background preloader

Tips i teori och praktik för språkutvecklande undervisning

Facebook Twitter

Biblioteksrecept – samarbete för skräddarsydd språkstimulans. I detta inlägg vill jag beskriva hur logopeder och barnbibliotekarier samarbetar i Halmstads kommun, ett fruktbart möte mellan kompetenserna som gett många barn tidigt stöd i sin språkutveckling.

Biblioteksrecept – samarbete för skräddarsydd språkstimulans

När logoped träffat ett barn med språkstörning, eller någon annan typ av språkliga svårigheter, har hen möjlighet att skicka ett biblioteksrecept till valfritt bibliotek. I receptet beskriver logopeden vad barnet behöver hjälp med – t.ex. samspel, turtagning, ordförråd, frågekonstruktioner, återberättande, negationer eller något särskilt språkljud. Det kan vara både specifika eller generella svårigheter det rör sig om. Mottagande bibliotekarie sätter samman en kasse med material, spel, böcker m.m. som hen bedömer kan vara intressanta för barnet.

Lika värde: Stöd för flerspråkiga barn. Checklista för en språkutvecklande lektion. Checklista_fyra_sprakfardigheter.pdf. Fem_steg_for_planering. Share a link on Twitter. Fem_steg_for_planering_av_sprakutvecklande_undervisn.pdf. Hem och expertgrupper- en modell för grupparbete. Det här med grupparbete är en utmaning att jobba med eftersom det inte alltid är lätt att få alla att vara delaktiga i arbetet tycker jag.

Hem och expertgrupper- en modell för grupparbete

Det är lätt att det slutar med att någon står helt ensam med hela arbetet. Jag har genom åren på alla sätt och vis försökt hitta former som göra att alla är med och tränar på att samarbeta i en grupp. Nu har jag hittat en form som verkligen fungerar! Jag läste boken Stärk språket, stärk lärandet av Pauline Gibbon i somras.

I boken får man många konkreta tips på hur man kan jobba för att stärka språket i en grupp samt många påminnelser om språkets betydelse i alla ämnen. Det här har vi nu testat vid två tillfällen. Vi kombinerade arbetet med att fundera på hur vi kunde gå till väga för att hitta svar på den här typen av frågor. Så använder du IT i språkundervisningen. Språkutvecklande arbetssätt Mina Anger. Genrepedagogik på mitt sätt. Jag har den senaste tiden försökt sätta mig in i genrepedagogiken och försökt hitta en modell som passar mig och mina elever.

Genrepedagogik på mitt sätt

Språkutvecklande undervisning i valtider. Du kommer till ett nytt land.

Språkutvecklande undervisning i valtider

Du kommer till ett nytt språk. Du kommer till en ny kultur. Du kommer till en ny skola – en skola helt olik den skola du eventuellt gått i tidigare. En skola i en västerländsk kultur, en skola som ställer krav på att du ska kunna redovisa och bli bedömd på dina kunskaper genom att beskriva samband, föra resonemang, värdera och uttrycka olika ståndpunkter, göra sammanfattningar, skriva olika sorters texter, söka information från olika källor etc. Kraven på dig är inte lägre än på någon annan elev, lika höga på dig som på den som är född och har gått hela sin skolgång i landet.

Det är det som våra elever i den somaliska språkklassen står inför. Valtider – ämnesövergripande undervisning. Språk- och kunskapsutvecklande arbetssättAdolfsbergsskolan - Blog. Jonas praktiska tips i språkdidaktik: Om kollaboration. Stärkt språk och lärande med Gibbons. För att möta elevernas behov och ge dem en bra skolundervisning och fritidsverksamhet pågår ett språk- och kunskapsutvecklande arbete för skolans pedagoger på Vällingbyskolan.

Stärkt språk och lärande med Gibbons

Det leds av förstelärare Camilla Lundberg. - Språket är nyckeln till framgång i skolan och den här dagen är till för att stärka oss på området, säger skolans rektor Göran Skogsberg till skolans pedagoger som samlats i matsalen för en språk- och kunskapsutvecklande studiedag. Precis som så många andra skolor idag har Vällingbyskolan flera elever med ett annat modersmål än svenska och även en förberedelseklass för nyanlända. Därför tycker skolans ledning att det är viktigt att ge pedagogerna verktyg för hur de kan arbeta språk- och kunskapsutvecklande med skolans elever. Dels när det gäller vardagsspråket som används av barnen på rasterna och i fritidsverksamheten; dels när det gäller skolspråket som eleverna behöver behärska för att klara sig bra i skolans alla ämnen. Läraren - elevens stöttande bygnadsställning. Hur kan man arbeta språkutvecklande med IKT? Modern teknik Enligt läroplanen för grundskolan, Lgr 11, ska skolan ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande.

Hur kan man arbeta språkutvecklande med IKT?

Men vad innebär det och var börjar man? Hülya Basaran, lärare för nyanlända elever i Trollhättan, skriver så här: "Som lärare kan det kännas svårt att hänga med i utvecklingen av det digitala samhället och finna kraft och tid för att inte bara ta till sig allt nytt utan också utgå från pedagogiska idéer för att utveckla lärprocesser. Enbart tillgången till teknik räcker inte eftersom tekniken inte ska ersätta något verktyg i skolan, nej, istället ska tekniken utöka och fördjupa lärandet med olika perspektiv i elevernas kunskapsinhämtning.

Check. Quick fix till språkutvecklande undervisning. Nä, någon quick fix finns tyvärr inte men för oss som gillar checklistor så har Pauline Gibbons skrivit några bra checklistor som jag tänkte visa er.

Quick fix till språkutvecklande undervisning

Checklistorna kommer från hennes böcker Stärk språket stärk lärandet och Lyft språket lyft tänkandet. Jag fick en fråga från Sara Bruun om hur man kan arbeta mer språkutvecklande inom engelskundervisningen och då kom jag och tänka på Pauline Gibbons checklistor. Språket bär kunskapen: Att identifiera svårigheter. Tio lektioner i språkdidaktik: Språkutveckling och digital kompetens. Checklista för språkutvecklande arbetsområde. Checklista för språkutvecklande arbete. Sprak och kunskapsutvecklande_arbetssatt_bas. Språkutvecklande arbetssätt Mina Anger. Språkutvecklande arbetssätt. Tips. Lektionsförslag: Bild- och textpromenad för eleverna – pedagogiska samtal för lärarna. Köpte Pija Lindenbaums nya bok ”Kan jag med” (det går också att provläsa där, hipp hurra) och tänkte att vi kunde göra en bildpromenad i omslaget och en tanke att utveckla i de pedagogiska samtalen vid skolan.

Lektionsförslag: Bild- och textpromenad för eleverna – pedagogiska samtal för lärarna

Låt eleverna få göra en bildpromenad i omslaget: 1) Först skapar vi ordförråd, ett gemensamt i rummet. Det gör läraren genom att visa illustrationen. Gärna på en overhead (om vi har sådana) eller via smartboard. Börja med att modella: Jag ser … randiga byxor. Jag är också tydlig med att ge eleverna ordet – de får alla säga. 2) … vad föreställer vi oss händer i omslaget, vad kan hända i boken om omslaget berättar Nu får vi berätta om vad bilden säger oss, alltså vad vi tänker och tror. 3) Om vi vill ha kortskrivning, bara för att vi vill ge omslaget en rubrik, en mening, ett utrop, en tanke, en liten inledande berättelse kan vi gärna ha det. 4) Så slår vi upp boken.