background preloader

Läsa svenska

Facebook Twitter

Lpp för nyanländ elev. I facebookgruppen Svenska som andraspråk har det den senaste tiden diskuterats hur vi gör med LPP:er till våra nyanlända elever.

Lpp för nyanländ elev

Jag tänkte här dela med mig av ett exempel. Just nu har jag en elev som kom till Sverige precis till terminsstarten. Han är ensam om sitt modersmål ungerska på skolan och vi har tyvärr varken modersmålslärare eller studiehandledning till honom. Då är det fantastiskt med översättningsappar, Google bilder och inte minst allt fint material som finns på UR. Vi startade upp läsåret med sagor som tema i Hjärtat och Sagor åk 2-3 sva är den LPP som eleverna i åk 2 och 3 jobbar efter. När vi jobbar med att läsa sagor tillsammans, så utgår vi alltid från en tillhörande bild.

När det gäller att få kläm på vad som är typiskt för en saga, så har jag använt mig av URs material Sagor i världen. Att läsa, skriva och prata om ord, meningar och text på olika sätt, måla och rita, se på film och dramatisera, som jag har skrivit i LPP:n, det är ju inga konstigheter. Lyssna och läs, A2+ Modersmål-Diktamen. Recension av LäsKod - Knäck koden på flera nivåer.

Användningsområden Appen LäsKod har en föredömligt tydlig nivåindelning och har två viktiga huvudfunktioner.

Recension av LäsKod - Knäck koden på flera nivåer

Dels kan den med fördel användas för de elever som behöver träning att koppla ljud-bokstav och som har svårt att nå nästa nivå inom läsningen. Den kan med sin layout och inriktning vara mer tilltalande för de lite äldre eleverna som ännu inte knäckt koden. Den andra målgruppen är de lite äldre eleverna som har ett annat modersmål. En viktig förutsättning för den tidiga läsinlärningen är att kunna uppfatta och analysera hur orden ljudmässigt är uppbyggda och att kunna laborera med ordens uppbyggnad, att vara fonologiskt medveten. I de första nivåerna på appen LäsKod finns bra möjligheter att på ett strukturerat sätt fokusera på de tidiga stadierna i läs- och skrivutvecklingen.

Appen saknar direkt positiv återkoppling som appen Bokstavspussel och tävlingsmomenten som Läsakrobaten och Knäck läskoden även om det finns möjlighet att se andelen rätta svar. Funktioner. Svenskanoveller Wiki. 50 olika sätt att redovisa en bok. Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker.

50 olika sätt att redovisa en bok

Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Uppträd som en av personerna i boken - berätta om dig själv och din roll i berättelsen.Gör en intervju med en av personerna i boken.Spela upp en scen ur boken.Gör en beskrivning av en av personerna, muntligt eller skriftligt.

Vill du ha fler tips på hur man kan redovisa en bok? Kika in på några av länkarna nedanför: Sagan om brott och straff. Det var en gång en ung man som hette Raskolnikov.

Sagan om brott och straff

Han bodde i en stad som kung Peter den store hade byggt ute i ett träsk. Det var en mycket vacker stad med en bred gata som ledde fram till kungens palats. Alla som var rika och förnäma flyttade dit, ty de ville bo så nära kungen som möjligt. Sedan gick man på fester i färggranna kläder och ingen ville gå och lägga sig. Inte ens solen. Bredvid den breda gatan bodde de fattiga i mörka gränder. En av de fattiga var den unge Raskolnikov som bodde i ett trångt och smutsigt rum. Hans mor hade skickat pengar till honom, så han skulle gå i skola och bli en fin karl, men pengarna var slut och böckerna hade han sålt. Stackars Raskolnikov. En gång hade han haft pengar, inte mycket, men så han klarade sig. Att presentera en bok.

Annas länkburkar. Länkskafferiet. Dagens namn. LEKTIONSFÖRSLAG: Bildpromenad, frågorna, delat ordförråd med författarna, och fantasin. Nu ska vi göra en bildpromenad.

LEKTIONSFÖRSLAG: Bildpromenad, frågorna, delat ordförråd med författarna, och fantasin

Varsågoda. Här är illustrationen: Att förstå att man inte förstår. Eftersom det var slutet av ett kortare stycke stannade eleven upp sin läsning och tittade på mig.

Att förstå att man inte förstår

Vi hade läsgrupper och eleverna var vana vid att vi läste kortare delar för att tillsammans diskutera det vi hade läst. Jag var nybliven lärare och min läsgrupp bestod av 11-åriga svenska som andraspråkselever som hade kommit ganska långt i sin andraspråksutveckling. Hade jag varit lite mer erfaren hade jag nog sagt ungefär så här: ”Åh, ett jättelikt kök. Hur ser ett sådant ut?

Kan du beskriva (eller kanske rita) det?” Men jag var oerfaren och inte så påläst när det gällde lässtrategier så jag frågade helt enkelt eleven: ”Förstod du den sista meningen?” Såklart det är. Jag har väldigt många gånger under mitt lärarliv tänkt på den här historien för det exemplifierar så tydligt en av de största svårigheterna för många av våra elever.

Effektiva och goda läsare förstår att läsning handlar om att skapa mening. Arbeta med skönlitteratur. Synonymer.se - Lexikon & ordbok för svenska synonymer. Ordlista. Läs-med-sagor: Lill-Zlatan och morbror raring. Animerad saga med text som man kan läsa samtidigt som man lyssnar och tittar.

Läs-med-sagor: Lill-Zlatan och morbror raring

Lill-Zlatan och hennes morbror fikar, går och simmar och gör roliga saker tillsammans. Men en dag dyker Steve upp hos morbror. Då blir Lill-Zlatan svartsjuk. Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng 1. Se en film om hur man skapar klipp. DelaKopiera länken genom att trycka ctrl+C på PC eller cmd+C på Mac.