background preloader

Europe: Free maps, free blank maps, free outline maps, free base maps

Europe: Free maps, free blank maps, free outline maps, free base maps
Related:  SO - år 4-6

Religionskunskap - Institutionen för didaktik och pedagogisk profession, Göteborgs universitet Institutionen för didaktik och pedagogisk profession tar på Skolverkets uppdrag fram både nationella prov (för årskurs 9) och bedömningsstöd (för årskurs 6) i religionskunskap. Vi som arbetar med uppdraget är en blandad grupp bestående av forskare, provkonstruktörer och verksamma grundskollärare. För årskurs 9 levererar vi varje år ett prov till Skolverket. Tillsammans med de universitet som tar fram nationella prov och bedömningsstöd för årskurs 6 och 9 inom övriga samhällsorienterande ämnen har vi en informationsportal. Provdatum 2018 De nationella proven i religionskunskap för årskurs 9 genomförs under 2018 onsdagen den 18 april samt fredagen den 20 april. Provrapport 2017 I regel författas varje år en provrapport för det prov som genomförts under året. Här hittar du provrapporten för det nationella provet i religionskunskap 2017. De nationella proven från 2013 Vanligtvis omfattas de nationella proven av sekretess. Här hittar du samtliga häften som ingick i provet 2013.

Nationella ämnesprov i geografi för åk 6 och 9 - Uppsala universitet Geografens testamente - Norden kopplat till "The Big 5" 2013 Ämnesprov - Institutionen för pedagogik och specialpedagogik, IPS, Göteborgs universitet De nationella proven i samhällskunskap åk 6 och åk 9, år 2013 För att förstå resonemangen om delkunskapskrav nedan, se sid 5-6 i bedömningsanvisningarna (åk 6 och9). 1. 2. b) Det gäller också att sprida innehållet i uppgifterna så att det inte blir för kraftfullt utslag om eleverna inte läst om allt, därför prövar vi varje dkk på flera uppgifter. 3. 4.

Världens Häftigaste Geografiska undersökningar Fältstudier i geografiundervisningen ger eleverna möjlighet att undersöka sin omvärld med alla sina sinnen. Det är ett roligt och kreativt arbetssätt som stimulerar elevernas upptäckarglädje. Geografiska informationssystem (GIS) öppnar nya möjligheter att analysera omvärlden och presentera geografisk information. Idag finns det lättillgängliga GIS-verktyg på internet som är gratis och enkla att använda. Geografiska undersökningar, både i form av fältstudier och med hjälp av geografiska informationssystem, är en viktig del i geografiundervisningen i grundskolan. Paketet innehåller två filmer och ett diskussionsunderlag. Geografiska undersökningar: fältstudier i årskurs 4 Filmen visar hur en lärare i årskurs 4 tillsammans med eleverna planerar och genomför en fältstudie för att undersöka hur trafiken utanför skolan påverkas av en ny vägsträckning. Geografiska undersökningar: fältstudier och GIS i årskurs 9 Diskussionsunderlag: geografiska undersökningar

Nationella prov i samhällskunskap | FLS - Föreningen Lärare i Samhällskunskap Många samhällskunskapslärare har numer erfarenhet av att genomföra nationella prov i samhällskunskap, både i årskurs 6 och i årskurs 9. Samtidigt är det såklart många som inte har gjort det. För de i den senare kategorin finns det däremot all anledning att granska de prov som används. På Institutionen för pedagogik och specialpedagogiks hemsida (Göteborgs universitet) finns sidor om de nationella proven i samhällskunskap. Samtligt material finner du också via dessa länkar: Åk 6 Delprov A1, A2 Delprov B1, B2 Bedömningsanvisningar åk 6 Åk 9 Delprov A, B Bedömningsanvisningar åk 9 Här finns också bedömningsstöd med elevexempel och liknande.

Mikrolektioner ger effekt i Umeå ”Kära Kitty...” Precis som vanligt så fick klass fem vid Västangårds skola utanför Umeå bara en enda ledtråd i går. Redan då brukar funderingarna börja. Vem är Kitty? – Var det någon som kom på vad vi ska prata om idag? Några händer åker i luften. Det handlar förstås om Anne Frank, den judiska flickan som under andra världskrigets andra hälft skrev om sina upplevelser, gömd i ett lönnrum bakom en svängbar bokhylla i ett ockuperat Nederländerna. Har faktiskt aldrig varit med om att en årskurs 5 presterar så här bra.Micael Hermansson När Micael Hermansson berättar om judeförföljelserna i Europa, om kriget, om Anne Frank som samlade på filmstjärnor och älskade att skriva, som bara blev 15 år, då går tystnaden i klassrummet att ta på. Bara de skrapande pennorna hörs. I ungefär åtta, nio minuter berättar Micael Hermansson. I dag handlar det om Anne Frank, i går om något annat. För fem år sedan satt Micael Hermansson hemma och pluggade till SVT:s frågesport Vem vet mest.

De fem källkritiska frågorna (eller @UR_Pedagogerna hjärta Eskelhems skola) På Eskelhems skola på Gotland har eleverna i Marie Anderssons klass tittat på Är det sant?, en tv-serie där syftet är att: eleverna ska förstå hur media fungerar.uppmana till källkritiskt tänkande.ge eleverna en förståelse för sin egen roll som publicister på bloggar och i sociala medier. Efter att ha sett det första avsnittet förfalskade eleverna lokaltidningens notiser och sedan fick klasskamraterna granska dessa källkritiskt. Tidigare i veckan kom ett brev (i form av ett rör) till UR, och i det brevet låg elevernas affischer. För att se elevernas affischer (och när en superglad Björn öppnar rörposten) klickar du på miniatyrerna nedan.

Hjältar | Historiepratarna ”Det finns saker man måste göra, även om det är farligt.Annars är man ingen människa utan bara en liten lort” Historiepratarna presenterarHJÄLTARen julkalender om mod 24 luckor, 24 hjältar, 24 filmer Premiär 1:a december 2014 Vi vill med vår julkalender berätta om kända och okända hjältar som med fara för sig själva tagit ställning för det de ansett viktigt och rätt.Hjältar som kämpat för yttrandefrihet och mänskliga rättigheter runtom i världen.Hjältar som på olika sätt fått en avgörande roll och gjort världen till en bättre plats. Under december 2014 hade vi över 20 000 visningar. Historiepratarna fick i tävlingen webbstjärnan 2015 ett specialomnämnande med följande motivering: Historiepratarna imponerade i år stort med julkalendern ”Hjältar – en julkalender om mod”. Andra om julkalendern: Webbstjärnan ” Hej alla elever som varit med och gjort kalendern! Källor (bilder och klipp):Källor Hjältar

Related: