background preloader

Ulkomaan talous

Facebook Twitter

Kiinan suurinta pankkia epäillään rahanpesusta – Madridin toimisto ratsattiin. Kuulostaa aika erikoiselta.

Kiinan suurinta pankkia epäillään rahanpesusta – Madridin toimisto ratsattiin

Olen kohtalaisen paljon asioinut kiinalaisen pankin kanssa, tosin vain Kiinassa, ja voisin sanoa että huomattavasti paljon tarkempaa on kuin missään suomalaisessa pankissa. Siellä on muun muassa järjestelmä jossa paikalle kutsutaan toinen virkailija tarkastamaan toisen työ ja kuittaamaan se sormenjälkilukijalla ja pankin ID kortilla ennen kuin raha vilahtaa tilille tai vaihtuu kun kyse on ulkomaanvaluutasta eikä yhdestä satasesta.

Rahan alkuperä kysytään ja esimerkiksi ulkomaalaisen passitunnistuksen tekee kaksi eri virkailijaa. (siis kun esim euroja otetaan vastaan). Ja jos summa ylittää 5000 euroa tulee eteen tulliselvitysasiat... ja jos niissä on pienikin epäselvyys pankista lähtee tullille tieto. Mutta nyt onkin kyse siitä että manjanamaassa saattaa työmoraali olla hittusen toisenlaista... eli ns eteläeurooppalaista suurpiirteisyyttä. Hiukan nyt siis vaikuttaa ns "uutiselta" - taas kerran. Lehti: Venäjän kauppa Itä-Euroopan maiden kanssa romahtanut. Talouslehti Financial Times on julkaissut katsauksen Venäjän käymästä kaupasta entisten itäeurooppalaisten satelliittivaltioidensa kanssa.

Lehti: Venäjän kauppa Itä-Euroopan maiden kanssa romahtanut

Katsauksesta ilmenee, että kauppavaihto on viime vuosina vähentynyt nopeasti. Viime vuonna Virosta, Latviasta, Liettuasta, Puolasta, Tshekistä ja Bulgariasta Venäjälle vietyjen tuotteiden arvo supistui noin 30 prosenttia edellisestä vuodesta. Viennin arvo väheni noin 5,9 miljardia euroa. Slovakiasta ja Unkarista on käytettävissä vain luvut tammikuusta marraskuuhin, mutta suuntaus on samanlainen. Venäjä on jo kauan yrittänyt vähentää Itä-Euroopan suurta merkitystä ulkomaankaupalleen. Vaikka Venäjän pakotteet haittaavatkin pienten Itä-Euroopan maiden taloutta, suurin osa poliitikoista on kuitenkin halukas pitämään ne yllä ja jopa kiristämään niitä, lehden haastattelema Itä-Eurooppa-asiantuntija Balasz Jarábik arvioi. Kauppavaihdon lasku ei ole yksin valtioiden välinen asia. Soros: Venäjä on ajautumassa ensi vuonna konkurssiin. Miljardööri George Soros uskoo Venäjän ajautuvan ensi vuonna konkurssiin.

Soros: Venäjä on ajautumassa ensi vuonna konkurssiin

Sorosin mukaan Venäjän kohtaloksi koituvat ensi vuonna erääntyvät suuret ulkomaiset lainat ja poliittinen kuohunta. Soros kirjoittaa asiasta sanomalehti Guardianissa julkaistussa artikkelissa. Presidentti Vladimir Putinin korkea suosio on kansalaisten talouden vakauden ja hitaasti kasvavan elintason varassa. Talous ja sitä kautta hallitus tuskin kuitenkaan kestää lännen asettamien sanktioiden ja öljyn hinnanromahduksen paineessa, Soros kirjoittaa. Venäjän budjettivaje on tällä hetkellä noin seitsemässä prosentissa. Soros ei usko Venäjän reservirahastojen tuovan hankaluuksiin riittävää helpotusta. ∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇ Sorosin mukaan Putinin merkittävin keino estää romahdus kotimaassa on saada Euroopan unioni romahtamaan ensin.

Selvitys: Jos Brexit toteutuu, suuri joukko firmoja jättää Britannian. Miltei joka kolmas yhtiö harkitsisi Britanniasta lähtemistä tai kapasiteetin leikkaamista, jos maa lähtisi EU:sta, uutisoi brittilehti The Guardian.

Selvitys: Jos Brexit toteutuu, suuri joukko firmoja jättää Britannian

Kyselytutkimuksessa selvitettiin yli 700:n Britanniassa toimivan britannialaisen ja saksalaisen yrityksen näkemyksiä Britannian mahdollisesta EU-erosta. Etenkin IT- ja teknologia-alan yhtiöt ovat valmiita harkitsemaan tilannettaan uudelleen. Niistä 41 prosenttia sanoi joko pienentävänsä kapasiteettiaan tai lähtevänsä kokonaan saarivaltiosta, jos Britannia eroaa EU:sta. Toisaalta hieman yli neljännes vähemmänkin liikkuvaisen tehdastuotannon yrityksistä arvioi samoin. Yritysten tuki EU:lle onkin laajaa. Rahoitusala on jo aiemmin profiloitunut EU:n puolustajana, sillä suuret pankit rahoittavat EU:ssa pysymistä kannattavaa kampanjaa.

Runsas viidennes lähtisi EU:sta Guardianin mukaan monet yritykset valittivat EU-jäsenyyden tuomista hankaluuksista, useimmiten sääntelyn monimutkaisuudesta ja euron epävarmasta tulevaisuudesta. EKP:lla on uusi syy 500 euron setelin hylkäämiseen. Eurovaluutan suurinta 500 euron seteliä on usein arvosteltu siitä, että se on rikollisten suosiossa. 500 euron seteleinä on helppo liikutella ja säilöä suuriakin rahamääriä.

EKP:lla on uusi syy 500 euron setelin hylkäämiseen

Uutistoimisto Bloomberg kertoo Euroopan keskuspankin (EKP) pääjohtaja Mario Draghi huomauttaneen, että 500 euron setelin poisto helpottaisi myös keskuspankkitalletusten korkojen laskemisessa entistäkin alemmaksi. Myös London School of Economicsin professori Charles Goodhart toteaa samaa: suurten setelien hylkääminen mahdollistaisi korkojen laskun, koska se tekisi käteisen säilyttämisestä merkittävästi kalliimpaa ja hankalampaa. Yhä syvemmälle negatiiviseksi lasketut talletuskorot kannustaisivat lainaajia siirtämään rahojaan keskuspankkitalletuksista käteiseksi, ja näin sivuuttamaan talletusten miinuskorosta koituvia kuluja.

Esimerkiksi miljardin euron säilyttäminen 500 euron seteleinä vie vain kolme kuutiometriä tilaa. EKP laski yön yli -talletuskorkonsa joulukuussa -0,3 prosenttiin. Espanjaan menevät työeläkkeet verolle – sopimusmuutos torstaina eduskuntaan - Verotus. Espanjaan menevät työeläkkeet verolle – sopimusmuutos torstaina eduskuntaan Espanjan ja Suomen välillä neuvoteltu uusi verosopimus saa vahvistuksen ensi torstaina, kun hallitus tuo sen eduskunnan käsittelyyn.

Espanjaan menevät työeläkkeet verolle – sopimusmuutos torstaina eduskuntaan - Verotus

Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) vahvisti aikataulun maanantaina valtiovarainministeriön tilaisuudessa Helsingissä. Muutos tarkoittaa, että Suomi alkaa verottaa Espanjaan maksettavia yksityisen alan työeläkkeitä. Päättyvän sopimuksen mukaan Suomi on saanut pidättää veron vain julkisista, eli valtion tai kuntien työsuhteista maksetuista eläkkeistä vuodesta 1967 lähtien. Monet eläkeläiset ovat muuttaneet kirjansa Espanjaan veroja keventääkseen. Lainmuutos tulee voimaan vuoden 2017 alusta, mutta siihen sisältyy kolmen vuoden siirtymäaika, jolloin maat vielä soveltavat osin nykyisen sopimuksen eläkeartiklaa.

Jatkossa Suomi myös verottaa sekä vuokratuloa että luovutusvoittoa, joita Espanjassa asuvat henkilöt saavat Suomessa sijaitsevista osakehuoneistoista. Pörssi romahti Japanissa – Nikkeillä suurin päiväpudotus 3 vuoteen. Sijoittajat ovat huolissaan niin öljyn hinnasta kuin Yhdysvaltojen ja Kiinan talouskasvun hidastumisesta.

Pörssi romahti Japanissa – Nikkeillä suurin päiväpudotus 3 vuoteen

Japanissa keskeinen Nikkei-indeksi laski 5,4 prosenttia. Kyseessä oli suurin prosentuaalinen pudotus sitten kesäkuun 2013. Laajempi ja vähemmän vientipainotteinen Topix painui 5,5 prosenttia. Tokiossa suurimmassa laskussa olivat pankkiosakkeet. Kursseja painaa sijoittajien kasvava huoli siitä, että pankkien kattavuus heikentyy keskuspankkien korkopolitiikan vuoksi. . – Ihmisten odotuksissa keskuspankkien voimaa kohtaan oli kupla. Monjin mukaan sijoittajat hinnoittelevat nyt tosiasian, etteivät keskuspankit enää pysty hallitsemaan markkinoita. – Tämä kävi selväksi Japanin viimeisimmässä elvytyksessä ja nyt vastaava näkemys on vahvistumassa EKP:n osalta.

Japanin keskuspankki (BoJ) laski liikepankeilta perittävän talletuskoron 0,1 prosenttia miinukselle tammikuun lopussa. ∇ Mainos, artikkeli jatkuu alempana ∇ ∇ Artikkeli jatkuu ∇ Kurssit ovat jatkaneet tänään laskua myös Euroopassa.