background preloader

Lektionstips

Facebook Twitter

En deckarhistoria med digitala verktyg. Mina åttor har läst olika typer av deckare, bland annat Man kan bara bli hängd en gång och Ridån går upp. Den senare blev de mycket fästa vid och gav dessutom ett bra diskussionsunderlag. Vanligtvis skriver eleverna egna deckare, men tiden är knapp så här i slutet av terminen. Istället för att skriva en hel och omfattande deckare, blev alternativet att gestalta sig själv som huvudperson i valfri deckargenre. Historien skulle berättas i en Thinglink.

Ett exempel med aktiva länkar finns här. Eleverna skulle: Välja karaktär: Pusseldeckarens smarta detektiv, en hårdkokt snut, en psykopat eller varför inte en mix av alla? För att skapa en interaktiv deckarhistoria behöver du: En selfie och googlade bilder.Alfafunktionen i Pages. Tiden då? Länkskafferiet - Skolämnen. Denna sida lär ut konsten att tala inför publik. Uppbyggnaden av ett tal och hur det ska framföras för att fånga åhörarna beskrivs. Lyssna på stora tal av Churchill, Kennedy, Martin Luther King, Olof Palme, Ronald Reagan, Mona Sahlin, Earl Spencer vid Dianas begravning, Bill Clinton, Tony Blair och kung Carl XVI Gustaf. Insticksprogram behövs i webbläsaren för att lyssna. Taggar: presentationsteknik, retorik, svenska, tal, talekonst. Kyrkogårdsboken av Neil Gaiman 8 avsnitt a 15 min. I taket lyser stjärnorna. Radioteater och sommartal. Eleverna i år nio får välja arbetsområde de sista lektionerna.

Antingen Radioteatern ger Hissen som genomförs i grupp och går ut på att skriva en radioteater om fyra människor som fastnar i en hiss eller Att gå sin egen väg som är individuell och bygger på att hålla ett tal, liknande Sommarpratarna i P1. När båda uppgifterna är presenterade utbrister en elev: – Jag vill göra båda! De ser så roliga ut. – Det tror jag inte att du hinner med, svarar jag. – Jag kan göra den ena hemma!

Klassen är grym och många är oftast med på det mesta, men aldrig tidigare har klassen som helhet eller den enskilda eleven uppvisat en sådan genuin glädje och lust inför ett projekt/arbetsområde. Jag satt mest ensam i klassrummet, observerade elevernas aktivitet och funderade på vad det var som hände. Uppgifterna utmanar och utvecklar flera FÖRMÅGOR, t ex metakognitiva, analytiska och kommunikativa förmågan.Eleverna fick VÄLJA uppgift. Sex insikter som jag tar med mig till nästa läsårs planerande. Sommarpratarna. Undervisar du en 9:a i svenska just nu? Här kommer världens bästa tips på hur du kan avsluta terminen på ett minnesvärt sätt.

Det var två år sedan som jag hade niorna som jag gjorde detta med, så en del detaljer har jag nog glömt bort men jag ska försöka berätta om det i stora drag. Jag bestämde att vi skulle göra ett Sommarpratarprogram. Vi inledde det hela med att lyssna på delar av olika program från Sommar i P1 (alla gamla program finns att ladda ner på och jag vill minnas att vi lyssnade väldigt mycket på Mia Skäringers t ex.

Sedan lyssnade vi på olika sätt att inleda ett program och jag hade då valt ut några program som alla inleddes på olika sätt. När eleverna hade klart för sig vad ett sommarpratarprogram gick ut på var det dags för dem att skriva manus till sina egna program - och temat var givet: "Min tid på högstadiet". Så här känns det att sluta skolan Om jag fick göra om nian skulle jag… 6:an 7:an 8:an 9:an. Skapa fejk-facebook-sida till någon historisk person.

Skapa fejk-twitter inlägg. Bedöma elevtexter med färgmarkeringar - Svenska. Bedöma texter med färgmarkeringar I Sv1 har eleverna skrivit en uppsats om en skönlitterär bok de läste i ett bokprojekt på skolan. Jag har markerat deras texter med färger och de fick enskilt studera sina texter och sedan sitta i grupper. Eleverna tyckte att det var jobbigt att studera sina egna texter och tyckte också att det var jobbigt att visa upp dem. Jag vill dock att de ska vänja sig vid det och att man ska försöka få in ett objektivt tänk kring texterna, även om jag förstår att det är plågsamt i början.

Eftersom jag har arbetat med åk 2 i historia på samma sätt, så kunde jag märka en enorm skillnad. Åk 2 tyckte inte att det var lika svårt att titta på sina egna texter och de hade lättare att förstå färgmarkeringarna. Arbetsgång Steg 1: individuellt - varje elev analyserar först sin egen text Läs din text och gå igenom färgmarkeringarna i din egen text. (Förklara vad som är bra med texten) Anledningen till att följande text är orange är … Reflektionsprotokoll bokuppsats. Skapa fejk-sms. Lektion.se Start. Materielrummet.se. Tips och material från lärare. Lektionstips. Förra veckan drog vi igång igen efter sportlovet! =D Härliga ungar som glatt studsade runt i vår fina lärmiljö. Det gällde att fånga upp dem igen, hitta lugnet och samla tankar.

Vi började morgonsamlingen med uppgiften; Skriv allt du är bra på; egenskaper hos dig själv, fritidsintressen, ämneskunskaper, lärstilar, kompisegenskaper osv Fundera sedan på vad t ex "jag är bra på att pyssla" innebär. Vad kan det innebära? Vad tänker du på? När de är klara med sitt "Detta-är-jag-bra-på-brev" så ska de fnula på hur de kan använda dessa egenskaper i sin skolvardag. Sen var det dags för matte med år 7.

Vi har arbetat med bråk innan lovet och ska fortsätta med procent. För att påminna om de begrepp och metoder som vi har arbetat med så satt jag mig ner och planerade en kort repetition innan vi går vidare. Hmm... kändes inte helt rätt.... Getkahoot.com har varit ett av de verktyg som jag har lagt i min "detta-ska-jag-testa"-länkar och nu kändes det mycket lämpligt. Sen trycker man på Launch. Vinst? Länkar om kul och blandat om svenska språket | Svenska språket. Jag vill säga något 5-9 år » Gratis i Skolan. Att använda exittickets som en del av formativ bedömning. Under hösten har vi arbetat med kollegialt lärande och jag har ingått i en grupp som arbetat med hur man kan använda Blooms taxonomi för att ställa rätt frågor (se bilden nedan).

Vi undrade hur vi kan ställa frågor som utvecklar elevernas lärande på bästa sätt. Syftet för oss var att:Ta eleven vidare till nästa kunskapsnivåAnpassa frågorna till lektionens syfteBli medvetna om vilka frågor vi faktiskt ställer i klassrummetSynliggöra elevernas kunskapsutvecklingFörebygga slentrianfrågeställandeArbeta igenom ett problemområde från fakta till analys och värdering.

Som inspiration läste vi Christians Lundahls bok Bedömning för lärande s.116-125. För mig var fokus att definiera kunskapsnivån för varje lektion enligt Blooms taxonomi och sedan avsluta lektionen med en exitticket med en eller flera frågor kopplade till den kunskapsnivå vi arbetat med under lektionen. Härigenom hoppades jag kunna tydliggöra kunskapsmål och kunskapsutveckling för eleverna och mig själv. EPA – en ofta använd metod i mitt Flippade Klassrum. EPA står för enskild, par och alla. Det är en metod som jag ofta använder mig av i mitt Flippade Klassrum. Jag har fått mycket positiv respons av mina elever och de tycker att denna metod ger dom en chans att tänka efter och ger dom en möjlighet att verkligen vara delaktiga i diskussioner. De upplever att de nu vågar säga vad de tycker och tror, för de får en chans att formulera sig och tänka efter innan de behöver förmedla ”svaret”. Jag startar med en enskild flödesskrivning. Där skriver de ner precis det som de tänker kring en speciell fråga, exempel på fråga som vi arbetat med nyligen är när vi inledde religionskursen med frågan ”Vad betyder religion för dig, vilken roll spelar religionen i ditt liv?”

I mitt flerspråkiga klassrum har jag både buddister, shiamuslimer, sunnimuslimer, ortodoxa, katoliker, protestanter, ateister, alleviter, ja en fantastisk kunskapskälla att ösa ur. Steg 1, enskild skrivning Det som Vygotsky menar är en viktig del i sin sociokulturella teori. Steg 2. Webbmagistern. Naiku: Skapa digitala prov, läxor eller frågesport. Elevspel.se - Kunskapsspel för barn. Sökis - En trygg och träffsäker söktjänst för barn och ungdomar. Lärares egna lektionstips. UPPSTARTSLEKTION. Lektioner inför uppstart – Skriv inte om ditt sommarlov! Nej, har inga skrivövningar om ”mitt sommarlov”. Det är för stort och så tvingande. Det måste ha innehållit något. Man måste ha varit på några platser, rest utomlands.

Det här är känsliga saker för barn. Berätta om något du lärt dig i sommar? Detta är lärandefrågor. Appråpå pendeltåg/tunnelbanor och busslinjer så har jag hittat på lektioner kring det också. Följ upp genom att antingen berätta om det man tänker, eller så läser man upp det man har skrivit, en efter en i en ring, och så säger läraren – hur många känner igen sig i Lisas beskrivning av att lära sig steka pannkakor? Flipped classroom - Hur gör man? UR Lärarfortbildning. Lärarhandledning: Andra världskriget. De flesta känner till Hitler, nazismen, kanske olika slag eller andra avgörande händelser men inte lika många känner till andra världskrigets förlopp från början till slut.

Bengt Fredriksons bok ger just den överblicken, det är en lättläst bok om hela andra världskriget med fokus på vad som hände i Europa. Handledningen ger förslag på hur man kan arbeta med boken och föreslår olika arbetsuppgifter för ett tema om andra världskriget. Uppnåendemål - förslag - Eleven ska - känna till bakgrunden till andra världskriget, krigets förlopp och följder - vara förtrogen med grundläggande källkritik - känna till nazismen och förintelsen - kunna reflektera över krigets betydelse för dagens européer Övningar och lektionsförslag kan användas till ett tema om andra världskriget som inbegriper ämnena historia och svenska. En lista över övningar och lektionsförslag finns längs ned på den här sidan.

Hela lärarhandledningen finns för nedladdning i den gråa rutan överst. av Bengt Fredrikson 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. GratisSkola.se. Gratis material att ladda ner - My.Perfect.Baby.se. Här samlar vi gratis material för barn med funktionsnedsättningar inom områdena diagnos/syndrom/språkstörning. Teckenmaterial, böcker, tips,lek och rapporter, etc. Tipsa oss gärna om mer på kontakt@myperfectbaby.se Böcker i pdf fil Det blev ett barn I boken Det blev ett barn berättar nio familjer öppenhjärtigt om den första tiden som föräldrar till ett barn med Downs syndrom. Det blev ett barn ges ut som en del av det nu avslutade projektet ”Bemötande och omhändertagande – när något oväntat sker” och är skriven med föräldrar och andra anhöriga i åtanke men riktar sig också till vårdpersonal som i sitt yrke möter nyblivna familjer och som nu får en god möjlighet att fylla på förrådet av kunskap på området bemötande, omhändertagande och Downs syndrom.

Det blev ett barn kan laddas ned som pdf-fil (10,5 MB)Det blev ett barn kan beställas i tryck via e-post till: info@svenskadownforeningen.se och kostar då 212 kr inkl moms + porto Folder Material för gratis nedladdning: (pdf-filer. Julsånger Tips! Lektioner: Att starta upp efter sommarlovet. Lektionsförslag: Två texter skönlitteratur, två texter facklitteratur. Då vi ska genomföra textsamtal är det väldigt spännande att ha två texter som får samtala med varandra, eller jämföras med varandra. Det kan handla om att text korresponderar med text. Författare som besvarar en annan författare. Om vi använder flera texter i undervisningen kan eleverna lära sig om författares sätt att beskriva, synliggöra genrer och ur vilket perspektiv berättelsen har. Jag har valt två berättelser om blod. Det kan senare generera en tredje text, eller varför inte en fjärde, där vi kan se hur kroppens blodomlopp fungerar och varför nervsystemet skyddar oss.

Låt oss titta på inledningen till två texter: ”Blod! Han stirrade på den röda fläcken genom förstoringsglaset. Ur Astrid Lindgren Mästerdetektiven Blomkvist, LiberLäromedel, 1967, Stockholm Ur ”Här ligger jag och blöder” av Jenny Jägerfeld, Gilla Böcker, 2010: ”Om man slår sig eller skär sig, kan det gå hål på huden och på blodådrorna.

Steget är inte långt till en faktatext om blod. Denna text är hämtad från Vårdguiden. Skrivarpromenad. Exempel på provuppgifter och bedömda elevlösningar, sv 3 och sva 3 - Uppsala University, Sweden.