background preloader

Favelas

Facebook Twitter

dAP. Από τη μητρόπολη στη μετάπολη - γνώμες. Τα μεγάλα τεχνικά έργα υποδομής στην Αττική, η συνέχεια του προβληματισμού για το «Οραμα της Αθήνας» ­ μιας «μητροπολιτικής» Αθήνας ­, οι διεθνείς πολεοδομικοί διαγωνισμοί της Θεσσαλονίκης, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 1997, η έρευνα του Προγράμματος «Ηρακλής» για τέσσερις ελληνικές πόλεις (Πάτρα, Βόλος, Αθήνα, Μυτιλήνη), η πολυπόθητη ανάληψη από την Αθήνα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά και τα μεγάλα δισεπίλυτα προβλήματα των περισσότερων ελληνικών πόλεων, όλα αυτά καταδηλώνουν την προτεραιότητα της υπόθεσης «πόλη», επιτέλους και στην Ελλάδα.

Από τη μητρόπολη στη μετάπολη - γνώμες

Τα παραπάνω όμως δεν συνέβησαν ξαφνικά· είναι μέρος μιας νέας κατάστασης που επιχειρεί να κυριαρχήσει σε παγκόσμιο επίπεδο· μιας κατάστασης πέρα από σύνορα χωρών και γεωφυσικά εμπόδια, όπου το τεχνητό, το ηλεκτρονικό και το άυλο συμπληρώνουν και τείνουν να αντικαταστήσουν το φυσικό και το υλικό. Η πόλη ­ στην παραδοσιακή της μορφή ως ορισμένο δομημένο σύνολο ­ δεν υπάρχει πια· έχει διασκορπιστεί σε πολλαπλά αστικά αποσπάσματα. 1.

F. Encounter Athens. A Radical Geography Community. Σχέδιο Ανοικοδόμησης. Spaces of enclosure. Χώροι των περιφράξεων Περίληψη Βασισμένη στις πρόσφατες κριτικές μελέτες συγγραφέων στους οποίους περιλαμβάνονται οι Retort [Retort, 2005. Afflicted Powers: Capital and Spectacle in a New Age of War. Verso, London] και η Ferguson [Ferguson, J., 2006. Global Shadows: Africa in the Neoliberal World Order. It's all about people... Published at Documenta 12 Magazine, 2007 Late last summer, before the schools in Russia reopened, a remarkable beer ad about post-Soviet space aired on Russian TV. The Dismeasure of Art. An Interview with Paolo Virno. Η κρίση του μέτρου στην τέχνη. Μια συνέντευξη με τον Paolo Virno. Μια Ελαστικοποιημένη Ύπαρξη Ο Ευάλωτος Δημόσιος Τομέας Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια διεθνής ρητορική αναφορικά με την έννοια της επισφάλειας {precarity} ή αστάθειας ή προσωρινότητα {precariousness}, που ωθείται τόσο από τις ευρωπαϊκές κοινωνικές μετακινήσεις, ενώ παράλληλα απασχολεί και πολιτικούς φιλοσόφους όπως ο Paolo Virno.

Η επισφάλεια {precarity} αναφέρεται στη σχέση μεταξύ των προσωρινών και ελαστικών συμφωνιών, συνθηκών και σχέσεων εργασίας. City of Panic. Σε αυτό το κείµενο ο Βifo επανέρχεται στην πόλη. Στην µεταβιοµηχανική πόλη της γνωστικής εργασίας και του επικοινωνιακού boom. Προσπαθεί να αναλύσει τους µηχανισµούς ακινητοποίησης των υποκειµένων στην οικονοµία του σηµειολογικού κεφαλαίου. The right to the city.

Μετάφραση από το περιοδικό κομπρεσέρ «ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ» ΕΙΠΕ Ο ΜΑΡΞ, «ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΕΙΠΕ Ο ΡΙΜΠΩ: ΓΙΑ ΜΑΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΥΟ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΟΙΑ (Andre Breton) – (Αυτοκόλλητο στην Plaza de las Tres Culturas στην Πόλη του Μεξικού, σημείο της σφαγής των φοιτητών το 1968, Ιανουάριος 2008) 20 Tesi sulla sovversione della metropoli. Θέση 1 Ορίζουμε ως μητρόπολη το συμπαγές εκείνο σύνολο ετερογενών εδαφών και μηχανισμών που σε κάθε σημείο διαπερνάται από μια διαζευκτική σύνθεση· στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κάποιο σημείο της μητρόπολης, στην οποία την ίδια στιγμή, να μην συνυπάρχουν δυνητικά προσταγή(1) και αντίσταση, κυριαρχία και σαμποτάζ.

Μια ανταγωνιστική διαδικασία ανάμεσα σε δυο μέρη, των οποίων η εχθρική σχέση διαμορφώνει το νευρικό σύστημα της μητρόπολης. Από τη μια αυτή συνιστάται, πιστή στην ετυμολογία της, στην άσκηση μιας διοίκησης που αντανακλάται σε όλα τα υπόλοιπα εδάφη – για αυτό η μητρόπολη είναι παντού. A brief history of unitary urbanism and psychogeography at the turn of the sixties + exemples and comments of contemporary psychogeography. Μια σύντομη ιστορία της ενιαίας πολεοδομικής αντίληψης και της ψυχογεωγραφίας στο τέλος της δεκαετίας του '60, μαζί με παραδείγματα και σχόλια σύγχρονης ψυχογεωγραφίας. Διάλεξη του Ewen Chardronnet στο φεστιβάλ "Τέχνη και Επικοινωνία: αρχιτεκτονική των μέσων", Ρίγα, Μάϊος 2003. To μεταφορντικό πλήθος στους δρόμους της μετα-αποικίας « Nomadic universality. Του Άκη Γαβριηλίδη Ο Μισέλ Φουκώ γενικώς θεωρείται ως ένας από τους Γάλλους στοχαστές που κατεξοχήν συνδέθηκαν με το κίνημα του Μάη του 68 και με όσα αυτό μας κληροδότησε στη συνέχεια, θεωρητικά όσο και πρακτικά.

To μεταφορντικό πλήθος στους δρόμους της μετα-αποικίας « Nomadic universality

Αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι ότι ο Φουκώ, το Μάιο, όπως και ολόκληρο εκείνο το ακαδημαϊκό έτος, δεν βρισκόταν στο Παρίσι, ούτε καν στη Γαλλία. Βρισκόταν στην Τυνησία, όπου από το 1966 δίδασκε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Τύνιδας. Η εκ πρώτης όψεως ασήμαντη αυτή λεπτομέρεια μπορεί να λειτουργήσει ως μια υπενθύμιση των «τριχοειδών», απειροελάχιστων κινήσεων μέσα απ’ τις οποίες παρ’ όλα αυτά συντελείται, ακόμα και μέσα στον ύστερο εικοστό αιώνα, μια ανταλλαγή, ένα «πήγαινε-έλα» (αλισβερίσι, δηλαδή aliş-veriş = δούναι και λαβείν, στη γλώσσα που κάποτε ήταν εν χρήσει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τυνησία) ανάμεσα στους πολλαπλούς τόπους που συνηθίζουμε –που ενίοτε συνήθιζε ακόμα και ο ίδιος ο Φουκώ- να διαβάζουμε μέσα από το ουσιοκρατικό διώνυμο «Δύση»/ «Ανατολή».

Like this: Ο Μεταμοντέρνος σχετικισμός του Μισέλ Φουκώ. Ο λαός και οι μάζες πέθαναν, ζήτω το πλήθος - βιβλία + ιδέες. Το 1979 ο ιταλός φιλόσοφος Αντόνιο Νέγκρι κατηγορήθηκε για τρομοκρατική δράση και χωρίς επαρκή στοιχεία καταδικάστηκε σε 30 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή σε δύο φόνους· τον χαρακτήρισαν μέχρι και «εγκέφαλο» των Ερυθρών Ταξιαρχιών.

Ο λαός και οι μάζες πέθαναν, ζήτω το πλήθος - βιβλία + ιδέες

Στο Παρίσι των αρχών της δεκαετίας του 1990, όπου κατέφυγε και δίδασκε προστατευμένος από το «δόγμα Μιτεράν» δίπλα στον Ντεριντά, τον Φουκό και τον Ντελέζ, άρχισε να συνεργάζεται με τον Μάικλ Χαρντ. Ο «Τόνι» Νέγκρι, ένας από τους πιο μαχητικούς στοχαστές των αριστερών κινημάτων από τη δεκαετία του 1960, και ο Μάικλ Χαρντ, αμερικανός καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Φιλοσοφίας και Λογοτεχνίας, έχουν γράψει μαζί μια επική θεωρητική τριλογία για την πολιτική και την κοινωνία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Το 2000 εξέδωσαν την «Αυτοκρατορία» (στα ελληνικά από τις εκδόσεις Scripta), ένα φιλοσοφικό tour de force στο οποίο επιχειρούσαν να ερμηνεύσουν πώς λειτουργεί η νέα παγκόσμια πολιτική και οικονομική εξουσία με τη μοναδική υπερδύναμη, τις ΗΠΑ.

The Soul At Work: From Alienation to Autonomy. Negri A., Hardt M. 2009. DE CORPORE 2 : METROPOLIS. Απο το βιβλίο Commonwealth κεφάλαιο 4.3. Κείμενα του συγγραφέα Paolo Virno. Περίληψη. Πλῆθος. Ancient Greek[edit]

πλῆθος

Henry George Liddell, Robert Scott, A Greek-English Lexicon, πλῆθος. Η έννοια του πλήθους και η ουτοπική προοπτική της παγκόσμιας δημοκρατίας (Με αφορμή τη ‘Δημοκρατία του Πλήθους’ στο έργο του Νέγκρι) , Μελέτες, constitutionalism.gr. Η έννοια του πλήθους και η ουτοπική προοπτική της παγκόσμιας δημοκρατίας (Με αφορμή τη ‘Δημοκρατία του Πλήθους’ στο έργο του Νέγκρι) Εισαγωγή: το καυτό ζήτημα της διακυβέρνησης των λαών και του κόσμου Η καλούμενη παγκοσμιοποίηση, συμπορευόμενη με τις τεχνολογικές επαναστάσεις της πληροφορικής και της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, προκάλεσε τρομακτικές εκρήξεις και ριζικές ανακατατάξεις σε όλες τις κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις.

Η έννοια του πλήθους και η ουτοπική προοπτική της παγκόσμιας δημοκρατίας (Με αφορμή τη ‘Δημοκρατία του Πλήθους’ στο έργο του Νέγκρι) , Μελέτες, constitutionalism.gr

Είχε επίσης αντίκτυπο έμμεσο αλλά καθοριστικό στην οργάνωση και άσκηση της κρατικής και πολιτικής εξουσίας και βέβαια στον τρόπο διακυβέρνησης των λαών. Eduardo Paes: The 4 commandments of cities. Dan Pink: The puzzle of motivation. Θέματα Ασκήσεων- Εργασιών. Jacques DERRIDA (1930-2004), ΖΑΚ ΝΤΕΡΙΝΤΑ, TV DOC, GR subs. Ο Ζακ Ντεριντά και η αποδομητική ανάγνωση (J. Derrida & Deconstructive Reading) (In Greek)

Γεράσιμος Κακολύρης, Ο Ζακ Ντεριντά (Derrida) και η αποδόμηση της δυτικής μεταφυσικής. Ο Κορνήλιος Καστοριάδης στην εκπομπή -Παρασκήνιο- Κατοικία και πόλη. Η ιστοσελίδα «Κατοικία και πόλη» επιχειρεί να συγκεντρώσει και να ταξινομήσει υλικό που αφορά το ιδιαίτερα κρίσιμο πρόβλημα της κατοικίας στις σύγχρονες πόλεις.

Κατοικία και πόλη

Στόχος δεν είναι απλά η καταγραφή δεδομένων και η διασύνδεση κόμβων, αλλά η ανίχνευση πρακτικών και ερευνητικών τροχιών οι οποίες θέτουν το πρόβλημα της κατοικίας ως πρόβλημα κοινωνικό που αφορά τις ανάγκες, τα όνειρα και τις δυνατότητες των σύγχρονων ανθρώπων. Καθίσταται έτσι κέντρο τούτης της προσπάθειας η εξερεύνηση των κοινωνικών σχέσεων που διαμορφώνουν τους όρους της ανάδυσης σήμερα νέων διεκδικήσεων για το δικαίωμα στη στέγη, νέων προτύπων μεμονωμένης και συλλογικής κατοικίας και νέων τρόπων να οριστεί και να αξιολογηθεί η σχέση της κατοικίας με το σύνολο της πόλης και την ύπαιθρο.

Η ιστοσελίδα αυτή είναι ανοιχτή και βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη. [English translation follows] This webpage attempts to collect and classify research materials concerning the housing problem which crucially affects contemporary cities. Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση - Ο νομαδικός εμπειρισμός του Ζ. Ντελέζ. Εισαγωγή.

Θέσεις - τριμηνιαία επιθεώρηση - Ο νομαδικός εμπειρισμός του Ζ. Ντελέζ

(Α)πολιτικές του Φουκώ. New Roma Settlement at Sofades - Mapping. Ο πλανήτης των παραγκουπόλεων. RadioFavela english. Η "φαβέλα" των Καμινίων Ηρακλείου Κρήτης. Rocinha: At Home on the Big Hill (1 of 4) Rio+20 People’s Summit in the Favelas. Original article published in Observatório de Favelas here. The People’s Summit, a side event of Rio+20, is also happening in Rio’s favelas. This Saturday, June 16th in Maré, and next Tuesday, June 19th in Alemão, residents, activists, and organizations from within the communities and from outside will meet to reaffirm their right to the city. The meetings will take place at the same time that world leaders are coming to Rio to discuss environmental problems caused by the current model of development. “The Favela on the Social and Environmental Rights Agenda” is a joint initiative of the Observatório de Favelas, Verdejar Socioambiental, Redes de Desenvolvimento da Maré, Instituto Raizes em Movimento, Cooperativa de Reciclagem Eu Quero Liberdade, and Fase – institutions created or working in favelas.

“We have worked to develop social technology to address the socio-environmental problems of these communities. The right to the city will be the central issue for discussion. News - D-ARCH - ETH Zurich. Favela-Chic? - NZZ.ch, 28.06.2012. Forschung im urbanen Grosslabor. Die Favelas als Forschungsobjekte: Stadtplaner und Architekten der ETH Zürich entwickeln für brasilianische Slums Gebäudetypen und Technologien, die eine nachhaltige Siedlungsentwicklung ermöglichen. Sie tun dies zusammen mit der Bevölkerung und den lokalen Behörden. Aus der Luft betrachtet bildet Complexo do Alemão ein grenzenloses Häusermeer mit Tausenden von ineinander verschachtelten Gebäuden, winzigen Wassertanks auf den Dächern und viel bunter Wäsche auf den Terrassen.

Die engen Strassen erscheinen unter der gleissenden Sonne wie silbrige Bänder.