background preloader

Villeeronen

Facebook Twitter

Ville Eronen

Editor's Choice: The Best Educational Apps For iPad In 2014. The 30 Best Educational Apps For iPad In 2014 by TeachThought Staff So 2014 is almost over, and it’s time to start looking back at what’s happened in the last year. Today, we do that in the form of the best educational apps for iPad in 2014. One way to think of this list (thematically) is as a kind of editor’s choice for TeachThought staff and contributors. Every single one of these apps is special, and worth a spot on every iPad in every classroom. The Trends As a staff, we speculated about, downloaded, and tested each one of these apps within classrooms and on on our own tablets and smartphones to get a sense for where the trends in mobile learning apps are headed. Within the 30 apps below there is some of that, but some other apps you may not expect to see in what is a comparatively short editor’s choice list for educational apps.

What will you see? A Diverse Collection Some are academic, and some are more authentic, like the kinds of things students might download on their own iPads. NLVM 9 - 12 - Algebra Manipulatives. Viikon pulmatehtävät. LUMA.fi: Viikon matikkatehtävä 16/2015: Mancala. Viimeinen viikon matikkatehtävä eli matikkapeli Mancala on kylvöpeli, jossa tarkoituksena on kerätä mahdollisimman monta pelimerkkiä omaan kotipesään ja tyhjentää vastustajan kolot. Mancala on kaksinpeli, joka aloitetaan kylvämällä jokaiseen koloon kolme pelimerkkiä. Kummallakin pelaajalla on laudalla oma puoli ja kotipesä. Kumpikin pelaaja valitsee vuorollaan jonkin oman puolensa kolon ja kylvää kolossa olleet pelimerkit seuraaviin koloihin. Kun jomman kumman pelaajan kolot ovat tyhjiä, peli päättyy. Pelimerkkejä kannattaa aina mahdollisuuden tullen kylvää omaan kotipesäänsä, sillä pelin loppuessa voittajaksi julistetaan se, kummalla on enemmän merkkejä omassa kotipesässään. Peli sopii kaiken ikäisille ja pelilaudankin voi askarrella itse vaikka munakennosta.

Viikon matikkatehtävät jäävät Mancalan myötä kesätauolle, mutta jatkuvat uusin aihein taas ensi syksynä. Lataa Mancala -opetusmateriaali tästä:Mancala.pdf Teksti: Emma Karjalainen Kuva: hanacy /Flickr.com (Creative Commons). Matematiikka (6-9) | OuLUMA - Pohjois-Suomen LUMA-toiminnan foorumi. Välineet matematiikan opetuksessa: Yläkoulu, lukio ja ammatilliset opinnot. 1. Välineitä yläkouluun ja ammattiopetukseen (pdf-tiedosto) Välineet sopivat erityis- ja tukiopetukseen. Lista geometrian välineistä. 2. Välinelaukku luokille 7–9 Hankinta- ja lisätietoja:www.tevella.fi, suora linkki välinelaukkuun 3. Alla oleva artikkeli on aiemmin julkaistu Dimensio-lehdessä 2/2005.

Eija Voutilainen Matematiikan luokan varustus Tämän luettelon tarkoituksena on auttaa matematiikan opettajaa järjestämään kouluunsa hyvin varustettu matematiikan oppimisympäristö. Havainto- ja konkretisointivälineitä oppilaskäyttöön Pelejä Luokan käsikirjasto Uudet opetussuunnitelmat painottavat ajattelun merkitystä oppimisessa ja kehottavat opettajaa konkretisoimaan opettamaansa. Luettelosta toivotaan olevan apua neuvotteluissa koulutarvikkeiden hankinnoista vastaavien kanssa ja perustellessa oman luokkatilan varaamisesta matematiikan opetukseen.

Tämän luettelon välineistöä voidaan käyttää soveltuvin osin sekä peruskoulussa että lukiossa. Luokkakohtaiset välineet Loogiset palat (13 rasiaa) - luvut. Interactives. Peruskoulun tuotoksia. Roller Coaster Model Interactive. ICTmagic – Science – Chemistry. Vety kokeita | Young scientists. Teimme kokeellisia vetytöitä kolmannella Lulu-tunnilla, eli tunnin aiheena oli kaasut. Vappupallo sisältää heliumia. Ensimmäinen työ; Vedyn valmistus: 1. Käytetyt välineet: -koeputkitelinen -koeputki -tulitikut 2. -suolahappo HCI 10% -magnesiumnauha 3. Laitoimme koeputkeen noin 3cm suolahappoa. Kuvissa näkyy magnesiumin aiheuttama reaktio. 4. . – Koeputki kuumeni reaktion aikana. – Reaktiossa syntynyt vetykaasu haihtui ilmaan. – Koeputken sisäpinnoille syntyi niin vähän vettä, ettei sitä pystynyt näkemään. Kuva havainnollistaa sitä, kuinka magnesium ja suolahappo reagoivat toisiinsa, eli ne vaihtavat osiaan. 5. . – Magnesimin ja suolahapon eli vetykloridin reaktioista syntyy magnesiumkloridia, vetykaasua sekä pienen pieni määrä vettä. – Pamauksessa räjähtänyt aine oli vetyä. 6.

. – Koe on nopea ja helppo tehdä. Toinen työ; Vetytehdas: -statiivi -kaksoispuristin -koura -muovinen kaasunkehitysputki -reiällinen korkki -taitettu ontto lasiputki -kumiletkun osa -pipetti -keitinlasi -iso petrimalja -saippuakupla-aine. Google Sheets - create and edit spreadsheets online, for free. Brilliant | Math and science explanations, examples, and practice problems. iPad opetuksessa: Kokeellisia tutkimuksia fysiikan tunneilla. Olen käyttänyt kouluumme hankittuja yhteiskäyttötabletteja fysiikan ja kemian tunneillani kohtuullisen paljon. Tabletit tuovat luonnontieteiden oppitunneille loistavan materiaalipankin teoriasisältöineen, opetusvideoineen ja havainnollistavine kuvineen. Esimerkiksi sähköturvallisuuteen löytyy verkosta kansantajuisia "ammattisivuja" pilvin pimein. Yhdeksännen luokan fysiikassa päätimme kokeilla tabletteja myös kokeellisen tutkimusten tallentajina, ja julkaisualustana omille opiskelumateriaaleille sähkömagnetismissa.

Jaoin luokan ensimmäisellä tunnilla viiteen ryhmään ja annoin ryhmien valita tutkimuksensa aiheen seuraavista sisällöistä: magneettinen vuorovaikutus, magneettikenttä, magneettiset aineet, magnetoituminen ja sähkömagneetti. Oppilaiden tehtävänä oli siis suorittaa kokeelliset tutkimukset, tehdä havainnoit ja lopulta toistaa tutkimuksensa siten, että koejärjestely tallennetaan videona iPadilla. Jokaiselta ryhmäni oppilaalta löytyy kotoa (tai puhelimestaan) Internet-yhteys.

OuLUMA – Pohjois-Suomen LUMA-toiminnan foorumi. Materiaalit. Aarteenetsintä Aarteenetsintää voidaan leikkiä vaikkapa koulun liikuntasalissa tai ulkona hyvän sään sattuessa. Aarteen etsiminen on takuuvarmasti hauskaa puuhaa, mutta opettajalta tehtävä vaatii esivalmisteluja. Tehtävässä tutustutaan koordinaatistoon ja vektoreihin. Lue lisää ARCturus-verkkosivusto tähtitieteen opetukseen ARCturus-sivusto, tähtitieteen virtuaalinen resurssikeskus tukee tähtitieteen opetusta ja harrastusta.

Sivusto koostuu maailmankaikkeuden rakenteen mukaisesti järjestetyistä, maailmankuvan kehittymisen perusteella etenevistä opetuksen aihekokonaisuuksista. Lue lisää Arjen ihmeitä: nopeita fysiikan demonstraatioita Tähän oppaaseen on koottu yksinkertaisia ja mutkattomia kokeita, jotka on mahdollista tehdä arjesta tutuilla välineillä.

Lue lisää Aurinkokuntamme etäisyydet Etäisyydet avaruudessa ovat erittäin suuria jopa meidän omassa ”kosmisessa naapurustossamme” ja niitä on joskus vaikea kuvitella. Lue lisää Elämän kehitys Lue lisää Galilein koe Lue lisää. Etusivu | Ihan oikeanlaista kemiaa | Purot.net. ICTmagic - Science - Section 3. Open OnEdu » Oppiaineet ja kurssit. VELHO > Kummikoulutoiminta. Kummikoulutoimintaan osallistui yli 1600 oppilasta 48 koulusta. Mielenkiintoisinta koululaisista oli tutkia vedenalaista luontoa. Kuva: Kati Saarni Hankkeessa järjestettiin 2011 - 2013 alakoulujen 3.-5. -luokkalaisille toiminnallisia vesistöopetuspäiviä.

Sekä lapset että opettajat pitivät valmiiksi suunnitelluista ja toiminnallisista vesikoulupäivistä. Yhden alakoululaisten vesikoulupäivän järjestämiseen kuluu kahdelta vetäjältä 15 työtuntia. Kummikoulujen syksyn ja kevään 2011-2012 vesistöopetuspäivien materiaalit ovat kaikkien vapaassa käytössä. Teemana vesi ja vesistöntutkiminen Teemana ihminen ja vesi Koululaisten tekemiä vesiensuojeluaiheisia töitä: Näiden tehtävien lisäksi Pyhäjärvi-instituutti ja Varsinais-Suomen ELY-keskuksen VELHO-hanke ovat tehneet seuraavat materiaalit: Go-Lab. GameSalad - Make Games for iOS, Android & HTML5 - Drag & Drop - No Coding Required. Game creation for everyone. Mikä on Koodaustunti? | Koodaustunti. Koodaustunti on yhden tunnin johdatus tietojenkäsittelytieteeseen, joka toteutetaan haluamanasi ajankohtana.

Koodaustunnin tarkoituksena on tutustuttaa "koodaamiseen" ja tehdä sitä arkipäiväiseksi Ja vähentää aiheeseen liittyvää "mystiikkaa" tarjoamalla mahdollisuus oppia perusteita pienellä kynnyksellä. Koodaustunnin (Hour of Code) idea on peräisin Yhdysvalloista ja projektia tukevat monet merkittävät tietotekniikka-alan vaikuttajat kuten Facebookin perustaja Mark Zuckerberg, Microsoftin perustaja Bill Gates, Twitterin Jack Dorsey ja Dropboxin Drew Houston. Tänä vuonna Hour of Code vietetään 8.-14.12.2014. Tämän suomenkielisen sivuston tarkoituksena on madaltaa suomalaisten käyttäjien kynnystä perehtyä aiheeseen. Tavoitteena on osoittaa, että kuka tahansa voi oppia perusasiat: olla TEKIJÄ, KEKSIJÄ, INNOVAATTORI! Katso esittelyvideot! Ohjelmoinnin opetusta yläkoululla: lokakuu 2013. Toisella tunnilla oppilaat tiesivät mihin ovat ryhtymässä. Annoin tehtäväksi akvaarion, eli tarkoituksena on muokata esiintymislava akvaarioksi ja laittaa siihen uiskentelemaan kalahahmoja.

Harjoitus on hyvin pitkälti sama kuin ensimmäiselläkin tunnilla, mutta nyt oppilaat pääsevät muokkaamaan hahmoja ja tekemään useampaa liikettä hahmoille. Scratchissa on vedenalainen maisema, mutta taustaan voi käyttää myös mitä tahansa kuvahaussa löydettyä akvaarion kuvaa tai tietokoneen kameralla otettua kuvaa. Tässä esimerkissä käytän Scratchin omaa kuvaa. Kissa ei kuulu akvaarioon vaan sinne pitäisi saada erilaisia vedeneläviä. Hahmon voi piirtää itse, ladata valmiita kuvia Scatchin kirjastosta tai jonkin hakupalvelun kuvahausta. Tässä esimerkissä lataan ensin Scratchin oman mustekalan. Itse skripti on hyvin samanlainen kuin ensimmäisen tunnin kissaesimerkki. Liikkumista voi jalostaa suunnanvaihdoksilla. Akvaarioon tehdään lisää olentoja, itsepiirrettyjä ja ladattuja. Asemointiesimerkki 1. Tehtävä 1 (Ensimmäinen oma HTML-sivu) linkki teoriaan Tee omiin tiedostoihisi uusi kansio nimellä "Nettisivut".Avaa jokin tekstieditori (Muistio, Notepad tms.) ja naputtele tai kopioi siihen alla oleva HTML-merkkaus (kehyksen sisällä).

<html><head><title>Tämä näkyy selaimen yläpalkissa</title></head><body><h1>Eka oma sivu</h1><p>Tämä on ensimmäinen kappale. </p></body></html> Tallenna tiedosto nimellä "ekaomasivu.html" Nettisivut-kansioon. Tallennuksesta on ohje kuva alla. Huomaa lainausmerkit! Kuva 1 Onneksi olkoon! Tehtävä 2 (linkit) linkki teoriaan Tee Muistiolla kansioon "Nettisivut" uusi HTML-sivu nimeltä "tokaomasivu.html". Tehtävä 3 (kuvan lisääminen) linkki teoriaan Huom! Piirrä Paint-ohjelmalla kolme erilaista kuvaa (vaikka eläimiä). Tehtävä 4 (taulukon tekeminen) linkki teoriaan Tehtävä 5 (Eka CSS-tyyliohje) linkki teoriaan Tehtävä 6 (CSS: reunoja yms.) linkki teoriaan Tehtävä 7 (CSS-asemointi; absoluuttinen ja mitat pikseleinä) linkki teoriaan.

Materiaali | Linkki. Opiskelumateriaaleihin kerätään erilaisia tapahtumia ja kursseja varten tuotettua materiaalia. Materiaalit ovat vapaasti käytettävissä esimerkiksi peruskoulu- ja lukiokurssien järjestämiseen. Ellei erikseen mainittu, materiaalit on lisensoitu Creative Commons BY-NC-SA-lisenssillä, joten voit käyttää ja levittää niitä vapaasti, kunhan alkuperäisten tekijöiden nimiä ei poisteta.

Jos teet muutoksia materiaaliin ja haluat levittää muunneltua versiota, se täytyy lisensoida samanlaisella vapaalla lisenssillä. Materiaalien käyttö kaupalliseen tarkoitukseen on kielletty. Kuumapop: MAOL-koulutuspäivät: Harrastemessujen materiaalit: Löytyvät täältä tai alta kohdasta Scratch > Aloittelevan ohjeet täsmällisesti opastettuna. Visuaalinen ohjelmointi: Scratch Scratch on MIT:n kehittämä visuaalinen ohjelmointiympäristö, jonka avulla ohjelmointiin voi tutustua hyvin pehmeästi.

Ohjelmoinnin peruslogiikkaa: Ohjelmointia Scratchin kanssa (Nokia, Kerhokeskus Koulutyön tuki ry ja Tietotekniikan tutkimuslaitos HIIT) Koodauspaja - Scratch-pajoja Vantaan kirjastoissa. Koodauspajan materiaalit on tehty 7 yksittäistä tunnin käyntikertaa varten. Kunkin kerran peli on sopiva nimenomaan aloittelijoille. Koodauspaja järjestettiin Vantaan kirjastoissa loppusyksystä 2014. Paja järjestettiin samanaikaisesti kolmessa eri kirjastossa, Myyrmäessä, Pointissa ja Tikkurilassa, kuutena peräkkäisenä viikkona.

Kullakin koodauspajakerralla ohjattiin sama peli kahdesti peräkkäin eri ryhmille. Osa osallistujista ilmoittautui useammille viikoille, mutta kullakin kerralla joukkoon liittyi myös ihan aloittelijoita. Scratch-esittely Scratch-ympäristön esittely Pelimateriaalit Helppo keräilypeli (aloittelijan opas) Opettajan oppaat: Snap! Pajoissa suunnitellut pelit Tikkurila: Papukaijajahti Tikkurila: Pac-Man Point: Ketun joulu Point: Bäckman Snap! Scratchin kaltainen graafinen ohjelmointikieli. Kielen voi vaihtaa suomeksi sivun ylälaidan mutterista. Scratch/Scratch.pdf at master · avoimet-oppimateriaalit-ry/scratch. Ohjelmoinnin perusteet Python-kielellä.

1 Huomautus lukijalle Tämä materiaali on tarkoitettu Suomalaisten lukioiden yhteiskäyttöön. Materiaali pohjautuu Helsingin yliopistossa tietojenkäsittelytieteen laitoksella keväällä 2011 järjestetyn Ohjelmoinnin perusteet -kurssin materiaaliin. Korjaus- ja parannusehdotuksia saa ja tuleekin lähettää sähköpostitse osoitteeseen arto.vihavainen@helsinki.fi.

Materiaalia saa käyttää vapaasti lukiokurssien järjestämiseen ja itseopiskeluun, muu käyttö vaatii luvan. Kevään 2011 ohjelmointikurssien materiaaliin on vaikuttaneet useat tahot: Arto Vihavainen, Matti Paksula, Matti Luukkainen, Antti Laaksonen, Pekka Mikkola, Juhana Laurinharju, Martin Pärtel. Lue materiaalia siten, että teet samalla itse kaikki lukemasi esimerkit. Pyri myös tekemään tai ainakin yrittämään tehtäviä sitä mukaa kuin luet tekstiä. Tekstiä ei ole tarkoitettu vain kertaalleen luettavaksi. 2 Ensimmäinen ohjelma 2.1 Ohjelmoinnin aloittaminen Ohjelmointi aloitetaan seuraavasti. Print "Hei maailma! " 2.2 Suoritus python hei.py Huom!