωτων αισθημάτων. Ο μεγάλος Αλεξανδρινός, ο σημαντικότερος ίσως Έλληνας ποιητής και οπωσδήποτε ένας από τους σημαντικότερους του 20ού αιώνα διεθνώς, πρωτοπόρος του μοντερνισμού της παγκόσμιας λογοτεχνίας, αναγνωρισμένος και μεταφρασμένος σε όλες τις γλώσσες του κόσμου, δεν παύει, μέσα από τους στίχους μιας ποίησης σπαραχτικής και μιας ζωής γεμάτης καρτερικότητα, να διδάσκει το ήθος, το μέτρο και την αξιοπρέπεια.

Σαν σήμερα γεννιέται ο Κ. Π. Καβάφης: Ο σοφός οικονόμος των λέξεων και των ανεκδήλωτων αισθημάτων

Αν υπάρχει μια ημερομηνία ορόσημο, τόσο στη ζωή όσο και στην εργογραφία του Κωνσταντίνου Καβάφη, είναι το έτος 1911, η χρονιά που ο σπουδαίος ποιητής, σε ηλικία σαράντα οκτώ ετών, τραβάει μια νοητή διαχωριστική γραμμή μεταξύ του παρελθόντος και των μελλοντικών του στόχων. Αφήνει ημιτελή και προχειρογραμμένη μια «Γενεαλογία» της οικογένειάς του, αποτραβιέται συνειδητά από την κοσμική ζωή της τάξης του και περίπου καταθέτει τα όπλα στην, έτσι κι αλλιώς περιορισμένη, αναζήτηση ηδονιστικών απολαύσεων. Γίνεται συνειδητά ο Κ.Π. Καβάφης! Ο στοχαστής, ο φιλόσοφος, ο καινοτόμος... «Η εξάσκηση στο γράψιμο απελευθερώνει το ταλέντο» - BHMagazino - Συνεντεύξεις. Ιστορία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Εξώφυλλο της σατιρικής εφημερίδας «Μη Χάνεσαι» του Βλάση Γαβριηλίδη (16 Ιαν. 1880). Εξώφυλλο του σατιρικού περιοδικού «Η Γάμπα» του Κ.Γ. Καρυωτάκη (13 Οκτ. 1919). Σάτιρα (Satire) μπορούμε να ονομάσουμε την τέχνη τού να μειώνεις ή να υποβιβάζεις ένα θέμα, γελοιοποιώντας το και κάνοντας το κοινό να το περιφρονήσει, να διασκεδάσει, να θυμώσει ή να αγανακτήσει μαζί του.

Ιστορία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. […] Το 1895 αρχίζει […] για τον Παλαμά η περίοδος της ωριμότητας και της ακμής, κυρίως με τα σονέτα των «Πατρίδων». Είναι η εποχή η περισσότερο από κάθε άλλην ευνοϊκή για την καλλιέργεια του κατ’ εξοχήν στιχουργικού αυτού μέσου του παρνασσισμού. Εξαίρετος, αβρός καλλιεργητής του σονέτου στάθηκε ο Κερκυραίος Λορέντσος Μαβίλης (1860-1912). […] τα ωριμότερα και τα πιο αγαπητά σονέτα του πέφτουν στην πενταετία 1895-1900: «Λήθη», «Καλλιπάτειρα», «Μούχρωμα», «Ελιά». Λίνος Πολίτης, Ιστορία της νεοελληνικής λογοτεχνίας, Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 1998 (9η έκδ.), 221. Ιστορία Νεοελληνικής Λογοτεχνίας.

[…] Ωριμασμένη στις ανησυχίες και τις ταλαντεύσεις της προηγούμενης δεκαετίας, η νέα γενιά εισάγει κάτι θετικό και καινούριο. Η στάση της είναι πρώτα πρώτα σαφώς αντιρομαντική· κατηγορεί το στόμφο, το ρητορισμό και τον ψευτοηρωισμό του τελευταίου ρομαντισμού, και επιζητεί την απλότητα στην έκφραση, καθώς και το οικείο, ακόμη και το καθημερινό, στο θέμα, φέρνοντας έτσι μια καινούρια τάξη, ένα καινούριο μέτρο απέναντι στο χωρίς έλεγχο συναίσθημα των ρομαντικών.

Στη στάση της αυτή οδηγό είχε τα νέα ποιητικά ρεύματα στη δυτική Ευρώπη, κυρίως τους γάλλους Παρνασσιακούς — και από αυτούς περισσότερο τους ελάσσονες, τον Sully Prudhomme ή τον François Coppée. Από τους ίδιους δασκάλους προερχόταν και το δίδαγμα για την επιμέλεια της μορφής του στίχου, κάτι που το είχαν παραμελήσει οι ρομαντικοί. Ιδιαίτεροι ρυθμικοί και μελωδικοί συνδυασμοί, στροφικά συμπλέγματα έντεχνα δουλεμένα, ακόμη και το σονέτο ξαναγύριζε έτσι στις συνήθειες της ποιητικής πράξης. Η Φόνισσα. Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης Μισοπλαγιασμένη κοντά εις την εστίαν, με σφαλιστά τα όμματα, την κεφαλήν ακουμβώσα εις το κράσπεδον της εστίας, το λεγόμενον «φουγοπόδαρο», η θεια-Χαδούλα, η κοινώς Γιαννού η Φράγκισσα, δεν εκοιμάτο, αλλ' εθυσίαζε τον ύπνο πλησίον εις το λίκνον της ασθενούσης μικράς εγγονής της. Όσον διά την λεχώ, την μητέρα του πάσχοντος βρέφους, αύτη προ ολίγου είχεν αποκοιμηθή επί της χθαμαλής, πενιχράς κλίνης της.

Ο Εβραίος στη μικρή μας πόλη. Στη μικρή μας πόλη είχαμε κάπου τέσσερις χιλιάδες Εβραίους ― περισσότερους, όχι λιγότερους. Είταν όλοι τους μαζεμένοι γύρω απ’ τη Συναγωγή τους ― το Συναγώι, που το λέγανε και κείνοι και μεις, μέσα στο παλιό Κάστρο της πόλης και σε μερικούς δρόμους, ολόγυρά του. Οι χριστιανοί, που καθόντανε μέσα στο Κάστρο και σ’ αυτούς τους οβραίικους δρόμους ολόγυρα, είχαν στην οξώπορτά τους ένα σταυρό ζωγραφισμένο μ’ ασβέστη. Είταν όμως λιγοστοί, πολύ λιγοστοί, τόσο πολύ, που σ’ αυτούς τους δρόμους είτανε συνήθειο παλιό να βγαίνει την Παρασκευή το βράδυ άνθρωπος της Συναγωγής, μόλις έπεφτε ο ήλιος και τελαλούσε δυνατά:

00 master document. Τι είναι τοβιβλίο.net; 12.Γιωσέφ Ελιγιά Σαμπεθάι Καμπιλή, ιδεολογικά προβλήματα στην προπολεμική Ισραηλίτικη Κοινότητα Ιωαννίνων. Διονύσιος Σολωμός: Διάλογος. Sabetai1. Τα βιβλία που μας άλλαξαν τη ζωή. Για την ποίηση και τους ποιητές. Οι ποιητές μιλούν για την ποίηση - βιβλία + ιδέες. Top 5 ποιήματα για την Ποίηση. Α. Εμπειρίκος, [Τρία αποσπάσματα] Κ.Π. Καβάφης - Ποιήματα - Ch2 Istoria kai Theoria twn Logotexnikwn Genwn kai Eidwn PDF. Nef201 culler. Academia.edu - Share research. Εθνικό Κέντρο Βιβλίου / Από το 18ο αιώνα μέχρι το 1935. 24grammata.com Culture e-Magazine – Free eBooks – WebRadio » Ανδρέας Κάλβος – Διονύσιος Σολωμός. Οταν ο ποιητής έσπειρεν παντού την χαράν με την θλίψη. ΛΕΞΕΙΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΟΥ: Ανδρέας Κάλβος. Afterschool bar: Η καταστροφή των Ψαρών. Το γεγονός, το επίγραμμα, ο πίνακας.

Σημειώσεις Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Κωνσταντίνου Μάντη. ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ. Υπάρχει Ελληνικό Εθνος. Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα COMMENTATORS WITHOUT FRONTIERS Comentadores SIN FRONTERAS. Apokopos by Bergadis by Tassos KAPLANIS. Η διαμόρφωση της Εθνικής Ταυτότητας στο σύγχρονο ελληνικό σχολείο - ΑΝΤΙΤΕΤΡΑΔΙΑ της Εκπαίδευσης. Borntraeger ekkehard. Ν. Σβορώνος, Παράδοση και ελληνική ταυτότητα.