background preloader

Språk

Facebook Twitter

Samarbete mellan logoped och lärare för att stärka berättarförmåga hos elever i ettan. Som skollogoped i Västerviks kommun möter jag barn i alla grundskolans årskurser på flera skolor.

Samarbete mellan logoped och lärare för att stärka berättarförmåga hos elever i ettan

Det är ett utmanande uppdrag där fokus ligger på att arbeta förebyggande och främjande. Fem förmågor som behövs för att kunna berätta. Det finns flera studier som visar att berättande är ett av de områden där skolbarn som har haft språkstörning/språkförsening i förskoleåldern kan ha kvarvarande svårigheter.

Fem förmågor som behövs för att kunna berätta

Vad är det som gör berättande särskilt utmanande? Judith Johnston lyfter fram fem olika förmågor som man behöver ha för att kunna berätta en berättelse. Jag kommer relatera dessa fem områden till min personliga berättelse om min morfar. 1. Klassrumsbaserad språkbehandling. Det första jag vill förtydliga (och detta är viktigt) är att amerikanska logopeder har helt andra förutsättningar än de flesta svenska logopeder vad gäller arbete med skolbarn, eftersom alla amerikanska skolor har logopeder anställda.

Klassrumsbaserad språkbehandling

Det möjliggör ett helt annat sorts samarbete mellan logopeder och pedagoger. I Sverige ökar antalet skollogopeder, men de är fortfarande en mycket liten del av de logopeder som träffar barn och ungdomar i skolåldern. I vissa landsting så har det också beslutats att logopeder inte alls arbetar med elever i skolåldern, trots att en språkstörning finns kvar upp i skolåldern hos många barn, och påverkar både muntlig och skriftlig inlärningsförmåga (se t.ex. Klassrumsbaserad språkbehandling. Lärar-logopedsamarbete för språkutvecklande undervisning! Metod I projektet så samarbetade en logoped med lärare i årskurs 8 för att utveckla och modifiera lärares instructional language - alltså det muntliga och skriftliga språk som används i undervisningen i klassrummet.

Lärar-logopedsamarbete för språkutvecklande undervisning!

Detta gjordes genom så kallade modification techniques - konkreta sätt och strategier för att ändra sin egen språkanvändning för att göra klassrumsspråket mer tillgängligt för elever med språkstörning. Studien var en så kallad RTC (randomised controlled trial) vilket betyder att deltagande skolor var slumpmässigt utvalda till att få träningsprogrammet eller vara väntande kontrollgrupp, och att de som utvärderade programmet inte visste om de utvärderade kontrollskolor eller skolor som fått träning. 13 lärare i årskurs 8 (i olika ämnen - matematik, historia, geografi, bild, idrott) och 43 elever med språkstörning med engelska som förstsaspråk i dessa lärares klasser deltog i studien. Träningsprogrammets innehåll Det var fyra kategorier av strategier som programmet fokuserade på. Hur stöttar vi elever med talrädsla?

Vi vet vem de är.

Hur stöttar vi elever med talrädsla?

Vi känner igen dem. De tysta eleverna. Vi vet att vi kommer att få jobba hårt för att få fram underlag som inte är skriftligt. Vi lockar, pockar, anpassar, misslyckas och försöker igen. Ibland går det fint och eleven står där till sist och håller sina anföranden eller redovisningar inför helklass, halvklass, liten grupp eller i ”värsta fall” bara för mig, läraren. Stöd i skolan vid språkstörning. Språkstörning är fortfarande en okänd funktionsnedsättning för många i skolan.

Stöd i skolan vid språkstörning

För att eleven ska kunna ta till sig kunskap, måste skolorna ha kompetens om vad en språkstörning innebär och göra nödvändiga anpassningar. Vid språkstörning är det viktigt med tidig logopedutredning och att pedagogerna sedan förstår resultatet av utredningen och hur det ska omsättas i skolan. Språklig förmåga är avgörande för att hämta in kunskaper och färdigheter som läroplanen beskriver. Först handlar det om att lära sig läsa och sedan kunna läsa för att ta till sig kunskap. När det inte går måste det finnas andra sätt. En språkstörning visar sig på olika sätt Expressiv språkstörning handlar om uttal, grammatik och meningsbyggnad. Leva med språkstörning. Språkstörning kallas ibland för den okända funktionsnedsättningen.

Leva med språkstörning

Trots att elever med språkstörning finns i alla skolor, så är diagnosen svår att förstå och identifiera. Ofta möts en individ med språkstörning av en oförstående omgivning, som inte riktigt klarar av att förstå vilken typ av stöd och anpassningar som krävs. Därför brukar jag använda den här jämförelsen för att förklara begreppet språkstörning, och hur det kan vara att leva med språkstörning. Resan Tänk dig att du flyttar utomlands. Ok, nu är du alltså i England.

På föreläsningen Tänk dig nu att du går på konferens, i ett ämne som du behärskar väl. GLIS Låda med lock - rosa/vit/gul. GLIS Låda med lock. KVISSLE Tidningsställ för vägg. Classroom organization - S k p Google. Classroom organization - S k p Google. F rgkodning mnen - S k p Google. Classroom management - S k p Google. Classroom management - S k p Google. Classroom management - S k p Google. Classroom management - S k p Google. Classroom management - S k p Google. Classroom management - S k p Google. Classroom management - S k p Google. Classroom management - S k p Google. Classroom management - S k p Google. Classroom management - S k p Google. Ny i svenska skolan. Mitt Flippade Klassrum. Det går allt längre mellan blogginläggen, men det betyder inte att jag har mindre tankar i mitt huvud.

Mitt Flippade Klassrum

Tvärtom. Jag har just nu en tjänst inom barn- och ungdomsförvaltningen som verksamhetsutvecklare, vilket i praktiken innebär att jag dagligen, som en del av min tjänst, har tid och möjlighet till reflektion och tanke kring de processer jag är inne i (efter 14 år i klassrummet så är jag väl medveten om vilken ynnest det är att ha den tiden, tro mig!) I dag vill jag dela med mig av en tanke som vuxit fram de senaste veckorna. Samarbetet med Skolverket utgår från Skolverkets satsning ”Samverkan för bästa skola”. En statlig satsning för att, som det står på Skolverkets hemsida ”stödja utvecklingsinsatser som stärker huvudmannens förmåga att planera, följa upp och utveckla utbildningen. Inför hösten kommer min tjänst som verksamhetsutvecklare övergå till en roll som kvalitetsstödjare, en roll som är mycket lik den roll som Ragnar och Mats har i Skolverkets process.

Nåja, nog om mig. Heureka! Språk- och skrivutveckling. Del 2: Förförståelse Förra inlägget handlade om ”struktur och tydlighet” kopplat till språkutvecklande ämnesundervisning.

språk- och skrivutveckling

Som en fortsättning på den språkutvecklande ämnesundervisningen kommer här del två som handlar om förförståelse. För att undervisningen ska bli så frangångsrik som möjligt är det många komponenter som man som lärare måste ta hänsyn till. När det gäller förförståelse är det inte bara elevens utan också lärarens förförståelse för den grupp av individer som hen möter som är viktig. Sören Kirkegards citat: ”Om jag vill lyckas med att föra en människa mot ett bestämt mål måste jag först finna henne där hon är och börja just där.” Om skärmar och barns tidiga språkutveckling – äntligen forskning.

Som logoped får jag ofta frågor om små barns språkutveckling påverkas av det uppskruvade tempot i samhället, om skärmarnas intåg i var mans hem, om framåtvända barnvagnar m.m.

Om skärmar och barns tidiga språkutveckling – äntligen forskning

Som förälder brottas jag med andra, ibland liknande frågor. Hur många aktiviteter är lagom, hur mycket TV-tid är ok/dag och hur ofta ska barnen få tillgång till iPad? Det är naturligt och bra att vi alla funderar över omvärlden våra barn lever i och hur de påverkas av den. Själv har jag saknat forskning kring skärmtid och hur den påverkar små barns språkutveckling. Checklista för god klassrumsmiljö för elever med grav språkstörning. Jag har länge önskat mig en slags checklista för en god klassrumsmiljö för elever med grav språkstörning. Självklart är det av största vikt att alltid se till den enskilda elevens behov, och hitta de lösningar som fungerar för varje individ, men jag tror ändå att många elever med grav språkstörning kan ha gemensamma behov och därmed vara hjälpta av liknande åtgärder. Det finns också gott om litteratur kring vad språkstörning är, och vad det innebär för inlärningen, men de praktiska metodböckerna är få till antalet.

Fördjupa ordförådet hos elever med språklig sårbarhet! Jag är särskilt nöjd över att "bearbetningsöversvämning" var ett begrepp som verkade fastna och gå hem hos konferensdeltagarna. Jag har länge försökt att skapa ett bra begrepp för "processing trade-offs" eller "bearbetningstrade-offs" på svenska utifrån teorin om språkstörning om begränsad total bearbetningsförmåga, men har tidigare inte riktigt lyckats, förrän kanske just i onsdags. Checklista för en språkutvecklande lektion. Språkutvecklande arbetssätt.

Språket nyckel till lärande. Skolforum 2012. Untitled. The Communication Trust - What Works Training. Anpassning av lärmiljö. Lärmiljön för elever med språkstörning behöver vara språkligt och kommunikativt tillgänglig. Eleverna kan annars få för lite stimulans när de inte förstår vad andra säger eller när omgivningen inte förstår vad de säger.

Därför bör du tänka på att Använda mycket visuellt stöd som bilder, handalfabetet och tecken. Presentera information och fakta så att de kan tas emot via flera sinnen. Att använda AKK (alternativ kompletterande kommunikation), alternativa lärverktyg, anpassade material och läromedel är bra komplement och stöd. Skapa en tydlig struktur, där dagar och lektioner följer ett mönster. Ge barnet tillräckligt mycket tid att formulera sig. Tala i korta meningar och förklara svåra ord. Arbeta med språkstörning i förskola och skola - SPSM Webbshop. Varje vecka till 8 Sidor. អុីង កិត្យា - Teach your kids through this wonderful technique. Visuell pedagogik och bildstöd – Funkisfeministen. Den här länksamlingen är lite malplacerad eftersom jag inte skriver så mycket om visuell pedagogik i den här bloggen.

Jag vill publicera den ändå dels som påminnelse till mig själv och dels som ett långsökt försök att också bidra med något konstruktivt till den ableism och otillgänglighet jag ofta skriver om. Visuellt stöd hjälper många (men inte alla) med t ex NPF och samhället skulle bli mer tillgängligt om flera personer i skola, förskola, vård och andra myndighetsaktörer blev bättre på att använda bildstöd. Alla inlägg om visuellt stöd finns samlade under etiketten Visuellt stöd. Material som jag har gjort själv, t ex månadscirkel, veckocirkel och månadsöversikter finns nu samlade i kategorin Material för visuellt stöd. Det är fritt fram att använda materialet för eget bruk men inte för kommersiella intressen. Bildbanker Bildstod.se (du behöver registrera dig men det är gratis) Version 1.7.30 - Picto-Selector.

Fråga logopeden - Lingo studios.