background preloader

Αϊβαλί (Aivali): a graphic novel

Facebook Twitter

Untitled. Untitled. Untitled. Αντώνης Νικολόπουλος_ Soloup. About. Γεννήθηκα και ζω στην Αθήνα.

About

Έχω σπουδάσει Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο και είμαι Διδάκτωρ Πολιτισμικής Τεχνολογίας κι Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Έχω δημοσιεύσει Comics, Γελοιογραφίες και εικονογραφήσεις στα περιοδικά «Βαβέλ», «Γαλέρα», «ΩΣ3», «Σχεδία», τις εφημερίδες «Βήμα της Κυριακής», «Goalnews», «6 Μέρες», «Το Ποντίκι», και σε πολλά άλλα έντυπα, αλλά τα πραγματικά ψυχολογικά προβλήματα άρχισαν πολύ νωρίτερα όταν στην ηλικία των πέντε χρόνων, συγγενής πρώτου βαθμού μου εκμυστηρεύτηκε πως τα γαϊδούρια είναι ξαδέλφια μου.

Τα έργα του

Soloup.net. Τι κάνει ο Soloup στο βιβλίο του; Αϊβαλί. Μια σύγχρονη ιστορία για έναν Έλληνα που παίρνει το πλοίο από τη Μυτιλήνη για το Αϊβαλί, με αρκετές διηγήσεις από το παρελθόν. Μυτιλήνη-Αϊβαλί. Ένα ταξίδι με πενάκι και μελάνι. Μια φθινοπωρινή μέρα, αρκετά χρόνια πριν, ο κομίστας και γελοιογράφος Soloup ξεκίνησε από τη Μυτιλήνη για μια εκδρομή στο Ayvalik.

Μυτιλήνη-Αϊβαλί. Ένα ταξίδι με πενάκι και μελάνι

Μιάμιση ώρα χρειάστηκε για να διασχίσει με το καραβάκι το μπουγάζι μεταξύ του νησιού και της μικρασιατικής πόλης. Ξεναγό για τον τελικό προορισμό του είχε το βιβλίο ενός ανθρώπου που γεννήθηκε εκεί, γεμάτο με διηγήσεις για σπίτια που μέσα σε μια νύχτα κάποιοι τα άφησαν βίαια και κάποιοι άλλοι τα βρήκαν εγκαταλειμμένα. Επιστρέφοντας αναζήτησε κι άλλες μαρτυρίες και καταγραφές, μέχρι που αποφάσισε να μεταγράψει την εμπειρία του με τη βοήθεια της τέχνης του και στόχο την ανθρωποκεντρική έρευνα. Όχι ότι μια άλλου είδους «φαγούρα» έλειπε από τα καύσιμά του. Κριτική Ανάλυση_Ερμηνελια του έργου. Γιατί επιλέξατε να αφηγηθείτε με ασπρόμαυρο σχέδιο, υπάρχει κάποιος συμβολισμός; Χαρακτηριστικά σκιτσογραφιών. Ερώτηση.

Εικόνες του βιβλίου

«Αϊβαλί»: Αναζητώντας τις χαμένες πατρίδες. Οι χαμένες πατρίδες στη Μικρά Ασία έχουν αφήσει βαθιά χαρακιά σε μνήμες και προφορικές παραδόσεις.

«Αϊβαλί»: Αναζητώντας τις χαμένες πατρίδες

Protagon – Άρης Μαλανδράκης Μεταγγίστηκαν στις σελίδες της λογοτεχνίας, στο θέατρο, στον κινηματογράφο, στο τραγούδι. Αποτέλεσαν ακόμα και αντικείμενο μελέτης, ως ψυχοσωματικό τραύμα (βλέπε το βιβλίο της ψυχολόγου Λίμπυ Τατά Αρτέλ «Με τον διωγμό στην ψυχή. Καγκουρώ: Ο Soloup για το Αϊβαλί και τα εγγόνια της Λωζάνης. Ήταν μια απρόσμενη αναγνωστική απόλαυση το διάβασμα του εικονομυθιστορήματος (graphic novel) «Αϊβαλί» του Soloup (κατά κόσμον, Αντώνη Νικολόπουλου).

Καγκουρώ: Ο Soloup για το Αϊβαλί και τα εγγόνια της Λωζάνης

Τι κάνει ο Soloupστο βιβλίο του; Μια απλή ιστορία σε σκίτσα. Ένας Έλληνας που παίρνει το πλοίο από τη Μυτιλήνη για απέναντι, το Αϊβαλί. Και γύρω γύρω άλλες μικρές ιστορίες για τα μεγάλα γεγονότα που άλλαξαν τη γεωγραφία των τόπων και τις ζωές εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων κι απ’ τις δυό μεριές του Αιγαίου. Στα δικαστήρια ο Soloup από τους κληρονόμους Κόντογλου. Το «Αϊβαλί» του Soloup κυκλοφόρησε τον περασμένο Δεκέμβριο, με σημαντική επιτυχία.

Στα δικαστήρια ο Soloup από τους κληρονόμους Κόντογλου

Τον περασμένο Δεκέμβρη, όταν κυκλοφόρησε το «Αϊβαλί», το graphic novel του σκιτσογράφου Αντώνη Νικολόπουλου (πιο γνωστού ως Soloup), οι περισσότεροι είχαμε εκφραστεί θετικά, αν όχι με θαυμασμό. Στις 450 εικονογραφημένες σελίδες, ο καλλιτέχνης πέτυχε να μεταφέρει, με σύγχρονο και ελκυστικό στο μάτι τρόπο, την ουσία του έργου σπουδαίων συγγραφέων όπως ο Ηλίας Βενέζης και ο Φώτης Κόντογλου, οι οποίοι είναι και από τους καλύτερους αφηγητές όσον αφορά τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας και την Καταστροφή.

Κριτική Ανάλυση των ζητημάτων. Η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν για πολλές δεκαετίες η μεγαλύτερη εθνική καταστροφή. Το τραυματικό βίωμα των προσφύγων αναμεταδόθηκε από γενιά σε γενιά. Σε ακόμα νεότερες γενιές όμως τι μπορεί να σημαίνει; Ερώτηση. Soloup: Οι νέοι πορεύονται σα να μην υπάρχει παρελθόν. Τα σκίτσα του κομίστα και γελοιογράφου Soloup, μας ταξιδεύουν εδώ και λίγους μήνες στον χρόνο, πίσω στο Αϊβαλί, στη Μικρασιατική καταστροφή και την ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που υπαγόρευσε η Συνθήκη της Λοζάνης.

Soloup: Οι νέοι πορεύονται σα να μην υπάρχει παρελθόν

Το αποτέλεσμα είναι ένα συναρπαστικό γκράφικ νόβελ, το «Αϊβαλί» (εκδ.Κέδρος σελ. 448), απαλλαγμένο από σκοπιμότητες και προπαγάνδα, χωρίς μυθοποίηση του παρελθόντος και παραμορφώσεις. Η ιστορία του ξεκινά με έναν σύγχρονο Έλληνα που κάνει ένα μονοήμερο ταξίδι από τη Μυτιλήνη στο Αϊβαλί, με ξεναγό τις αφηγήσεις του Φώτη Κόντογλου. Οι αφηγήσεις, σε πρώτο πρόσωπο έχουν μια ιδιαίτερη έλξη. Σε παρασέρνουν και σε απορροφούν. ΠΑΟΥΕΡ ΑΙΒΑΛΙ.