background preloader

Hjärnans makt: Minne och kreativitet

Hjärnans makt: Minne och kreativitet
Related:  studieteknik minneHjärnanBiologisk psykologi

Minnet får dig att fatta sämre beslut Har du någonsin fattat ett dåligt beslut? Eller agerat på den berömda magkänslan, men fått anledning att ångra dig? Allt är minnets fel. Det hävdar hjärn­forskarna, som lär dig hur du kan ta bättre beslut — om du bara förstår hur hjärnan fungerar. Tänk dig följande scenarier: - Personkemin stämmer, valet känns tryggt. - Du bestämmer dig för att satsa på ett nytt projekt eller en ny produkt – och är så övertygad att du omedvetet und­viker allt som talar emot idén. - Du ska resa till Stockholm på konferens. Varför blir det så här? Neurologen Pontus Wasling forskar på minnet vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Minnets huvudsakliga funktion är näm­ligen inte att hjälpa oss komma ihåg den där Rhodos-semestern 1997, utan att skapa bilder av framtiden. ”Vi minns bara extrema eller känslomässigt laddade händelser, sådant som antingen gett oss kraftig njutning eller smärta. Hjärnforskarna förklarar det här genom att skilja på två grundläggande tanketyper: 1. 2. 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

enkla steg fr att f hgre betyg 178465386 Kognitiva funktioner « Kognitiva funktioner och hjärnan - Teknikstöd Att ha problem med minnesfunktioner kan skapa en kaotisk tillvaro. Det finns flera modeller och teorier för att beskriva vad minne är och vad som händer i hjärnan. Gemensamt är att vi delar in minnet i korttidsminne och långtidsminne. När vi lär oss något så lagras det i något av långtidsminnets områden. Hur ska vi fördela vår uppmärksamhet? Långtidsminne I långtidsminnet lagrar vi våra minnen, kunskaper om hur saker hänger ihop i världen och alla de erfarenheter som gör oss till personligheter. Procedurellt minne eller vaneminne. Perceptuellt minne. Semantisk minne eller Faktaminne. Episodiskt minne. Prospektivt minne är förmågan att minnas det som ska hända i framtiden. Korttidsminne Korttidsminnet används då vi håller information i minnet en kort stund. Arbetsminnet är delvis detsamma som kontrollerad uppmärksamhet. Arbetsminnet är nära sammankopplat med de exekutiva funktionerna.

Karin Bojs: Så snitsar du till din egen hjärna Vetenskapskrönika. Evolutionen har gett oss människor hjärnor med särskilt hög kapacitet. Med rätt sorts livsstil kan vi ge våra hjärnceller ytterligare hjälp på traven. En dag för några miljoner år sedan inträffade en mutation – en liten förändring i en gen. I dag har alla moderna människor denna genförändring. Den speciella genvarianten verkar helt enkelt vara en av de avgörande faktorer som skiljer människor från apor. Det visar en forskargrupp i Tyskland, med bland andra svenske Svante Pääbo, i en artikel i veckans nummer av Science. Forskarna har letat i dna-sekvenserna från schimpanser, neandertalare och Denisova­människor och hittat denna tydliga skillnad. Genen tycks påverka det yttersta lagret i hjärnbarken som styr förmågor som språk och medvetna tankar. I hjärnan finns också två små sjöhästformade strukturer som kallas för hippocampus. En speciell sak med människans hippocampus är att vi kan få nya nervceller där. En faktor som är förödande för de nya hjärncellerna är stress.

Stärk minnet med en minnespromenad | Orka plugga Träna glosor med hjälp av association När du ska lära dig nya ord och begrepp hjälper det om du associerar till andra ord eller saker som du redan känner till. Det du kan relatera till lär du dig nämligen enklare, eftersom det blir mer verkligt. Så gör du språkplugget roligare och mer effektivt När du ska lära sig ett nytt språk är det många ord som ska pluggas in. Förklara med egna ord Ett bra sätt att testa om du har förstått något är att försöka förklara det för någon annan. Ramsor gör det enklare att minnas I ämnen där du ska lära dig mycket fakta kan du göra en ramsa av nyckelord som du behöver minnas.

Grymt Fett – en filmserie om tonårshjärnan Vårt engagemang för ungas hälsa drivs inom ramen för AstraZenecas globala initiativ ”Young Health Programme”. I Sverige fokuserar vi vår insats på att uppmärksamma och förbättra den mentala hälsan och det känslomässiga välbefinnandet bland ungdomar. Det gör vi genom; partnerskap med ideella organisationer, ökad medvetenhet och direkt stöd genom volontärarbete. Med Grymt Fett vill vi väcka intresset för hur tonårshjärnan fungerar. I filmserien förklaras forskningen om tonårshjärnan på ett lättfattligt och populärvetenskapligt sätt. FILMERNA Filmerna finns som en DVD serie med en tillhörande lärarhandledning som är framtagen för att ge förslag på elevövningar i klassrummet. För lärare finns DVD och lärarhandledning (PDF 3713kb) att kostnadsfritt beställa på Utbudet. Nu även på engelska Med den engelska versionen ”Mind Your Teens”, kan även icke svensktalande ungdomar ta del av filmserien. Vill du se en engelsk textad version av filmerna klicka här. Sömnen, tid ca 8 min Känslor, tid ca 8 min

18 saker att komma ihåg när du träffar någon med ADHD ADHD är en ofta missförstådd funktionsnedsättning, som innebär svårigheter men också stora möjligheter. Här är vad du behöver veta om människor med ADHD. 1. De har en ständigt aktiv hjärna Hjärnan hos någon som har ADHD är nästan alltid i full snurr, det finns liksom ingen av- eller på-knapp, och inte alltid några ”bromsar”. 2. De ser dig prata, ser att dina läppar rör sig, men efter några ord kan de drömma sig bort och tänka på något helt annat. 3. Istället för att fokusera på det som är framför dem kan det hända att blicken dras till något annat runt omkring. 4. De kan vara känsliga för vad som händer runt omkring dem. 5. Är det något som stör eller om de är allmänt nere är det den enda tanken de tänker på just då. 6. De kan bli världsbäst på något som de har intresse för. 7. Är man ”in the zone” så är man. 8. De har svårt att bearbeta känslor och de behöver ibland lite mer tid än andra att förstå vad de känner just då. 9. 10. När de blir äldre förstår de att de är lite annorlunda. 11. 12.

Mobile phone bans improve school exam results, research shows Schools that ban pupils from carrying mobile phones show a sustained improvement in exam results, with the biggest advances coming from struggling students, according to research published by the London School of Economics. The findings calculated that pupils at mobile-free schools benefitted by the equivalent of an extra hour’s teaching per week, meaning many schools would benefit from taking a tough line on keeping phones out of pupils’ pockets. The large-scale study found schools in Birmingham, London, Leicester and Manchester that banned mobiles enjoyed a boost in the proportion of pupils getting five good passes at GCSE, compared with schools that allowed pupils to keep their phones, even if switched off. Richard Murphy, one of the co-authors of the paper, said that the distraction and low-level disruption caused by pupils having mobile phones in school appeared to be behind the results. “There is plenty of solid evidence which shows that in order to learn, we have to pay attention.

Related: