background preloader

Σχολικές αυλές

Facebook Twitter

Προτεινόμενα φυτά για το σχολικό περιβάλλον. Gardenguide.gr. Ο ρόλος του ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ δεν είναι απλά καλλωπιστικός ούτε μονοσήμαντα στοιχείο προς διαχείριση.

gardenguide.gr

Είναι κατ’ ουσία «παιδευτικός». Όλοι μαζί «παράγουμε» και «προάγουμε» …Πράσινο πολιτισμό. Κάποιες απλές κινήσεις προς αυτήν την κατεύθυνση: Θεματικές φυτεύσεις, για να είναι αναγνωρίσιμες οι ομάδες των φυτών και τα νέα παιδιά να μαθαίνουν το σωστό τρόπο τα φυτά (πχ κήπος με ενδημικά φυτά του Παγγαίου ). Η ακαταστασία δημιουργεί κακή εικόνα και έλλειψη σεβασμού προς το πράσινο άρα και αύξηση πιθανότητας βανδαλισμού (όταν ο άλλος δει κάτι καλό δύσκολα θα πάει να το καταστρέψειΔημιουργία Εδώδιμου Κήπου (Λαχανόκηπος, Βοτανόκηπος, Οπωρώνας, Αμπέλι). Ξεκινάμε με ΜΑΘΗΜΑΤΑ για την ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ και τον ΕΔΩΔΙΜΟ ΚΗΠΟ , σαν «παιχνίδι» (δεν χρειάζονται τα παιδιά άλλα μαθήματα, να δημιουργήσουν θέλουμε). Προτεινόμενο περιεχόμενο ύλης της δράσης «κηπουρική» Πως ζουν τα φυτά; / Κλίμα, εποχές/ Το χώμα/ Τα λιπάσματα/ Τα «φάρμακα» Αριθμός Μαθητών , 10-15 άτομα ανά ομάδα εργασίας Ομιλία στο ΚΠΕ Φιλίππων 2015.

Κηπολόγιο. Μία από τις σημαντικές κηπουρικές εργασίες που πρέπει να κάνεις τώρα το χειμώνα είναι να πλακωθείς στα κλαδέματα.

Κηπολόγιο

Κλαδεύεις τα πάντα: φράχτες, πόες, δέντρα, τριανταφυλλιές κτλ. Μέσα σ’ όλα κλαδεύεις και αρωματικά φυτά, όπως την δύσμοιρη αρμπαρόριζα της φωτογραφιούλας. Όπως μπορείς να διακρίνεις κοιτώντας με το τσακίρικο μάτι σου, το φυτό έχει αρκετά ξερά φύλλα και έχει αραιώσει το φύλλωμά του. Fytokomia.gr. Συχνά υπάρχει η άποψη ότι όλα τα φυτά θέλουν ήλιο για να ευδοκιμήσουν.

Fytokomia.gr

Είναι όμως έτσι; Η απάντηση είναι όχι για όλα τα φυτά, αλλά για κάποια. Τα φυτά χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Τα σκιόφυτα και τα ηλιόφυτα. Ως φυτά - σκιάς (σκιόφυτα), αναφέρονται τα φυτά, τα οποία διαθέτουν την ικανότητα προσαρμογής ή/και εγκλιματισμού, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ενώ η έκθεσή τους σε συνθήκες ισχυρών εντάσεων φωτεινής ακτινοβολίας αποτελεί παράγοντα καταπόνησης γι΄ αυτά. Τα φυτά-φωτός (ηλιόφυτα), αναπτύσσονται ικανοποιητικά σε περιβάλλοντα άπλετου φωτισμού, ενώ σε συνθήκες σκίασης η περιορισμένη ενεργειακή παροχή, καθίσταται περιοριστικός παράγοντας. Κατά κανόνα οι υψηλές εντάσεις φωτεινής ακτινοβολίας αποτελούν σημαντικό παράγοντα καταπόνησης, ωστόσο τα φύλλα των ηλιοφύτων διαθέτουν τους κατάλληλους μηχανισμούς προστασίας. Η ύπαρξη συνθηκών χαμηλής έντασης φωτεινής ακτινοβολίας στο περιβάλλον ενός φυτού συνήθως περιγράφεται με το γενικευμένο όρο «σκιά».

Αειφορία εν-Τάξει. Πως λέγεται; – Tι είναι; Το δεντρολίβανο είναι φυτό θαμνώδες,, φρυγανώδες και πολυετές.

Αειφορία εν-Τάξει

Πού βρίσκεται γεωγραφικά; Το φυτό αυτό το βρίσκουμε σε όλη την Ελλάδα σαν καλλιεργούμενο στους κήπους και σε πάρκα. Υπάρχει και αυτοφυές σε ορεινές περιοχές συνήθως στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και τα νησιά. Σχολικοί Κηπουροί » Κηπουρική βήμα-βήμα. Βήμα 1.

Σχολικοί Κηπουροί » Κηπουρική βήμα-βήμα

Επιλογή του χώρου Η επιλογή του χώρου στον οποίο θα δημιουργηθεί ο κήπος είναι καθοριστικής σημασίας. Στην επιλογή του χώρου λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως το μικροκλίμα του χώρου (διάρκεια ηλιοφάνειας – σκίασης, άνεμοι, υγρασίας), η δυνατότητα παροχής νερού, ρεύματος, η ύπαρξη διάβρωσης του εδάφους, η προφύλαξη και ασφάλεια από εξωτερικούς παράγοντες (αδέσποτα ζώα, βανδαλισμοί κλπ). Θα πρέπει επίσης ο χώρος να είναι συμβατός με τις σχολικές δραστηριότητες της αυλής ώστε να μην αποτελεί εμπόδιο ή να κινδυνεύει από αυτές. Ο χώρος, που πρόκειται να φιλοξενήσει τον κήπο, θα πρέπει δηλαδή να διαχωρίζεται απ’ τον υπόλοιπο χώρο της σχολικής αυλής που είναι για παιχνίδι όσο και να υπάρχει ευκολία πρόσβασης των μαθητών για να εκτελούν τις καλλιεργητικές τους εργασίες ή τις εκπαιδευτικές τους δραστηριότητες.

ΤΟΠΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ "Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΡΩΜΑΤΩΝ" ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ Π.Ε. Γ΄ ΑΘΗΝΑΣ. Δημοτικό Σχολείο Πεδινής Ιωαννίνων: « Παιχνίδια στην αυλή και διαχείριση διαλείμματος » ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΟΣ. Ι.

ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΟΣ

Παιχνίδια στην αυλή του σχολείου - ​​ EKTAΣTEΡIA: Η ΑΥΛΗ ΜΑΣ, ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΦΙΛΙΚΟΣ, ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013-14) Τα Εκταστέρια του ΣΤ1 2013-14 πήραν μέρος στην υλοποίηση του καινοτόμου περιβαλλοντικού προγράμματος: Πραγματικά σε αυτό το πρόγραμμα είχαμε την εμπλοκή όλων .

EKTAΣTEΡIA: Η ΑΥΛΗ ΜΑΣ, ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΦΙΛΙΚΟΣ, ΕΝΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2013-14)

Πήραν μέρος οι μαθητές, οι δάσκαλοι,γονείς, η Διεύθυνση του Σχολείου,η υπεύθυνη Περιβαλλοντικών προγραμμάτων κα Ελένη Νιάρχου, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, μαθητές και δάσκαλοι από το 7ο ΔΣ Θήβας, ο Δήμος Πετρούπολης με τις αρμόδιες υπηρεσίες του, το ΚΠΕ Καλάμάτας και ο κος Ν. Πονηράκης ιδιοκτήτης φυτωρίου.ΔΡΑΣΕΙΣ: 1. Συνεργείο του Δήμου περιποιήθηκε το χώρο της αυλής και μας πρόσφερε αρκετά καλλωπιστικά φυτά.

Untitled. Τις τελευταίες μέρες μικροί και μεγάλοι δουλέψαν σκληρά αλλά με κέφι και μεράκι και γεμίσαν την κεντρική αυλή του σχολείου τους με διάφορα επιδαπέδια παιχνίδια.

untitled

Η Α΄ τάξη έφτιαξε τον Κοχλία. Πρόκειται για ένα σαλιγκάρι πάνω στο οποίο οι μαθητές πρέπει να σύρουν ένα καπάκι ή μια μικρή πέτρα κάνοντας κουτσό, μέχρι να φτάσουν στο 100! Η Β΄ τάξη ετοίμασε έναν αγώνα σε στυλ κουτσό. Οι μαθητές στέκονται στη γραμμή εκκίνησης και ξεκινούν να κάνουν κουτσό πατώντας ακριβώς στις ζωγραφισμένες πατημασιές. Ο πιο γρήγορος κερδίζει! Η Γ΄ τάξη ζωγράφισε τοπατητό. Η Δ΄ τάξη έφτιαξε ένα κουτσό σπιτάκι. Η Ε΄ και η Στ΄ τάξη συνεργάστηκαν και έφτιαξαν ένα φιδάκι. 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ: Τα επιδαπέδια παιχνίδια σε χρήση. Παιχνίδια στην αυλή του σχολείου - 8o Δημοτικό Σχολείο Θήβας. 10 απίθανες ιδέες για δημιουργικό παιχνίδι στο σπίτι! Αν έχετε κουραστεί να ακούτε τα παιδιά να γκρινιάζουν ότι, τώρα που δεν έχουν σχολείο, βαριούνται θανάσιμα στο σπίτι, δείτε 10 απίθανα παιχνίδια που μπορείτε να ετοιμάσετε γι'αυτά, χωρίς κόστος αλλά με πολλή φαντασία!

10 απίθανες ιδέες για δημιουργικό παιχνίδι στο σπίτι!

Αυτοσχέδιο τένις εσωτερικού χώρου!