background preloader

1. adventti

Facebook Twitter

Ohjeet työskentelyyn. Joulukalenterissa syvennymme joulun kuvaperinteeseen sekä kuvanlukutaitoa tukeviin moniaistisiin työskentelyihin, jotka voit toteuttaa oppilaiden kanssa joulun alla. Kalenterissa on työskentely jokaiselle adventtiviikolle, mutta voit hyödyntää Jouluikonista tehtyä interaktiivista Thinglink-kuvaa myös muuten opetuksessa. Tässä blogissa on adventtikalenterimme 1. ja 2. luukku. Jouluikonin on maalannut Ulla Vaajakallio. Sen symboliikkaa meille on avannut Sirpa Okulov, joka toimii kasvatusasiain koordinaattorina ortodoksisessa kirkkohallituksessa. Läntisissä kirkkokunnissa 1. adventti on kirkkovuoden aloitus. Ortodoksinen kirkkovuosi taas alkaa syyskuun 1. päivänä ja joulun alla syvennytään joulupaastoon. 1.luukku: Kuvan moniaistista kokemista Ensimmäisessä luukussa lähestymme kuvaa kokemuksen ja tulkinnan kautta. Mitä tuoksuja, värejä tai ääniä kuvassa on? 2. luukku: Mitä kuva kertoo?

Toisessa luukussa kokemus kuvasta syvenee kuvaan, sen taustaan ja kontekstiin tutustumalla. Interaktiivinen Thinglink-kuva (klikkaa uudestaan verkkosivu auki) Taustakuvan oikeudet Kuvan oikeudet omistaa Ulla Vaajakallio. Saat vapaasti käyttää kuvaa opetus- ja kasvatustarkoituksiin. Kuvan muokkaus ja käyttö kaupallisiin tarkoituksiin on kielletty. Oikeudet tämän interaktiivisen kuvan sisältöihin omistaa Opintokeskus Agricola yhdessä tekijöiden kanssa.

Voit käyttää kuvaa vapaasti opetuksessa. Kuvan kaupallinen hyödyntäminen on kielletty. Kuvan jakaminen sellaisenaan on sallittu kun alkuperäiset oikeudet mainitaan. Tekijät: Symboliselitykset: Sirpa Okulov ja Mari Huotari Tehtävät: Essi Ikonen ja Mari Huotari Viittaustiedot: Interaktiivinen kuva Ulla Vaajakallion maalauksesta Jouluikoni (2017) Verkkojulkaisussa Ikonen, E. Lue Kuvaa verkkojulkaisu: www.uskonnonopetus.fi/luekuvaa. Tehtavia kuvien moniaistiseen tarkasteluun (pdf) Mitä joulupaasto tarkoittaa? Kalenterivuoden viimeiseen paastojaksoon hiljennytään 15. marraskuuta. Neljäkymmentä päivää ennen joulua. Joulupaaston kaari on toisentyyppinen kuin suuren paaston. Se ei ala viikkojen valmistautumisella, vaan kerralla ilman mitään sen kummempia ilmoituksia jumalanpalvelusteksteissä. Paasto ikään kuin syvenee matkallaan, mutta toisaalta jouluun valmistautuminen välähtää jumalanpalveluksissa silloin tällöin.

Neitseen Marian temppeliinkäynnin juhlasta eteenpäin juhlavampien aamupalvelusten kanoniin lisätään joulun kanonin ensimmäiset irmossi-veisut. Samoin juhlittavien pyhien stikiira-veisuissa saatetaan kuulla lupaus tulevasta: ”Valmistu, Betlehem! Jos suuren paaston painotus on katumuksessa, joulupaaston voi sanoa olevan kiihkeän odotuksen aikaa. Joulupaasto huipentuu 20. joulukuuta vietettävään joulun esijuhlaan ja lopulta jouluaattoon, yhteen vuoden ankarimmista paastopäivistä, mikä näkyy myös päivän jumalanpalvelusjärjestyksessä.

Pastori Teemu Toivonen Aiheeseen liittyviä uutisia.