background preloader

Projekt SY

Facebook Twitter

Sy babymössa mönster. Sy en lättsydd barnmössa - Carnebro - En del av Anna-Carin. En dag för en tid sedan träffade jag på Jenny i min föräldragrupp på Ohlssons tyger.

Sy en lättsydd barnmössa - Carnebro - En del av Anna-Carin

Jag var på jakt efter plastad frotté, och hon köpte tyg till att sy mössa till sin bäbis och sin kompis som snart skulle få en bäbis. Jag blev lite nyfiken, så hon tog med sig sitt mönster som hon hade till nästa gång vi sågs. Det var vackert utklippt på tomtemönstrat omslagspapper och jag ritade av det på bakplåtspapper som ju funkar utmärkt som mönsterpapper. Och sen bar det av till mamma i Göteborg och hennes syateljé – vilken lyx att ha ett helt pysselrum där man ständigt kan ha alla grejer framme, stora bordsytor att klippa till på och inte minst, en overlockmaskin. Lyx! Medan lilleman och mormor hade detmysigt ihop gottade jag ner mig i mina syprojekt: barnmössa, dreggelhalsduk och vantar. Nu tänkte jag ta mig friheten att dela med mig av Jennys mönster och min beskrivning av hur jag gjorde, ifall du också vill sy. 1. 2. 3.Klipp ut tyget. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. Vill du göra en fodrad mössa? Att sy en mössa.

Jag har fått flera frågor på hur man syr mössor, var man hittar bra mössmönster mm mm.

Att sy en mössa

Eftersom jag själv kommer ihåg hur jag letade mönster som en galning i början, utan att faktiskt hitta något (vilket egentligen är konstigt, för nu när man har sytt ett tag finns det mössmönster lite varstans) tänkte jag dela med mig lite av hur man till exempel kan göra om man tycker det är roligt att göra sitt eget mönster. Det är nämligen inte alls svårt. En vanlig hushållsmaskin gör jobbet jättebra - faktum är att min allra första prototypmössa sydde jag med raksöm och den håller fortfarande efter tre års slit och släng! Börja med att rita upp ett mönster enligt skissen nedan.

Måtten är ungefärliga. Sy gärna till dig själv, dina barn och vänner. 1. Att sy en byxa. Av någon anledning verkar många börja sin barnklädskarriär med att sy just muddbyxor och jag har fått många frågor om var man hittar mönster till det och hur man syr.

Att sy en byxa

Som vanligt tycker jag det är svårt att förklara utan bilder så nu har jag gjort en bildserie för att visa hur jag gör. Jag saknade själv en sån förklaring när jag började sy just barnkläder. Mönster kan man hitta t.ex här:Meedom, förslagsvis form 2 utan sidosöm.Ottobre Design 5/06 har ett mönster på trikåbyxor med midjemudd, enligt mönstret skall man fålla bensluten men det är enkelt att klippa till benen kortare och göra en mudd på frihand. ' Det bästa är att mäta benlängden och storleken mot ett par byxor som man vet passar, båda dessa mönster är stora i storlekarna! Själv använder jag ett mönster som jag arbetat fram själv. Det geniala med muddbyxor är att man genom att vika midjemudd och benslutsmudd upp och ner ofta kan använda samma par byxor genom flera storlekar. Nu är själva byxan klar och det är dags för mudden. Sy muddbyxor till barn – steg för steg. Börja med att klippa ut två likadana delar som på bilden.

Sy muddbyxor till barn – steg för steg

Observera att längst upp på är den ena kanten lite högre (bak på byxan). Vik benen och sy längst med benkanten. Jag använder mig av en helt vanlig symaskin (man behöver alltså inte ha en overlock maskon för att kunna sy fint i mjuka tyger (även om det blir väldigt fina kanter… För att sy grenen så stoppar man i ena byxbenet i det andra så att de ligger räta mot räta och syr grenen. Här kan det vara bra att nåla ordentligt så att det passar ihop i mitten precis. Nu har du skapat själva byxan, bara muddarna kvar. Klipp till muddarna (finns särskilt muddtyg som är i stretch, så man inte behöver använda resor). När du syr på mudden nålar du med högst 4 nålar. Streck ut tyget när du syr i mudden! Gör samma sak med båda fötterna. Och så har du skapat ett par mysbyxor! /Hanna.