background preloader

Teknik

Facebook Twitter

Jetmotor, hur funkar den? Ballon bil mars 10 009.AVI. Balloon powered car. Argumenterande genre och Livet i bokstavslandet. Idag har vi kopplat ihop vårt arbete med vår senaste pedagogiska planering, Hultsfreds historia, med genrepedagogik och stavningsregler.

Argumenterande genre och Livet i bokstavslandet

Vi jobbar som sagt med Hultsfreds historia och pratar om hur samhället var för hundra år sedan och hur det har ändrat sig under de här åren. Vi tittade på kulspetspennan igår för en flicka i klassen hade pennor från förr med sig till skolan. Idag fortsatte vi med andra uppfinningar genom åren. Men allra först började vi med att titta på Livet i bokstavlandet, programmet om Tankar. Jag kopplade uppfinningar till smarta tankar och ville att eleverna idag skulle skriva ordet tänka på olika sätt. Historia – tidslinje 100 år bakåt i tiden. Vi jobbar kring de konkretiserade målen: Veta vad en tidslinje är.Ge exempel på hur olika människor levde i Hultsfred förr i tiden.

Historia – tidslinje 100 år bakåt i tiden.

Vi har tidigare pärlat var sin tidslinje med olika färger för de olika årstionderna.

Alfabetets och bokens historia

Johan Petter Johansson – Skiftnyckeln. Juli 1st, 2010 • Kommentering avstängd Johan Petter Johansson föddes 1853 i Vårgårda, Västergötland, som äldste son av sex syskon i ett torparhem.

Johan Petter Johansson – Skiftnyckeln

Johan Petter visade tidigt upp sina talanger som innovatör. Han var mannen som försökte hitta lösningar på problem i vardagen. Ett bra exempel på detta var när han tyckte att faderns handdrivna tröskverk var för tungt att dra med handkraft. Då konstruerade han om det så att det gick att driva med hjälp utav hästen istället. Efter en inte allt för lång skolgång så hade han ett flertal olika arbeten, bland annat som konstruktör hos Munktels i Eskilstuna. Johansson var inte till freds med sitt liv som anställd utan startade upp en egen rörelse år 1886. Den svenske Uppfinnaren till Skiftnyckeln. Tidigare uppfinnare A-Ö. Gideon Sundbäck det moderna blixtlåsets fader. Oktober 1st, 2012 • Kommentering avstängd Gideon Sundbäck 1880-1954 Otto Fredrik Gideon Sundbäck föddes på gården Sonarp i Ödestugu socken i Jönköpings län den 24 april 1880.

Gideon Sundbäck det moderna blixtlåsets fader

Hans föräldrar var det välbärgade bondeparet Jonas Otto Magnusson Sundbeck och Kristina Karolina Klasdotter. Tack vare att familjen var välbeställd så kunde sonen studera och göra en karriär som ingenjör. Gideon Sundbäck. Gideon Sundbäck föddes 1880 nära Vaggeryd i Småland.

Gideon Sundbäck

Fadern var en välbärgad skogsägare. Gideon Sundbäcks stora insats skulle bli att radikalt förbättra en redan gjord uppfinning, nämligen blixtlåset. Från det att människan började klä sig i djurhudar och senare tyg har det funnits ett behov av att kunna öppna och stänga kläder. Gideon Sundback Google Doodle. Teknik och teknisk förändring. Mediacenter Jönköpings län / Evas funkarprogram 4:5 - Hushållsmaskiner. Mediacenter Jönköpings län / Evas funkarprogram 3:5 - Tryckeri. Basmaterial-1-3_Teknik. Arbetsplan i teknik Karlshamn. Hans Rosling and the magic washing machine. Pettsons Uppfinningar 2 Pettson och Findus.

Utveckling tack vare invandring - Företagsamheten. Uppfinnare - Företagsamheten. Tekniska innovationer har betytt mycket för den ekonomiska utvecklingen.

Uppfinnare - Företagsamheten

Många svenska uppfinningar har också nått stor internationell framgång. Här är några exempel på intressanta uppfinnare. De enkla maskinerna -de mäktiga 5. "De mäktiga fem" eller "De enkla maskinerna" Det kan förefalla märkligt att en och samma företeelse beskrivs så motsägelsefullt, att "De enkla maskinerna" och "De mäktiga fem" betyder samma sak.

de enkla maskinerna -de mäktiga 5

Betänker man dock vilka enkla konstruktioner maskinerna utgörs av och vilken styrka de ger oss så inser man att båda beskrivningarna stämmer. De enkla maskinerna eller De mäktiga fem är kilen, lutande planet, hävstången, hjulet och skruven. Redan för 5000 år sedan lyckades man med enbart enkla maskiner till hjälp bygga de egyptiska pyramiderna. Varje stenblock vägde flera ton och hundratusentals stenblock sattes samman med mycket hög precision. Nu är det inte bara när man bygger stora monument såsom pyramider som dessa enkla maskiner kommer till användning. Kilen Att kilen använts mycket länge visar fynd från runt 250 000 år sedan. 25 viktiga uppfinningar i världen. 1.

25 viktiga uppfinningar i världen

Svenska uppfinnare. Tio i topp: Historiens viktigaste uppfinningar. Håller du med om rangordningen?

Tio i topp: Historiens viktigaste uppfinningar

Lägg din röst på vår röstningssida. 10. Ångmaskinen [Uppfunnen 1712]PLUS: Var en avgörande förutsättning för hela den industriella revolutionen.MINUS: Ångmaskinen var förvisso banbrytande men den används inte så mycket i dag. 9. Pengar [Uppfanns ca 3000 f Kr]PLUS: Ersatte den besvärliga naturaekonomin och gjorde det enkelt att handla med varor.MINUS: Mängder av människor har dött för pengars skull.

Ppt av Ulrica Elisson om Alfred Nobel. # 14 Alfred Nobel text till PPT av U Elisson. Teknik - Grundskolan 1-3. Varför behövs teknikämnet?

Teknik - Grundskolan 1-3

Teknik kan beskrivas som en förlängning och förstärkning av våra intellektuella och fysiska förmågor. Människans tekniska aktiviteter bygger på kunskaper som erövrats och utvecklats under lång tid, nästan lika lång tid som vi funnits. Teknik är en angelägenhet genom hela grundskolan eftersom vi idag rör oss i en mer eller mindre komplicerad teknisk värld och det är självklart att skolan ska hjälpa elever förstå, värdera och använda tekniken i sin vardag. Hjulet och hävstången är exempel på teknik. Liksom kylskåpet, gemet och vattentornet. Det centrala innehållet har tre huvudpunkter: Tekniska lösningar » Arbetssätt för utveckling av tekniska lösningar » Teknik, människa, samhälle och miljö » Mitt liv som grej: Glasögonen. Upload\1. Vad är teknik. Argumenterande text! Idag började vi morgonen med att möta ett nytt ord. Argumenterande genren i åk 3.

Denna vecka har vi arbetat med argumenterande text i klass 3A! Teknik. Här hittar du alla experiment i kategorin Äggfallet Publicerad i Teknik Bygg en skyddsanordning för ditt ägg och släpp det från taket. 15 svenska uppfinningar som format världen. Här är 15 exempel på Sveriges långa historia av uppfinningsrikedom. Enkla maskiner. Teknik Enkla maskiner Hem. Teknik åk 1- 3 matris Rosenlundskolan. Låt barnen uppfinna - Mia Kempe. Ett ämne som lätt hamnar i skymundan på lågstadiet är teknik. Ämnet har centralt innehåll i Lgr 11 men det finns inga kunskapskrav för åk. 3. Eftersom det på många skolor inte ingår i timplanen kan det hända att ämnet försvinner bland de andra No-ämnena.