background preloader

Ulrikabjork

Facebook Twitter

SO Kungsbacka : Att planera ett arbetsområde: Analysmodeller. I mitt inlägg om The Big Five skrev jag att jag gillade liknelsen mellan de fem förmågorna och de fem OS-ringarna.

SO Kungsbacka : Att planera ett arbetsområde: Analysmodeller

Ringarna är förenade precis som förmågorna är. Begreppsförmågan är förenad med analysförmågan och de två skapas med hjälp av informationsförmågan och dessa tre förmågor förmedlas slutligen med hjälp av kommunikationsförmågan. Till detta har vi den metakommunikativa förmågan som genom lärarens formativa bedömning får eleverna att reflektera över sitt lärande och hur hen kan anpassa sitt lärande i framtiden. Här hittar du de digitala verktygen till det du vill göra.

Lektionsplanering - lässtrategier. En fråga som dyker upp om och om igen på vår facebooksida "En läsande klass" är hur börjar man när man vill introducera "Läsfixarna" i sin elevgrupp.

Lektionsplanering - lässtrategier

Min första kontakt med läsförståelsestrategier fick jag genom Barbro Westlunds bok "Att undervisa i läsförståelse". Ett halvt ark papper. Pedagogisk planering i svenska - kulor i våra hjärtan.doc. Läsförståelsetrategier. Vad är då lässtrategier?

Läsförståelsetrategier

Jo, det är på det sätt läsaren angriper en text. I de yngre åldrarna ska man knäcka läskoden och förstå och tolka texter, i år 4-6 ska man kunna läsa mellan raderna och i år 7-9 ska man kunna urskilja texters tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang. Hur bygger vi då klassrum som öppnar för frågeställningar? Lena tipsar också om detta i fyra principer. Hon skriver också om att en läsare genomgår en utveckling i olika stadier och att många elever inte når längre än till steg 1.

På denna fantastiska blogg (Lenas Språkblogg) där vi får konkreta exempel på hur vi själva kan reflektera över vad vi läser, här har hon också samlat sex olika strategier att undervisa om. Om ni vill se en PP som Marie Trapp gjort om läsfixarna kan ni se här. Bra länkar « Erica Lövgren. Kamratbedömning. IKT-skafferiet. Ett halvt ark papper. Lässtrategier. Bloggar. Gräv djupare i texten med sitting drama.

Framgångsrika-läsare-i-alla-ämnen-130419. Skönlitteratur i skolan. Språkutvecklande arbetssätt. Bloggar. Stödinsatser: extra anpassningar, särskilt stöd och åp - exempel. Artiklar. Boksamtal. Presentationer. EN LÄSANDE KLASS. Filmer. Tips och material från lärare. Lärmoduler om läsförståelse av skönlitteratur för äldre elever. Läsförståelsestrategier. Nu har jag arbetat ett tag med att undervisa i läsförståelsestrategier.

Läsförståelsestrategier

När jag tänker tillbaka på min undervisning i svenska så kan jag inte förstå hur jag tänkte när det gällde elevernas utveckling av sin läsförståelse. Visst har jag alltid förespråkat textsamtal som den viktigaste strategin för att utvecklas. "Läsförståelsestrategier får inte bli en receptbok" För tio år sedan fick Barbro Westlund Utbildningsakademins stora pris för sin nytänkande undervisning i arbetet som lågstadielärare.

"Läsförståelsestrategier får inte bli en receptbok"

Efter en tid som lärarutbildare beslutade hon sig för att disputera. Strax före jul lade hon fram sin avhandling ”Att bedöma elevers läsförståelse – en jämförelse mellan svenska och kanadensiska bedömningsdiskurser i grundskolans mellanår” vid Stockholms universitet. – Lärare behöver tillgodogöra sig och använda ett professionellt språk om vad läsförståelse är. Ett exempel på språkutvecklande arbete i mitt klassrum. Jag går under detta läsår en väldigt intressant kursledarutbildning (i regi av Nationellt centrum för svenska som andraspråk) som heter "Vägar till skolframgång -språk, text och lärande i ett mångfaldsperspektiv".

Ett exempel på språkutvecklande arbete i mitt klassrum

Som kursdeltagare är det en del inlämningsuppgifter som ska göras, lämnas in och redovisas och under vår senaste träff var det en av mina kursledarkollegor som frågade om hon fick låna, och använda, en av mina inlämningsuppgifter för att tydliggöra hur man kan arbeta språkutvecklande kring ett ämnesområde tillsammans med nyanlända. Det fick hon självklart göra och då slog det mig att det kanske finns fler av er som skulle uppskatta att få läsa och ta del av hur jag arbetade med känslan "Ilska" med mina elever, alltså blir det nu även ett blogginlägg.

Gemensam läsing Vi började med att titta på ett bokomslag till den bok jag valt ut om ”ilska”. Jag hade täckt över bokens titel och vi pratade länge om vad boken kan handla om och vilken titeln kan vara. Vi läste boken tillsammans. Lektion : Läsförståelse genom en faktatext. Författare: Veronica Snell Datum: 1 februari 2011 Ämnen: Ma/No/Teknik, NO, SV/SO, SVA, Svenska År: Grundskola år 1 – 3 Lektionstyp: Muntliga övningar Beskrivning Arbete med lässtrategier genom faktatexter.

Lektion : Läsförståelse genom en faktatext

Jag har läst "Att undervisa i läsförståelse" av Barbro Westlund och har börjat arbeta med de fyra lässtrategierna – Spågumman Julia, Nicke Nyfiken, Fröken Detektiv och Cowboy Jim. Boksamtal- frågekort. Läs- och skrivprojekt med utgångspunkt från Kulor i hjärtat. Kulor i hjärtat av Cilla Neumann är en mycket tacksam bok att jobba med i svenska.

Läs- och skrivprojekt med utgångspunkt från Kulor i hjärtat

Dels för att den är elevnära, den är lagom lång att läsa på en lektion då den innehåller många noveller, och att den är lätt att knyta ihop med skrivuppgifter där man kan träna på olika kunskapskrap från det centrala innehållet. Jag fick tips på boken av min kompis Nina som också är svensklärare (och biträdande rektor), och de har arbetat med detta projekt på deras skola. Ni känner väl till Malin Larssons blogg Vi ses i skolan och även flippat klassrum? De jobbar på samma skola nämligen och där finns elevexempel att härma om man lyssnar på hennes länkade Youtube-klipp när det kommer till skrivuppgifterna.

Här har ni en LPP! Samtiden - Grav språkstörning : Att undervisa i läsförståelse. 3. Gemensamt skrivande. 50 olika sätt att redovisa en bok. Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker.

50 olika sätt att redovisa en bok

Det var en lista som vi fick från vår svenska lärare när jag gick i grundskolan. Det var någon gång under 90-talet men det går fortfarande att använda dessa idéer till redovisningar, så nu delar jag med mig av listan till er. Center för skolutveckling Reading to learn. SPRÅK: Lärare i Göteborg fortbildas i metoden Reading to learn.

Center för skolutveckling Reading to learn

Med start i höst kommer 120 mellan- och högstadielärare i Göteborg att utbildas i Reading to learn-metoden. Syftet med satsningen är att utveckla undervisningen så att den bättre möter de ämnesspecifika språkliga krav som ställs i olika skolämnen. Genom Reading to learn-metoden lär sig elever läsa och förstå ämnesspecifika texter och själva producera genretypiska texter för olika skolämnen. Föreläsningar och filmer om läsning. Specialpedagogen.

Bokpratsspel ny version. Länkbibliotek skola-lärare - ABA Learning. Låna ljudböcker via Elib till mobila enheter med äpplen. Skrev i ett tidigare inlägg om hur man kunde låna gratis e-böcker via Elib till iPad, och skrev där också att ljudböcker från Elib INTE kunde strömmas till mobila enheter (eftersom det står på bibliotekets webbsida) Fick sedan ett fantastiskt tips på Facebook angående problemet med att inte kunna strömma ljudböcker från elib till mobila enheter. Asperger+ADHD=Android. Det är snart tre månader sedan jag skaffade min Incredible S, och jag älskar den.

Att ha en smartphone istället för den gamla ‘dumfånen’ underlättar mitt liv på så många olika sätt. Men när jag letar efter tips på nya appar, slås jag gång på gång av just när man använder sökord som ”autism” och ”ADHD” så är det nästan omöjligt att hitta några tips på androidappar. Det är iPhone hit och iPad dit. De appar jag ändå hittar för Android brukar dessutom mest vara inriktade på kommunikation: bildkartor, talsyntes och liknande. Säkert värdefulla appar för de som behöver det, men det är inte riktigt det jag är ute efter.

Appar som hjälpmedel « autismnvskane. Här följer ett urval av iOS-appar (iPad, iPhone, iPod) i några olika kategorier. Listan kommer att uppdateras då och då framöver. Tidsenliga lärverktyg - Umeå Kommun.