background preloader

Världsreligioner - en översikt

Världsreligioner - en översikt
Related:  SOReligion

s reporter förde in syrisk pojke i Sverige – När jag tänkte på det journalistiska dilemmat kändes det ihåligt och falskt i jämförelse med den situation som han befann sig i, säger Fredrik Önnevall. Under inspelningen av dokumentärserien Fosterland får reportern och programledaren Fredrik Önnevall frågan av en syrisk flyktingpojke som flytt till Grekland, om han kan hjälpa pojken att ta sig till Sverige där han har släktingar. – Min första reaktion var att, nej, det går inte. Men till slut föll alla argument ganska platt och jag insåg att det bara var jag som kunde hjälpa honom. Och att det var jag som skulle leva med ett beslut om jag kan hjälpa en pojke i nöd eller inte. Skulle hoppa ner på lastbilsflak Genom att hoppa ner på rullande lastbilar från en bro, försöker flyktingar som tagit sig till Grekland fortsätta sin resa genom Europa, till länder med bättre flyktingmottagande. – Det var livsfarliga saker de gjorde för att ta sig ut. Tänkte du någon gång tanken att det här kanske är olagligt? – Självklart gjorde jag det.

Kristendomens historia och kyrkohistoria | Kristendomen År 313 beslutade kejsar Konstantin att kristendomen skulle tillåtas i romarriket och att de kristna inte längre fick förföljas. Han hjälpte också de kristna och byggde bland annat Peterskyrkan i Rom. I slutet av 300-talet bestämde en annan kejsare att kristendomen hädanefter skulle bli romersk statsreligion och därmed vara den enda tillåtna religonen i romarriket. Staden Rom blev nu hela kristenhetens huvudstad. År 395 delades det romerska riket i det Västromerska och det Östromerska riket. Den östliga delen bildade så småningom en särskild kyrka som kallas den ortodoxa, den andra delen blev katolska kyrkan (den allmänna kyrkan). När det västromerska riket gick under i slutet av 400-talet hade den kristna läran nått stor spridning i stora delar av Europa. År 529 lät kyrkan stänga Platons akademi i Aten. Kyrkan hade enorm ideologisk makt under medeltiden och styrde till stor del folks liv och sätt att tänka. Människan beskrevs som full av synd, men hon kunde räddas genom Guds nåd.

Re begreppsträd Vardagstingens historia Om cookies på våra tjänster SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter Dokumentärfilm Använd den här videon Kopiera och klistra in koden nedan för att visa videon på din hemsida Visningen stoppad på grund av inaktivitet Vardagstingens historia Sändningen startar om: Timmar Minuter Sekunder Programmet kan bara ses om du är i Sverige Öppnar annan webbplatsVarför kan du inte se vissa program utomlands? Säsong 1 - Vardagstingens historia 1 h 26 min Dokumentärfilm. Tillgänglig till lör 31 jan (29 dagar kvar) Mer om programmet Dokumentär Svenska och utländska kvalitetsdokumentärer samt informativa faktadokumentärer från hela världen. Öppnar annan webbplats Dokumentärfilm på svt.se Sändes Kan endast ses i Sverige. Dela Visa alla Hela program Det galna vädret Avsnitt 3 Bedragaren Säsong 1 - Vardagstingens historia Svavel-Petra Segelflyg: Sveriges flygande talanger Ann-Margret - från Valsjöbyn till Hollywood Khao Lak

Judendom Den här artikeln handlar om den judiska religionen. För etniska, historiska och kulturella aspekter av den judiska identiteten, se judar. Judendom (av grekiska Ioudaïsmos, härlett från hebreiskans יהודה, Yehudah, "Juda",[1] hebreiska: יַהֲדוּת, Yahedut) är judarnas religion; en trosuppfattning innehållande flera praktiseringar som härrör från de antika israeliterna, vars historia finns nedskriven i Gamla testamentet (Tanach) och som utreds och förklaras ytterligare i Talmud och andra texter. Judendomen har en av de äldsta religiösa traditionerna som finns och som utövas än idag, och många av dess texter och traditioner är centrala även för andra abrahamitiska religioner. År 2012 uppskattades antalet judar vara cirka 14 miljoner, varav ca 5.9 miljoner bosatta i Israel och 5.4 miljoner i USA (tillsammans 82.4% av världens judar).[2] Judisk ceremoniell lag[redigera | redigera wikitext] Maimonides trosprinciper[redigera | redigera wikitext] Vem är jude? Judendomens anhängare kallas judar.

Avslutat tema om världsreligioner i SO Nu är temat om världsreligionerna avslutat. I veckan visade jag eleverna den matris jag gjort där de själva skulle skatta hur de tycker att de ligger till. Idéen till matrisen har jag fått av Cecilia Sundh (@Lappkullan) och sedan har jag byggt på den lite mer. Först ville jag få eleverna medvetna om vad de verkligen kan genom att skriva ner några meningar på egen hand kring de här punkterna: Vad är en religion? Sedan fick de fylla i den här matrisen om världsreligioner. Min planering om världsreligionerna kan du läsa här. Min utförliga LPP hittar du här. Vår inledning av temat kan du läsa här. Gibbons fyra faser i världsreligionerna läser du om här. Bildsekvenser i religionsberättelse läser du om här. Min egen utvärdering av temat om världsreligioner är att det var väldigt skönt att ha en planering att följa. VENN-diagrammet med tre cirklar var en konkret uppgift när vi skulle jämföra likheter och skillnader mellan religionerna (även om det blev lite trångt att skriva i mitten).

I stormens öga | Lyssna.nu I stormens öga är ett interaktivt klassrumsspel om barnkonventionen för årskurs 4-7. Det här är ett spännande skolmaterial om barns rättigheter och om barns situation världen över. Syftet är att få barn intresserade av barnkonventionen och vilken roll rättigheter spelar i våra liv. I stormens öga riktar sig till lärarledda grupper om minst 12 elever. Handlingen går ut på att en stor grupp barn i olika åldrar blir strandsatta på en öde ö, där de ska försöka överleva tills de upptäcks och kan återvända hem. Ladda ner materialet här.

Se Kristendomens historia i SVT Play Professor Diarmaid MacCulloch vägleder oss i denna prisbelönta BBC-serie genom kristendomens historia. Första avsnittet tar avstamp i frågan om kristendomen verkligen uppstod i och med att aposteln Paulus reste till Rom från Jerusalem för att förkunna Jesu lära. Enligt MacCulloch pekar mycket på att kristendomens ursprung snarare låg mycket längre österut och att dess högsäte kan ha funnits i Bagdad i stället för i Rom. Se Kristendomens historia 7.8/1054 votes Populära program inom kategori Dokumentärfilm

Tecken och Symboler, Religion Ideologiska tecken inom religion En ideologi är en samling idéer som visar människor hur de bör leva sina liv. Politiska partier har sina ideologier. Religion är också ett exempel på ideologier. Alla ideologier använder sig av olika symboler. En av de äldsta är ankh-symbolen. Solkorset är också mycket gammalt och har hittats inristat i stenar i Europa. Islam använder en symbol med nymånen och Venus, morgonstjärnan. Judendomen har davidsstjärnan, som är sexuddig. Det kristna korset kommer av att Jesus dödades genom att korsfästas av romarna. Ett kors med ännu ett streck ovan mitten kallas patriarkalkors eller ärkebiskopskors. Det ortodoxa korset är ett patriarkalkors med ännu ett streck, här lutande, under mitten. Inom hinduismen är Aum, eller Om, den heligaste stavelsen. En annan religion med ursprung i Indien är sikhism. En av de äldsta religionerna från Indien är jainismen, vilken går ut på att få själen att uppnå ett gudalikt medvetande. Tretal

Top 10 Most Famous Portrait Photographers In The World Travel portrait photography is not just about making a portrait, it is about capturing a moment, an emotion. And for this to happen, one must interact, love people and know how to catch the right moment. Here is a top-10 list of photographers that are famous for their portraits of people from around the world. 1. Steve McCurry Steve McCurry is famous for his photo ‘Afghan girl,’ taken in a refugee camp in Peshawar, Pakistan. Source: stevemccurry.com 2. His collection of black and white portraits of homeless people is unique and stunning. Source: leejeffries.500px.com 3. Jimmy Nelsson is well-known for his portraits of tribal and indigenous people taken in more than 16 countries. Source: beforethey.com 4. Rehahn is specially focused on photographing Vietnam, Rajasthan and Cuba. Source: rehahnphotographer.com 5. Famous for his photos taken in North Korea, Eric Lafforgue has a story for each person he has photographed. Source: ericlafforgue.com 6. Source: pbase.com 7. Source: lisakristine.com 8.

religion

Related: