background preloader

SDM

Facebook Twitter

Zorgverleners overschatten de mate waarin zij samen beslissen - Skipr. BlogOpinie De grote grijze golf Jonge medisch specialisten in de ouderengeneeskunde zitten thuis op de bank, terwijl zij hard nodig zijn om de grote grijze golf te keren.

Zorgverleners overschatten de mate waarin zij samen beslissen - Skipr

Hoezo ‘het staat niet in het protocol’? Roel van Oosten kreeg slokdarmkanker en koos ervoor om van een operatie af te zien.

Hoezo ‘het staat niet in het protocol’?

De behandelend artsen hadden weinig begrip voor deze afwijking van het protocol. Een pijnlijke constatering voor Van Oosten, die pleit voor échte shared decision making. In oktober 2015 constateerde de mdl-arts bij mij een tumor op de grens van maag en slokdarm. Active listening is a leadership skill. Slechte patiënt - Michael van Balken. Zondag 14 december werd ik opgehaald.

Slechte patiënt - Michael van Balken

Thuis. Met ‘the works’: sirenes, zwaailicht. Grote ambulancebroeders ondernamen no-nonsense actie en voerden me af op een brancard... Niet dat ik ze zelf gebeld had: met de opkomende druk op mijn borst vond ik zelf dat ik nog best naar de huisartsenpost kon rijden. Gelukkig dacht mijn vrouw daar duidelijk anders over. Je zou denken dat voor een dokter die zijn mond vol heeft van ‘samen’, van ‘participatory health care’, van ‘mondige patiënten’, ik wel klaar zou zijn om een keer een rol aan de andere kant van de tafel in te nemen. Ik ben een dokter die de mond vol heeft van ‘compassion for care is ook compassie voor jezelf’. Feit is dat mijn dokter-zijn als sneeuw voor de zon verdween toen ik neerging zondag.

Making Time to Really Listen to Your Patients. Executive Summary Modern medicine’s true healing potential depends on a resource that is being systematically depleted: the time and capacity to truly listen to patients, hear their stories, and learn not only what’s the matter with them but also what matters to them.

Making Time to Really Listen to Your Patients

Some health professionals claim that workload and other factors have compressed medical encounters to a point that genuine conversation with patients is no longer possible or practical. How Doctors Can Communicate Better with Patients. No doubt about it: Doctors are stressed out.

How Doctors Can Communicate Better with Patients

Surveys show that physician burnout is on the rise, with the percentage of physicians in the United States reporting symptoms of burnout rising from 45 percent in 2011 to 54 percent in 2014. If you ask doctors why they’re so stressed, many mention heavy patient loads, endless patient charts to fill out, the looming possibility of litigation, and back-and-forth communication with health insurance companies. These constant distracters can lead to the erosion of patient-clinician interactions, miscommunication, clinical errors, or worse. ActiveListening. Head mindful listening project managers 33563. Actief luisteren. Thema: Goed in gesprek Je wilt niet alleen de woorden horen (de feiten) die de ander zegt, maar vooral de hele boodschap van de ander begrijpen (ook de betekenis én de gevoelens).

Actief luisteren

Door actief te luisteren laat je zien dat je werkelijk wilt weten wat de ander bezig houdt of bedoelt. Actief luisteren wil zeggen: dat je hoort en ziet wat de ander zegt; dat je die boodschap verwerkt; je laat – verbaal en non-verbaal – blijken dat je de ander begrijpt. Actief luisteren vraagt om inleving, lef, concentratie en doorzettingsvermogen. De vijf kenmerken van actief luisteren: 1. Focus je volledig op de ander: herhaal in je hoofd wat de ander zegt. How Doctors Can Communicate Better with Patients. Proef: huisartsen meer tijd, zorgkosten lager. Alles wat u moet weten over gedeelde besluitvorming. Zijn patiënten nu wel of niet in staat om mee te praten over hun behandeling?

Alles wat u moet weten over gedeelde besluitvorming

De feiten omtrent shared decision making op een rijtje. Gedeelde besluitvorming staat in de schijnwerpers. De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in samenwerking met de Federatie Medisch Specialisten en de Patiëntenfederatie Nederland op 4 oktober 2016 een campagne gelanceerd om artsen en patiënten te ondersteunen in het samen nemen van beslissingen (begineengoedgesprek.nl). Er is ook kritiek op gedeelde besluitvorming, zoals van MC-columnist Esther van Fenema die deze benadering omschreef als drijfzand, een ‘feelgoodbegrip’, een hoeraterm (MC 45/2016: 13).

Critici betogen dat gedeelde besluitvorming in de praktijk niet werkt, omdat patiënten het niet kunnen of willen en bovendien de voorkeur hebben voor een arts die de beslissingen neemt. Stel samen vast of patiënt goed geïnformeerd is - Zorgenz zorg in de praktijk voor zorgverleners die samenwerken. Carina Hilders wil af van vaste consulttijden in spreekkamer. Congres Samen beslissen met kwetsbare mensen een uitdaging. Doel Het doel van dit congres is om met elkaar het antwoord te vinden op de vraag:‘Wat is er nodig om samen met kwetsbare mensen beslissingen te nemen over complexe vraagstukken?’

Congres Samen beslissen met kwetsbare mensen een uitdaging

Doelgroep Dit congres is gericht op zorgverleners zoals artsen, verpleegkundigen, verzorgenden, behandelaars en begeleiders die in hun dagelijks werk te maken hebben met besluitvorming met en over kwetsbare mensen. Het congres is ook interessant voor medewerkers van cliënten(organisaties), onderzoekers en beleidsmakers. Thema. Shared decision making. Shared decision making lijkt de laatste tijd een toverwoord te zijn in de spreekkamer en op medische congressen.

Shared decision making

Het is zelfs in het nieuwe regeerakkoord opgenomen. Maar wat als een arts zelf patiënt wordt? Verandert dat de denkbeelden over gedeelde besluitvorming? Tekst; Aliëtte Jonkers | Beeld: Tamar Smit Je kunt geen artsenblad of congresfolder meer openslaan zonder de term shared decision making (SDM) tegen te komen. Om de mantra van de participerende patiënt kracht bij te zetten, werden tal van beleidsplannen, campagnes en grote implementatieprogramma’s opgetuigd. Van zijn geloof gevallen Jos Maessen, thoraxchirurg en hoogleraar cardiothoracale chirurgie in het MUMC in Maastricht, was een van de voorvechters van shared decision making. Er volgt een ziekenhuisopname en de chirurg, nu patiënt, krijgt intraveneus antibiotica.