background preloader

Allmänt

Facebook Twitter

Kamratrespons

Backup up to 100 GB for free. Ressources. 5 Powerful Questions Teachers Can Ask Students. My first year teaching a literacy coach came to observe my classroom. After the students left, she commented on how I asked the whole class a question, would wait just a few seconds, and then answer it myself. "It's cute," she added. Um, I don't think she thought it was so cute. I think she was treading lightly on the ever-so shaky ego of a brand-new teacher while still giving me some very necessary feedback. So that day, I learned about wait/think time. Many would agree that for inquiry to be alive and well in a classroom that, amongst other things, the teacher needs to be expert at asking strategic questions, and not only asking well-designed ones, but ones that will also lead students to questions of their own.

Keeping It Simple I also learned over the years that asking straightforward, simply-worded questions can be just as effective as those intricate ones. . #1. This question interrupts us from telling too much. . #2. . #3. . #4. . #5. How do you ask questions in your classroom?

Förmågor

Bedömarträning i engelska. Nu är bedömarträning i engelska utvecklat för att ge stöd för betygssättning. Materialet vänder sig till dig som undervisar i engelska i årskurs 6 och består av flera delar som på olika sätt hjälper dig att utveckla din bedömarkompetens när det gäller elevers språkutveckling och förmåga att tala/samtala, skriva, lyssna, läsa och förstå. Elevuppgifterna liknar dem som ges i det nationella provet. Ett av huvudsyftena med nationella prov är att stödja en likvärdig och rättvis bedömning och betygssättning.

Det här materialet försöker hitta olika vägar att nå det syftet. Läs mer om ämnesprovet I dokumentet som du hämtar hem nedan kan du läsa mer om strukturen i ämnesprovet och del olika delarna. Om ämnesprovet i årskurs 6 i engelska (116 kB) Materialet är utvecklat och framtaget vid Göteborgs universitet, Institutionen för pedagogik och specialpedagogik. Se Gudrun Ericksons filmade introduktion Introduktionsfilm till bedömarträningen i engelska Att arbeta med materialet Handledning till materialet. Startsidan. Den här texten om ADHD är bland det bästa vi någonsin läst. Detta borde alla läsa! Jag är precis som du men ändå alldeles olik. Jag känner samma känslor, upplever samma saker. Bara lite mer.

När jag är glad är jag överlycklig. När jag är arg är jag förbannad. När jag är ledsen är jag förtvivlad. När någon sårar mig känns det som om hela världen går under. Ibland tar jag allt personligt. Jag är ingen dålig lyssnare men ibland har jag svårt att koncentrera mig. Ibland blir du trött på mig för att jag har frågat dig om en sak och sedan nästan genast ställer samma fråga igen.

Att ligga i soffan en hel kväll och titta på film fungerar sällan för mig. Blir du tokig på mitt eviga fipplande på telefoner, överkastet, kläder och allt annat som jag får mellan fingrarna? Emellanåt känns det kanske som jag inte förstår dig och dina känslor. Slänger jag saker överallt? Förvånas du över hur jag kan vara förbannad i ena sekunden och i nästa hur glad som helst? Hamnar jag ofta i konflikt med andra?

Du tycker kanske att jag är expert på att skämma ut mig. Vi med ADHD/ADD är intensiva. Ibland glömmer vi bort varandra. Men de här bilderna visar hur enkel kärleken kan vara. | Newsner. ”Kärlek är något som alla kan relatera till. Och kärleken finns i små detaljer som vi med enkelhet känner igen i vår vardag. Jag försöker finna meningen med kärlek i våra dagliga liv och göra det till konst.” Det skriver konstnären ”Puuung” på Facebook där han publicerat hjärtvärmande illustrationer som fångar enkla, men kärleksfulla handlingar. I relationer är de små sakerna viktigare än stora romantiska gester, glöm inte det.

Kärlek är att pyssla om Kärlek är att fika under ett körsbärsträd Kärlek är att lyssna engagerat Kärlek är att trösta med hela kroppen Kärlek är att skråla sånger tillsammans Kärlek är att peppa den som är modstulen Kärlek är att laga en favoriträtt Kärlek är att sova tätt intill Kärlek är att dela med sig Kärlek är att ta en spontandans i vardagsrummet Kärlek är att överraska ibland Kärlek är att trösta den som är rädd, även om åskan inte är farlig Kärlek är att sitta tillsammans utan att göra någonting särskilt Kärlek är en kyss i pannan Kärlek är att vara nära. BLOG | Fabian Bolin Official. Fabian Bolin War on Cancer - Day 77 Saturday! Third day being locked away in the hospital. Thought I’d go over the procedure in detail in order for you to know what these intense treatments are like, since I have another 15 to go over the next two and a half years.

I come in early on the first and they do some general checking to make sure blood levels are good. Boredom. My mother always says I never allow myself to get bored. Tomorrow is a big day for me: I’ll be on the front page of Svenska Dagbladets (SvD’s) insert about cancer and there will be an interview featuring me. Speaking of having fun. Home | English-Guide.org. 50 000+ Free ESL, EFL worksheets made by teachers for teachers. PERSONAL INFORMATION worksheet. Tree1Utskrift.pdf. Tree3Utskrift.pdf. Ämnesspanare. Att spela in film direkt till YouTube med webkamera.

Välkommen till en kunskapsbank för Learning study och Lesson study! | Learnin... Learning studies och lesson studies. Learning studies kan kortfattat beskrivas att lärarna (förslagsvis i ett lärarlag) inledningsvis kommer överens om ett lärandeobjekt. Det vill säga något eleverna ska kunna eller som lärargruppen vill att eleverna ska kunna relaterat till kursplanemålen.

Ett sådant lärandeobjekt kan vara att behärska procent eller att förstå =tecknets betydelse. Därefter görs förtester på elever för att bedöma kunskapsnivån. Efter detta sätter sig lärarna tillsammans och diskuterar hur de kan angripa detta undervisningsinnehåll. Vilka är de kritiska aspekterna? Vad kan bli krångligt? Lesson studies Detta är en form av gemensam professionell utveckling. Lesson study har sitt ursprung i Japan där det lyfts fram som en av de starkaste framgångsfaktorerna för elevernas höga prestationer i matematik. Learning studies What is lesson study Resultatdialog 2010 under rubriken Det andra steget: lärares forskningsresultat som gemensam resurs. Världen i klassrummet. Var tog gloslistan vägen? (1): Varför nämns inte vokabulär i ämnesplanen för ... For too long, second language teaching has been dominated by an emphasis on communication, but accurate communication depends largely on an extensive knowledge of vocabulary.

A good curriculum is based on student needs, and vocabulary knowledge is high on student priority lists. - Keith Folse (2004) Alla engelsklärare tycker såklart att det är viktigt med ord. I den här bloggserien kommer jag försöka utreda vad som har hänt med didaktiken kring ordinlärning, men också hur man skulle kunna arbeta istället. I den här första inledande delen kan det dock vara värt att stanna upp en stund och fundera på varför - de så viktiga - orden har hamnat i baksätet i svensk och internationell andraspråksundervisning. Länge har språklärare klagat på elevernas bristande ordförråd, medan styrdokument och experter har fokuserat på motivation, kommunikation, ”övergripande betydelse”, lärstilar, analys, kritiskt tänkande och en mängd andra språkliga och supra-språkliga förmågor.

Var tog gloslistan vägen? 1. Att skapa högkvalitativa frågor för att skapa belägg för elevers prestationer. Frågebatteri. Åk 9 Förmågor. Kaosteknik – bemötande av NPF | Special Nest. För de flesta är solen varm och skön och ger energi. De har ett hyfsat bra pigment och klarar exponeringen i solen ganska bra. Det behövs en rejäl stund i mycket stark sol för att de skall bli brända. En del är väldigt känsliga mot solen. De skadliga strålarna gör dem snabbt brända. Men det märks oftast inte under vistelsen i solen. Det är först senare, när de kommit hem och det gått ett tag, som brännskadan ger sig till känna. Först då kommer rodnaden, svedan, blåsorna och frossan.

För dessa personer är det viktigt att använda sig av solskyddsfaktor. De skadliga strålarna för Mini heter sociala situationer, ljus, oförberedda händelser, dofter, människor i rörelse, synintryck, kollektiv information, risker, ansvar för saker och tider, normer, ovisshet, prestation, olika regler och förhållningssätt, tidspress, komplexa instruktioner och uppgifter samt ljud. Skuggan är en strategisk placering i klassrummet, möjlighet att gå undan en stund och en förstående vuxen som finns tillgänglig. Teen Beginners.

Hjälten och jag 2.0. Förra terminen föddes litteraturprojektet ”Hjälten och jag” efter, som jag skrev förra gången, ett svart planeringshål. Men så plötsligt: Heureka! ”Hjälten och jag” är ett projekt där eleverna efter läsning av valfri bok ska skriva ett antal texter i olika genrer kopplade till en utvald karaktär i sin bok. Texterna ska sedan publiceras på vår blogg med samma namn som projektet. De lär sig inte bara att skriva olika typer av texter utan de får även lära sig webbpublicering i WordPress samt mer om bland annat upphovsrätt och informationshantering. Förra året genomförde jag projektet i min fantastiska klass 9D och efter ett uppmärksammat blogginlägg om det hela så fick vi sällskap av Jessica Karlsson och klass 8A på Tullbroskolan i Falkenberg.

Nu är det dags för min kollega Li Hellquist och mig själv att dra igång projektet igen med tre av årets sjundeklasser på Mälarhöjdens skola. /Jannike. Länkarkiv med filmer inom formativ bedömning @ Nordström Education. Skrivet av Daniel Nordström För er som är intresserade utav att fördjupa Er inom formativ bedömning hittar Ni en sammanställning av filmer och videoklipp. Sammanställningen finns även digitalt i Pearltrees för Er som enkelt vill kunna få en översikt av de olika filmerna och videoklippen. I sammanställningen hittar ni bland annat filmer från Skolverket, GR Utbildning, UR Samtiden, Dylan William, Pedagog Stockholm och Skolvärlden.

Sammanställningen kommer uppdateras kontinuerligt med länkar till gamla såväl som nya filmer inom formativ bedömning. Följ oss på sociala medier eller på vår hemsida för att ta del av nya uppdateringar med tips på nya filmer och videoklipp inom formativ bedömning. Klicka här för att komma till sammanställningen i Pearltrees Skolverkets filmer Prov, bedömning och betygssättning Tidigare betygssättning - kom igång med betygssättningen Tidigare betygssättning - underlag för betygssättning Tidigare betygssättning - att sätta betyg! Sambedömning i skolan Skolvärlden. Our journey | We inherited a lot of money and bought a boat and now we are us...