background preloader

Nukunskap - Nyheter för lärande

Nukunskap - Nyheter för lärande

16 bilder som visar att jämställdheten gått för långt Allt snack om jämställdhet och så vidare har blivit överdrivet. Eller? Här är 16 bilder som visar att jämställdheten inte behövs. 1. Om allt skulle vara jämställt – hur skulle vi då veta vilket kön som ska bli läkare och vilket som ska bli sjuksköterskor? 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15. 16. Ja, nästa gång ni hör någon säga att jämställdheten gått för långt – skicka den här listan till personen

Verktyg som underlättar min lärarvardag Att arbeta som lärare är oerhört roligt och inspirerande. Att också få lov att arbeta med den digitala tekniken i lärandet och undervisningen gör att ens arbete blir än roligare. Det tycker i alla fall jag. Jag försöker hålla mig uppdaterad i den nya tekniken och jag försöker lära mig olika program och appar som på olika sätt kan bidra till att min undervisning skapar ökade förutsättningar för alla att lyckas. Jag tänkte här nedan kommer med några tips på program och appar som jag har stor nytta av i min undervisning och som jag hoppas du också kan ha nytta av. För alla de som har läs- och skrivsvårigheter är det guld värt att kunna använda LEGIMUS. I min historieundervisning använder jag en hel del tidslinjer. I undervisningen kan det också vara av intresse att ibland köra röstningar eller kanske omröstningar. När undervisningen ska utvärderas kan det ibland vara bra att göra utvärderingen digital. Ibland vill man skapa en gemensam samarbetsyta och till detta använder jag PADLET.

iMoviemanual för nybörjare Jag har skapat en manual för nybörjare till appen iMovie. Den tar upp en del av, enligt mig, de viktigaste funktionerna att känna till för att komma igång. Manualen har bilder och beskrivningar för funktionerna i iMovie när man vill skapa en film eller trailer. iMovie rymmer så mycket mer, men har du väl startat, kommer du att själv upptäcka finesser under resan. Glöm inte att det rymmer sig mycket information under den lilla knappen med frågetecknet som dyker upp på alla sidor. Där kan du får hjälp när du kört fast. Jag passade på att testa webbtjänsten ISSUU för att publicera manualen som en webbpublikation för att dela med dig. Hoppas du kan ha nytta av den:) Dela den gärna vidare Relaterat Skolstart med iktsidan- startpaket till iPad med gratis appar I Lysekils kommun startar vi nu ett iPadprojekt som kommer att löpa under tre år, där målet är att alla elever årskurs 1-6 ska få en egen iPad att använda i skolarbetet. I "Allmänt" Book Creator steg för steg- lär hur

Arbeta med lässtrategier och äldre elever Som flertalet andra lärare har jag uppmärksammat och gillat arbetssättet som Martin Widmark arbetat fram i En läsande klass. Materialet En läsande klass, med vilket man aktivt och systematiskt arbetar med lässtrategier, vänder sig till lärare som undervisar elever i årskurs 1-6. Jag har funderat över hur man kan applicera grundtanken i detta arbetsätt i undervisning med äldre elever och i förlängningen också hur man fortsätter arbetet med elever som redan arbetat med En läsande klass. I bloggen Två pedagoger- ett klassrum berättar lärarna Annika Nilsson och Lena Winqvist hur de medvetet och systematiskt arbetar med lässtrategier i alla årskurser med sina gymnasieklasser. Innan jag läste deras blogg hade jag funderat på hur jag kunde arbeta med min klass som nu går i årskurs 8. Jag har även funderat på om eleverna skulle kunna gynnas av att göra sina egna symboler. ”Röd i ansiktet rusade mannen in i rummet och det smällde när dörren for igen bakom honom. Att diskutera:

Uttrycksformer för upptäckare – inspiration Inom de naturvetenskapliga ämnena och teknik finns många spännande uttrycksformer som kan inspirera till utveckling av skriftliga och muntliga uppgifter inom olika arbetsområden. I det här materialet kan du hitta exempel och instruktioner kring 12 olika typer av texter och andra framställningar. Med exempel från det centrala innehållet i biologi, fysik, kemi och teknik beskriver materialet en rad naturvetenskapliga och tekniska texttyper som du kan använda i undervisningen. Digitala presentationer Många lärare har elever med stor vana vid att använda olika typer av digitala verktyg. . Journalistiska texter Att arbeta med vetenskaps- och teknikjournalistik kan vara lärorikt på flera sätt. Årskurs 1-3 Artikeluppslag (1,3 MB) Årskurs 4-6 Reportageuppslag (1,4 MB) Årskurs 7-9 Granskande uppslag (1,1 MB) Litterära presentationer Litterära och berättande texter är något som eleverna börjar skriva redan i grundskolans tidiga årskurser. Reklam och information Fler exempel

Stor brist på kunskap om läxor Det finns många åsikter om läxor – men vad säger forskningen egentligen? Tre experter reder ut forskningsläget. Man kan säga två saker om forskningen om läxor: 1. 2. Mest citerad i debatten om läxors vara eller inte vara är den nya zeeländske pedagogikforskaren John Hatties forskningsöversikt ”Visible learning”. Så det är med andra ord svårt att dra några säkra slutsatser om vad läxforskningen vill säga. Den pensionerade forskaren Jan-Olof Hellsten är en av få svenskar som studerat läxorna och dess funktion. – Läxor leder till en stor arbetsbelastning som kan bli negativ för eleverna och göra att de mår psykiskt och fysiskt dåligt. Innan Jan-Olof Hellsten började forska vid Uppsala universitet arbetade han som lärare och skolledare. – Som lärare och skolledare försökte jag att arbeta utan läxor, särskilt under tiden i gymnasiet. Foto: Jesper Jäger-Ärlestad Vad är negativt med läxor? – De skapar stora konflikter i­ ­familjerna när föräldrar ska pressa eller tvinga elever att göra läxor.

Allvarligt talat om skolans uppdrag – exemplet; Skriv inte om sommarlovet Skriv inte om sommarlovet! Skriv om det som rör skolan! Låt inte eleverna skriva om sommarlovet. Det är alldeles för känsligt. Skriv inte om sommarlovet. Verka för läroplanen! I läroplanen läser jag om den demokratiska skolan, det är den vi ska verka för, det kan vi göra här och nu, i klassrummet. Koppla på kursplanerna i allt vi gör i skolan! I kursplanerna står vad vi kan göra inom ramen för detta här och nu. Om vi ska skriva om våra sommarlov kan vi relatera dessa berättelser till kursplanernas innehåll. Knyt allt till kursplanerna och läroplanen! Skriv om hur du har använt din engelska denna sommar? Osv… Men skriv INTE om mitt sommarlov! Men skriv inte om vad du gjort på sommarlovet. Åtskillnad mellan hem och skola, en gränsmarkering! En författare – jag tror Tomas Tranströmer – skrev om hur han inget hellre önskade sig att skolan och hemmet inte flöt in i varandra – utan att de höll sina gränser.

Välkomna tillbaka kära elever, vad har ni hittat på i sommar? | Hej! säger Mi... Då var det dags, bara några få dagar kvar innan förväntansfulla elever bankar på dörren! Dags att inleda höstterminen. Denna vecka så träffar jag lärare varje dag som förbereder sig i vårt avlånga land. I morse lade jag ut ett tips till samtliga lärare i Sverige. Jag blev inspirerad av en tweet skriven av Anna Thörn (@Johanna6568). ”Snälla lärare, fråga inte barnen vad de gjort i sommar, fråga istället vad de hoppas på skolan nu i höst, vad de är nyfikna på? Det blev snabb spridning och många kommentarer. Som vi alla vet 2014 så ser förutsättningarna för våra barn så olika ut. Men Micke tänk på alla de barn som verkligen vill berätta vad de hittat på, ska vi inte låta de göra det? Mitt svar blir direkt VARFÖR är det så viktigt för oss vuxna att uppmuntra till just denna fråga. Kanske kan vi bara hoppas att våra barn haft det så bra de kunnat, att solen lyst även på dom och liksom låta det vara. - Hej kära barn som jag har saknat er! Jag tror inte att det behövs. PS! Kram/Micke

Tips för en inkluderande skolstart. Till lärare och föräldrar till elever med... Nu börjar det det dra ihop sig, man kan föreställa sig slutet på lovet. Nu är det några veckor kvar till skolstart och upprop. Datumet närmar sig. En del barn, ungdomar och familjer ser fram emot det. Då återkommer en struktur och ordning med rutiner och förutsägbarhet som kan vara svår att få till under lovet. Men för en del känns det inte lika bra. Några tips för att underlätta skolstarten för föräldrar och skolpersonal: Förutsägbarhet – Ta reda på/informera så mycket som möjligt om skolstarten. Information, gärna i flera former: skrift, bild, tal – Givetvis ska ni få det/skicka ut det skriftligt till alla. Personligt/Relationer - Kanske bör en del föräldrar och mentorer komplettera annan information med att träffas eller om äldre barn, mentor och elev. För att skapa struktur och förutsägbarhet, samt ge chans till att ställa fler frågor, bör information inför skolstarten innehålla: Vad är programmet? Struktur och förutsägbarhet. För våra älskade ungars skull, ja, för allas skull.

En läsande klass Ny lärare: Att presentera sig för klassen Detta att få en ny klass. Man är pirrig så det kryper i hela kroppen. En glad anspänning. en vit sockerbit av godiskaraktär – mina absoluta favoriteren kaffekopp av det vackrare slaget – jag älskar stunder och kaffeen bok av det mer spännande genren – jag läser gärna högt och kommer att göra det för mina eleverkavel och kanel – för jag bakar gärna kanelbullar och de ska vara jättestora med mycket pärlsocker på (för jag gillar ord också)mina barns gosedjur – en av varje och så blir de presenterade. Och genom mina saker kan jag visa och berätta om mig själv.

Related: