background preloader

Freelancen

Facebook Twitter

Waarom een goede definitie van journalistiek belangrijk is. Het stuk in nrc.next onder de kop ‘Journalistiek is wel een echt vak‘, waarin ik betoog dat bijdragen van burgers aan allerlei websites vaak ten onrechte worden aangeduid als ‘burgerjournalistiek’, heeft her en der reacties losgemaakt.

Waarom een goede definitie van journalistiek belangrijk is

FFR voor freelancers in oorlogsgebied. Nieuws dinsdag 25 juni 2013 Eerder deze maand is het internationale Frontline Freelance Register (FFR) opgericht.

FFR voor freelancers in oorlogsgebied

Het initiatief maakt zich sterk voor de rechten van freelancers in conflictgebieden en moet hun positie op de arbeidsmarkt versterken. Dat meldt NRC Handelsblad. Ayman Oghanna, een van de oprichters van de organisatie, raakte gefrustreerd door de houding van opdrachtgevers bij het berichten vanuit oorlogsgebied als bijvoorbeeld Syrië. Www.villamedia.nl/images/uploads/open_brief_aan_sanoma_2.pdf.

Weer kleine stijging werkloze journalisten. Nieuws donderdag 20 november 2014 De daling van het aantal bij het UWV ingeschreven journalisten van de zomer van 2014 heeft de afgelopen maanden niet doorgezet.

Weer kleine stijging werkloze journalisten

In oktober stonden er 2475 vakgenoten ingeschreven als werkzoekend, waarmee het aantal weer bijna op hetzelfde niveau is als in juni. 16 keer: onderhandeltips voor freelancers. Woensdag 10 september 2014 Freelancers die met een idee naar een krant, tijdschrift of omroep stappen, krijgen vaker wel dan niet te horen dat het geboden bedrag het vaste tarief is.

16 keer: onderhandeltips voor freelancers

Maar vast betekent niet onbuigzaam. Onderhandelen loont. En met deze tips ben je al een aardig end onderweg. Kennis is macht Doe voorafgaand aan de onderhandelingen research naar tarieven. Vrije lansier. Donderdag 20 februari 2014 Er bestaan nogal wat misvattingen over ‘freelancers’ die ik hierbij graag recht zet.

Vrije lansier

Ik heb het idee dat dit grotendeels komt door een verkeerde interpretatie van het woord freelance. Misschien heeft het zelfs te maken met - oh jee - de verengelsing van de Nederlandse taal. Want als je dan niet zo goed Engels spreekt, dan wordt het al snel moeilijk om zo’n Engels woord te begrijpen. Werk jij weleens voor nop? Vrijdag 9 oktober 2009 Veel journalisten leveren wel eens iets gratis.

Werk jij weleens voor nop?

Voor de naamsbekendheid of omdat het ze een leuke reis of cd oplevert. Vergeet ZZP’ers niet in CAO. Donderdag 29 augustus 2013 Steeds meer journalisten werken als freelancer, oftewel ZZP’er.

Vergeet ZZP’ers niet in CAO

Ook bij de Volkskrant is dit de praktijk. Gerard Reijn, zelf redacteur in vaste dienst bij die krant en werkzaam onder de CAO voor Dagbladjournalisten, meent dat CAO’ers en ZZP’ers een gezamenlijk belang hebben. Hij roept vakbonden en werkgevers op iets te doen aan de tweedeling op redacties. Ook steeds meer journalisten met bureaufuncties, in de verslaggeving en op de eindredactie werken als ZZP’er. Zin en onzin van jezelf uitgeven. Donderdag 13 november 2014 Een micro-uitgeverij beginnen is een van de tien dingen die je kunt doen om als freelancer ook in de toekomst vooruit te kunnen.

Zin en onzin van jezelf uitgeven

Freelance contracten in tijden van crisis. Woensdag 11 maart 2009 ‘Puur zakelijk bekeken zouden we niet veel woorden moeten vuil maken aan het gedoe dat door de NVJ ‘de wurgcontractenaffaire’ is genoemd.

Freelance contracten in tijden van crisis

Immers: freelance tekstschrijvers en -fotografen zijn eigen baas, net zoals een mediabedrijf als TMG dat is. En zoals in elke normale bedrijfsvoering geldt: als twee partijen elkaar op zakelijk niveau wat te bieden hebben, ontstaat er een marktsituatie. Sanoma verkoopt artikelen freelancers. Markt voor freelancer bar en boos. Zaterdag 28 januari 2012 Het is bar en boos op de freelance markt voor (onafhankelijke) journalisten.

Markt voor freelancer bar en boos

TROS mag freelancer niet zo maar ontslaan. Nieuws donderdag 26 januari 2012 De TROS mag een freelancer die jarenlang bijdragen leverde aan een radio-programma en TROS-Teletekst niet zonder toestemming van het UWV de laan uit sturen. Dat heeft de Hoge Raad bepaald. De zaak is van betekenis voor andere zogenaamde ‘verzekerd freelancers’, waarbij de opdrachtgever sociale premies inhoudt over de vergoeding. Inmiddels voormalig huisarts Ignace Schretlen werd in 2008 ontslagen door de TROS na een freelance verbintenis van 30 jaar. Dat gold mogelijk toen de klus begon, maar niet meer tijdens het ontslag. AD betaalt freelancer niets extra. 2. door Freelancefoto, 25 januari 2013, 10:13 De NVJ/NVF is destijd over het contract geinformeerd en er is met name verteld wat ‘redactionele samenwerking’ voor gevolgen kan hebben, maar daar werd totaal geen aandacht aan geschonken, zoals we van de NVJ gewend zijn.

Ik vind het ook zorgelijk dat Rimmer Mulder (voorzitter NVF) en Bart Verkade (AD) elkaar goed kennen. En daar betaal je dan 300 euro per jaar voor. 4. door Jurriaan Nijkerk, 25 januari 2013, 19:10. Blendle: uitgevers moeten rechten regelen. Maandag 16 september 2013 ‘Voor ons is het geen doen om bij elk artikel dat in Blendle verschijnt te achterhalen of het gaat om een artikel van een freelancer of iemand in vaste dienst’, reageert Marten Blankesteijn, co-oprichter van de nieuwe artikelendienst Blendle op kritiek van freelancers in een gesprek met Villamedia. ‘Het auteursrecht van artikelen is iets wat de uitgevers moeten regelen. Wij verkopen niets dat niet verkocht mag worden.’ Gaan freelancers ook meedelen in de winst van de nieuwe artikelendienst Blendle? Freelancer uit overtuiging: zegen en zorg.

Donderdag 28 november 2013 Eind november verscheen een onderzoek naar de positie en inkomensontwikkeling van freelancers. Ondanks dat de overgrote meerderheid van de freelancers uit overtuiging voor een onafhankelijk bestaan in de journalistiek kiest, staan tarieven onder druk en neemt de concurrentie toe. Internationaal onderzoek laat zien dat freelancejournalistiek de norm wordt, maar juridisch en economisch onbeschermde journalisten zijn kwetsbaar. In zijn recente Kamerbrief over pers en journalistiek zegt staatssecretaris Sander Dekker van alles over hoe essentieel de journalistiek voor onze democratie is, maar heeft nauwelijks woorden over zij, die al dit pluriforme moois mogelijk maken: journalisten. In september 2013 is een internetsurvey uitgevoerd onder de leden van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten (NVF), de Freelancers Associatie (FLA), de Fotografen Federatie (FF) en auteursrechtenorganisatie Lira.

Toegang tot Blendle voor freelancers. Woensdag 7 mei 2014 Freelance journalisten kunnen vanaf vandaag ook via Blendle hun artikelen zelf verkopen en daar voor betaald krijgen. Daarvoor moeten ze zich aansluiten bij TPO Magazine, het betaalde digital only magazine van The Post Online. Veertig freelancers publiceren nu via TPO Magazine. Frisse freelancers of een redactie met olifantengeheugen. Voor bloggers, freelancers en techno-starters is er nu: de Clinic. Sanoma herziet leveringsvoorwaarden freelancers. Freelance journalisten die na 1 december opdrachten van de Sanoma Uitgevers Groep aanvaarden, gaan automatisch akkoord met de nieuwe leveringsvoorwaarden van Sanoma. Daarbij verleent de freelancer een licentie (zonder beperking in de tijd) aan Sanoma om het “in opdracht van Sanoma vervaardigde materiaal (zowel het gepubliceerde als het zogenaamde “restmateriaal”) te (laten) gebruiken in alle uitgaven, publicatievormen en media van of geproduceerd door Sanoma, van Sanoma Corporation en van derden.”

Het auteursrecht blijft wel bij de freelancer. Freelancers, stop met klagen. “Nederlandse media moeten meer vertrouwen in freelancers hebben” Deed het wereldnieuws er vroeger soms weken over om de andere kant van de wereld te bereiken, tegenwoordig wordt al het kleine en grote nieuws binnen enkele tellen de aardbol rondgetwitterd. "Niet kranten, maar freelancers zijn de pijlers van de onderzoeksjournalistiek"

Om te overleven in het internettijdperk moeten kranten en opiniebladen zich toeleggen op duiding, achtergronden en onderzoeksjournalistiek. 8 aandachtspunten voor de markt van freelancers in de journalistiek. Miljoenen voor de oprichters van Blendle, niks voor de freelancers. Blendle sloot vorige week een mooie deal met de New York Times en Axel Springer Verlag, maar laat ondertussen de freelancers in de kou staan. Blendle moet zijn verantwoordelijkheid nemen, meent Tijs van den Boomen, vice-voorzitter van Lira. Wil je meer tijd om te schrijven? Leer zoeken! Mediabedrijven vrezen terecht de komst van sprinkhanen.

De journalist en sociale media. AcconAVM. Gidst: aftrekposten voor zzp’ers. Persbericht Steeds meer uitzendondernemingen bemiddelen zzp’ers. KRO-NCRV verlengt tijdelijk contract niet. ONL Voor Ondernemers. NOS-in_cijfers_2013.pdf. Verdere daling werkzoekende journalisten. Succesvol onderhandelen over je salaris - Psyche & Brein. Vaak gestelde sollicitatievragen. ZZP’ers wacht onzeker 2015. 14 tips voor start-ups. 14 tips voor start-ups. Nieuws destilleren uit miljoenen posts. All you can read via telefoonrekening. Nieuws destilleren uit miljoenen posts. Chef digital content. Zo werkt de lezerscoöperatie Cultuurpers. Journo - Portfolios for Journalists. 15+ bronnen voor creative commons beeld. Waar zijn de journalistieke ondernemers? FreeLancersAssociatie. ‘Auteursrecht is wat je ermee doet’

5 misverstanden over Blendle, MyJour en eLinea - en het inkomen van de freelancer. Meedoen of toekijken: de journalist en sociale media. Meedoen of toekijken: de journalist en sociale media. Blendle’s balletje-balletje. Gezocht: Vrouwelijke datajournalisten. Digitale platforms worden opgelicht door uitgevers. Blendle is geen berg van goud, maar het uitzicht mag er zijn. De bijverdienste is de toekomst van de journalistiek. Freelancers Tarievenonderzoek 2014. De bijverdienste is de toekomst van de journalistiek. Photo Pin - About - Add Photos to your Blog the Easy Way. Auteursrechten. Omgekeerde wereld: internetcontent op papier. Barenboim plays Beethoven Sonata No. 19 in G Minor, Op. 49 No. 1 1st and 2nd Mov. Hoe combineer je onafhanke­lijkheid met een commerciële houding? – Magazine – Villamedia. Met de poten in het commerciële bluswater – Magazine – Villamedia. ‘Je kunt nieuws op zoveel manieren hergebruiken’

Media-adressen Landelijk. FLA-nieuws: Constructieve gesprekken met Blendle. Pensioen voor Zelfstandigen. Myjour. Blendle gaat live op kosten freelancers. Trouw juicht dat toe. Zzp'er op de korrel. Vaste baan of tijdelijk contract? Het Stimuleringsfonds voor de Pers presenteert 21 vernieuwers in de journalistiek (1) Ondernemers Digest, week 14 - TPO Magazine. Journalistieke opleidingen hebben wel nut – Opinie.

Offerte schrijven? Maak er liever een opdrachtbevestiging van! Reporters Online. Hergebruikregeling freelancers Sanoma. Cor*relations. UBUNTU. "Wij zullen niet slapen tot de waakhond wakker is." A manifesto for newsroom decision makers — Thoughts On Journalism. Loopbaanevent Media Movers en NVJ Academy: journalist buiten de media nog wel geliefd! - Media Movers. Perstribune by Omnizine. ‘Er is werk genoeg’ Lijstje met Twitteraccounts over journalistiek: Twitter Journalism Sources. Hoe bereken je de premie Zvw als zzp'er? ZZP en Parttime in loondienst. Verschil met Freelancer - InterimStart.nl.

Wat zijn de verschillende tussen freelancer, zzp'er en eenmanszaak? Contracten en incasso. Wetsvoorstel auteurscontractenrecht. Auteursrecht op hoofdlijnen. De journalistieke mogelijkheden van Google Glass: twee voorbeelden. Reporters Online: voor freelancers. 10 redenen waarom mensen jou niet volgen op Twitter. 5 tips om te garanderen dat mensen je tweets lezen. ‘Samen freelancen’ klinkt als een contradictio in terminis – Opinie.