background preloader

Hjärnans makt: Minne och kreativitet

Hjärnans makt: Minne och kreativitet

http://www.ur.se/Produkter/179368-UR-Samtiden-Hjarnans-makt-Minne-och-kreativitet

Related:  Hjärnanstudieteknik minneBiologisk psykologi

Minnet får dig att fatta sämre beslut Har du någonsin fattat ett dåligt beslut? Eller agerat på den berömda magkänslan, men fått anledning att ångra dig? Allt är minnets fel. Det hävdar hjärn­forskarna, som lär dig hur du kan ta bättre beslut — om du bara förstår hur hjärnan fungerar. Tänk dig följande scenarier: Kognitiva funktioner « Kognitiva funktioner och hjärnan - Teknikstöd Att ha problem med minnesfunktioner kan skapa en kaotisk tillvaro. Det finns flera modeller och teorier för att beskriva vad minne är och vad som händer i hjärnan. Gemensamt är att vi delar in minnet i korttidsminne och långtidsminne. När vi lär oss något så lagras det i något av långtidsminnets områden. Handla mindre – och bli gladare I Sverige har vi det generellt gott ställt. De flesta av oss har pengar. Och de flesta av dem som inte har det erbjuds krediter i stället. Så vi köper. Och köper. Och köper.

Grymt Fett – en filmserie om tonårshjärnan Vårt engagemang för ungas hälsa drivs inom ramen för AstraZenecas globala initiativ ”Young Health Programme”. I Sverige fokuserar vi vår insats på att uppmärksamma och förbättra den mentala hälsan och det känslomässiga välbefinnandet bland ungdomar. Det gör vi genom; partnerskap med ideella organisationer, ökad medvetenhet och direkt stöd genom volontärarbete. Med Grymt Fett vill vi väcka intresset för hur tonårshjärnan fungerar. Stärk minnet med en minnespromenad Träna glosor med hjälp av association När du ska lära dig nya ord och begrepp hjälper det om du associerar till andra ord eller saker som du redan känner till. Det du kan relatera till lär du dig nämligen enklare, eftersom det blir mer verkligt.

”Återfall i drickande beror inte på bristande vilja” Tänk dig att du drabbas av till exempel svår astma eller hjärtsvikt. Du får behandling och blir bättre. Efter en månad avslutas behandlingen och man hoppas att du ska vara frisk nu. När du får nya astmaattacker, eller när hjärtsymtomen kommer tillbaka, beklagar vården och omgivningen ditt ”återfall” och att behandlingen inte fungerat. Kanske är det ingen idé att sätta in samma behandling igen, eftersom du inte klarade av att hålla dig frisk, resonerar man. Träna hjärnan och bli smartare – Vi vet idag att hjärnan är plastisk. Det innebär att den kan stretchas och att vi kan träna upp vår hjärna att klara saker vi inte kunnat förut. Ett barn som har svårt med läsningen blir bättre på att läsa genom att träna. Det är samma sak med träning av till exempel sociala förmågor. Tränar vi dem intensivt så blir vi bättre.

"Jag fick vänta sju år på diagnos" Prickskyttens kula gick in i ryggen och ut genom magen. Den 26-årige sjuksköterskan Ali Balkash befann sig norr om Aleppo, sin hemstad, när han attackerades. Han hade tur som överlevde, men skottskadan har gjort honom beroende av kryckor för att ta sig fram. För fyra månader sedan kom Ali Balkash med sin fru till Sverige och registrerade sin asylansökan. Nu bor han på ett asylboende utanför Stockholm.

Related: