background preloader

POESI FÖR FISKAR - Ta Mig

POESI FÖR FISKAR - Ta Mig
Related:  IDH1Sexualitet, normer och relationer

5 tunga anledningar att börja träna Du lever längre Att leva länge är något som många eftersträvar och om du är en av dem så ska du se till att hålla dig i god form. Låg arbetskapacitet mätt i form av maximal syreupptagningsförmåga (förkortat VO2max) är en av de största riskfaktorerna som finns. Har du dålig syreupptagningsförmåga är risken stor att du kommer dö före dina vänner. I grafen ovan kan du se en uppskattning över hur stor procentuell andel av dödsfall som de största kända riskfaktorerna för ohälsa orsakar (1). Det man försökt göra i den här studien är alltså att isolera de olika riskfaktorerna. Du lever längre med hög livskvalitet Många vill väldigt gärna bli gamla men samtidigt är de rädda för att bli beroende av andra. När vi växer blir vi alla starkare och förbättrar vår prestationsförmåga utan att egentligen göra något. Efter detta påbörjas sakta din prestation att försämras. Om du inte tränat regelbundet över längre tid kan du, oavsett ålder, förbättra din fysiska kapacitet avsevärt genom att börja träna.

itled Karolina Hansson hade sett fram emot skolans sexualundervisning i flera år. Att äntligen få veta mer om det där spännande, snuskiga, kittlande. Men när stunden äntligen kom var det inte alls som hon hade tänkt sig. – Vi fick se en genomskärning av könsorganen, det pratades inget alls om lust. – Jag minns att vi fick besöka Ungdomshälsan och vi tjejer fick sitta i en cirkel och prata. Redan då såddes ett frö och en längtan efter andra berättelser, historier som handlade om sex ur unga tjejers perspektiv. – Jag kände att det saknades någonting inom den feministiska litteraturen. Några år senare hade fortfarande inget hänt på området och Karolina Hansson och Elina Pahnke bestämde sig för att göra något åt saken. – Vi bad om positiva berättelser och konkreta händelser. I boken möter vi tjejen som är 15 år och vill ligga med alla men också den asexuella och den som vill men aldrig har haft sex. – För mig har allt det här handlat mycket om trots. – Så var det för oss som tonåringar.

untitled Fredrik Sandström | Om svenska och digitala verktyg Seriealbumet: Sofia Z-4515 Seriealbumet Sofia Z-4515, berättar om Sofia Taikons upplevelser från 2:a världskriget och under efterkrigstiden. Ena delen är skriven i serieform och vänder sig direkt till elever i årskurs 4-9 och andra delen innehåller en kort faktabeskrivning om perioden 1933-1945. Det är en berättelse som ställer många frågor om vad som har hänt i historien, om romer, mänskliga rättigheter, demokrati och tolerans som ni kan samtala och fördjupa er kring i klassrummet. Till seriealbumet finns en lärarhandledning med kopplingar till kursplaner och centralt innehåll och förslag på olika sätt att arbeta med seriealbumet i klassrummet. Sofia Z-4515 är skriven av Gunilla Lundgren med illustrationer av Amanda Eriksson och finns att ladda ned kostnadsfritt i formaten iBook (för iPad/mac) och som PDF. Här kan du ladda ned seriealbumet Sofia Z-4515 i formaten iBook (för iPad/mac) och som PDF.

GCSE Bitesize: Components of the circulatory/cardiovascular system The remarkably different answers men and women give when asked who’s the smartest in the class New research reveals that asking college students who the best student is in class doesn't lead to an objective answer. (Claritza Jimenez/The Washington Post) Anthropologist Dan Grunspan was studying the habits of undergraduates when he noticed a persistent trend: Male students assumed their male classmates knew more about course material than female students — even if the young women earned better grades. “The pattern just screamed at me,” he said. So, Grunspan and his colleagues at the University of Washington and elsewhere decided to quantify the degree of this gender bias in the classroom. After surveying roughly 1,700 students across three biology courses, they found young men consistently gave each other more credit than they awarded to their just-as-savvy female classmates. Men over-ranked their peers by three-quarters of a GPA point, according to the study, published this month in the journal PLOS ONE. “Something under the conscious is going on,” Grunspan said. More from Wonkblog:

untitled Project Runeberg Lektionsupplägg - romer under Förintelsen Materialet består av klassrumsövningar, uppdelat i fem olika delar, A-E. Materialet är ett smakprov från webbplatsen www.romasintigenocide.eu. Övningarna bygger på att arbeta med bilder, biografier och stereotypiska föreställningar. Lektionsupplägg med övningar (pdf) Visningsbilder till övningar (pdf) Till lärarmaterialet finns två artiklar om att arbeta med bilder, biografier och stereotypa föreställningar i anslutning till materialet. Artiklar om arbete med bilder (pdf)

Related: