background preloader

Talousuutisia helmi-huhtikuu 2016

Facebook Twitter

Sitra: Vain harva työllistyy työnvälitystoimiston kautta. Suomen lainakorot eivät säikähtäneet Fitchin luokituslaskua. Eva-kysely: Riitely haittaa talouskasvua. Hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kuukausien vatulointi ja riitely näkyvät selvästi kansalaisten turhautumisena, Elinkeinoelämän valtuuskunnan Evan arvo- ja asennetutkimus osoittaa. – Tuki ja selkänoja uudistuksille on kasvanut merkittävästi.

Eva-kysely: Riitely haittaa talouskasvua

Vastauksissa näkyy tolkun henkeä, "tekisitte nyt niitä päätöksiä", Evan tutkimuspäällikkö Ilkka Haavisto kuvaili pääsanomaa Evan tilaisuudessa tänään. Suomalaisista 78 prosenttia on sitä mieltä, että työehdoista sopiminen on muuttunut niin riitaisaksi, että se haittaa talouskasvua. Turhautuminen näkyy sekä työnantajien että ay-liikkeen suuntaan. Vastaajista 48 prosenttia arvioi, että ay-liike on nykyisin "yhteiskunnallisen kehityksen jarru", ja 60 prosenttia katsoi, että ay-liike ei pysty luopumaan mistään saavutetuista eduista. Myös työnantajia pidetään itsekkäinä, sillä 65 prosenttia uskoo, että työnantajapuoli haluaa leikata työvoimakustannuksia "vain saadakseen etuja itselleen". ∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇ Kehyskunnissa vuokrat nousivat roimasti. Marimekko yhteistyöhön amerikkalaisen tavarataloketjun Targetin kanssa - Marimekko. Marimekko yhteistyöhön amerikkalaisen tavarataloketjun Targetin kanssa Tekstiiliyhtiö Marimekko ryhtyy yhteistyöhön amerikkalaisen Targetin kanssa, kertoo toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kasko.

Marimekko yhteistyöhön amerikkalaisen tavarataloketjun Targetin kanssa - Marimekko

Target on yksi Yhdysvaltojen suurimmista tavarataloketjuista. Yhtiöt ilmoittivat keskiviikkona yhteistyöstään, joka alkaa tänä keväänä. Rajoitetun ajan saatavilla oleva yhteistyömallisto sisältää Marimekon kuvioissa kesään tarkoitettuja sisustustuotteita, kalusteita ja naisten ja tyttöjen ranta- ja uima-asuja. Britit huolestuivat: Miten käy punnan? Britannian mahdollisen EU-eron seuraukset maan valuutalle huolestuttavat talouseliitin ohella myös kansalaisia, uutistoimisto Bloomberg kertoo.

Britit huolestuivat: Miten käy punnan?

Tulos selviää ComRes/FXComparedin tekemästä tutkimuksesta. Vastaajista 55 prosenttia oli huolissaan siitä, miten Britannian mahdollinen EU-ero vaikuttaisi punnan arvoon. Suurinta epävarmuus oli lontoolaisten ja hyväpalkkaisten joukossa. Opiskelijoiden mielestä opintotuen leikkausehdotus on "uusi ruma luku sivistyspolitiikan historiassa" Suomen opiskelijakuntien liitto Samok ja Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) tuomitsevat ehdotetut opintotukileikkaukset kohtuuttomiksi.

Opiskelijoiden mielestä opintotuen leikkausehdotus on "uusi ruma luku sivistyspolitiikan historiassa"

Opintotuen selvitysmies professori Roope Uusitalon mukaan korkeakoulujen opiskelijoiden opintotuki tulisi rajata kolmeen vuoteen ja laskea 250 euroon kuukaudessa, eli samalla tasolle kuin toisen asteen opiskelijoilla. Vastaavasti opintolainan valtiontakausta nostettaisiin. Valtiontakausta esitetään nostettavaksi siten, että opintorahan, asumislisän ja opintolainan summa nousisi 1100 euroon kuussa. Suomen taloudessa vihdoin käänne "Varovaista optimismia ilmassa" Tänään saadut tiedot kertoivat kansantalouden osoittaneen viime vuoden lopussa pieniä elpymisen merkkejä.

Suomen taloudessa vihdoin käänne "Varovaista optimismia ilmassa"

Myös koko viime vuoden kasvu näyttää Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan jäävän niukasti plusmerkkiseksi. Tämä päättäisi Suomen talouden kolme vuotta jatkuneen supistumisen. OP:n pääekonomisti Reijo Heiskasen mukaan on hieman ennenaikaista sanoa, että taantuma tai lama olisi kuitenkaan lopussa. – Siihen tämä ei vielä oikeuta. Laman voi julistaa päättyneeksi siinä vaiheessa, kun bruttokansantuote on noussut sille tasolle, mistä lähdettiin tippumaan alaspäin, Heiskanen toteaa Taloussanomille. VR:n lippualen päätavoite: Miljoona matkustajaa lisää. Rumpukomppi kuuluu kauas, samoin laulu.

VR:n lippualen päätavoite: Miljoona matkustajaa lisää

Helsingin rautatieasemalla on tiistaiaamuksi poikkeuksellisen eloisaa. Virve Rosti esiintyy, ja VR jakaa junamatkustajille ja ohikulkijoille junalaitureiden lähellä kahvia ja liukureita. Tarkoituksena on kertoa junalippujen uusista hinnoista, jotka laskevat keskimäärin 25 prosenttia. Robotit ja tekoäly uhkaavat työpaikkoja – ”Koneet ovat pian ihmistä parempia liki kaikessa” - Digitalisaatio. Robotit ja tekoäly uhkaavat työpaikkoja – ”Koneet ovat pian ihmistä parempia liki kaikessa” Tekoälyn ja robottien nopea kehitys uhkaa aiheuttaa suurtyöttömyyttä, kertoo talouslehti Financial Times (FT).

Robotit ja tekoäly uhkaavat työpaikkoja – ”Koneet ovat pian ihmistä parempia liki kaikessa” - Digitalisaatio

Älykkäät koneet voivat lehden mukaan pian korvata ihmistyöntekijöitä talouden joka alueella, todettiin viikonvaihteessa pidetyssä tiedetapahtumassa Washingtonissa Yhdysvalloissa. ”Lähestymme aikaa, jolloin koneet voivat olla ihmisiä parempia liki jokaisessa tehtävässä”, kertoi tietojenkäsittelytieteiden professori Moshe Vardi Ricen yliopistosta FT:n mukaan. ”Yhteiskunnan täytyy kohdata tämä kysymys, ennen kuin se on edessämme: jos koneet pystyvät tekemään liki kaiken ihmisten tekemän työn, mitä ihmiset tekevät?” Vardin ja Cornellin yliopiston professorin Bart Selmanin mukaan hallitukset ja yhteiskunta eivät ole riittävästi huomioineet tekoälyn ja robotiikan kehitystä. Googlen, Facebookin ja IBM:n kaltaiset teknologiayhtiöt investoivat miljardeja vuosittain tekoälyn kehittämiseen. Laumakäyttäytyminen lietsoo lamaa. Vuodesta toiseen junnannut talous on vaikuttanut ihmisten mieliin ja tärvellyt yleistä ilmapiiriä.

Laumakäyttäytyminen lietsoo lamaa

Henkilöstöalalla toimivan HRS Advisorsin toimitusjohtaja ja henkilöstökonsultti Tarja Kohtamäki arvioi, että elämme parhaillaan jonkinlaisessa negatiivisuuden noidankehässä. Aktian vanhemman neuvonantajan Timo Tyrväisen mielestä yrittäjien ja kuluttajien toimintaa kuvaa varovaisuus. Kemin miljardihanke osa suurempaa ilmiötä – Kiinan raha vyöryy maailmalle - Kemi. Kemin miljardihanke osa suurempaa ilmiötä – Kiinan raha vyöryy maailmalle Kiinalaisyhtiö Kaidin suunniteltu miljardi-investointi Kemiin on osa suurta mullistusta: kiinalainen raha vyöryy maailmalle. ”Tämä on muutos, joka muokkaa globaalin talouden rakenteita”, sanoo Kiinan yhteiskuntaan erikoistunut professori Matti Nojonen Lapin yliopistosta. 2000-luvun alkupuolella puhuttiin Kiina-ilmiöstä.

Kemin miljardihanke osa suurempaa ilmiötä – Kiinan raha vyöryy maailmalle - Kemi

Nokian markkinoille kasautuu pilviä – etsii uusia tuloja. Kuva: Tuomas Selänne 11.2.2016 10:50 Nokia uskoo verkkotuotteiden markkinoiden hidastuvan tänä vuonna.

Nokian markkinoille kasautuu pilviä – etsii uusia tuloja

Yhtiö suuntaa katseensa lisensointibisnekseen sekä uusiin teknologioihin. Nokia raportoi perjantaiaamuna vahvan tuloksen vuodelta 2015 sekä sen viimeiseltä neljännekseltä. Nokia Technologiesin liikevaihto nousi viimeisellä vuosineljänneksellä 170 prosenttia vuoden takaisesta. Jättipankki on perunut jo viisi kuudesta vuoden sijoitussuosituksesta.

Täysin pieleen menivät amerikkalaispankin neuvot Yhdysvaltain dollarin kehityksestä suhteessa yhteisvaluutta euroon ja Japanin jeniin sekä Italian valtionlainojen kehityksestä suhteessa Saksan vastaaviin papereihin. Pankki erehtyi myös arvioissaan Yhdysvaltain inflaatio-odotuksista. Mokat kuvastavat maailman osake-, valuutta- ja korkomarkkinoita vaivaavaa volatiliteettia. Kiinan talouskasvun hidastuminen on aiheuttanut hermostuneisuutta pankkien ja yritysten luottokelpoisuudesta, mikä on lisännyt euron, jenin ja muiden turvasatamasijoitusten kysyntää. Outotec teki rajut tappiot ei jaa osinkoa. Kaivosteknologiayhtiö Outotecin tilivuoden viimeisen neljänneksen tulos ja liikevaihto pienenivät vuodentakaisesta.

Myös kauden tilauskertymä supistui vuodentakaisesta. Outotecin hallitus esittää, ettei osinkoa makseta, koska koko vuoden nettotulos oli tappiollinen. Outotecin tappio ennen veroja oli loka–joulukuussa 32,1 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 1,1 miljoonaa euroa miinuksella. Osakekohtainen tulos laski 0,13 euroa tappiolle vertailujakson nollasta eurosta. Analyytikot odottivat ennustepalvelu SME Direktin kokoamassa ennusteessa miljoonan euron tappioita ennen veroja (mediaani). Yhtiön liikevaihto laski 24 prosenttia 305,7 miljoonaan euroon. Öljy pitää pintansa harvempi siirtyy maalämpöön. Halpa öljy on hidastanut siirtymistä muihin lämmitystapoihin vanhoissa omakotitaloissa. Vienti painui joulukuussa – taustalla öljy. Osakemarkkinoiden luisu söi kansalaisten rahastopääomaa. Nordean maksuliikenne hidastelee tänään.