background preloader

IKT i teorin

Facebook Twitter

Kahoot. Ny omröstning.

Skoldebatt

Litteraturlista för rektorer och skolledare i 1:1-satsningar. För någon dag sedan hoppade det in en idé i min hjärna.

Litteraturlista för rektorer och skolledare i 1:1-satsningar

Nämligen att göra en litteraturlista för rektorer och skolledare som driver/ ska driva en 1:1-satsning. Varför dök idén upp? Där jag arbetar kom denna satsning väldigt snabbt. Upphandlingen blev klar under sommaren och så körde vi igång på höstterminen. Det var inte många som hunnit sätta sig in i vad det innebär med en sådan satsning. Nu är vi inne på andra året av en 1:1-satsning för hela skolan. Därför kom jag på att man kanske ska göra en litteraturlista. För att inte skrämma bort den tänkta läsaren med en litteraturlista tjock som en bok kan man göra olika listor. Mitt första ihopspånade förslag är detta: Digitaliseringen av skolan av Jan Hylén Nätbaserad utbildning: En introduktion av Stefan Hrastinski Mer om nätbaserad utbildning: Fördjupning och exempel red.

Digitalt lärarlyft? Didaktikens verktyg Hur kan man använda IKT för att utveckla undervisningen och främja lärande?

Digitalt lärarlyft?

Hur kopplar man ihop teknik, pedagogik och didaktik? Vad innebär multimodal design i undervisning? Vad bidrar rörlig bild, radio och andra medier med i lärande och undervisning? Allt fler lärare i såväl grundskola som gymnasieskola har tillgång till egen dator visar Skolverket i en rapport. Även antalet elevdatorer har fördubblats sedan 2008. UR har i uppdrag att göra utbildningsprogram för skolväsendet och lärarutbildningen och vill med webbplatsen Didaktikens verktyg erbjuda en lärplattform i multimodalt lärande som visar hur man kan arbeta med IKT som en resurs i undervisningen. Syftet är att bidra med den kompetens och de produktioner som UR har inom olika media och genom expertkompetens erbjuda lärmoduler av god akademisk kvalitet som kan användas inom en mängd kurser inom lärarutbildningarna och fortbildningen av lärare samt inom kompetensutveckling för lärare.

Källa: Relaterade. Tankar i utbildning. Svenska elevers tillgång till digitala lärverktyg och öppna lärresurser - Interpellationsdebatt torsdag 27 juni 2013. Dalman Eek, Cecilia (S) besvaras av anf.1 Utbildningsminister Jan Björklund (FP): Herr talman!

Svenska elevers tillgång till digitala lärverktyg och öppna lärresurser - Interpellationsdebatt torsdag 27 juni 2013

Cecilia Dalman Eek har frågat mig hur jag och regeringen kommer att arbeta för att möjliggöra att Sveriges elever får tillgång till öppna lärresurser i enlighet med Parisdeklarationen och vilket ansvar regeringen tar för att överbrygga de digitala klyftorna i skolan. Jag har nyligen svarat på liknande frågor från Cecilia Dalman Eeks partikamrater här i riksdagen. Svenska elever ska ha moderna och bra lärverktyg. Anf.2 Cecilia Dalman Eek (S): Herr talman! Anf.3 Utbildningsminister Jan Björklund (FP): Herr talman! Anf.4 Cecilia Dalman Eek (S): Herr talman!

Anf.5 Utbildningsminister Jan Björklund (FP): Herr talman! Anf.6 Cecilia Dalman Eek (S): Herr talman! Anf.7 Utbildningsminister Jan Björklund (FP): Kursen “Det utvidgade kollegiet” Skollyftet kommer i höst att dra igång en s.k MOOC (Massive Open Online Course) för “Det utvidgade kollegiet” och är en öppen digital fortbildning som vänder sig till skolsveriges alla lärare, skolbibliotekarier, skolledare m.fl som genom sin medverkan bidrar till att skapa det digitala lärarlyft vi som verkar i skolan vill se och behöver och som i sin tur är förankrad i Lgr 11: ”Elever ska och lärare bör ha tillgång till moderna lärverktyg som behövs för en tidsenlig utbildning.

Kursen “Det utvidgade kollegiet”

Varje elev ska efter genomgången grundskola kunna använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande.” Ett kollaborativt innehåll I Digitala Skollyftet och det vidgade kursbegreppet kommer vi att möta flera olika inspiratörer som i varsin vecka ger oss en livesänd diskussion om sitt expertområde. Dags att anmäla sig till “Digitala Skollyftet”

Vecka 44 startar äntligen Skollyftets MOOC under namnet “Digitala Skollyftet – och det vidgade kursbegreppet” och kommer att köra i 10 veckor (med uppehåll för julledighet).

Dags att anmäla sig till “Digitala Skollyftet”

Utifrån det övergripande syftet med kursen vilar kursen på tre ben: digital kompetens“sharing is caring”skolutveckling Som kursdeltagare kommer du att få möjlighet att utforska de här tre principerna både teoretiskt och praktiskt, individuellt och gemensamt genom kursens gång och det med utgångspunkt från precis det som du som enskild deltagare känner behov, intresse och engagemang för. Kursen är öppen och det betyder att vi redan någon vecka innan kursstart kommer att köra igång med öppna planerings-sessioner för den som vill bidra eller bara ta del.

Med andra ord är det hög tid att sätta kryss i kalendern och lägga in en kursanmälan, här. Anna Kaya – @Anna_Kaya Gunnel Thydell – @GunnelThydell Sara Mörtsell – @SaraMrtsell Per Falk – @perfal. Design för det vidgade kursbegreppet och Digtiala Skollyftet. Vad är "Digitala skollyftet"? Undervisning i dialog med omvärlden. Förra månaden gav Internetfonden ut skriften Klassen i dialog med omvärlden – pedagogiska vinster när skolan syns på nätet av Dan Åkerlund, lärarutbildare och forskare vid Karlstads universitet.

Undervisning i dialog med omvärlden

Tanken är att ge en konkret och lättillgänglig ingång för skolledare och lärare som vill integrera digitala medier och digital kommunikation i undervisningen. Världen präglas numera av ett digitalt medielandskap som skapar nya sätt att kommunicera – och det behöver alla lärare och elever lära sig att hantera. I februari, mars och maj har jag ur olika perspektiv bloggat om hur medie- och informationskunnighet är på god väg att bli ett nyckelbegrepp för skolan. Jag har tidigare även intervjuat Barbro Oxstrand om hennes licentitatsuppsats, som lades fram i januari. Där lyfter hon bland annat fram att lärarna måste vara mediekunniga för att eleverna ska kunna utveckla den kritiska mediaförståelse som de behöver idag.

Jag bytte nyligen några ord med Dan Åkerlund, och lät honom berätta lite mer.