background preloader

Projekt támogatás

Facebook Twitter

Startup finanszírozás

Open Source Collaboration Software. The Trac Project. Alulról szerveződő vállalkozás - Creative Selector nevű innovációs oldal. “Ha jól éreznéd magad egy olyan világban, ahol a szellemes, eredeti, tisztességes és barátságos elképzelések megvalósulhatnak…” – így kezdődik a részvételre buzdító bemutatkozás a Creative Selector oldalán.

Alulról szerveződő vállalkozás - Creative Selector nevű innovációs oldal

A Creative Selector a „crowdsourcing” és a „crowdfunding” elvére épül, azaz leendő vállalkozásoknak és nonprofit projekteknek a kollektív tudás és a közösségi finanszírozás által segít fejlődni. Az oldalra bárki ingyen feltöltheti a saját ötletét egy kis bemutatkozó videóval ― a siker csak attól függ, hogy mások látnak-e benne elég fantáziát ahhoz, hogy pénzzel vagy hasznos javaslatokkal támogassák a terveid. A Creative Selectort az amerikai Kickstarter nevű oldal ihlette, amely az egyik legismertebb crowdfunding oldal a világon. A Kickstarter főoldalán a „projektek felfedezése” gombra kattintva több száz ötlet bemutató videója közül lehet szemezgetni, melyek nagy részéhez össze is gyűlik az ötletgazda által kitűzött összeg. Képek forrása: CreativeSelector. Olyan kreatív és szemléletformáló kezdeményezéseket támogatunk, amelyek közösségi összefogással megvalósulva vidámabbá és szebbé teszik mindennapjainkat.

CreativeSelector

Az ötletek megvalósításához szükséges forrást a crowdfunding modellel hozzuk össze. Ez azt jelenti, hogy az ötletek nyilvános projektek formájában felkerülnek az oldalunkra, és innentől kezdve bárki, aki szimpatizál velük, kisebb vagy nagyobb összegekkel támogathatja azokat. Ha projekted sokaknak vonzó, sokaknak tűnik eredetinek, szellemesnek, sikert ígérőnek, ha sokakat megnyersz vele, akkor a sok egyéni támogatásból jön össze a projekt megvalósításához szükséges forrás.

Ha neked magadnak nincsen olyan megvalósítható ötleted, amihez mások segítségét szeretnéd kérni, de jól éreznéd magadat egy olyan világban, ahol a szellemes, eredeti, tisztességes és barátságos elképzelések megvalósulhatnak – akkor nézz nálunk körül, és lehetőségeidhez mérten támogasd a számodra legszimpatikusabb projekteket.

Hódít a közösségi szponzoráció. Bár a Facebookot már évek óta temetik, úgy tűnik, a világ legnagyobb közösségi oldala nem a gyors sikereket elérő mongol birodalomra hasonlít, hanem a rómaira, vagyis ha egyszer meg is bukik, az egyik napról a másikra történik majd, és a birodalom nyomai még jó ideig láthatók lesznek.

Hódít a közösségi szponzoráció

Ugyanakkor a Facebook nyújtotta tömegélmény kedvez az ellenpéldák születésének is: egyre népszerűbbek a meghatározott érdeklődési területek vagy a közös érdekek mentén szerveződő virtuális közösségek. Ilyen az elmúlt évek egyik legkomolyabb sikertörténetét író, a közösségi nagybevásárlás élményét nyújtó Groupon, aminek számos „nemzeti mutációja” létezik, így magyar is. A következő nagy dobás sokak szerint a közösségi finanszírozásra épülő internetes oldalak előretörése lehet. A sikeres tengerentúli példákat követve, mint amilyen a Kickstarter vagy az IndieGoGo, nálunk is felélénkült az online közösségi szponzoráció. De lássuk, milyen magyar példákkal találkozhatunk. Indulj.be és Kezdheted.hu: félnek pénzt adni a magyar ötletportálok. Nagy befektető helyett az internet és az ismerősök végigkalapozását javasolják a magyar közösségi adománygyűjtő portálok azoknak, akiknek van egy jó ötletük, de nincs pénzük a megvalósítására.

Indulj.be és Kezdheted.hu: félnek pénzt adni a magyar ötletportálok

Az év elején indult két adománygyűjtő oldal vezetői szerint egy jó ötletet még a válság közepén is meg lehet valósítani. Nem kell megállnia az innovációnak, a kicsi, de nagyszerű ötletek megvalósulásának azért, mert kiötlőik nem elég tőkeerősek, vagy nem kaphatnak állami támogatást. Amerikában a 2007-es pénzügyi válság során találták ki a közösségi finanszírozás (crowdfunding) modelljét, amelyben nagy befektetők helyett a közösség adja össze a projektek megvalósulásához szükséges összeget. A kisebb támogatások nem jelentik azt, hogy a végén az ötletgazdának kisebb büdzséből kell dolgoznia. Egy jó fotókkal, részletes tervrajzokkal és üzleti modellel megtámogatott ötlettel több százezer dollárt is össze lehet kalapozni a Kickstarter nevű amerikai tömegfinanszírozási oldalon. Fókuszban a kreatív munka. Innomeo - tudatosan. Kezdheted. Tech - Elindultak az első magyar közösségi szponzorációs oldalak. Megérkeztek Magyarországra is az úgynevezett crowdfunding, azaz közösségi finanszírozás alapú oldalak.

Tech - Elindultak az első magyar közösségi szponzorációs oldalak

Jelenleg kettő, egyelőre még gyerekcipőben járó ilyen honlap létezik, ám számuk az év végére saját bevallásuk szerint megsokszorozódhat. A crowdfunding finanszírozási rendszert, az Egyesült Államokban a kilencvenes években találtak ki, de csak néhány éve terjedt el igazán. Lényege, hogy bárkinek lehetőséget ad arra, hogy kreatív ötletének megvalósításához támogatókat találjon, legyen szó például könyvkiadásról, lemezmegjelentetésről, zenekari turnéról vagy egy új termék kifejlesztéséről. A portálokra felkerülő projektek finanszírozásához bárki bármekkora összeggel hozzájárulhat, ha fantáziát lát az ötletben. Az ötletgazdáknak 30, 60 illetve 90 nap áll rendelkezésükre, hogy megszerezzék a kívánt támogatást. Magyarországon ilyen módon a több milliós költségű tervezetek még megvalósítatlannak tűnnek, de a pár százezer forintos projektek már elérhetőnek lehetnek.

Nem pénzt, támogatást. Kickstarter. Kreatív ötleteket támogat az új magyar közösségi oldal - interaktív- és mobilmédia hírek. Kreatív ötleteket támogat az új magyar közösségi oldal2012-01-17 12:11 [Médiainfó - www.mediainfo.hu] A Kickstarter modelljét implementálja és gondolja újra a hétfő óta működő Indulj.be, amely hazánban kíván a közösségi finanszírozás úttörője lenni.

Kreatív ötleteket támogat az új magyar közösségi oldal - interaktív- és mobilmédia hírek

A közösségi finanszírozás (crowdfunding) egyre nagyobb szerepet kap a kreatív ötletek megvalósításában világszerte. A legismertebb ezzel foglalkozó oldal az amerikai Kickstarter, de mások is alkalmazták a modellt: ötletes projekteket mutatnak be, amelyek megvalósításának finanszírozására a látogatók pénzt áldozhatnak, így - sok kicsi sokra megy alapon - a közösség erejének segítségével jöhetnek létre a bemutatott projektek. A tervezett könyvek, rajz és dokumentumfilmek, koncertek, találmányok, és startup vállalkozások bemutatkozásai, projektvázlatai alapján a felhasználók eldönthetik, hogy támogatják-e az ötletgazdákat.

Az Indulj.be főoldala Az oldal tervezői évente 150-200 projekttel számolnak.